Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Све је О.К.

Само ми није јасно где је пронашао онај човек број 17.

!7 причешћа годишње,ни више ни мање.

Каква неуротичност,а можда нешто још горе.

Ако је сам себи задао број 17,значи он је сам себи духовник.

А ако му је "благословио" свештеник број 17,онда свештеник и није при чистој памети.

На несрећу,типичан пример како се човек одвлачи у ропство форме.

А Црква ослобађа,не покорава бројевима,нормама,морањима.

Иначе такав укалупљен човек постаје мора и себи и другима.

Знам из искуства.

Када сам признао пораз,људи које ме воле,након мог египатског ропства,су ми рекли-

еј,много те волимо,али ти си био невиђен смор са својим калупима.

Али било нам је тешко да ти кажемо.

Да нам не би полупао калупе о главе.

ко ће га знати,и мени је то било необично,сигурно има разлога,неко ће питати "а што мора 3 пута да се прекрсти приликом...или 3 круга литије око храма...цело Јеванђеље па и вера су пуни бројева и симбола...морам да признам да сам и ја често робовао тим формама,сад је Богу хвала боље

Подели на овим сајтовима

dobro je pomenuti i da je cela liturgija priprema za pričešće tako da sve ono što je nabrojano nije pogrešno ali nije jedino ispravno- ja se recimo ne krstim pre pričešća-možda ponekad i jesam to činio ali ne obraćam pažnju na detalje...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

dobro je pomenuti i da je cela liturgija priprema za pričešće tako da sve ono što je nabrojano nije pogrešno ali nije jedino ispravno- ja se recimo ne krstim pre pričešća-možda ponekad i jesam to činio ali ne obraćam pažnju na detalje...

па ако ти је живот крст, зашто да се крстиш?

Подели на овим сајтовима

нама данас рече старешина - не крстите се пре и после причешћа, не целивајте руку свешетенику и не целивајте иконе -

и све то наравно из једног практичног разлога - да се не проспе садржај путира или ако је случајно остала нека честица причешћа на уснама...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

има и канон који казује да се не целива нико и ништа док се не обедује, баш због честица :)

а не треба ни слабима копати око, нека их нек не целивају ако ће им то гадити савест ... нису ни идолске жртве ни мрс ништа пред Богом, ал треба пазити и на ближњег.

Подели на овим сајтовима

невезано за тему,једна ми ствар никако није јасна и волео би да неко ко уме да објашњење.Елем,спровео сам мало истраживање на форуму у протеклих месец дана,поставио сам 2 теме,ову и још једну о речима Господњим "гладан бејах...",да ли је могуће да су теме у којима се појављују речи секс,папа,артемије и тсл, посећеније и са много више коментара од поменутих...зашто... .mislise.

Подели на овим сајтовима

нама данас рече старешина - не крстите се пре и после причешћа, не целивајте руку свешетенику и не целивајте иконе -

и све то наравно из једног практичног разлога - да се не проспе садржај путира или ако је случајно остала нека честица причешћа на уснама...

Saglasno tome:

10. Deseti kanonski uslov. Nakon što si primio Prečiste tajne Isusa Hrista, pređi ka đakonskim dverima, da bi ti tamo dali naforu i čašicu vina. Zatim odite do pevnice ili u pripratu, da biste očitali molitvu blagodarenja nakon Svetog pričešća.

Treba da znate da niko ne sme da se pričesti, ako nije pročitao molitve za pričešće. Zatim - zahvalne.

Ko se pričestio ne sme više da celiva ruku svešteniku. Dok ne budeš jeo, ne smeš više da celivaš ni svete ikone, ništa; jer si tada primio Hrista. Nakon jela možeš da celivaš ruku i svete ikone.

Nakon pričešća nije ti dopušteno da pljuneš tri dana i tri noći. Tako je po kanonskom poretku. Ali bar do sutrašnjeg dana; makar 24 sata, upamtite. Ali knjiga kazuje tri dana. Tako je nakon Svetog pričešća.

Koji su u braku i žele da se pričeste Prečistim tajnama treba da čuvaju čistotu u porodici bar tri dana; a nakon što su se pričestili da je održe bar dva dana. A u postovima treba u sve dane da žive u čistoti.

Подели на овим сајтовима

Da li vam se ikad desilo da se na Liturgiji osecate kao u paklu, da je nepodnosljivo :unsure: ?

bilo je toga.....pogotovu prvih godina dolazaka na Liturgiju

desi se ponekad

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

невезано за тему,једна ми ствар никако није јасна и волео би да неко ко уме да објашњење.Елем,спровео сам мало истраживање на форуму у протеклих месец дана,поставио сам 2 теме,ову и још једну о речима Господњим "гладан бејах...",да ли је могуће да су теме у којима се појављују речи секс,папа,артемије и тсл, посећеније и са много више коментара од поменутих...зашто... .mislise.

zato što je na takvim temama dovoljno da emotivno reaguješ tj. da napišeš ono što osećaš bez da argumentuješ a ovde ipak treba obraditi podatke, navesti literaturu... na kraju krajeva-treba voleti liturgiju

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

odakle je ovaj kanon... ako može link

И ја сам то читао данас одавде http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/Kleopa/Lat_kleopa09.htm

И уопште ми није јасно какви су то канонску услови, одакле је то набројано?

Има разних правила, 14 нешто набројано, при дну странице.

Подели на овим сајтовима

зато што су важније за спасење, сем тога што су практичне.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...