Jump to content

Православци причају с католицима и протестантима

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ovdje možete pogledat kako izgleda grkokatolička češka/moravska/slovačka liturgija u bazilici

na moravskom Velehradu gdje je stolovao sv. Metodije kao moravskopanonski episkop/biskup.

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10095359692-bohosluzba/30629838015/diskuse

http://cs.wikipedia.org/wiki/Bazilika_Nanebevzet%C3%AD_Panny_Marie_a_svat%C3%A9ho_Cyrila_a_Metod%C4%9Bje

Подели на овим сајтовима

A tako, radi se o CD, ja sam mislio da pričaš o snimcima na You Tube. Imaju oni grkokatolike tamo i dvije grkokatoličke crkve u sv. Ćirila i Metodija u Metliki, druga je u Dragah pri Suhorju a spadaju kanonski pod Križevce zajedno sa hrvatskim grkokatolicima. Imaju i odličan crkveni hor, dolazio je nekoliko puta na gostovanje u Slovačku, kad nadjem nešto od njih na You Tube postavim to ovdje. Postavljao sam ih već negdje ali davno je to bilo, pjevali tamo neke velikopostne stvari, baš sad bi tome bilo doba.

Mislim da su u pitanju rimokatolici svetovnjaci-laici koji su nas svrstali u isti koš sa grkokatolicima. Mislim da nisu namerno želeli da obmane ljude kad su to predstavili kao pravoslavnu muziku. Svejedno njihov rad zaslužuje pohvalu. Dobili su prostor u našoj crkvi da održe koncert, bili su na turneji po Srbiji. Lepo je sve to.

Nego ne reče, jel smo se sad složili za tu smrtnu kaznu. Da nije to baš u redu. Sad kad je i papa to lepo rekao.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

Mislim da su u pitanju rimokatolici svetovnjaci-laici koji su nas svrstali u isti koš sa grkokatolicima. Mislim da nisu namerno želeli da obmane ljude kad su to predstavili kao pravoslavnu muziku. Svejedno njihov rad zaslužuje pohvalu. Dobili su prostor u našoj crkvi da održe koncert, bili su na turneji po Srbiji. Lepo je sve to.

Nego ne reče, jel smo se sad složili za tu smrtnu kaznu. Da nije to baš u redu. Sad kad je i papa to lepo rekao.

Ma ovdje si s tim stvarima obični ljudi ne lamaju glave toliko, čim vide nekakve vizantijski obučene i čuju višeglasno pojanje slično ruskom odmah se to svuda ovdje na sjeveru naziva pravoslavnom muzikom, obredom itd. iako ustvari tim misle na vizantijsko, prosto takva navika. A ni ne zanimaju se ustvari ni toliko da li su ti što pjevaju ili izgledaju pravoslavno obučeni ako je nekakva liturgija u pitanju pravoslavni, grkokatolici ili nešto treće. Stvar je samo u nonšalanciji pri poimenovanju i lijenosti udubljivat se u to. Ovdje na zapadu je to orijent, egzotika i zanimaju se uglavnom površno, dalje se mnogo ni ne trude nešto o svemu tome saznati više. Pravoslavlje je ovdje već skoro sto godina (od obnove crkvene hijerarhije) ali se mnogo s tim pomakelo nije, pravoslavnih je tu vrlo malo. Mentalitet, kulturne razlike, mnogo ateista itd. Tvrda sredina, neinformisanost i nezanimanje o vjerske stvari uopšte a kamo li o te nekakve detalje i nijanse.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ta smrtna kazna, to se mjernjalo kroz istoriju ali danas su pojedine zermlje u takvoj fazi razvoja da je ona prevazidjena. Mnoge države su sposobne ekonomski tj. financijski osudjenike držat i izdržavati i na doživotnoj kazni što u srednjem vijeku nije dolazilo u obzir, takvi suvišni troškovi s  tim. Jednostavno se to rješavalo smrtnom kaznom čim je neko bio toliko mnogo "zagužvao" da ga treba kaznit tako tvrdo. Doživotna kazna je prije bila nešto nepoznato, tako su bili kažnjavani samo sveštenici i monasi ili monahinje koji su recimo utekli iz manastira ili proveli nešto drugo nezakonito ili čak ubili drugog monaha ili monahinju i sl. Nad njima nije bio nadležan svjetovni već crkveni sud i njima se davala takva doživotna kazna, bili poslani u neki vrlo strog manastir i tamo morali ostat do kraja života zaključani u manastirskoj ćeliji.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ovdje možete vidjet kako je to bilo s vremenom kod nas za Uskrs, na planinama je još snijeg.

Na Pradjedu biva i za 1. maj dota snijega, jednom sam tamo bio za 1. maj a skijalo se još tamo.

Velikonoce 2015

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Uskrsni obicaji na Moravi. Ovo je sa sjeverne Morave, blizu mene, 33,5 km od mene.

Velikonoce v Kravařích - Koutech 2015

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kouty_(Krava%C5%99e)

Mapa: http://goo.gl/Y7s1nM

Ovo je na Valassku, Valašské Klobouky kod Vsetina

Velikonoce 2015 - NS Klobučan

Slike:http://klobucan.rajce.idnes.cz/Velikonocni_jarmarek_s_programem_28.3.2015/

http://www.klobucan.cz/

Ovo je na juznoj Moravi, Podluží. To gore bilo je na sjevernoj Moravi.

PRUŠÁNKY-Velikonoční pondělí se "šlahačkovů obchůzků" na Podluží.

Na Uskrsni ponedeljak "stradaju" zenske (mucenice), taj dan ih lokalni mladenci

sibaju prutevima i polivaju vodom da budu cijelu sljedecu godinu plodne i lijepe.

Tenkrát v Rožmitále - Velikonoce 2015, Uskrs u western stilu

Pat a Mat v reálném světě 2 - Velikonoce

Подели на овим сајтовима

Ovdje možete vidjet kako je to bilo s vremenom kod nas za Uskrs, na planinama je još snijeg.

Na Pradjedu biva i za 1. maj dota snijega, jednom sam tamo bio za 1. maj a skijalo se još tamo.

Velikonoce 2015

Овај снимак ме подсећа и на своје детинство , и како смо се радовали снегу и играли се по цео дан и нису могли да нас натерају да уђемо у кућу.

• Волим 1

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Овај снимак ме подсећа и на своје детинство , и како смо се радовали снегу и играли се по цео дан и нису могли да нас натерају да уђемо у кућу.

Da, nas nisu mogli utjerat u kucu na rucak a bili smo svi modri od zime. A ljeti nas ganjali da dodjemo kucu prespavat, ni na spavanje ne bismo isli da se nas pitalo.

Ovo je "šlahačka" - sibanje zenskih na Uskrs. Na uskrsni ponedeljak muski sibaju zenske a na uskrsni utorak zenske sibaju muske. U nekim selima je to sve na uskrsni ponedeljak zajedno, sibaju se i zenski i muski. Do podne muski sibaju zenske a od podne poslije rucka zenski sibaju muske, kako gdje.

DOLNÍ BOJANOVICE-Velikonoční pondělí se "šlahačkovů obchůzků" na Podluží.

velikonoce _2015, Uskrs 2015

FS Pentla - Velikonoční jarmark 2011 (Boršice)

FS Pentla - Velikonoční jarmark 2011 (Boršice) - (2)

A ovo je sibanje i polijevanje zenskih u Slovackoj - "oblievačka".

Veľkonočná oblievačka 2013 v Kružlove

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Danas vam pokažem seosku slavu u selu Novosedli na Moravi

sve sa nošnjama, narodnom muzikom, plesom, vinoim, šljivocom itd.

https://www.youtube.com/watch?v=_Mf1Nt-Rukg

TRADIČNÍ KROJOVANÉ HODY, NOVOSEDLY 2014

To je 60 km jugozapadno od Kijova odakle je moj pradjeda porijeklom.

https://goo.gl/OFR7oX

Подели на овим сајтовима

Ovdje možete vidjet kako se podiže ogromna majka - to je to drvo s vjencem na vrhu oko kojeg se pleše

Zaječské hody 2014 - Dizanje i kićenje majke je stari paganski germanski i slovenski običaj kasnije hristijaniziran.

Južna Morava - ovje možete vidjet kako zto izgleda tu na Moravi odakle su svi ovi momci i djevojke na videima

Netradiční místa pro netradiční setkání na jižní Moravě

Beautiful Moravia

Hody v detailech

Lucka se stroji k muzice

Подели на овим сајтовима

Na ovom videu je zajednička pravoslavno-katolička litija u Amsterdamu i od 5:10 do 5:20 tj. do kraja

snimka (tog dijela tih vijesti) je tamo vidjet taj moj prijatelj za kojeg sam vam pričao da je Srbin katolik.

To je taj s repom (kosa) na vašoj desnoj strani litije sa paramentom na kojoj su ta dva andjela što kleče.

http://www.at5.nl/gemist/tv

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Danas vam pokažem šta rade naši ministranti kad ne služe u crkvi i nisu na Misi, to su kod vas čteci, ipodjakoni i akoliti (oni što nose svijeće). Obično hodaju po izletima, "ganjaju" razne sportove, najviše hokej, fudbal, florbal i ciklistiku (bciklizam). Taj florbal je takav hokej na parketu ili bilo čemu drugom umjesto na ledu, u Češkoj vrlo popularan medju mladencima i djecom po srednjim i osnovnim školama a igraju ga i djevojčice u mješovitim timovimna sa dječacima (tako se igra po školama, najčešće) a u ve´vcim mjestima imaju i svoje ženske timove i žensku florbalovu ligu. Pored tih sportova ministranti (u novije vrijeme i ministrantske, obično su to ženski čteci, predpjevavaju psalme i sl.) učestvuju na raznim takmičenjima i akcijama tipa kviz iz vjeronauka, pjevanje svega i svačega od crkvenih do rap-a itd. Ovaj video je snimio jedan neki moj dalji potencijalni rodjak koji je kako je vidjet vrlo aktivan ministrant u crkvi. Upravo sam sad u toku s prikupljanjem informacija o  svojoj moravskoj genealogiji a već sam došao do vrlo zanimljivih rezultata i informacija, podataka koje vam pokažem ovdje na ovoj temi drugi put. Inače ta genealogija me nikad toliko nije zanimala jer mi je dosadno i smara me čitati gomilu imena i podataka koje svejedno sutra odmah sve zaboravim. Sad sam se natjerao a izgleda da će od tog nešto biti jer sam otkrio da nas nema toliko mnogo s tim istim prezimenom (na cijelom svijetu ne više od 1500, od toga u Češkoj manje od 900 što je zaista malo) a geografski su locirani na samo na par mjesta u Češkoj tj. na Moravi sa najvećom koncentracijom (200-300 osoba tj. onih koji su mi najvjerovatnije baš rodjaci) pa se vrlo lako dodje do vrlo pouzdanih i relevantnih rezultata.

https://www.youtube.com/watch?v=_ts2g-N9tcw

Ministrantská liga ve florbale 2014 - Velká nad Veličkou - Ministrantska liga u florbalu

Ovdje na ovom videu je kratko i jasno objašnjenje šta je to florbal a na kraju

videa su i nekakvi češki mladenci - florbalovi Partizanovci (crno bijeli prugasti dres)

Florbal bezva hra - Florbal je super igra

A na ovom posljednjem music-florbal klipu možete vidjet kako izgleda takav jedan

florbalovi trening i te tehnike koje se tamo prei tom treningu koriste i upražnjavaju.

Florbalový trénink - Florbalov trening

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Muška posla - zabava za mladence: sječa i dizanje maje, drveta,

(seoska slava na Moravi, Šakvice, Újezd u Brna) Češka Republika

Kácení Máje Hody 2015 Újezd u Brna, sječenje maje Hody 2015 Újezd u Brna,

Verbuňk před radnicí 2015 - Újezd u Brna, momačke igre vojenske pred opštinom

Pásmo 2015 - Újezd u Brna, folklorni ples moravski

Hody Šakvice 2015 - stavění máje, dizanje maje

Mladenci tancuju verbunjk, moravske tance vojenske

Verbuňk master kingoš OSKA (+suprise), jede šohaj z Vídňa!

Подели на овим сајтовима

Лепо је видети какви су обичаји у другим земљама.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...