sqny Написано Јул 12, 2010 Пријави Подели Написано Јул 12, 2010 а није ни лепо да све вернике неке религије сведеш на ниво будале ...To nisam ni rekao ni pomislio (mozda jedino za sajentologe algabacaju ). Rekao sam da je verovanje religioznih ljudi iracionalno, jer po meni ne postoje dobri razlozi za njihovu veru. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 13, 2010 Пријави Подели Написано Јул 13, 2010 па вера и није ствар рациа само, већ обједињава емоције и рацио, дакле савршена је. да не буде забуне, мислим на савршену веру Православља, а не некакве секте и странпутице. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јул 13, 2010 Пријави Подели Написано Јул 13, 2010 Самим тим, верујући, верују у то што говоре, осећају исто и у исто су убеђени, за разлику од неверејућих, који немају у себи претходно, али не могу ни аргументовано да побију сведочење верујућих. Ако пажљиво погледате однос једних и других, неверујући су у поразном стању, јер за оно у шта не верују немају аргументе, који су им основ да побију став верујућих.Ovo mi je klimavo, i mislim da si celu stvar naopako obrnuo. Koliko sam ja upucen u epistemologiju, negacije se ne mogu dokazivati. Ja kao ateista ne mogu da dokazem da bog ne postoji, na isti nacin kao sto ne mogu da dokazem ni da ne postoje jednorozi, hobiti i vilenjaci. Ono sto mogu da tvrdim je da ne postoje dobri razlozi da se veruje u vilenjake ili hriscanstvo, jer ne postoje dokazi za njihovu istinitost.Slicno kao sa astrologijom, nisam ja taj koji treba da dokazuje da mesec u kojem si rodjen ne definise tvoju sudbinu - teret dokazivanja je uvek na onom koji iznosi pozitivnu tvrdnju! Ako bih ja na primer tvrdio da bog sigurno ne postoji (to je pozitivna tvrdnja i ako sadrzi 'ne' u sebi), onda na mene pada teret da tu tvrdnju dokazem. Ali ja kao Ateista prsto kazem da je iracionalno da se veruje u Hriscanstvo (ili bilo koju 2. religiju, astrologiju, magiju ...), sve dok oni koji iznose takve tvrdnje ne potkrepe iste sa dokazima koji bi bili ubedljivi onom ko nije indoktrinisan njihovom dogmom. Pozdrav Не знам због чега нисте болдовали реченицу до краја, осим ако је разлог што тада Ваш коментар не би имао смисла. Наиме: Самим тим, верујући, верују у то што говоре, осећају исто и у исто су убеђени, за разлику од неверејућих, који немају у себи претходно, али не могу ни аргументовано да побију сведочење верујућих. Ако пажљиво погледате однос једних и других, неверујући су у поразном стању, јер за оно у шта не верују немају аргументе, који су им основ да побију став верујућих. Ово што сам сад сам болдовао, одређује на које се неверујуће односи написано. Обзиром да сте и сами написали Самим тим, верујући, верују у то што говоре, осећају исто и у исто су убеђени, за разлику од неверејућих, који немају у себи претходно, али не могу ни аргументовано да побију сведочење верујућих. Ако пажљиво погледате однос једних и других, неверујући су у поразном стању, јер за оно у шта не верују немају аргументе, који су им основ да побију став верујућих.Ovo mi je klimavo, ..................Ako bih ja na primer tvrdio da bog sigurno ne postoji (to je pozitivna tvrdnja i ako sadrzi 'ne' u sebi), onda na mene pada teret da tu tvrdnju dokazem. Ali ja kao Ateista prsto kazem da je iracionalno da se veruje u Hriscanstvo (ili bilo koju 2. religiju, astrologiju, magiju ...), sve dok oni koji iznose takve tvrdnje ne potkrepe iste sa dokazima koji bi bili ubedljivi onom ko nije indoktrinisan njihovom dogmom. Pozdrav Мишљења сам да сте овде и сами одговорили, и да би тај одоговор могао бити заједнички именилац за већину људи који сами себе убеђују да су неверујући, али очигледно, врло несигурно. Наиме,када би сте били у потпуности убеђени да Бог не постоји, у Вама не би било никакве сумње, односно, ваше убеђење би било засновано на доказима које би тражили од верујућих да оповргну. Овако, несигурни у свом убеђењу, да Бог не постоји, тражите доказе од верујућих да Вас убеде у супротно. Пре свега, морам Вам рећи да ми је лично, врло драго да желите да истражујете, јер то и јесте и почетак, а касније и истрајавање у вери. Ако Вас заиста интересује да докажете верујућим да су у заблуди, претпостављам да ћете пре свега проучити бар нека основна штива која верујуће воде. Када би паралелу начинили, да сте члан једне политичке опције, као човек од аргумената, а у циљу доказивања заблуде друге политичке опције, пре свега ћете покушати у начелима те друге П.О. пронаћи климавост, што ће Вам за даљу дискусију служити као основ Вашег доказивања. Иако је потпуно неумесно чинити паралелу између православног хришћанства и политичких опција, надам се да ће ми часни оци, као браћа и сестре у Христу опростити, јер ми је жеља да Ваш дар за истрагом катализујем. Индоктринација, као појам, јесте везан пре свега за гео-стратегијске, који опет у основи имају политичко економске циљеве. Лажним, или, раније прорачунатим, искреним параметрима, убеђује се страна коју имамо за циљ индоктринирати, да своје ставове прилагоди нама који их покушавамо индоктринирати. Православно хришћанство,нема лични циљ....чак не постоји ни групни циљ....постоји труд сваког православног хришћанина, да својом искреношћу, исказаном у стрпљивом истрајавању давања сопствене љубави, оствари Циљ који је Христос Задао,а то је да се свима Сведочи Бог и Жеља Његова да се сви људи спасу. Како ће то бити на самом крају-Почетку, нама то није дато као информација, па то никоме па ни Вама не можемо ни описати, а камоли аргументовати. Дакле, нема никакве индоктринације, која својим неуспехом у вербалном делу, врло често завршава оружаним сукобом, већ несебично и истрајно давање себе, да би други исто пронашао себе, у свом личном односу са Богом, а због Јединственог Циља кога сам већ навео. За крај овог дела нашег разговора, поставио бих Вам једно питање: Зашто се неверујући толико труде да убеде верујуће да су у заблуди, када истовремено верујући својим молитвама, моле Бога да Спасе сваки град и сваког човека на планети Земљи? Опет недостојна паралела, али можда неверујућим, рационалнија: када би сваке седмице проналазили регуларно уплаћени тикет лотоа у свом сандучету, да ли би сте се трудили да пронађете непознатог човека,како би га убедили да то више не чини? Све је питање сопственог избора..... isus-sinai winter algabacaju "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јул 13, 2010 Пријави Подели Написано Јул 13, 2010 @I. Stojkovic Oni ne zele da nas ubede! Oni nase verovanje shvataju kao neki kosmoloski iskaz odnosno skup iskaza. I zbog toga oni cekaju da mi te iskaze potkrepimo bilo kakvim dokazim samo da bude neki dokaz koji ima smisla. Njihov problem je sto nece da priznaju da religija nije pred Skoratovska kosmoloska filozofija niti je neko vernik jer ima bilo kakav dokaz da nesto magicno postoji. Nazalost mnogi nasi se upecaju na to pa pocnu da argumentuju kao da pravoslavlje to jeste, kosmoloska skola pre Sokrata. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јул 13, 2010 Пријави Подели Написано Јул 13, 2010 па вера и није ствар рациа само, већ обједињава емоције и рацио, дакле савршена јеKako vera moze biti savrsena - ne razumem. Po meni moze biti samo opravdana i neopravdana (potkrepljena dokazima ili ne).I kako ubacivenjem emocija daje na verodostojnost tvrdnji? Mislim da je to cak i logicka greska (Appeal to emotion ili tako nesto). Jel mozes da mi navedes primer (osim hriscanstva, islama, sajentologije...) gde emocije mogu da doprinesi jacanju argumenta? @Стојковић Prvo bih te zamolio da mi ne persiras. Necu ni ja tebi, nadam se da se ne ljutis isus-sinai. који су им основ да побију став верујућих. – nisam boldovao jer mi se u prvom citanju nije ucinilo znacajnim za misao i za moju primedbu. Moguce i da jeste, ako bi mogao da parafraziras celu misao, mozda bi mi razjasnio sta sam to propustio (ali 1. procitaj moj post do kraja). …ваше убеђење би било засновано на доказима које би тражили од верујућих да оповргну. Овако, несигурни у свом убеђењу, да Бог не постоји, тражите доказе од верујућих да Вас убеде у супротно.Uh. Upravo je to bila glavna poenta svih mojih prethodnih postova, koju si izgleda nekako propustio. Onaj koji iznosi pozitivnu tvrdnju ima teret dokazivanja. . Da se pokusam po 3. Put: Odredjen broj ljudi tvrdi da vanzemaljci posecuju zemlju i vrse eksperimente nad ljudima, i vecina (racionalnih) od nas nece u to poverovati dok im oni koji iznose takve tvrdnje ne pruze jake dokaze za istu. Zar se ne bi slozio sa tim? Jel mislis da smo mi ti koji treba da dokazuju da vanzemaljci ne posecuju krisom zemlju? Mi naravno ne mozemo biti 100% sigurni da nas vanzemaljci ne ispituju, ali ne bi bili opravdani da verujemo u to sve dok neko ne pruzi jake dokaze. Da ne bih morao ovaj koncept ponovo da objasnjavam (ponestaje mi analogija algabacaju ), uradicu nesto pomalo podmuklo i citiracu tvoj pasus sa sitnim ispravkama: Наиме,када би сте били у потпуности убеђени нас ванземаљци не испитују, у Вама не би било никакве сумње, односно, ваше убеђење би било засновано на доказима које би тражили од НЛО заједнице да оповргне. Овако, несигурни у свом убеђењу, да Ванземаљци не врше експерименте над нама, тражите доказе од НЛО верника да Вас убеде у супротно. Пре свега, морам Вам рећи да ми је лично, врло драго да желите да истражујете, јер то и јесте и почетак, а касније и истрајавање у вери. Mislim da je sada neubedljivost u tvom razmisljanju jasnija winter. I da preduhitrim zle jezike, suguran sam da svako ovde misli da ima dobre razloge za veru u svog boga, i ne mislim da ste budale ili glupi :cheesy2:. За крај овог дела нашег разговора, поставио бих Вам једно питање: Зашто се неверујући толико труде да убеде верујуће да су у заблуди, када истовремено верујући својим молитвама, моле Бога да Спасе сваки град и сваког човека на планети Земљи? Kada bi se tu zavrsila svaki uticaj religije na nase zivote ne bih imao problema, naravno. Nisam puno lutao po ovom forumu i za sada sam se uglavnom zadrzao na podforumu “Prirodne nauke”. Naleteo sam na puno instanci (izvinjavam za za upotrebu ovakvih reci – ali ja sam programer pa mi to dodje prirodno greengrin ), gde se tehnologije koje imaju potencijal da izlece vecinu neizlecivih bolesti i nahrane rastucu gladnu populaciju proglasavaju gresnima, igranjem Boga itd. Takve stvari mi na primer vrlo smetaju… Da ne bude da samo mracim, ovaj forum ima puno pametnih i ljudi i pozitivnih ideja, i samo citanje nekih postova ovde rusi neke moje predrasude. Pozdrav The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 13, 2010 Пријави Подели Написано Јул 13, 2010 па вера и није ствар рациа само, већ обједињава емоције и рацио, дакле савршена јеKako vera moze biti savrsena - ne razumem. Po meni moze biti samo opravdana i neopravdana (potkrepljena dokazima ili ne).I kako ubacivenjem emocija daje na verodostojnost tvrdnji? Mislim da je to cak i logicka greska (Appeal to emotion ili tako nesto). Jel mozes da mi navedes primer (osim hriscanstva, islama, sajentologije...) gde emocije mogu da doprinesi jacanju argumenta? па ја човека сагледавам као комплет рација и емоција.ако се човеку обратиш само кроз рацио, онда му ускраћујеш животност које му доносе емоције јер је рацио хладан и крут оптерећен доказима и аргументима, бријач реалности. ако искорениш рацио и оставиш само емоције, онда дођеш до закључка да такви живе у илузији. а обједињено и усклађено можеш добити само савршену слику, са свим елементима који утичу на креацију. ако покушаваш да религију сагледаваш као науку (рациом), онда и нема места емоцијама. тако да је свака фалична, климава и непотпуна и непотпорена доказима које тражиш, јер стоји само на једној нози, без емоција. иначе, мораћеш мало да сачекаш да ти И.Стојковић одговори, отишао је на одмор ... можда ти чак оданде одговори, ко зна ... gde se tehnologije koje imaju potencijal da izlece vecinu neizlecivih bolesti i nahrane rastucu gladnu populaciju proglasavaju gresnima, igranjem Boga itd. Takve stvari mi na primer vrlo smetaju… а на којим темама си то наишао, које су технологије у питању?ако желиш, слободан си и тамо коментарисати, па да ти и ту појасним неке наше ставове. нешто размишљам, јел ти појединачне призме ставова овде видиш као ставове Цркве по том питању, или као појединце који су можда неинформисани и имају предрасуде као и сваки други човек? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јул 13, 2010 Пријави Подели Написано Јул 13, 2010 ...... @Стојковић Prvo bih te zamolio da mi ne persiras. Necu ni ja tebi, nadam se da se ne ljutis https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/smiley.gif. ............. Наравно да се не љутим....... који су им основ да побију став верујућих. – nisam boldovao jer mi se u prvom citanju nije ucinilo znacajnim za misao i za moju primedbu. Moguce i da jeste, ako bi mogao da parafraziras celu misao, mozda bi mi razjasnio sta sam to propustio (ali 1. procitaj moj post do kraja). ............... Kada bi se tu zavrsila svaki uticaj religije na nase zivote ne bih imao problema, naravno. Nisam puno lutao po ovom forumu i za sada sam se uglavnom zadrzao na podforumu “Prirodne nauke”. Naleteo sam na puno instanci (izvinjavam za za upotrebu ovakvih reci – ali ja sam programer pa mi to dodje prirodno zru ), gde se tehnologije koje imaju potencijal da izlece vecinu neizlecivih bolesti i nahrane rastucu gladnu populaciju proglasavaju gresnima, igranjem Boga itd. Takve stvari mi na primer vrlo smetaju… Da ne bude da samo mracim, ovaj forum ima puno pametnih i ljudi i pozitivnih ideja, i samo citanje nekih postova ovde rusi neke moje predrasude. Pozdrav Спојио сам ова два пасуса иако у твом оригиналном одговору нису спојени, јер говоре о сличности у различитостима. Ја нисам у твом ниједном одговору приметио ама баш никакву малициозност, али само морао формирати одговор, јер нису сви који тврде да не верују у постојање Бога једнаки нити у свом начину изражавања, нити у својој намери. Сличност у различитости, налази се у твом претпоследњем пасусу, где си навео да и међу верујућима има оних, који не поштујући другог као јединственог, долазе и сами у замку укидајући, на неки начин, слободу тог другог, коју чак ни сам Бог никада није хтео укинути, самовољно их осуђујући у име Бога. Искрено се надам да ни прво, а ни друго поменути не желе никоме зло, већ једноставно не успевају да савладају свој его, не видевши да истовремено ужасно повређују онога коме се обраћају, не да воде дијалопг већ, беспоговорно наметну своју вољу. Не мислим да је то ни морално ни добро, а сигуран сам да није Богуугодно. Последњи пасус твог одговора ................. Da ne bude da samo mracim, ovaj forum ima puno pametnih i ljudi i pozitivnih ideja, i samo citanje nekih postova ovde rusi neke moje predrasude. Pozdrav јесте потврда дела мог претходног одговора у коме сам написао ...................Пре свега, морам Вам рећи да ми је лично, врло драго да желите да истражујете, јер то и јесте и почетак, а касније и истрајавање у вери. ................... Потпуно искреног срца, Читајући твоја, као и писања већине људи који још увек траже доказе о постојању Бога, али своја размишљања артикулишу бираним речима, осећам радост и потврду да људи нису става "црно-бело". Стога се и надам да ћеш и ти, и људи слични теби, прихватити писања неких браћа и сестара у Христу који не бирају речи кад дискутују, као њихову слабост, а никако надмоћ... И за крај, да не будем претерано непријатан људима код којих сам у гостима, :P свако добро од Господа желим теби, теби драгима, као и свим осталима који траже доказе о постојању Бога, јер је то заиста добро и изузетно важно, за разлику од понеких који за циљ имају само осуду, без обзир да ли су верујући или не. 0110_hahaha :P 0110_hahaha "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Август 1, 2010 Пријави Подели Написано Август 1, 2010 ЗАШТО КАО НАУЧНИК ВЕРУЈЕМ У БОГА -А. Креси Морисон Налазимо се тек на почетку научне ере, па ипак већ свако ново сазнање и откриће пружа нам нов доказ да је наш свет дело стваралачке Премудрости. Вера се тако доказује науком. При сваком кораку научник осећа да је ближи Богу. Што се мене тиче, ја сам нашао у науци седам важних доказа који ме учвршћују у вери. 1. Математика ми даје први и необорив доказ. Овај доказ можете и ви практично проверити. Ставите у џеп десет плочица означених од један до десет и добро их измешајте. Сад покушајте да их вадите редом почев од броја један до броја десет и то тако да извађен комад сваки пут вратите у џеп и поново измешате с другима. Математички има вероватноће један према десет да први пут извадите комад број један. Затим, да ћете после броја један нзвадити број два, вероватноћа је један према сто. А да ћете једно за другим извући један, два и три, вероватноћа је један према хиљаду. Што се тиче могућности да извадимо по реду, једно за другим свих десет комада, ту постоји вероватноћа један према 10 милијарди! Фантастична цифра, зар не? Ако ово размишљање применимо на услове потребне за појаву живота на земљи, мораћемо признати да је, математички говорећи, немогуће да се сви ти услови пуким случајем јаве у одговарајућој размери. Први услов: земља се окреће око своје осовине брзином од 1600 км. на сат, како је израчунато на екватору. Предпоставимо да њено окретање постане десет пута спорије. Десило би се да би дани постали десет пута дужи и сунчева топлота спалила би сву вегетацију, а што би остало у животу смрзло би се за време десет пута дужих ноћи. Други услов нашег опстанка: Сунце, извор нашег живота, има површинску температуру од 5500°. А Земља је на тачно толиком одстојању од Сунца да оно може да нас греје само онолико колико нам је потребно. Када би нам Сунце давало само половину својих зрачења, ми бисмо се смрзли. А када бисмо их примали за један и по пут више, били бисмо спржени. Што се тиче годишњих доба знамо да су она последица нагиба земљине осовине чији је угао 23°. Ако овај нагиб не би постојао, испаравање мора ишло би само у два правца: север и југ. И ледени континенти гомилали би се постепено на два пола. Месец, наш сателит, регулише плиму и осеку мора. Замислите да се Месец приближи на 80.000 км. до Земље. Тада би два пута дневно вода плавила све континенте. Ове чињенице, поред многих других, доказују да нема ни један према много милијарди вероватноће за појаву живота на нашој планети да је појава живота зависила од случаја... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Август 1, 2010 Пријави Подели Написано Август 1, 2010 2. Други доказ ја налазим у самим средствима којима располаже живо биће да би живело. И овде се јавља Премудрост Која је све предвидела. Човек још није проникао у тајну живота. Он не зна шта је живот. Живот нема ни тежине ни димензије. Па ипак, какву силу он има! Нежан корен биљке, развијајући се, може да расцепи и најтврђу стену. Живот је освојио ваздух, земљу и воду. Он је укротио елементе, он је приморао материју да се разлаже и да поново сједињује своје састојке. Живот је вајар који је дао свему облик. Живот је уметник који је насликао лишће и дао боју цвећу. Живот је музичар који је научио птице песмама љубави и инсекте дозивима. Живот је савршен хемичар који је дао укус воћу и поврћу и мирис ружама. Са угљеником и водом живот је створио шећер. Он је такође створио шуму и ослободио кисеоник који пружа животињама дах живота. Погледајте кап протоплазме*. Провидна, готово невидљива она је способна да се креће црпећи своју снагу од Сунца. Ова јединствена ћелија, ова слузава капљица садржи клицу живота која ће дати живот свима бићима, великим и малим. Она је моћнија од нашег растиња, наших животиња, свих наших народа, јер од ње произилази сав живот. Природа није створила живот. Стене које пржи сунце и мора без соли немајући потребних услова за појаву живота, нису могли дати живот. Па ко је онда створио живот на земљи? 3. Мој трећи доказ: понашање животиња речито доказије присуство Творца Који им је улио инстинкт, без кога би биле потпуно немоћне. Млад лосос годинама живи у мору. И једнога дана враћа се у слатку воду, у реку у којој се родио. Посматрајмо лососа који иде уз реку. Он се упорно држи пловећи оном страном реке у коју се улива притока у којој се он родио. Ко га то води да савршено тачно зна где треба да дође? Покушајте с њим опит и ставите га у неку другу притоку, а не ону коју он тражи. Он ће одмах знати да то није његов пут. Он ће се борити да поново дође до реке и пловиће до своје родне притоке да ту заврши свој живот, као што је писано. Тајну јегуља још је теже објаснити. Кад зађу у зрело доба, ова чудна створења напуштају језера и реке где су дотле живеле. Затим, све, ма одакле биле, полазе на дуг пут до морског понора на пучини Бермуда. Да би дотле стигле, европске јегуље морају да плове хиљадама километара. Кад дођу у Саргаско море јегуље се множе и гину. Тада младице које су се тек родиле и још ништа не знају о свету око себе осим огромне слане површине, полазе на пут. Оне иду путем који су прешли њихови родитељи. Оне налазе не само море одакле су њихови родитељи дошли него и мали поток и бару у пољу где су они живели. Никада није била америчка јегуља уловљена у Европи, нити је европска јегуља пронађена у америчким водама. Природа је све предвидела, па чак и то да за једну годину одгоди зрелост европске јегуље, да би она кад пође имала довољно снаге да издржи дуго путовање. Ко је дакле дао тај нагон јегуљама да их води? 4. Човек је мој четврти доказ: човек има нешто више од животињског инстинкта: то нешто јесте разум. Ни за једну животињу није се могло доказати да може бројати до десет, или да може схватити значење броја десет. Животињски инстинкт је као један тон музичког инструмента: диван али ограничен. Човечији мозак пак поседује све инструменте оркестра. Немамо потребе да нарочито наглашавамо овај четврти доказ. Заиста, само зато што имамо разум, можемо да уочимо оно што јесмо, јер смо примили искру свеопште Премудрости. 5. Чуда гена* пружају ми пети доказ. Ту ја откривам да је сваки живот предвиђен. Ген је невероватно ситан. Замислите да сте у стању да скупите гене од којих постају сва људска бића на свету. Могли бисте их све сместити у један напрстак за шивење! А ипак свака жива ћелија има по један ген. Ген одређује особине сваког људског бића, сваке живо-тиње, сваке биљке. У једном напрстку за шивење су особине 3 милијарде људских бића... Невероватно, па ипак чињенице су чињенице. Еволуција почиње у ћелији, у бићу које садржи и преноси гене. Тај ултрамикроскопски ген управља свим што живи на земљи и, ето,. у томе се виде премудрост и предвиђање које може да има само један стваралачки Разум. Никаква друга хипотеза не може да објасни стварност ових чињеница. 6. Шести доказ: Провиђење, та највиша мудрост која влада над целом природом, може да буде само божанског порекла. Пре више година пресадили су у Аустралију неку врсту кактуса, који је имао да се употреби као жива ограда. Овај кактус није имао ни једног непријатеља међу аустралијским инсектима. И тада, ова придошлица поче страшно да се шири. Он убрзо прекри толику област, да се у њу могла сместити цела Енглеска. Он упропасти земљораднике и отера са села и из вароши све становништво. Ентомолози* прокрстарише свет да пронађу неко средство да се боре против овога страшнога непријатеља. Најзад, пронађоше неког инсекта, који је имао ту особину да се храни само тим кактусом а не окуша ништа друго. И још једна повољна околност: ниједан аустралијски инсект није се хранио тим сићушним бићем, које су научници пронашли. Данас је пустахија кактус скоро ишчезао а с њим и већина инсеката, увезених да га прождеру. Остало их је таман толико колико их је довољно, да не дају више опасности завојевачу да дигне главу. Свуда у природи наилазимо на ову равнотежу међу врстама. - Зашто инсекти, који се тако брзо множе, нису завладали земљом? Зато што немају плућа као људи. Инсект дише помоћу једне цеви, назване душњак. И кад се инсект развије више од своје природне величине, душњак не расте у пропорцији се телом. Зато није никад било инсеката-горостаса. Ова аномалија спречава рашћење инсеката. Да није ове економске ситнице код инсеката, човек би бесумње ишчезао са лица земље. Замислите да сретнете зољу велику као лав!... 7. Најзад, ево последњег доказа. Он сам довољан је да докаже постојање Бога: У човеку постоји идеја о божанском. Да би се схватило постојање Бога, треба имати једну божанску особину, особину која је дарована само човеку, а то је машта. Захваљујући моћи маште човек је - и то само човек - могао да стекне појам о невидљивом. Машта нам отвара неограничене перспективе. Тај дар у служби духа открива свуда знаке узвишене стварности: небо је свуда. Небо је све. Бог је свуда. Бог је у свему. И нигде није тако присутан као у нашем срцу. И тако се, ето, научна истина и сведочанство духа на крају сједињују да, заједно са Псалмопевцем, потврде да ''Небеса казују славу Божју, и дела руку Његових гласи свод небески'' (Пс. 19:1). Објашњења: * Протоплазма - жива беланчевинама, активна беланчевина ћелије. * Ген - носилац наследних особина. * Ентомолог - научник који се бави проучавањем инсеката. Превео о. Д. Ј. В. Selection du Reader's Degest - juin 1969. Француски математичар Абраам де Муавр увек се љутио када је неко у његовом присуству исмевао веру. Једном у друштву у коме је и он био неко примети да математичари немају вере. Узбуђен овим, Муавр одговори: ,,Ја сам математичар и хришћанин, а ви се у то можете уверити, што вам од срца праштам учињену нeпромишљеnост'' Велики филозоф И м а н у е л К а н т вели: ''Ја тако чврсто и непоколебљиво верујем да има Бога, да кад бих само увидео да моја наука убија веру, одмах бих одбацио ту науку без устезања. Али, ја сам увидео да наука не убија веру у Бога, него је шта више поткрепљује и снажи. Оне магле које нас спречавају да видимо истину, и чине да иза њих наслућујемо многа чуда и авети - представљају неистину. Међутим, права наука која својом светлошћу разгони магле незнања и празноверице, чини да у чистој светлости угледамо право величанство Творца света - Бога." Извор: Православни мисионар Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Август 1, 2010 Пријави Подели Написано Август 1, 2010 Одличан текст и у правом тренутку... st-porfirije mense0198626478946378946 Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Август 1, 2010 Пријави Подели Написано Август 1, 2010 Драго ми је да ти се допада. Занимљиво, интересантно..да одлично. и потребно. У сваком тренутку st-porfirije Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Август 1, 2010 Пријави Подели Написано Август 1, 2010 Драго ми је да ти се допада. Занимљиво, интересантно..да одлично. и потребно. У сваком тренутку А нарочито у јеку klapklap smej.gif с атеистима... Не сумњам да ће имати коментаре на ово :bla: st-porfirije Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сефора Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Ако неко не зна планетни језик, ево на нашем: супер ! Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aragorn Написано Август 25, 2010 Пријави Подели Написано Август 25, 2010 Ако неко не зна планетни језик, ево на нашем: Tako jasno i tako istinito... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сербонац Написано Јануар 6, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2011 Поштовање, пре свега нов сам на форуму, те не знам можда слична тема већ постоји... Но питање је: Ја сам средњошколац, и у одељењу имам друга који се изјашњава као агностик, и с времена на време дотакнемо се питања Бога... Његов главни аргумент јесте то што је Библија ''пуна инцеста'' а ја не знам како то да му објасним! Ако бисте били вољни да ми помогнете да му приближим Бога и Цркву. Хвала Вам унапред! 0442_feel "Род Трибала, Срба на земљи је најстарији и највећи!" - Лаоник Халкокондил Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука