DYNABLASTER Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 О СУДБИНИ ljude često zbunjuje to što Bog zna šta će se desiti, pa misle i da nam je on to odredio i to zovu sudbinom, najčešće kada nemogu da nađu adekvatan odgovor na pitanje zašto to što ja naprimer unapred znam ili pretpostavljam šta će se desiti ne znači da mogu ili smem da utičem na sled događaja 0409_feel ne znaci, ali znaci da mozes da upozoris i tako promenis ishod u slucaju da je negativan i da spases sto se spasti moze, neke stvari mogu da se promene, a neke ne mogu, nego bivaju bas takve kako su vidjene bez mogucnosti promene, i dese se kao kad pustimo replay snimak na tv Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 О спиритистима На спиристичким сеансама духови који се призивају нису душе умрлих, него демони. Свети Оци говоре да никакво заклињање не може призвати душе умрлих. По речима св. Јована Златоустог: "Није могуће овуда блудити души која се већ оделила од тела. Бог је душама умрлих затворио врата вечности и ниједној од њих није дозволио да се јавља живима, како се ђаво не би користио овом могућношћу да вара људе и да им наноси штету". Ovde imamo protivrecnost. To je tacno da duse umrlih ne mogu da se prizovu po sopstvenoj volji, ali nije tacno da je Bog zatvorio vrata dusama umrlih i zabranio da se javljaju zivima... Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 Zanimljivo...Prošlog leta sam u kući na selu u wc šolji našla pticu kao zaklanu i umotanu u neku novinu. Baš grozan prizpor.Samo neka krv i perje,već se bila raspala.Zavrtelo mi se u glavi i bilo mi je muka.Majka je to izbacila i očistila sve što je bilo umrljano. Moja porodica nije verujuća.Samo ja idem u crkvu,baš volim da idem.Molim se kako znam i umem i nikome ne želim zlo.Moja porodica misli da je to samo faza koju tek treba da prerastem,iako imam poprilično godina još me doživljavaju kao dete.To me stvarno nervira.Bog postoji. Zauzeli su stav"Pobogu u 21.om veku da nekome babe prevaranti prodaju maglu". Oni u to ne veruju. Ja ne znam. Šta vi mislite? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Draganaaaaj Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 О СУДБИНИ ljude često zbunjuje to što Bog zna šta će se desiti, pa misle i da nam je on to odredio i to zovu sudbinom, najčešće kada nemogu da nađu adekvatan odgovor na pitanje zašto to što ja naprimer unapred znam ili pretpostavljam šta će se desiti ne znači da mogu ili smem da utičem na sled događaja 0409_feel I meni je ovo jako tesko shvatiti, ako Bog zna sta ce se desiti unaprijed, znaci da ima neki ^scenario^, ali znam da ima jako mnogo stvari koje nas ograniceni um ne moze shvatiti, pa se trudim da i ne ^mudrujem^ o tome... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 Ovde imamo protivrecnost. To je tacno da duse umrlih ne mogu da se prizovu po sopstvenoj volji, ali nije tacno da je Bog zatvorio vrata dusama umrlih i zabranio da se javljaju zivima... Прекуцао сам из књиге .smesko. Хтео сам да прекуцам целу књигу, па да је имамо овде, али сам морао да је вратим и само сам оволико стигао. Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vockica Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 I moja majka je nalazila svasta ispred kuce, neko je od hodzi uzimao i bacao neke zavezljaje i gluposti. Godinama smo mislila da je nesreca koja je zadesila nas dom posledica toga(razvod roditelja, stalno se nesto kvarilo, dosta svadja je bilo itd). Kada sam ja licno otkrila pravoslavlje, po nacinu zivota(krstena sam bila kao mala, al nisam vodila hriscanski zivot), naucila sam da te stvari ne mogu nista coveku ako covek se uzda u Boga. Na zalost niko od nas nije potrazio godinama pomoc u Crkvi ili od duhovnika, nego je moja majka vecito verovala(zbog nesrece koja ju je zadesila) da ce to ispraviti tako sto ce otici kod neke vracare da joj skine ''bacenu kletvu''. I tako godine su prolazile, nista bolje nije bilo, samo gore i jos vece rasulo. Danas, ne razmisljam o tim stvarima i ne verujem da mogu bilo kome nauditi, a kamoli vernicima. I ako covek pravilno duhovno sebe usavrsava onda je u vecoj slozi sa drugim ljudima i onda nece biti svadja i ostalih nesreca. Tako to i funkcionise. Nije magija kriva za nas pad u iskusenja, vec mi sami i nasa udaljenost od Boga. Дејан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 Demoni svakako da imaju uticaja na slabe ličnosti,i tu je magija,kao usmeravanje demona na čoveka,delotvorna u konkretnim zahtevima. Kao što reče starac Porfirje,djavo će te uvek vući za rukav,nemoj se samo osvrtati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душка Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 Када причамо о магији и сличном, занима ме да ли сте чули за " саливање страве" Тако се буквално каже... То је нешто што се ради ако се неко нечега препао и сл. Занима ме да ли и то спада у магију и врачање??? Претпостављам да спада али ето могло би се провјерити... "Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."Старац Пајсије Светогорац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 Ima te na sajtu i o salivnju strave,pisano je,ukratko to je glupost kao i ove ostale demonologije i sujevjerja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 Te babe vračare mora da su mnogo glupe.Kad vide da ima djavola valjda je logično da ima Boga koji je pobedio smrt.Ja sam uz Boga. heaven Tristatri and Душка је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Јул 20, 2013 Пријави Подели Написано Јул 20, 2013 Pre neki dan čitam tekst od nekog britanskog novinara koji nas je predstavio kao najsujeverniji narod Meni su posebno smešne stavke ispod (mada ne sve), pa rekoh da podelim: Kod vas u kući rakija se koristi za lečenje svih bolesti, za proslave u svim prilikama i kao losion za masažu. Za rođendan te vuku za uši da porasteš. Svako venčanje počinje pemsom "Danas majko ženiš svoga sina". Mama te je još kao malog naučila da promaja ubija. Imaš bar jednog rođaka s kojim tvoja porodica ne razgovara. Imaš u kući kalendar sa slikama svetaca. Zbijaš šale zasnovane na sopstvenoj tragediji. U svađi si sa kumovima. Misliš da je uglavnom sve neka zavera. Tvoja baba nikada ne prihvata činjenicu da nisi gladan. Kada upoznaš nekog stranca, prvo ga naučiš sve psovke. Tvog tatu uvek bole leđa. Kad si mali, za rođendan, uz poklon, obavezno dobiješ i čokoladu! Kod babe moraš da ručaš supu, sarmu, hleb, meso, rinflajš, gibanicu, pečenu papriku, krompiriće, čufte, kiflice, pihtije i vanilice i naljutiće se ako ne pojedeš sve! Govorili su ti da će da ti poraste rep ako piješ kafu kad si mali. Terorisali su te Babarogom. Kada dremaš popodne, moraš da prebaciš nešto preko stomaka. Mama ti ne da da piješ hladnu vodu kada si znojav. Roditelji ti stalno govore: "...kada sam ja bio u tvojim godinama..." Tvoji roditelji urlaju kada pričaju telefonom sa rođacima u inostranstvu. Roditelji te zovu "sine" bez obzira da li si dečko ili devojčica. Udaraš po stolu i razbijaš čaše kada si pijan i veseo. Tvoja majka svaki čas izgovara "Hvala Bogu". Ako sediš blizu TV-a, oćoraviš. Kada dobiješ poklone koji ti se ne sviđaju, čuvaš ih da daš nekome za slavu. Tvoj otac misli da svi Kinezi imaju crni pojas. Na svim svadbama je isti meni: supa, sarma, pečenje, kupus salata, torte. "Devojke" oko tebe izgledaju kao da imaju 23, a u stvari imaju 15 godina. Voziš bolji auto nego tvoj otac. Skoro svi koje poznaješ hrču. Tvoja mama seče hleb na kriške debele 5 centimetara. Svako ima bezbroj kumova. Imaš bar jednog rođaka koji je moler. Vekna hleba se pojede za ručak. Rakija se pije pre doručka, za "cirkulaciju". Zauvek živiš sa mamom i tatom. Mama ti ne da da sediš na betonu zbog jajnika. AKo si starije dete, uvek moraš da popustiš, jer si "pametniji". Roditelji prebacuju kanal kada su scene ljubljenja na TV-u. Evo i ostatak teksta... Crni Guja pobegao od promaje Britanski novinar nas predstavio kao najsujeverniji narod u Evropi, koji se trese od straha pred promajom i strepi da ne dobije upalu jajnika ili mozga od hladnoće Novinar BBC-ja Mark Louen bio je šokiran količinom sujeverja u Srbiji. Iako je došao u Beograd zbog ustoličenja patrijarha Irineja, Britanac nije mogao da se otrgne tom utisku, pa je napravio reportažu pod naslovom „Hrišćanska Srbija održava svoju veru u folkloru", u kojoj nas je predstavio kao sujeveran narod, pun predrasuda i verovanja u bapske priče, koji se „trese" od straha pred promajom i strepi da ne dobije upalu jajnika ili mozga od hladnoće.Dok je moderna Srbija iskrsnula iz pepela Jugoslavije, pravoslavlje je ostalo ključno za srpski identitet. No, osvrnite se kroz stoleća, pre pokrštavanja Slovena, paganizam je imao najširu podršku, a ne pravoslavlje. Sa njime su stigli i mitovi i folklor, od čega je mnogo toga ostalo da živi u ovoj naciji vernika, konstatuje novinar iz Britanije.- Moj stanodavac mi je uručio novčanik kao poklon na božićnoj večeri početkom januara. Pre nego što sam ga otvorio, on je uzdahnuo, uhvatio ga i ubacio u njega kovanicu od 20 dinara. „Maler je da nekom nudiš prazan novčanik", rekao mi je. Bio je to moj prvi susret sa srpskim sujeverjem. Ali, to je bio samo početak... - navodi Louen.Nikad ne ostavljaj torbu na pod jer ćeš ostati bez prebijene pare. Ni ne pomišljaj da izađeš napolje s mokrom kosom jer ćeš dobiti upalu mozga. A ako se usudiš da sedneš na ćošak stola, nikad se nećeš venčati. Ako kojim slučajem, ipak, nađeš budućeg bračnog druga (što se nikad neće desiti ako neko počisti metlom pod u vašem pravcu), onda bolje da ne pevaš za stolom jer će on poludeti. I šta god da se desi, obavezno reci da je novorođenče ružno jer će ga, inače, pratiti loša sreća čitavog života.Kao najveći strah u Srba Louen predstavlja promaju i kaže da Srbi čak imaju i staru narodnu: „Mnogi su umrli od promaje, ali niko nije od smrada".Oni sujevereni složili bi se sa britanskim novinarom i dodali bi da je zaboravio da spomene i da Srbi sa sobom uvek nose češanj belog luka, da protiv uroka vezuju crveni konac oko ruke, da kosu ne peru sredom ili petkom jer može da opadne, da se mlada devojka neće udati ako sedi na pragu kuće, da se ne valja noću ogledati u ogledalu, a metlu odlagati drškom okrenutom nadole zbog veštica, da se smeće ne baca uveče, da se ne prolazi ispod merdevina, da se kišobran ne otvara u kući... I, ne daj bože, da ti crna mačka pređe put!Istina je da se i dalje veruje raznoraznim televizijskim proročicama, da neki za životne probleme idu po rešenje kod „baba" i da ženski deo populacije voli gledanje u slike koje ostanu pošto se obrne šoljica kafe. Da li smo zaista toliko sujeverni i u šta verujemo?Psiholog Žarko Trebješanin objašnjava da uopšte nije lako napraviti razliku između verovanja i sujeverja jer je nekada bio deo mnogobožačke religije. On smatra da nije tačno da su Srbi zaostao i zatucan narod, kakav je utisak stekao britanski novinar.- U narodu se poštuju neki stereotipi, a na Zapadu, kada čuju za nešto zanimljivo, to im se uklopi u već postojeću sliku koju imaju o Srbima. Ali i oni imaju neke svoje sujeverne običaje. U Engleskoj, recimo, vozači stavljaju zečju šapu, potkovica se stavlja na vrata kada je petak 13, mnoge aviokompanije nemaju 13. red ili sedište, hoteli nemaju 13. sprat. Sujeverje je rasprostranjeno svuda u svetu, ne samo kod nas - kaže Trebješanin.U Srbiji se najveći deo arhaičnih verovanja održao u sredinama gde čovek nema kontrolu nad nekim događajem. Najveći broj verovanja postoji za tek rođenu decu, jer je dete tada najosteljivije, pa tako postoji običaj da se 40 dana ne iznosi napolje zbog urokljivih očiju, da se pelene se ne suše noću zbog zlih duhova i slično. Ovakva verovanja i običaji, objašnjava Trebješanin, bili su razumljivi u vreme kada su deca umirala iz nepoznatih razloga, ali danas ne pokazuju civilizovan odnos.On zaključuje da sujeverje ne igra toliku ulogu u našim životima kako je razumeo britanski novinar koji, izgleda, i sam ima problema sa predrasudama. Njegova zapažanja o našem strahu od promaje i strahu od upale mozga ili jajnika zbog hladnog vazduha su preterana.- Mislim da je, sa medicinske tačke gledanja, naš oprez sasvim opravdan - kaže Trebješanin.Isto tako, na nekom drugom kraju sveta moguće je videti ljude koji po hladnoći izlaze napolje sa tek opranom, mokrom kosom ili usred zime nose papuče i sandale, ne pretrontavaju decu odećom kao neke srpske majke. Možda je sve je to stvar navike.Profesor dr Divna Vukasović, kulturolog i filozof medija, objašnjava da svaka kultura ima svoje običaje, uverenja, mitove, stereotipe i predrasude. Ovde je reč o dve stvari - kako nas drugi vide (u ovom slučaju konkretna ličnost, odnosno novinar BBC-ja) i kako mi sebe vidimo.- Britanski novinar, nedovoljno upoznat s lokalnim običajima sredine koju je nakratko posetio, ispituje običaje u Srbiji, poredeći ih sa vlastitim, kao i sa iskustvima kulture iz koje je potekao. Pri tom, on uočava određene razlike i generalizujući običaje na koje je naišao tumači određena ponašanja u našoj svakodnevici. Građane sa ovih kulturnih prostora, prema njegovom mišljenju, najviše ugrožava promaja ili nekakva nevidljiva sila od koje se lokalno stanovništvo, na najrazličitije načine, štiti vekovima... U pitanju je, naravno, stereotip, posredstvom koga nas vidi i interpretira predstavnik jednog drugog kulturnog kruga. U sličnom duhu i mi možemo da se zapitamo da li je baš normalan britanski humor - smatra ona. Izvor: http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/100514/crni-guja-pobegao-od-promaje.html Олимп, Биљана, Лидија Миленковић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јул 20, 2013 Пријави Подели Написано Јул 20, 2013 МИ СУЈЕВЕРАН НАРОД ???!!!! Таман посла.....ПУ, ПУ, ПУ...далеко било!!! Фала Богу да нисмо сујеверни, да чукнем у дрво . :good2: Биљана, Deki992, Олимп and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јул 20, 2013 Пријави Подели Написано Јул 20, 2013 Smejte se vi, a ovo crno mače koje niko živi neće da usvoji zato što je crno... glavobolju mi zadaje. Ali ozbiljno Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 20, 2013 Пријави Подели Написано Јул 20, 2013 Zanimljiv tekst o raznim srpskim sujeverjima na sajtu BBC-ja.- Ako staviš torbu na pod, nećeš imati para.- Ne izlazi na ulicu sa mokrom kosom, zaradićeš upalu mozga.- Ako sedneš na ćošak od stola, nećeš se oženiti.- Kaži za novorođenče da je ružno. Ako kažeš da je lepo, izbaksuziraćeš ga.- Pazi se promaje. Ženama koje izlažu stomak hladnom vazduhu će se smrtnuti jajnici i neće moći da imaju decu.- Ako sediš pored otvorenog prozora ukočiće ti se vrat. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 20, 2013 Пријави Подели Написано Јул 20, 2013 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука