Jump to content

Како у расправи ''доказати" да Бог постоји?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Mnogo si lepo objasnio Akvi, svaka cast... naucio sam neke nove stvari i uglove gledanja.

Ali moras post da prevedes tebra... :-D

Čovek se potrudio baš!

A ja mogu ponosno da kažem da znam neke od tih reči ;)

Подели на овим сајтовима

@Aquilius Cratus

Само пар питања; у једном чланку митр. Николаја Хаџиниколауа (верујем да знаш ко је) о односу вере и природних наука, он је наводио ткз. теорију неизвесности, односно да под истим условима никад се не збивају истоветне рекације или исходи тих реакција нпр. хем. елемената или атома и сл. (ја сам ово прилично несрећно формулисао, али ценим да ме разумеш на шта циљам). Колико ова прича стоји?

И с тим у вези, колико је онда у ствари компликовање приче коју данас наводе неки теолози да иза свих природних закона који су нама у највећој мери јасни и очигледни како функционишу стоји Бог?

Друга ствар је да, ако сам разумео, говор као и кретање код човека нису генетски "програмирани" него их он искључиво усваја од околине у којој живи. А у вези са овим, колико је говорна функција као таква искључиво привилегија  хомо-сапиенса и да његов предак није могао да је развије (то је био колико сам схватио хомо-еректус). По тој логици хомо-сапиенс му дође ко професор Ксавијер у Икс-мен. :)))

Подели на овим сајтовима

I gde je u čitavoj ovoj priči Bog?Ispada da je čovek sam sebi stvorio jezik radi lakšeg lova i opstanka.Onda ona priča kako je razum,slovesnost obličije Božije koje nam je Bog dao zapravo pucanj u prazno.Za sve su ustvari zaslužni mehanizmi evolucije.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

I gde je u čitavoj ovoj priči Bog?Ispada da je čovek sam sebi stvorio jezik radi lakšeg lova i opstanka.Onda ona priča kako je razum,slovesnost obličije Božije koje nam je Bog dao zapravo pucanj u prazno.Za sve su ustvari zaslužni mehanizmi evolucije.

Pa onda ocigledno da slovesnost u hriscanskom smislu ne znaci sposobnost govora  :))) Oblicje Bozje nije razum, mogucnost pisanja slova i izgovaranja reci, iako bi se moglo reci da se drevni narodi bas u to i verovali posto su gotivili svoje umece slovesnosti.

Oblicje Bozje znaci da covek ima mogucnost da bude licnost, a ne samo skup materije i energije u kretanju koja jede, pije, seksa se i pravi skloniste. Po tome je covek slican Bogu, sto ima tu slobodu za razliku od drugih bica, da bude iznad takvog ranga postojanja (ovo jedenje, pijanje itd.) na visem rangu postojanja kao slobodne licnosti  u zajednici sa drugima. 

Naravno za tako nesto nisu zasluzni mehanizmi evolucije, tu sposobnost za licnost, vec bi se moglo reci da je to direktni dar od Boga za coveka. 

Подели на овим сајтовима

Napokon si shvatio.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Da. :D Sad je vreme da opet pises o "kontradiktornosti Isusa", nisi odavno. :)))

O kojoj kontradiktornosti deder pojasni mi to malo :D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Evolucija dovodi do nastanka sve slozenijih organizama koji su sve manje i manje funkcionalni? To bas i nije odrzivo....

A zaista sa aspekta prezivljavanja, opstanka u prirodi i prenosa gena na potomke bakterije su mnogo superiornije u odnosu na slozenije organizme. Sto je organizam slozeniji to je ranjiviji i teze podosi zivot  xD

Jos kad uzmemo u obzir da se sa protokom milona godina nesrazmerno uvecevaju i sanse za globalnu katastrofu koja moze da poremeti citav taj proces (ne mora nista strasno vec tek toliko da ne nastanu neki sofisticirani i "zahtevni" oblici zivota)...

Подели на овим сајтовима

Bog se najbolje "dokazuje" tako što se o Njemu uopšte ne priča nego mu se neprestano i razborito molimo i divimo kao djeca, onako kako su to radili naši oci, jer je naš Bog - Bog otaca naših.

Tamo gdje se traži dokazivnje - bježati glavom bez obzira.

Baviti se svojim poslom kao onaj obućar koji je u viđenju bio otkriven velikom egipatskom svetitelju.

Sve ostalo je praznoslovlje o Njemu.

Gore imajmo srca.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...