Jump to content

Бивши епископ Артемије и његова герила !!!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Да будем јаснији: забрана не значи одузимање благодати већ једноставно - забрану коришћења благодати.

To sam hteo i ja reći.  algabacaju

Да, уствари ја сам настојао да одбраним стајалиште да док Сабор не покрене процедуру против в.Артемија и лишавања свештеног чина, он остаје и даље епископ са благодаћу свештенодејства, па макар шта урадио...

У том случају није погрешно док се не догоди евентуално санкционисање, овде и даље називати в.Артемије, владиком, епископом, + или како већ...било је њих овде који су потегнули причу што се он ословљава титулом...

Но ја већ извесно време покушавам доћи до информација каква се литургија служила доле у Дубином Потоку, јер некако ми се чини да је на служби помињан "надлежни" епископ Рашко-Призренски Артемије...У том случају литургија није извршена у оквиру канонске литургијске заједнице, с тога се с правом може говорити о безблагодатности те службе, и поред тога што в.Артемија сам као епископ поседује свештеничку благодат.

Сад је јасно мислим. Дакле на форму остаје титуларно ословљавање в.Артемија, без обзира колико се некоме то несвиђало, нека се уздржи, а служба у Дубином Потоку није била владина, према томе и безблагодатна.  

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Како сада епископи могу мирно седети у Београду? Све ми се чини да сам ја један од њих, не бих издржао, сео у кола и правац доле, макар и тајно! Морамо бити свесни да се овде ради о спасењу душе и то не само једног човека! Какви ћемо бити хришћани ако пустимо да људи пропадну, а нисмо учинили све што смо могли?! Људи смо, нисмо звери! Треба се погледати у очи, поразговарати, па и по цену нашег гордељивог достојанства.

Сетимо се како је то учинио патријарх Павле са расколом у Америци. Ова препуцавања преко саопштења за јавност и новинарских конференција ништа неће помоћи, само ће потпиривати страсти све више.

Prvo, otkud ti ideja da sede mirno?

Drugo, šta su radili svih ovih godina na zasedanjima Sabora nego pričali, oči u oči?

I da li je zaista potrebno stalno iznova i iznova isticati KO je uvek prvi trčao u štampu, i koga je Patrijarh pre par dana prekorevao zbog toga?

Па што нешто не ураде и каналишу тај свој немир, него издају само изјаве за јавност?! Нећу да грешим душу, не знам шта раде и да ли раде, али ја сам изнео своје мишљење и тако бих поступио.

Очигледно није било довољно нити квалитетно када се овако завршило.

И не схвати ме погрешно, мислим да је и пре овог душепогубног чина владика Артемије направио доста погрешака и да се није понео како је требало. Тако је и за ово истрчавање у штампу.

Витешки живот заиста није бедан,

бориш се са аждајом од 9 до 1!

Подели на овим сајтовима

Да будем јаснији: забрана не значи одузимање благодати већ једноставно - забрану коришћења благодати.

ili da budem dorečenija: kad će vladika artemije opet smjeti da koristi blagodat?

Када се покаје за ове тешке грехе које чини. Бојим се, никада више јер ће врло брзо бити рашчињен и анатемисан.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Како сада епископи могу мирно седети у Београду? Све ми се чини да сам ја један од њих, не бих издржао, сео у кола и правац доле, макар и тајно! Морамо бити свесни да се овде ради о спасењу душе и то не само једног човека! Какви ћемо бити хришћани ако пустимо да људи пропадну, а нисмо учинили све што смо могли?! Људи смо, нисмо звери! Треба се погледати у очи, поразговарати, па и по цену нашег гордељивог достојанства.

Сетимо се како је то учинио патријарх Павле са расколом у Америци. Ова препуцавања преко саопштења за јавност и новинарских конференција ништа неће помоћи, само ће потпиривати страсти све више.

Слажем се потпуно!

И браћа која подржавају умировљеног епископа Артемија, нису нека браћа која су православци по имену, то су људи боготражитељи. Сваки такав искрени боготражитељ који остане ван Саборне Цркве јесте губитак за сваког од нас!

за обојицу по један  algabacaju 319.gif
Подели на овим сајтовима

ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ НИЈЕ У РАСКОЛА СА СПЦ И ПРЕСТАНИТЕ ДА ГОВОРИТЕ НЕИСТИНЕ!!!

Ако га изопште из Цркве за који сат, е онда можемо говорити о потнцијалном расколу (јер расколник је тек онда када буде основао своју цркву). Рецимо рашчињени монаси нису расколници већ обични вјерници под епитимијом Цркве...људи нису основали своју Цркву и тачка. Расколник је Акакије рецимо...

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

ili da budem dorečenija: kad će vladika artemije opet smjeti da koristi blagodat?

Када му (и ако) то пуноћа Цркве (Свети сабор архијереја) поново дарује. Мислим да је брат Александар овде говорио стриктно о свештенослужитељској односно евхаристијској благодати.

Подели на овим сајтовима

To sam hteo i ja reći.  algabacaju

je li možeš i ti da nam kažeš, kad će vladika artemije opet smjeti da koristi blagodat?

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ НИЈЕ У РАСКОЛА СА СПЦ И ПРЕСТАНИТЕ ДА ГОВОРИТЕ НЕИСТИНЕ!!!

Ако га изопште из Цркве за који сат, е онда можемо говорити о потнцијалном расколу (јер расколник је тек онда када буде основао своју цркву). Рецимо рашчињени монаси нису расколници већ обични вјерници под епитимијом Цркве...људи нису основали своју Цркву и тачка. Расколник је Акакије рецимо...

Нажалост твој оптимизам нема основа. Артемије је опасни расколник, што ће се ускоро и званично обзнанити.

Подели на овим сајтовима

Слажем се потпуно!

И браћа која подржавају умировљеног епископа Артемија, нису нека браћа која су православци по имену, то су углавном људи искрени боготражитељи. Сваки такав искрени боготражитељ који остане ван Саборне Цркве јесте губитак за сваког од нас!

Подржавам ово само ако би неко од тих епископа отишао доле са намером да одговори в.Артемија да не учини то што је већ учино. Но у супротном нема шта ићи и подржавати очигледно тоњење у раскол, ако се ускоро не догоди чудо.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Покушао бих да дам свој скромни допринос овој теми. Неки од вас, драга браћо и сестре, знају да сам већ понешто и писао на ове теме. Ако се сећате, на жалост, био сам један од оних који су јасно видели у ком правцу је ово са преосвећеним владиком Артемијем ишло. Многи с којима сам о томе причао, тада ми нису веровали.

Па, надам се да ћете ми барем сада поверовати када кажем да бих од свег срца волео да нисам био у праву. Да сам погрешно протумачио тако јасно дате знакове да ће се ово десити. Да се преосвећени у међувремену предомислио и скренуо са овог погибељног пута. На жалост, историја Цркве је неумоливи сведок: смоква која не даје плода, осуши се.

Ово није време за ликовање, ово није време за осуде... Зар не осећате да је ово, више него икад у нашој скоријој прошлости, време да смирено преклонимо колена у молитви? Не у молитви за Цркву, коју чува благодат Светога Духа, него у молитви за ону заблуделу браћу и сестре, почев од епископа Артемија, преко његових монаха, па све до лаика који ће их у овоме пратити, да им Господ Сведржитељ подари премудрост и смирење, да их постепено открављује својом љубављу. То више није у нашим, него у Христовим рукама. Ако желимо да учинимо нешто заиста корисно, сетимо се да идемо ка празнику светог Архистратига Михаила и усмеримо своје мисли ка небесним сферама, како нам предлаже Херувимска литургијска химна.

Не желим више да дајем никаква незахвална предвиђања, али чекају нас времена већих духовних изазова од оних на које смо навикли. Сада, више него икада, треба да нам буде јасно шта је светост блаженопочившег патријарха Павла заправо задржавала. Чињенице знамо, сада нам требају смирење и љубав.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Слажем се потпуно!

И браћа која подржавају умировљеног епископа Артемија, нису нека браћа која су православци по имену, то су углавном људи искрени боготражитељи. Сваки такав искрени боготражитељ који остане ван Саборне Цркве јесте губитак за сваког од нас!

Подржавам ово само ако би неко од тих епископа отишао доле са намером да одговори в.Артемија да не учини то што је већ учино. Но у супротном нема шта ићи и подржавати очигледно тоњење у раскол, ако се ускоро не догоди чудо.

Па наравно, на то сам и мислио. И суочити се са тим људима. Баш бих волео да видим како би одреаговали и да ли би спустили главе и запитали се шта чине. Па нису ваљда баш толико бестрамни да их братска реч да се дозову памети неће бар мало додирнути!

Витешки живот заиста није бедан,

бориш се са аждајом од 9 до 1!

Подели на овим сајтовима

Покушао бих да дам свој скромни допринос овој теми. Неки од вас, драга браћо и сестре, знају да сам већ понешто и писао на ове теме. Ако се сећате, на жалост, био сам један од оних који су јасно видели у ком правцу је ово са преосвећеним владиком Артемијем ишло. Многи с којима сам о томе причао, тада ми нису веровали.

Па, надам се да ћете ми барем сада поверовати када кажем да бих од свег срца волео да нисам био у праву. Да сам погрешно протумачио тако јасно дате знакове да ће се ово десити. Да се преосвећени у међувремену предомислио и скренуо са овог погибељног пута. На жалост, историја Цркве је неумоливи сведок: смоква која не даје плода, осуши се.

Ово није време за ликовање, ово није време за осуде... Зар не осећате да је ово, више него икад у нашој скоријој прошлости, време да смирено преклонимо колена у молитви? Не у молитви за Цркву, коју чува благодат Светога Духа, него у молитви за ону заблуделу браћу и сестре, почев од епископа Артемија, преко његових монаха, па све до лаика који ће их у овоме пратити, да им Господ Сведржитељ подари премудрост и смирење, да их постепено открављује својом љубављу. То више није у нашим, него у Христовим рукама. Ако желимо да учинимо нешто заиста корисно, сетимо се да идемо ка празнику светог Архистратига Михаила и усмеримо своје мисли ка небесним сферама, како нам предлаже Херувимска литургијска химна.

Не желим више да дајем никаква незахвална предвиђања, али чекају нас времена већих духовних изазова од оних на које смо навикли. Сада, више него икада, треба да нам буде јасно шта је светост блаженопочившег патријарха Павла заправо задржавала. Чињенице знамо, сада нам требају смирење и љубав.

algabacaju
Подели на овим сајтовима

Није ствар дал мој оптимизам има основе или не (мислим да има док вјерујем у Бога и њега чудеса), ствар је у томе да требамо коректно користити реч РАСКОЛ а не да је користимо за манипулације разне.

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...