Jump to content

О Русији / Вести из Русије

Оцени ову тему

Guest Оливера

Препоручена порука

• Гости
Guest Оливера

Не клоновима

РИА Новости

Руска Дума донела је закон којим је продужена забрана клонирања човека. Узрок забране остаје исти: Клонирање човека сусреће се са мноштвом правних, етничких и религиозних проблема који на данашњи дан још немају очигледно разрешење. Ипак нови закон не важи за експерименте са ћелијама и организмима у научно-истраживачке сврхе, појашњава Николај Герасименко, први заменик председника комитета Државне думе за очување здравља.

Тренутно је клонирање човека забрањено у складу са конвенцијом УН у свим земљама света. Мада постоје две земље – САД и Велика Британија, где овај табу делује само формално. У Новом Свету у оквиру терапеутског клонирања користе се човечији ембриони, чији развој се зауставља 14. дана живота. Даље се добијени ембрион користи ради добијања трункус ћелија. Пре неколико година у Великој Британији научници су добили дозволу за клонирање људског ембриона у медицинске сврхе. Русија због разних разлога, пре свега етичких, одлучила је да се придружи већини земаља света и забранила клонирање човека, говори Николај Герасименко:  Желим још једном да подвучем да се то не тиче забране клонирања животиња. Ако ће код нас наука бити у стању да клонира овце или краве, нека. Исто се тиче радова на стварању донорскх органа, тачније клонирања ткива бубрега, срца и слично. Ипак постоји један важан моменат. Када људи почињу да говоре о клонирању себе или ближњих, они се схватају да се може направити само њихова форма, тело. Не клонира се интелект, мисаона деланост, моралност, духовност и слично. И како показује искуство са клонирањем животиња, са познатом овцом Доли, њен животни век је био кратак. Испоставило се да овакве животиње имају слаб имунитет, оне су подлежније болестима, уз то код њих се брзо развија агресивност. Тако да научницима предстоји још много да раде.

Усвајање новог закона који забрањује клонирање подржала је руска научна јавност. Руси, ако је судити по подацима социолошког анкетирања изведеног пре извесног времена, опрезно се односе према клонирању. Око 40% анкетираних сматра да такви експерименти имају врло непредвидиве последице. А на питање да ли су спремни да учествују у научним огледима везаним за клонирање, преко 50% је одговорило негативно. Ипак према терапеутском клонирању, стварању ћелија, гена, органа, већина анкетираних се односи позитивно. Управо ова врста научних истраживања дозвољена је према новом закону.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

Хтела сам да са вама поделим једну дирљиву причу са једног руског сајта.

Постављена слика

Аутор ове приче је Максим Бурдин, фотограф студентског журнала, студент МДА, у пратњи руског Патријарха Кирила.

Како се немачка девојчица Кјара сусрела са Патријархом

За време једног дежурства у Успенском сабору Московског Кремља, упознао сам се са Немцем, који је допутовао са ћерком у Русију да ради Васкрса. Нико не би обратио пажњу на њега да није свуда "залазио" са својим фотоапаратом и наивним изразом лица.

"Молим Вас, померите се у крај, да не ометате пролаз..."

"Sorry, speak English! My name is Klaus! (Молим Вас, говорите енглески! Зовем се Клаус!)

Постављена слика

Клаус и Кјара

Искрено говорећи, мало сам се збунио јер нисам очекивао такав одговор - зар у Европи одмах говоре своје име? Нисам се могао тренутно присетити ни пар енглеских речи, па сам га благо померио у страну и наставио са својим послом.

Клаус се показао као јако срдачан и пријатан при разговору, мало је причао о себи и кћерки, показивао фотографије и обећао да ће ми поштом послати најлепше снимке. Мој нови познаник поделио је са мном жељу: жарко је желео да његову ћерку Марију (Кјару) благослови Његова Светост. Не знам зашто, пожелео сам да му помогнем и одлучио да је доведем до Патријарха (обично одбијам такве молбе).

Нисмо могли да се пробијемо кроз обезбеђење и Марија се вратила оцу. Тако нам је први покушај пропао. Скупивши храброст, пришао сам Његовој Светости у олтару и дрхтећи као прут на ветру прозборио:

"Ваша Светости, један од данашњих верника, који је допутовао из Немачке, јако би желео да благословите његову кћер. Дозволите да приђем са њом, када будете излазили..."

"Да, наравно..."

Али,  поново су широка плећа обезбеђења остала препрека, то им је дужност, зашто их кривити.

Клаус се збунио, али је поново повратио свој добродушно-наивни изглед. Разменили смо адресе, поздравили се, и на томе се, изгледа, све завршило.

Ових дана, добих писмо, које сам дуго чекао:

I send you the best photos for you.

Yes, finally the miracle happend:

Chiara met the Patriarch!

God bless you so much!

United in prayer

Klaus and Chiara  

Шаљем Вам најлепше фотографије.

Чудо се, најзад догодило: Кјара се сусрела са Патријархом!

Господ Вас благословио!

Са Вама у молитви, Клаус и Кјара.

Постављена слика

Кјара и Његова Светост Патријарх Кирил

Превод за Поуке.орг - Оливера

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

Постављена слика

Трећина тринаестогодишњака у Русији свакодневно конзумира алкохол

По статистици социолога, сваки други четрдесетогодишњак у Русији неће доживјети доба за пензију, саопштио је један од предсједника црквено-друштвеног савјета за превенцију алкохолизма, настојатељ Сретенског манастира у Москви, архимандрит Тихон (Шевкунов).

„По подацима Руске агенције за здравље и права потрошача, 33% тринаестогодишњих дјечака у Русији свакодневно конзумира алкохол. Међу дјевојчицама овај проценат је 20. Највише се конзумирају пиво и алкохолни коктели“, казао је о. Тихон.

Он је додао да сваке године од узрока повезаних са алкохолом у Русији умре око 700 000 људи.

Међу разлозима за овакву ситуацију, по његовом мишљењу, су „агресивно наметање алкохала на телевизијским рекламама“ и „ниске цијене алкохола“.

„У Москви можете наћи флашу пива за 27 рубљи, у провинцији и за 20, док флаша обичне газиране воде кошта 35, а пакет сока 70 рубљи“, закључио је Архимандрит.

Радио Светигора

Подели на овим сајтовима

В Петербурге два неформала съели школьницу

В Петербурге перед судом предстанут два неформала, обвиняемых в убийстве школьницы и последовавшим за этим актом каннибализма. Как РБК сообщили в канцелярии суда, сегодня было сформировано жюри из 12 присяжных, которые 25 марта приступят к рассмотрению дела.

Согласно материалам следствия, 20-летние флорист Максим Главатских и неработающий Юрий Можнов в ночь на 20 января 2009г. в одном из домов по проспекту Космонавтов утопили ученицу 11-го класса, после чего расчленили тело. Употребив в пищу часть ее органов, молодые люди сложили останки в пакеты и выбросили их. Кроме того, обвиняемые похитили имущество, принадлежавшее 16-летней девушке, на общую сумму около 20 тыс. руб.

По данным Следственного комитета РФ, оба молодых человека являются членами неформальных молодежных объединений "эмо" и "готы". Свои действия они объясняли чувством голода. "Говорят, что пожарили части тела в духовке вместе с картошкой", - рассказал представитель СКП.

Добавим, что людоеды были задержаны 31 января 2009г. Ранее они оба были судимы.

Подели на овим сајтовима

Као прво ја мислим да не умире 700 иљада људи од алкохола.Као друго има пива и јевтиније од 27 рубаља. И сок има јевтиније од 709 рубаља за литар и по. Вино има за 50-70 рубље за бутељку.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

Отворила сам тему о тим "готима". Мислим да код нас нису толико активни...

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,3928.msg101783.html#msg101783

Каква је разлика између група "емо" и "готи"?

Колико сам гледала по нету "готи" нису сврстани у сатанизам, а очигледно јесу...

Мада, нисам успела да нађем пуно података и то ме је збунило.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

У Турску са рубљом

19.03.2010, 16:46

Руска рубља се полако али сигурно претвара у светску валуту. О озбољном пробоју за сада нема речи, али већ се појавила земље у чијим продавницама може да се плаћа у рубљама. Од сада у великим тржним центрима истамбула дозвољено је да се за руски новац купује турска роба. Корак ка проширењу зоне рубље је учињен.

Може се рећи да је то срећа у несрећи. Светска економска криза, која је повукла за собом нестабилност курса валута, натерала је комерцијалне стурктуре да траже нове начине за сарадњу. Један од таквих путева пронашли су руски и истамбулски бизнисмени. Пошто Турска улази међу земље које највише посећују Руси, не само ради одмора, већ и шопинга, било је одлучено да се у великм тржним центрима Истамбула примају рубље. Иницијативу предузимача одобрила је влада Турске, и на вратима продавница су се појавиле таблице: Примамо руске рубље. Сада руски грађани неће губити новац на промени валуте, а турски бизнисмени могу да плаћају рубљама руске продизводе, објашњава Павел Медведев, члан комитета Државне думе за финансијско тржиште:

Корак Турске је одличан, али је још важније то што то није први случај да се испољи поверење према рубљи. Пре неколико година потпредседник владе Александар Жуков је рекао да је у Цириху ушао у банку. И неочекивано је видео да може да промени рубље за швајцарске франке. Трговина не на мало, већ на велико већ се дешава у неколико земаља. По размерама она није велика, али то је несумњиво врло важан знак. Рубља је престала да буде валута непозната на Западу. То је валута за коју се нешто може купити, зато има смисла поседовати је.

Између осталог Турска није једина земља где је рубља тражена. Руска валута се може наћи у новчаницима кинеских бизнисмена. Већ неколико година Русија и Кина врше експеримент у којем је у пограничној трговини дозвољено користити националне валуте за обрачунавање. Истина, посебно су задовољни резултатима новине за сада само Руси, пошто се већи део посла обавља у рубљама. Ипак постоји вероватноћа да ће бити потписани споразуми између баанка Русије и Кине о проширењу трговине за рубље и јуане.

Према подацима руске Националне девизне асоцијације, рубљом сада оперише око 50 глобалних банака. Инвестиционе компаније које раде на лондонској, њујоршкој и азијској девизној берзи користе је за операције везане за руске активе. У земљама ЗНД 50% банкарских обрачуна се врши у рубљама, а половина транши из Русије у државе ЗНД такође се врши у рубљама.

Тако да руска новчана јединица постепено и методично шири сферу свог утицаја.

Подели на овим сајтовима

Хтела сам да са вама поделим једну дирљиву причу са једног руског сајта.

Постављена слика

Аутор ове приче је Максим Бурдин, фотограф студентског журнала, студент МДА, у пратњи руског Патријарха Кирила.

Како се немачка девојчица Кјара сусрела са Патријархом

За време једног дежурства у Успенском сабору Московског Кремља, упознао сам се са Немцем, који је допутовао са ћерком у Русију да ради Васкрса. Нико не би обратио пажњу на њега да није свуда "залазио" са својим фотоапаратом и наивним изразом лица.

"Молим Вас, померите се у крај, да не ометате пролаз..."

"Sorry, speak English! My name is Klaus! (Молим Вас, говорите енглески! Зовем се Клаус!)

Постављена слика

Клаус и Кјара

Искрено говорећи, мало сам се збунио јер нисам очекивао такав одговор - зар у Европи одмах говоре своје име? Нисам се могао тренутно присетити ни пар енглеских речи, па сам га благо померио у страну и наставио са својим послом.

Клаус се показао као јако срдачан и пријатан при разговору, мало је причао о себи и кћерки, показивао фотографије и обећао да ће ми поштом послати најлепше снимке. Мој нови познаник поделио је са мном жељу: жарко је желео да његову ћерку Марију (Кјару) благослови Његова Светост. Не знам зашто, пожелео сам да му помогнем и одлучио да је доведем до Патријарха (обично одбијам такве молбе).

Нисмо могли да се пробијемо кроз обезбеђење и Марија се вратила оцу. Тако нам је први покушај пропао. Скупивши храброст, пришао сам Његовој Светости у олтару и дрхтећи као прут на ветру прозборио:

"Ваша Светости, један од данашњих верника, који је допутовао из Немачке, јако би желео да благословите његову кћер. Дозволите да приђем са њом, када будете излазили..."

"Да, наравно..."

Али,  поново су широка плећа обезбеђења остала препрека, то им је дужност, зашто их кривити.

Клаус се збунио, али је поново повратио свој добродушно-наивни изглед. Разменили смо адресе, поздравили се, и на томе се, изгледа, све завршило.

Ових дана, добих писмо, које сам дуго чекао:

I send you the best photos for you.

Yes, finally the miracle happend:

Chiara met the Patriarch!

God bless you so much!

United in prayer

Klaus and Chiara  

Шаљем Вам најлепше фотографије.

Чудо се, најзад догодило: Кјара се сусрела са Патријархом!

Господ Вас благословио!

Са Вама у молитви, Клаус и Кјара.

Постављена слика

Кјара и Његова Светост Патријарх Кирил

Превод за Поуке.орг - Оливера

Невероватна  репортажа, право чудо, остаје нам да размишљамо како се то све и зашто догодило!

Подели на овим сајтовима

Не клоновима

РИА Новости

Руска Дума донела је закон којим је продужена забрана клонирања човека. Узрок забране остаје исти: Клонирање човека сусреће се са мноштвом правних, етничких и религиозних проблема који на данашњи дан још немају очигледно разрешење. Ипак нови закон не важи за експерименте са ћелијама и организмима у научно-истраживачке сврхе, појашњава Николај Герасименко, први заменик председника комитета Државне думе за очување здравља.

Тренутно је клонирање човека забрањено у складу са конвенцијом УН у свим земљама света. Мада постоје две земље – САД и Велика Британија, где овај табу делује само формално. У Новом Свету у оквиру терапеутског клонирања користе се човечији ембриони, чији развој се зауставља 14. дана живота. Даље се добијени ембрион користи ради добијања трункус ћелија. Пре неколико година у Великој Британији научници су добили дозволу за клонирање људског ембриона у медицинске сврхе. Русија због разних разлога, пре свега етичких, одлучила је да се придружи већини земаља света и забранила клонирање човека, говори Николај Герасименко:   Желим још једном да подвучем да се то не тиче забране клонирања животиња. Ако ће код нас наука бити у стању да клонира овце или краве, нека. Исто се тиче радова на стварању донорскх органа, тачније клонирања ткива бубрега, срца и слично. Ипак постоји један важан моменат. Када људи почињу да говоре о клонирању себе или ближњих, они се схватају да се може направити само њихова форма, тело. Не клонира се интелект, мисаона деланост, моралност, духовност и слично. И како показује искуство са клонирањем животиња, са познатом овцом Доли, њен животни век је био кратак. Испоставило се да овакве животиње имају слаб имунитет, оне су подлежније болестима, уз то код њих се брзо развија агресивност. Тако да научницима предстоји још много да раде.

Усвајање новог закона који забрањује клонирање подржала је руска научна јавност. Руси, ако је судити по подацима социолошког анкетирања изведеног пре извесног времена, опрезно се односе према клонирању. Око 40% анкетираних сматра да такви експерименти имају врло непредвидиве последице. А на питање да ли су спремни да учествују у научним огледима везаним за клонирање, преко 50% је одговорило негативно. Ипак према терапеутском клонирању, стварању ћелија, гена, органа, већина анкетираних се односи позитивно. Управо ова врста научних истраживања дозвољена је према новом закону.

Тренутно је клонирање човека забрањено у складу са конвенцијом УН у свим земљама света. Мада постоје две земље – САД и Велика Британија, где овај табу делује само формално. У Новом Свету у оквиру терапеутског клонирања користе се човечији ембриони, чији развој се зауставља 14. дана живота.

Управо су ме ове реченице асоцирале да пренесем причу из једне  наше тв-емисије,о вештачкој

оплодњи једне мајке која је имала три плода, требале су да буду тројке,

али лекари су убили један плод управо 14. дана живота, под објашњењем, да би омогућили да се

ова два преостала плода, обзиром на ризичну трудноћу, нормално развију.

Мислим, шта рећи више.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

Председник Русије подписао Указ о "Празновању дана словенске писмености и културе"

Постављена слика

Фото: kremlin.ru

Москва, 20 марта 2010.

Председник Русије Д. А. Медведев, "ценећи посебан значај Дана словенске писмености и културе за консолидацију руског друштва и учвршћивање веза са братским словенским народима на основу историјских, духовних и културних традиција", одлучио је да образује Руски организациони комитет за припрему и спровођење прославе Дана словенске писмености и културе.

Одговарајући Указ публикован је на сајту Председника Русије, саопштава Патријаршија.

http://www.pravoslavie.ru

За Поуке.орг - Оливера

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

Комунисти у Русији поново хоће да „забране“ Бога

Представник Комунистичке партије у руском Парламенту, Борис Кашин, поново предлаже да се из државне химне изостави помињање имена Божијег.

Он је у четвртак Парламенту представио свој предлог, прорачунавши трошкове овакве иницијативе на 120 000 рубаља, међутим у влади су оцијенили да је његов прорачун нетачан.

Кашин сматра да би измјена једне ријечи помирила грађане, будући да би химна постала религиозно неутрална. „Да будем искрен, после свега што се у нашој земљи догодило, тврдити да Бог чува нашу земљу је провокација Бога“, каже он.

Кашин је предложио да се у стиху „Једина си на свијету, једина си таква, родна земљо коју чува Бог“, ријеч „Бог“ замијени ријечју „ми“.

Коментаришући ову иницијативу у новембру 2009. године, патријарх Московски и све Русије Кирил је изјавио: „Једном смо је већ чували. Чували смо је тако да смо море крви пролили. Историја је показала шта се дешава када покушавамо да чувамо своју земљу, не стављајући себе под врховни морални ауторитет. То је веома опасна историјска философија. Опет крећемо путем којим смо ишли“.

март 26, 2010 - Објављено од стране radiosvetigora

Подели на овим сајтовима

Око 100 људи евакуисано из храма Христа Спаса у Москви

Постављена слика

Око 100 људи је евакуисано из московског храма Христа Спаса, након анонимног позива полицији око 17 сати, којим је јављено да је у цркви постављена бомба.

Специјални тим се одмах упутио ка храму, и након детаљне претраге саопштено је да никакви „сумњиви предмети нису пронађени“. Полиција настоји да уђе у траг анонимном позивачу.

Предсједник Информативног одјељења Московске Патријаршије, Владимир Легојда, позвао је Московљане да учествују у васкршњој Литургији, упркос страха који су произвели терористички напади у Москви.

„На богослужењу царује љубав, а савршена љубав изгони страх“, казао је он.

По мишљењу г. Легојде „овакви догађаји не смију да нас уплаше, јер ако се предамо страху, пашћемо у руке терористима и они ће постићи своје циљеве, не толико спољашње, колико унутрашње“.

Радио Светигора

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Дмитриј Медведев: Главно у борби са екстремизмом - да се људима предложе нови услови живота

Постављена слика

Терористичке акције у Москви и Кизљару су карике једног ланца и манифестације управо оне терористичке активности са којом се боримо и са којом ћемо се борити – изјавио је председник РФ Дмитриј Медведев нас седници Савета за националну безбедност и предложио конкретне начине ове борбе.

У проширеној седници Савета за националну безбедност учествовали су премијер Владимир Путин, председници оба дома парламента, Борис Гризлов  и Сергеј Миронов, секретар Савета Николај Патрушев, директор ФСБ-а Александар Боррњиков, шеф МУП-а Рашид Нургалијев, шеф дипломатије Сергеј Лавров, министри саобраћаја и одбране Игор Левитин односно Анатолиј Сердјуков,  руководилац Министарства за ванредне ситуације Сергеј Шојгу и други функционери. Говорећи о најновијим терористичким акцијама, Дмитриј Медведев је указао да је циљ терориста дестабилизација ситуације у земљи, рушење грађанског друштва, жеља да посеју страх и панику међу становништвом.  Нећемо то допустити. Чиниће се све за консолидацију наше земље и наше нације – нагласио је шеф државе.

Дмитриј Медведев је поставио задатак да се анализира судска пракса према члановима о тероризму и да се интензивира правна превентива таквих злочина. Осим тога, руски лидер је позвао да се обрати пажња на антитерористичку заштићеност објеката, пре свега, саобраћајне инфраструктуре и места масовног окупљања људи. Он је саопштио да је 31. марта потписао Указ о стварању комплексног система за осигурање безбедности становништва у саобраћају. Овај документ предвиђа стварање програма опреман ја најнезаштићенијих саобраћајних чворова свим неопходним средствима.

Па ипак,  није могуће искоренити екстремизам и тероризам само помоћу техничких справа ма како модерне и савршене биле. Главно што је неопходно урадити је предложити људима нове услове живота на Северном Кавказу – рекао је Дмитриј Медведев.

При томе, треба да се ради не само о социјално-економским факторима – сигуран је председник Института за стратешке оцене и анализу Александар Коновалов.

Наравно да је веома важно да се на Северном Кавказу смањи незапосленост и корупција, да људи имају позитивну алтернативу. Али треба имати у виду да се боримо не са неком религијом, или културом, а камоли са неком народношћу. Боримо се са страшном, нељудском, радикално-екстремном идеологијом. Тако да се у ствари води борба за умове и срца људи.

Па ипак, треба почети од нечег материјалног. Зато је руски лидер подсетио да је недавно именован вицепремијер и његов опуномоћени представник у Севернокавкаском федералном округу Александар Хлопоњин добио задатак општег саниран ја ситуације у републикама региона као главног средства за превентиву тероризма. При томе, шеф државе посебно је нагласио да економски програми на Северном Кавказу треба да се реализују без обзира на било које околности.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Дмитриј Медведев: борба против тероризма ће бити настављена без колебања до краја

Линија државе на гушење терора и борба против тероризма ће бити настављени без колебања и до краја, изјавио је после трагедије у московском метроу председник РФ Дмитриј Медведев. Он је сазвао специјално саветовање, на којем је поручио руководству органа реда да држе ствар под сталном контролом и да му реферишу о току истраге.

Експлозије су се десиле у метроу у шпицу, када тардиционално има много путника. То ниеј само условило велики број жртава - 37 погинулих и на десетине рањених, већ је отежало и спровођење спасилачких радова. Специјалне службе су морале да прекину кретање возова на појединим деоницама подземне железнице, да блокирају станице преседања, чак да ограниче приступ путничких аутомобила центру града. Требало је ослободити пролаз у зону трагедије за специјалну технику и возила хитне помоћи. За оперативније пребацивање најтежих рањеника у московске клинике били су коришћени санитарни хеликоптери Министарства за ванредне ситауције.

Евакуација лакше рањених путника и оних који нису пострадали, али су се нашли у близини, била је изведена брзо и усаглашено. Очевидци говоре да панике није било, мада су многи били врло уплашени. Њима на лицу места психолошку помоћ пружају стручњаци Министарства за ванредне ситуације, саопштила је нашем дописнику начелник Управе за информисање Министарства за ванредне ситуације РФ Ирина Андрианова.

Наши психолози се сада налазе на месту трагедија, пружају помоћ људима који су се налазили у епицентру догађаја, раде са пострадалима, са очевидцима, са оним људима који се налазе у тешком психолошком стању.

Један од главних задатака руководства Москве било је успостављање нормалног саобраћаја у центру Москве, бувквално паралисаног због експлозија. Већ убрзо после несреће организовани су додатни бесплатни аутобуси, рекао је руководилац прес-службе Мосгортранса Александар Анасовски.

Одмах после избијања ванредне ситуације главна управа московског градског саобраћаја је решила да организује бесплатне компензационе аутобуске маршруте, који врше траснпортне услуге путницима. То је 130 возила. За осигурање непрекидног рада надземног путничког саобраћаја организован је штаб, чији су сарадници опремљени средствима оперативне везе, мегафонима, видео камерама.

Поводом експлозија тужилаштво РФ је покренуло кривично дело по члану „тероризам". Генерални тужилац Јуриј Чајка је узео истрагу под личну контролу, саопштила је за Глас Русије званични представник Генералног тужилаштва РФ Марина Гридњева.

Пиротехничари су већ прегледали оба места несреће. Сви рањеници су евакуисани. Сада на лицу места ради истражна бригада, која прегледа тела погинулих. По последњим подацима, снага експлозивних направа је износила до 3 килограма у тротилском еквиваленту. Обе експлозије су биле организоване по истој схеми. Оне су се десиле не у тунелу, већ непосредно на станицама за време уласка и изласка путника. Тренутно се проучавају снимци видео-камера, које су постављене у метроу. Такође се предузимају и друге акције, које омогућавају да се установи на који начин, како, одакле су терористкиње самоубице стигле непосредно на места извршења терористичког акта.

У међувремену службе за очување реда града и Русије преведене су у појачани режим вршења дужности.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Међународни тероризам подстичу двоструки стандарди

Постављена слика

Терористичке акције у московском метроу у којима су погинуле десетине лица поново су показале снагу и глобални карактер терористичке опасности. Од дејстава терориста-самоубица нису осигуране ни водеће светске силе са својим моћним  и разгранатим специјалним службама. Курс на сузбијање терора у нашој земљи о борбу са тероризмом ће бити настављен – обећао је председник Русије Дмитриј Медведев на саветовању у Кремљу додавши да је циља оваквих терористичких акција масовно изненађење и изазивање дестабилизације. Шта, ипак, омогућује терористима да рачунају на успех у рату против читавог човечанства? Пре свега, раздвојеност самог човечанства и двоструки стандарди који се у његовој средини примењују.

Парадоксално је то што водећи светски лидери једнодушно осуђују међународни тероризам, али још увек нису успели да саставе општи списак међународних терористичких организација!  Чак и сопствени губици понекад не могу да натерају геополитичке играче да признају очигледно.

Примери су ту. НАТО-снаге у Авганистану редовно губе своје припаднике у овој земљи. Осим тога, према сведочанству руководиоца Федералне службе Русије за контролу промета наркотика Виктора Иванова, у НАТО-земљама од  дрога сваке године умире 10 хиљада лица. То 50 пута више од борбених губитака Алијансе у Авганистану, иако је за главни задатак била проглашена заштита сопственог становништва. Данас је у Авганистану обим производње опијума је  троструко већи, него у целом свету пре 10 година, када у овој земљи још није било НАТО-снага.

Дакле, Авганистан, дроге и међународни тероризам су у реалном животу нераскидиво међусобно повезани. Међутим, Алијанса одбија чак и да постави задатак борбе са шверцем дрога из Авганистана допуштајући само уништавање усева опијумског мака које контролише Талибан. А то је највише 10 одсто укупних површина. Као што видимо, наркотрговци се и даље деле на добре и лоше.

А ко контролише шверц дрога из Авганистана у Централну Азију и Европу? Снаге као што је радикална исламска групација „Хизб-ут-Тахрир-ал Ислами“ која поставља себи задатак стварања Светског халифата, као и добро познати Америци и ЕУ косовски Албанци. Али ни САД, ни водеће европске земље, за разлику од Русије,  не сматрају „Хизб-ут-Тахрир-ал Ислами“ терористичком организацијом. Што се, пак, тиче албанских власти Косова, које су већ преузеле контролу над шверцем дрога у Европу, симпатије Запада према њима су уистину безграничне.

Неко може да узврати: једва да су „Хизб-ут-Тахрир-ал Ислами“ или косовски сепаратисти организовали терористичке акције у Њујорку, Лондону или Москви. Међутим, светска терористичка инте3рнационаqла је целовити систем у којем су тачно интегрисани идеолошки рад, финансијске резерве, одреди екстремиста и самоубица. А међународне антитерористичке структуре могу само сањати о таквој координацији.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...