Jump to content

О Русији / Вести из Русије

Оцени ову тему

Guest Оливера

Препоручена порука

• Гости

0409_feel

Да, преториус...али то је зато што је Русија много велика, па су ти крајеви јако удаљени од Балканских земаља. Лакше им је да тргују са  Кином, него са нама...

А Русија не би требало културно да касни за Кином у тим крајевима, не ваља то.

Подели на овим сајтовима

• Гости

?? ????? ?????. ? ???? ?????, ??? ?????? ????? ????? ??????? ????????? ????????? ? ??????????? ????????.

0409_feel

?????? ??. ?????? ?? ?? ?????? ????????? ???? ????? ?????, ??????? ?? ?? ????!

?? ?? ???? ?????? ?? ??? ?????.

?? ???????, ??? ????? ?? ?????? ???????? (??????????, ?????), ??? ???? ???????? ? ??????, ??? ?????.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Постављена слика

Држава и црква: продуктивна сарадња културе и религије

Продуктивна сарадња: овако је премијер РФ Владимир Путин оценио односе Цркве и државе у данашњој Русији на састанку са патријархом Московским и све Русије Кирилом 5. јануара у Москви.

Пре свега било је речи о повратку Руској Православној Цркви објеката религизоне намене који су тренутно у властиншву државе и раде углавном као културне установе – музеји или ахриви. Владимир Путин је чврсто уверио патријарха Кирила да ће 2010. години Руској православној цркви бити враћен чувени московски Новодевичји манастир. Споменик црквене архитектуре из 16. века тренутно Новодевичји манастир, представља филијалу Државног историјског музеја.

Говорећи о сарадњи државе и Цркве, Владимир Путин је подсетио:

Почев од 2005. године РПЦ су враћене цркве и манастири – укупно око сто, велики део имовине: пре свега иконе, црквени предмети, између осталог из музеја Московског Кремља и Руског музеја у Петербургу. Упоредо са тим постоје тешкоће, изјавио је Владимир Путин. Имамо 12000 објеката који су споменици архитектуре и историје и налазе се у федералном или регионалном власништву: већи део њих је већ предат црквеним организацијама – мањи се налази још у жалосном стању и за сада се не предаје. И овде се постављају питања везана за материјално осигурање предаје ових објеката, како процес не би изазвао нове проблеме. Ми, нравно, никада нећемо заборавити ону улогу коју су одиграли посленици културе у очувању православних светиња и светиња других традиционалних конфесија Русије у врло сложено време за религиозне организације – у својетско време – наставио је Владимир Путин. Захваљујући њиховим напорима био је очуван Храм Василија Блаженог на Црвеном тргу, велика дела Феофана Грека, Андреја Рубљова. Уверен сам да, ослањајући се на добре односе који су успостављени између државе и Цркве у последње време, ми ћемо наћи решења која неће рушити ништа што је створено претходних година, али ће омогућити да се религиозвним организацијама врати све што им припада с правом, у дужном виду и са дужном финансијском подршком.

По мишљењу партијарха Кирила, држава је нашла оптималан излаз за оне случајеве када објекти религиозног значаја који нису у потпуности предати Цркви фукционишу истовремено и као музејски и као култни простор.

У односима световне и црквене културе патријарх Кирил не види узроке за неслагања:

Делим оцену активности културних посленика у погледу очувања нашег националног и религиозног богатства у тешко време. Посленици културе нису само чували све те ризнице. Многи од њих, чувајући сва та ремек-дела, говорећи о њима људима, чинили су оно што Црква није могла да ради: они су се обраћали с врло важним, често религиозним коментаром посетиоцима. Зато ми у срцу носимо захвалност и поштовање према оним културним радницима који су многим нашим сународницима помогли да схвате смисао овог духовног наслеђа. Сада се појављује перспектива сасвим нормална за земљу која се развија и препорађа своје традиције: да цркве буду цркве, а манастири манастири. Али при свему томе културне установе треба да добијају, наравно, такве платформе и здања где ми могле да наставе свој посао важан по земљу. Дошло је време када Русија може се би да дозволи да се побрине да и Црква и култура имају све што је потребно како би вршиле своје служење. А у том служењу постоји много заједничког.

Глас Русије

06.01.2010

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Гости

Постављена слика

Руски лекари пружају многим Хајићанима шансу за спас

Аеромобилна војна болница МВС РФ прорадила је у срушеној од земљотреса престоници Хаитија Порт-о-Пренсу. Скоро све месне болнице су срушене, у онима које су остале, нема ни лекова, ни воде, ни струје.

Руска аеромобилна војна болница је радила у Пакистану, Индонезији, Кини, Турској. Данас она ради на Хаитију. Она је јединствена јер је способна да у току две недеље дана функционише у аутономном режиму. Та болница има генератор за струју, гориво, воду, храну, лекове, опрему за дијагнозу и хирургију. Њена монтажа је трајала само 40 минута, одмах после тога су лекари почели пријем пацијената.

Током првих неколико сати рада на Хајитију руски лекари су пружили помоћ трима десетинама пострадалих и направили хируршке операције двама пацијентима које су спасавачи МВС извукли испод рушевина. Од момента катастрофе је прошло већ више од 4 дана. Према последњим подацима, број жртава је премашио 140 хиада људи. Стручњаци тврде да је лакше набројати преживеле него погинуле и нестале. Шансе да се под рушевинама нађу живи смањују се сваки сат. Зато је још одговорнији рад спасавача који детаљно и брзо истражују терен. Руски спасавачи су одговорни за рејон близу трга Светог Петра. Тмо се налазе стамбени квартови, школе, бонице. Спасавачима помажу специјално дресирани пси – они често осећају живот тамо где и најсавременија техника не помаже. Тако је било и после разорног земљотреса на југу Кине 2008. године када су стручњаци МВС РФ спасли жену, која се пет дана налазила под рушевинама.

Сваки нађени живи човек је радост и нада да је судбина добра и према другима. Многи Хаићани ништа не знају о својим најближима. Елементарна несрећа их је раздвојила, зато је практично немогуће да се сазна ко је преживео, а још увек није нађен. У петак су на Хајитију извршене масовне сахране – у братским гробовима је сахрањено око 40 хиљада људи, већина од којих није идентификована. Није се смело да се одуговлачи због жеге од 30 степени и 100 посто влажности ваздуха јер би то могло да резултира епидемијама.

Дакле, свака вест о нађеним под рушевинама живим људима изазвива ликовање. Иначе у граду не ради телефон, ни радње, ни друштвена исхрана. Да не би умрли од глади, Хаићани јуришају на складишта намирница и места за дистрибуцију хуманитарне помоћи. Међутим, намирница, а нарочито воде нема довољно, без обзира на међународну хуманитарну помоћ. Још један проблем је одсуство саобраћаја који би омогућио да помоћ стигне до логора где се налазе људи који су остали без крова над главом. Што више, нема авиона за летове на Хајити. Низ земаља је упутио молбе за МВС РФ да би руски авиони пребацили робу у тај рејон. Те се молбе експедитивно задовољавају, — уверио је министар за ванредне ситуације Сергеј Шојгу.

Узимајући у обзир молбе о пребацивању робе наших колега из Велике Британије, Перуа, остављамо на Хаитију три транспортна авиона Ил-76 који ће радити на тим задацима. Организују се ваздушни мостова и према молбама из Шведске, Панаме и земаља ЗНД.

Шеф МВС по налогу владе лично контролише пребацивање хуманитарне робе преко УН и Светског прехрамбеног програма.

У међувремену се организује прикупљање средстава за обнављање републике која је пострадала од несреће. У многим земљама су отворени специјални добротворни рачуни. Низ земаља-донатора је већ издвојио новац ради помоћи пострадалима. РПЦ у иностранству је позвала своју паству да помогне парохијанима на Хајитију. Ускоро ће бити одржана међународна конференција под окриљем УН, где ће бити размотрене конкретне мере помоћи Хајићанима. У недељу ће на острво доћи Генерални секретар УН Бан Ки Мун да би изразио моралну подршку међународне заједнице Хајитију.

Глас Русије

16.01.2010

Подели на овим сајтовима

• Гости

185 година Бољшог театра

Понос Русије – Бољшој театар – обележава годишњицу. Пре тачно 185 година у Москви је отворена та легендарна сценска позорница. Аутори зграде су архитекте Алексеј Михајлов и Осип Бове. Позориште је отворено 18 јануара 1825 године. Од 2005 зграда се реконструише. Прва премијера на новој сцени театра ће бити опера „Руслан и Људмила“ 11 октобра 2011 године.

18.01.2010.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Постављена слика

ЧАСНИ КРСТ ГОСПОДЊИ У СВЕМИРУ

Објављено од стране svetigora на 21/01/2010

МОСКВА, 20. јануара, CNA – Свето Писмо, иконе, крстови, као и дјелић часног Крста Господњег, налазе се у руском одјељењу Међународне свемирске станице, саопштио је руски космонаут.

„Имамо четири свете иконе у руском дијелу. Такође имамо Јеванђеље и велики крст“, саопштио је космонаут Максим Сурајев.

Блаженопочивши патријарх Алексеј II је дјелић часног Крста на коме је распет Господ поклонио А. Н. Мерминову, предсједнику Руске федералне свемирске агенције – Роскосмос. Посада Сојуза ТМА-8 је 2006. светињу предала посади Станице.

„Биће са мном током цијеле експедиције а онда ћу га вратити на Земљу“, казао је Сурајев.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Постављена слика

Пандемија као махинација

Светску здравствену организацију прекоревају да је, лобирајући интересе фармаколошких компанија, неосновано објавила пандемију и преувеличава опасност од новог соја грипа, који је добио назив свињски грип. По подацима листа Независимаја газета, одговарајући на оптужбе, специјални саветник генералног директора СЗО у области пандемијског грипа изјавио је да организација није преувеличала и није умалиа ризик, којем вирус подвргава човечанство. По његовим речима, свет преживљава реалну, а не исфабриковану пандемију. Тренутно се бележи пад броја оболелих од грипа Х1Н1. Опасност вируса и даље је невелика. Ипак, СЗО не искључује могућност појаве новог, трећег по реду таласа инфекције на пролеће.

Ја бих на месту вакцинисаних сматрао себе невакцинисаним, наводи лист Новие известија речи једног од лекара. Ако се плашите да се не разболите, чувајте се исто као да нисте вакцинисани. Треба да престанете да верујете људима у све страшне приче о свињском грипу и да живите нормално, поштујући уобичајена правила безбедности. Јачајте имунитет, перите руке, проветравајте просторије, ако видите да неко кија и кашље, повуците се у страну. При томе треба схватити да маска не може да спасе од инфекције. Измислили су је зато да хирург не дише у рану болеснику, ради филтрације ваздуха који човек издише, а не удише. Она не задржава вирусе који шетају око нас. Здрави људи не треба да носе маску, треба да је ставља болестан, како не би кијао и кашљао на друге људе својим вирусима.

Раније је неколико штампаних издања објавило мишљење независних научника епидемиолога који су оптужили СЗО за преувеличавање опасности од свињског грипа. По мишљењу независних научника, оваква политика је довела до тога да је СЗО у јуну прошле године повисила опасност од пандемије сивњског грипа до максималног, шестог нивоа у интересима бизнис-структура. Мада ниво смртности од овог обољења није премашио ниво смртности од обичног сезонског грипа.

Како подсећа Комерсант, последњи пут СЗО је објавила шести ниво пандемије 1968. године, када је од хонгконгшког соја грипа умрло око милион људи.

26.01.2010

Глас Русије

Подели на овим сајтовима

• Гости

Постављена слика

Град у коме је сачуван Чеховљев дух

У том граду је све до сада сачуван чеховљев дух, — рекао је председник Русије Дмитриј Медведев који је 29. јануара стигао у родни град великог писца Антона Чехова, јужноруски Таганрог да би овде обележио 150. годишњицу његовог рођења. Председник је позвао и познате стране и руске позоришне уметнике да дођу заједно с њим да би и они могли да одају пошту Чехову-комедиографу чији су драмски комади постављени на многим позорницама у свету.

Шеф руске државе, свакако, зна да је сам Чехов мрзео различите свечаности. Међутим, својој данашњој посети пишчевог родног града Дмитриј Медведев придаје не свечани, већ више атуелни смисао.

Јубилеј омогућује да се скрене пажња шире јавности, обичних људи на стваралаштво наших класика и у Русији, и у другим земљама. – каже председник. — Он омогућује да почну неки програми, прикупе се новац, што би резултирало очувањем знатног културног слоја, а главно просвећивањем младих, којима је обавезно потребно причати и показивати. Што се тиче подршке позоришта, свакако, тај задатак спада у првостепене у развоју било које државе.

Дмитриј Медведев није случајно поменуо државну подршку позоришта: користећи прилику он је детаљно размотрио ту тему у кругу упућених саговорника, које је позвао у Таганрог. Међу њима је био и чувени британски редитељ Деклан Донелан. Он сматра да је данашњој позоришној уметности Чехов обавезно потребан, јер је његово стваралаштво способно да изведе савремене људе из духовне кризе.

Чехов невероватно тачно осећа људе – са љубављу, али без сентименталности, — каже Донелан. – Од те његове особине – да воли своје хероје без сентименталности стане дах, то шокира. Чини ми се да Чехов има шта да нам поручи, нарочито у данашњем виртуалном свету, где је индивидуализам постао бог. Све више се одвајамо једни од других због Интернета и виртуалне реалности која нас провоцира да живимо свак у свом свету више него активно присуствујемо у заједничком животу људи. Међутим, Чехов је активно присуствовао, активно живео. Он нас поучава у томе што је главно – да видимо себе и друге људе таквим какви јесу и по могућности будемо добри једни према другима.

Председник РФ Дмитриј Медведев је изнео и личне успомене о томе како је стварааштво Чехова ушло у његов живот. Моји родитељи, — причао је он, — имали са чеховљева сабрана дела у оно време када су књиге у Совјетском Савезу биле дефицитарне. Десило да сам све то прочитао. Прво су ме интересовале само хумористичке приче, затим сам прешао озбиљнијим делима, драмским комадима. Сам сам се зачудио када сам почео да читам његова писма, мада тај жанр није за младе. Поштено говорећи, срећан сам због тога, јер да нисам то учинио онда, не знам када бих то могао, — рекао је Дмитриј Медведев.

И још једну на чеховљев начин тужну изјаву чули смо у Таганрогу од председника РФ: Када сам ишао у Таганрог, помислио сам да је Чехов умро када је био стар 44 године. И ја данас имам 44 године… Он је већ завршио у то време свој животни пут, створивши бесмртна дела, у којима уживамо све до сада…

30.01.2010

Глас Русије

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

5 вулкана се активирало на Камчатки

На полуострву Камчатка на Далеком Истоку Русије активирало се 5 вукана. Научници стално их прате да би на време открили опасне ситуације. У било ком моменту може доћи до јаке ерупције са избацивањем пепела на висину од неколико километара где се управо налазе авионски коридори. Научници стално врше сеизмолошка и визуелна посматрања, — каже заменик директора Института вулканологије и сеизмологије Далекоисточног оделења РАН Николај Селиверстов. Добијемо са сателита снимке активних вулкана Камчатке, посебно пратимо најактивније.…

Глас Русије

Подели на овим сајтовима

• Гости

Постављена слика

5 ??????? ?? ?????????? ?? ????????

?? ?????????? ???????? ?? ??????? ?????? ?????? ?????????? ?? 5 ??????. ???????? ?????? ?? ????? ?? ?? ?? ????? ??????? ?????? ?????????. ? ???? ??? ??????? ???? ???? ?? ???? ???????? ?? ??????????? ?????? ?? ?????? ?? ???????? ?????????? ??? ?? ?????? ?????? ???????? ????????. ???????? ?????? ???? ??????????? ? ???????? ??????????, — ???? ??????? ????????? ????????? ????????????? ? ???????????? ?????????????? ??????? ??? ??????? ???????????. ???????? ?? ???????? ?????? ???????? ??????? ????????, ??????? ??????? ????????????.…

???? ??????

????? ????? ?? ???? ??? ?????? ???????... 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

Мени је у госте недавно био ђакон. Служи на Сахалину.Иначе познавалац је српског, руског, грчког, енглеског језика. Преводи дела еп.Данила Крстића.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...