Jump to content

Бивши епископ Артемије и његова герила !!!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Не знам какву благодат могу имати "литургије" где епископу под забраном свештенослужења саслужују рашчињени јеромонаси, и то у епархији у којој неканонски борави

Подели на овим сајтовима

A evo i video...

http://www.tanjug.rs/video.asp?videoID=1064&galID=309

http://www.tanjug.rs/video.asp?videoID=1063&galID=309 - Govor...

@Justinijan:

Sabor je očigledno potvrdio zabranu sveštenodejstva vl. Artemiju, čim je nije ukinuo i čim se ona pominje danas u saopštenju. Tako da u tom slučaju njegovo služenje jeste bezblagodatno. Dalje, Sabor danas u istom saopštenju kaže da je vl. Artemije otvoreno stupio u raskol.

Не треба ми да доносимо судове, док Сабор не каже своје. Док Сабор не каже да је в.Артемије рашчињен, он је и даље епископ и има благодат свештенодејсјтва, тако да су претеране изјаве в.Иринеја да су безблагодатне службе које в.Артемије служви након напуштања шишатовца.

pretpostavljam da ćeš da nam i objasniš kako privremena zabrana sveštenodejstva, makar i potvrđena, povlači za sobom bezblagodat, je li tako?

Кога питаш?

Мене сигурно не, јер ја не тврдим да је в.Артемије изгубио благодат док је под забраном свештенодејства.

Иначе никад твоја питања нисам разумео до краја, јер их не постављаш у контексту поруке коју цитираш. Буди мало више доречена.

Благодат је изгубио јер је служио под забраном и у расколу са Црквом. Сама забрана га није лишила благодати епископства и служења.

Подели на овим сајтовима

Да будем јаснији: забрана не значи одузимање благодати већ једноставно - забрану коришћења благодати.

Подели на овим сајтовима

''Ни мученичка крв не спира грех цепања хитона Христовог, тј. Цркве!'' Св. Кипријан Картагински

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Како сада епископи могу мирно седети у Београду? Све ми се чини да сам ја један од њих, не бих издржао, сео у кола и правац доле, макар и тајно! Морамо бити свесни да се овде ради о спасењу душе и то не само једног човека! Какви ћемо бити хришћани ако пустимо да људи пропадну, а нисмо учинили све што смо могли?! Људи смо, нисмо звери! Треба се погледати у очи, поразговарати, па и по цену нашег гордељивог достојанства.

Сетимо се како је то учинио патријарх Павле са расколом у Америци. Ова препуцавања преко саопштења за јавност и новинарских конференција ништа неће помоћи, само ће потпиривати страсти све више.

Витешки живот заиста није бедан,

бориш се са аждајом од 9 до 1!

Подели на овим сајтовима

Како сада епископи могу мирно седети у Београду? Све ми се чини да сам ја један од њих, не бих издржао, сео у кола и правац доле, макар и тајно! Морамо бити свесни да се овде ради о спасењу душе и то не само једног човека! Какви ћемо бити хришћани ако пустимо да људи пропадну, а нисмо учинили све што смо могли?! Људи смо, нисмо звери! Треба се погледати у очи, поразговарати, па и по цену нашег гордељивог достојанства.

Сетимо се како је то учинио патријарх Павле са расколом у Америци. Ова препуцавања преко саопштења за јавност и новинарских конференција ништа неће помоћи, само ће потпиривати страсти све више.

Prvo, otkud ti ideja da sede mirno?

Drugo, šta su radili svih ovih godina na zasedanjima Sabora nego pričali, oči u oči?

I da li je zaista potrebno stalno iznova i iznova isticati KO je uvek prvi trčao u štampu, i koga je Patrijarh pre par dana prekorevao zbog toga?

Подели на овим сајтовима

A evo i video...

@Justinijan:

Sabor je očigledno potvrdio zabranu sveštenodejstva vl. Artemiju, čim je nije ukinuo i čim se ona pominje danas u saopštenju. Tako da u tom slučaju njegovo služenje jeste bezblagodatno. Dalje, Sabor danas u istom saopštenju kaže da je vl. Artemije otvoreno stupio u raskol.

Ух брате не иде то тако. Забрана свештенодејства не значи да се клирику одузима благодат служења. Забрана подразумева само формално онемогућавање вршења богослужења и светих тајни Цркве, али благодат остаје чак и ако клирик који је под забраном свештенодејства изврши неко од св.тајни. То је исто као са венчањем. ЕПископ може да забрани да се веначње у дређени дан ради, рецимо у постовима. Но клирик који прекрши ову забрани и венчан, он ће канонски да одоговара, али венчање остаје извршено. Тако је и са клирком који врши св.тајне под забраном свештенодејства. Он који прекрши забрану, извршавајући неку од свештених радњи, све радње ће бити извршене укључујући било коју од св.тајни, наравно ако су прописано  извршене, али таквом клирку следује канонски прекршај и санкције које иду до одлучења, тј лишавања свештеничког чина, па самим тиме тек тад и губљења благодати свештенодејства.

Ne mogu da se složim. Zašto? Nije ovo naprosto kršenje zabrane sveštenodejstva. On sebe naziva kanonskim episkopom raško-prizrenskim i uspostavlja svoj poredak, što znači da smatra da Sabor SPC nema vlast nad njim, odnosno da je sam Sabor u zabludi (dakle da ga ne vodi Duh Sveti). Van Sabornosti Crkve nema blagodati za sveštenosluženje, i budući da je on služio tu liturgiju danas van jedinstva i sa jednim kanonskim episkopom, Sabor jeste u pravu kada kaže da je ta liturgija bezblagodatna.

I da, tamjančica bi mogla da bude dorečenija s pitanjima.

Miljan je potpuno u pravu. Ako neko ima dilemu oko toga neka postavi sebi pitanje da li bi ucestvovao u takvom bogosluzenju i da li bi se na njemu pricestio?

Подели на овим сајтовима

Овакво размишљање се цјени са моје стране.

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

A evo i video...

@Justinijan:

Не треба ми да доносимо судове, док Сабор не каже своје. Док Сабор не каже да је в.Артемије рашчињен, он је и даље епископ и има благодат свештенодејсјтва, тако да су претеране изјаве в.Иринеја да су безблагодатне службе које в.Артемије служви након напуштања шишатовца.

pretpostavljam da ćeš da nam i objasniš kako privremena zabrana sveštenodejstva, makar i potvrđena, povlači za sobom bezblagodat, je li tako?

Кога питаш?

Мене сигурно не, јер ја не тврдим да је в.Артемије изгубио благодат док је под забраном свештенодејства.

Иначе никад твоја питања нисам разумео до краја, јер их не постављаш у контексту поруке коју цитираш. Буди мало више доречена.

Благодат је изгубио јер је служио под забраном и у расколу са Црквом. Сама забрана га није лишила благодати епископства и служења.

hoćeš li moći da dobije oproštaj? i pod kojim uslovima mu može biti "vraćena" blagodat?

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

Да будем јаснији: забрана не значи одузимање благодати већ једноставно - забрану коришћења благодати.

ili da budem dorečenija: kad će vladika artemije opet smjeti da koristi blagodat?

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

Слажем се потпуно!

И браћа која подржавају умировљеног епископа Артемија, нису нека браћа која су православци по имену, то су углавном људи искрени боготражитељи. Сваки такав искрени боготражитељ који остане ван Саборне Цркве јесте губитак за сваког од нас!

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...