gavrosaurus Написано Април 24, 2020 Пријави Подели Написано Април 24, 2020 Цитат Познато је како су у једном периоду, из забринутости због слепила, тог исконског и оправданог страха генерација илуминатора, арапски минијатуристи, док би свитало, дуго дуго гледали ка западном хоризонту и како је, епоху касније, већина минијатуриста у Ширазу ујутру, на празан стомак, јела издробљене ружине латице изгњечене са орасима. Орхан Памук, Зовем се Црвено Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gavrosaurus Написано Мај 5, 2020 Пријави Подели Написано Мај 5, 2020 Цитат - Она гледа у мене, схвати Брен. Морао је некако да одговори. "Мој брат Роб бори се на југу", рече он, "али речи можете тећи мени, ако желите." - "Зимоврелу дајемо веру Сивотока", рекоше они углас. "Срце и огњиште и жетву дајемо теби, мој господару. Наши мачеви и копља и стреле твоји су, да њима заповедаш. Пружи милост нашим слабима, помоћ нашим беспомоћнима, а правду свима, и никада те нећемо изневерити." - "Кунем се земљом и водом", рече дечак у зеленом. - "Кунем се бронзом и гвожђем", рече његова сестра. - "Кунемо се ледом и ватром", завршише заједно. Џорџ Мартин, Судар краљева Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 2, 2020 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2020 Није ли жена целог свог живота у потрази за само једним човеком? Питам се није ли ово ограничавање својствено искључиво жени. Да ли је то само уврежено вековно предање којег би се она требало ослободити или је напротив реч о суштинском елементу женске природе који би она требало да поништи како би заволела васцело човечанство, а не само једног конкретног човека? (Синтеза ове две љубави ми још увек није доступна). Можда је ово разлог што је толико мало усепшних жена на пољу науке и уметности, јер жена увек тражи тог једног човека којем ће подарити своје знање, своју топлину, своју љубав, своју стваралачку енергију. Она тражи човека, не човечанство. Ети Хилесум ,Разбијени живот ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bernard Написано Септембар 3, 2020 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2020 »Toda totalitarizem ne obljublja toliko dobe vere kot dobo shizofrenije. Družba postane totalitarna, ko postane njena struktura v nebo vpijoče umetna: to je, ko vladajoči razred izgubi svojo funkcijo, vendar mu uspeva, da se s silo ali prevaro oklepa oblasti. Takšna družba, vseeno kako dolgo vztraja, si ne bo mogla nikoli privoščiti, da bi postala bodisi strpna ali intelektualno stabilna. Nikoli ne more dovoliti resnicoljubnega beleženja dejstev ne čustvene odkritosti, ki jo terja literarno ustvarjanje. Toda človeku ni treba živeti v totalitarni deželi, da bi ga totalitarizem pokvaril. Tisto vrsto strupa, zaradi katere postanejo teme druga za drugo nemogoče za literarne namene, lahko razširi že samo prevlada določenih idej.« George Orwell - esej Preprečevanje literature Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23 In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Božena Написано Април 14, 2021 Пријави Подели Написано Април 14, 2021 1992. "Већ другу ноћ оперишем уз три петролејске лампе и танке жуте свеће добијене од цркве. Вечерас сам почео операцију у седам сати и надао сам се да ћу завршити до пола девет, док не падне мрак. Користим светло које улази кроз прозор. Журим. Ипак, не иде. Мрак пада. Операцију завршавам уз петролејску лампу, а и оне су лоше, јер уместо петролеја користимо нафту која брзо гори и дими. Ипак, пронашли смо рецепт, литар нафте три кашике соли. Не дими и спорије гори. Операциона сала је у мраку. Цела болница је у мраку. Град у мраку. Већ девет ноћи непрекидно ни минута струје. Физички умор не осећам, али сам психички исцрпљен, у срцу Српства, а тако далеко од Отаџине - мајке Србије. Српска војска гради величанствену победу, продор према Србији. Сазнајемо да је остало још десет километара до пробоја „пута живота“ - коридора. Београдска телевизија ни речи. У величанственој бици српске војске, равне Церу, Колубари и Кајмакчалану, српска војска гради пут своме народу ка Отаџбини, ка Београду, ка Србији. Двадесет и два часа. Поред болнице песма, девојачка и дечачка. „Саша“- назив песме. Матуранти, неуништиви. Живот, ипак, тече даље. Младићи и девојке славе зрелост, а за шест дана биће тачно година како су под оружјем и у борби. Дивна српска омладина. А тамо, у Београду, њихови вршњаци штрајкују. Не интересују ме њихови мотиви ни разлози. Само једно знам: ни један мотив нити разлог за тај штрајк у Београду не може бити вреднији од очајничке борбе овог народа за голи живот. Тужно! Залихе свега у Крајини су на измаку. Битка за коридор, за „пут живота“, највећа битка у историји српског народа, улази у пресудну фазу. Имамо доста погинулих и рањених. Страховито тешко сви овде доживљавамо студентске протесте. На десетине српских младића гине свакодневно, да би осигурало голи живот за милион Срба у српским крајинама. А у Београду, граду у који су њихове очи увек упрте, лепо обучени младићи и девојке пуше скупе цигарете и организују концерте, протестујући против српске власти. А не схватају да тако одмажу свом народу у српским крајинама!" Миодраг Лазић, Дневник ратног хирурга Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Darko A. Написано Април 14, 2021 Пријави Подели Написано Април 14, 2021 "Long Is The Way And Hard, That Out Of Hell Leads Up To Light" John Milton, Paradise Lost "𝒦𝒶𝓀ℴ 𝓅𝒶𝒹ℯ 𝓈 𝓃ℯ𝒷𝒶, 𝓏𝓋ℯ𝓏𝒹ℴ 𝒹𝒶𝓃𝒾𝒸ℯ, 𝓀𝒸́ℯ𝓇𝒾 𝓏ℴ𝓇𝒾𝓃𝒶? 𝒦𝒶𝓀ℴ 𝓈ℯ ℴ𝒷ℴ𝓇𝒾 𝓃𝒶 𝓏ℯ𝓂𝓁𝒿𝓊 𝓀ℴ𝒿𝒾 𝓈𝒾 ℊ𝒶𝓏𝒾ℴ 𝓃𝒶𝓇ℴ𝒹ℯ?𝒜 ℊℴ𝓋ℴ𝓇𝒾ℴ 𝓈𝒾 𝓊 𝓈𝓇𝒸𝓊 𝓈𝓋ℴ𝓂: ℐ𝓏𝒶𝒸́𝒾 𝒸́𝓊 𝓃𝒶 𝓃ℯ𝒷ℴ, 𝓋𝒾𝓈̌ℯ 𝓏𝓋ℯ𝓏𝒹𝒶 ℬℴ𝓏̌𝒿𝒾𝒽 𝓅ℴ𝒹𝒾ℊ𝓃𝓊𝒸́𝓊 𝓅𝓇ℯ𝓈𝓉ℴ 𝓈𝓋ℴ𝒿, 𝒾 𝓈ℯ𝓈̌𝒸́𝓊 𝓃𝒶 ℊℴ𝓇𝒾 𝓏𝒷ℴ𝓇𝓃ℴ𝒿 𝓃𝒶 𝓈𝓉𝓇𝒶𝓃𝒾 𝓈ℯ𝓋ℯ𝓇𝓃ℴ𝒿;ℐ𝓏𝒶𝒸́𝒾 𝒸́𝓊 𝓊 𝓋𝒾𝓈𝒾𝓃ℯ 𝓃𝒶𝒹 ℴ𝒷𝓁𝒶𝓀ℯ, 𝒾𝓏𝒿ℯ𝒹𝓃𝒶𝒸̌𝒾𝒸́𝓊 𝓈ℯ 𝓈 𝒱𝒾𝓈̌𝓃𝒿𝒾𝓂.𝒜 𝓉𝒾 𝓈ℯ 𝓊 𝓅𝒶𝓀𝒶ℴ 𝓈𝓋𝓇𝓏̌ℯ, 𝓊 𝒹𝓊𝒷𝒾𝓃𝓊 ℊ𝓇ℴ𝒷𝓃𝓊." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 30, 2021 Пријави Подели Написано Април 30, 2021 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 30, 2021 Пријави Подели Написано Април 30, 2021 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 18, 2021 Пријави Подели Написано Јун 18, 2021 Гутати књиге, као што сам то чинила још од најранијег детињства, својеврстан је облик лењости. Другима остављам да се изразе у моје име. Свуда тражим потврду онога што у мени куља и дела, но требало би да властитим речима покушам да изразим све то. Толико лењости коју морам одбацити, као и повучености и несигурности, не бих ли се сусрела сама са собом и не бих ли се других собом дотакла. Потребно је да видим јасније и потребно је да саму себе прихватим. Све је у мени толико тешко, а тако бих волела да будем лагана. Већ годинама накупљам, таложим све у великом резервоару, но то би све морало једном да се испољи, у противном ћу имати осећај да сам живела узалуд, да сам покрала човечанство, а да му ништа нисам дала заузврат. Понекад имам утисак да сам паразит, што у мени изазива толике налете депресије и сумње у смисао властитог постојања. Можда се моја мисија и састоји управо у томе да се самој себи објасним, заиста објасним, са свим оним што ме мучи, онеспокојава и очајнички призива решење и израз. Ти проблеми нису само моји, већ су својствени и другима. Ети Хилесум ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 2, 2022 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2022 Ponekad je sudbina poput male peščane oluje koja stalno menja pravac. Promeniš pravac, ali peščana oluja te juri. Okrećeš se ponovo, ali oluja se prilagođava. Iznova i iznova igrate ovo, kao neki zlokobni ples sa smrću neposredno pre zore. Zašto? Jer ova oluja nije nešto što je dunulo iz daleka, nešto što nema nikakve veze sa tobom. Ova oluja si ti. Nešto u tebi. Dakle, sve što možete da uradite je da mu se prepustite, uđete pravo u oluju, zatvorite oči i začepite uši da pesak ne uđe, i hodate kroz nju, korak po korak. Tamo nema sunca, nema meseca, nema pravca, nema osećaja za vreme. Samo fini beli pesak kovitla se u nebo poput usitnjenih kostiju. To je vrsta peščane oluje koju treba da zamislite. I zaista ćete morati da prođete kroz tu nasilnu, metafizičku, simboličku oluju. A kada oluja prođe, nećete se sećati kako ste prošli, kako ste uspeli da preživite. Nećete biti sigurni, zapravo, da li je oluja zaista gotova. Ali jedno je sigurno. Kada izađete iz oluje, nećete biti ista osoba koja je ušla. To je ono o čemu se ova oluja bavi.” ― Haruki Murakami ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Септембар 25, 2024 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2024 Десет одабраних афоризама Владимира Булатовића Виба: Кад је сатира на пола копља, то је знак да је слобода умрла. Тешко је бити светиљка у народу у којем се деца на сијалицама уче гађању. Демократија је кад ниси затворен зато што си био отворен. Политика је квасац, а народ брашно. Кад хлеб успе, сви хвале квасац. Кад хлеб не успе, не ваља брашно. Природно је што конзерва мисли да је једини излаз у кључу. Неспособни поседују способност да онеспособе способне. Тужно је кад мало чело смишља велико начело. У шуми, вила, у вили мерцедес, у мерцедесу човек, у човеку срце, у срцу љубав за радничку класу. Лако је бити лав када направиш пустињу око себе. Свет се дели на људе који мисле и на људе који имају мишљење. Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ralex Написано Септембар 26, 2024 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2024 On 3. 9. 2020. at 0:30, JESSY рече Није ли жена целог свог живота у потрази за само једним човеком? Питам се није ли ово ограничавање својствено искључиво жени. Да ли је то само уврежено вековно предање којег би се она требало ослободити или је напротив реч о суштинском елементу женске природе који би она требало да поништи како би заволела васцело човечанство, а не само једног конкретног човека? (Синтеза ове две љубави ми још увек није доступна). Можда је ово разлог што је толико мало усепшних жена на пољу науке и уметности, јер жена увек тражи тог једног човека којем ће подарити своје знање, своју топлину, своју љубав, своју стваралачку енергију. Она тражи човека, не човечанство. Ети Хилесум ,Разбијени живот Žena je prirodno napravljena da se pari sa više muškaraca, njen sekret služi da ubije loše spermatozoide kako bi samo kvalitetno seme moglo da oplodi ćeliju i da rodi zdravo dete. Ona kao buduća majka podsvasno traži muškarca sposobnog da tio dete posle neguje. Kada je žena u periodu da nisu plodni dani ona je odbojna prema muškarcima a kad joj dođu plodni dani ona je umiljata i i fina jer je nagon ka razmnožavanju tera ka tome. Kad je pod nagonom vrlo je lako navesti ženu na seks jer ona i sama ima potrebu za tim. Da bi ostala verna svom mužu i da ne bi šarala sa više muškaraca može da je spreči samo dobro vaspitanje, ako nema vaspitanja ona jednostavno ne vidi zašto se ne bi parila sa više muškaraca. Zato i postoji ta duhovna komponenta koja služi da naš duhovni deo kontroliše prirodni deo i tako se obezbedi harmonija u braku koji je najmanja ćelija zajedničkog života. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Violetta Valery Написано Септембар 26, 2024 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2024 Edgar Alan Po Anabel Li Prije mnogo i mnogo godina u carstvu kraj mora to bi djeva je živjela koju su zvali imenom Annabel Lee. S tek jednom je živjela mišlju da voli, i da se volimo mi. Bio sam dijete, i bila je dijete u carstvu kraj mora to bi al više nego ljubavlju mi smo se ljubili ja i Annabel Lee. I zbog toga nebeski krilati serafi bili su zavidni. I to je razlog što jednom davno u carstvu kraj mora to bi, vjetar se spusti iz oblaka noću sledivši moju Annabel Lee: I došli su plemeniti rođaci njeni meni je oteli da je zatvore u grobnicu tamnu u tom carstvu što kraj mora bi. Zavidjeli su nam anđeli s neba ni upola sretni ko mi, da to je razlog kao što znaju u tom carstvu kraj mora svi što noću je vjetar iz oblaka došao i sledio, ubio Annabel Lee. Al ljubav nam bila je jača od ljubavi mnogih što su stariji bili nek mi, i mudriji mnogo nek mi, i niti anđeli gore na nebu, ni podmorski demoni zli ne mogu mi razdvojiti dušu od duše lijepe Annabel Lee. Jer mi ne bljesne mjesec da sne ne donese o lijepoj Annabel Lee kada zvijezde se stvore vidim kako gore tek oči Annabel Lee. Tako ležim kraj svoje drage, do zore, svoje drage, drage života i mlade u njezinoj grobnici uz more, u njezinom grobu uz šumorno more. è un fior che nasce e muore, né più si può goder. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Септембар 26, 2024 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2024 "Постоји језик, мислим да се зове Мескалеро, у којем се глаголи никад не мењају по временима. У том језику не постоји ни прошло, ни будуће време. Размишљам... ако бисмо научили тај језик, могли бисмо да живимо дуже..." "Калифорнија Буз" Милан Оклопџић Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ralex Написано Септембар 26, 2024 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2024 Nesrećne i prijatelji ostavljaju Nepoznat autor Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука