Inženjer Djatlov Написано Фебруар 14, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2023 @Hadzi Vladimir Petrovic Da, ali i dalje stoji ono Ludovikosovo, ako ga ja dobro razumem, da ništa ne treba prevazići nego prineti radi osvećenja. Mislim da postoji opasnost kada govorimo o prevazilaženju da ovaploćenje postane nešto što je za ,,narod", a za ,,elitu" je ekstaza. ,,Jer Bog se neće raskajati za svoje darove i prizvanje" Poslanica Rimljanima 11:29, kaže apostol Pavle, dakle ništa ne možemo prevazići, jer se Bog ne kaje za ono što je dao. Što bi se tanjilo ono što je spašeno, nije li baš to najveći dar s više? Čula vide blagodaću, ali blagodat bez prirode nema koga da osveti, a naša priroda je stvorena, a stvoreno ne može da postane nestvoreno, pa da se stanji. Ludovikos kaže da je u hrišćanstvu tražio lek za idealizam, Plotina, njegovu ekstazu vidi kao sanjarenje koje je privlačno jer omogućava oslobađanje od sve materijalnosti, poistovećuješ se sa narcističkim self objektima, a ustvari, za njega je hrišćanstvo sveti materijalizam, prosvetljenje i čula i razuma, ekstaza sa materijalnim, a ne od materijalnog. A čovek je koji kaže da mu je starac Porfirije ispričao ceo dotadašnji život iako ga dotad nije video, što će reći da nije neko ko negira energije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Фебруар 14, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2023 On 14. 2. 2023. at 11:29, Inženjer Djatlov рече @Hadzi Vladimir Petrovic Da, ali i dalje stoji ono Ludovikosovo, ako ga ja dobro razumem, da ništa ne treba prevazići nego prineti radi osvećenja. Mislim da postoji opasnost kada govorimo o prevazilaženju da ovaploćenje postane nešto što je za ,,narod", a za ,,elitu" je ekstaza. ,,Jer Bog se neće raskajati za svoje darove i prizvanje" Poslanica Rimljanima 11:29, kaže apostol Pavle, dakle ništa ne možemo prevazići, jer se Bog ne kaje za ono što je dao. Što bi se tanjilo ono što je spašeno, nije li baš to najveći dar s više? Čula vide blagodaću, ali blagodat bez prirode nema koga da osveti, a naša priroda je stvorena, a stvoreno ne može da postane nestvoreno, pa da se stanji. Ludovikos kaže da je u hrišćanstvu tražio lek za idealizam, Plotina, njegovu ekstazu vidi kao sanjarenje koje je privlačno jer omogućava oslobađanje od sve materijalnosti, poistovećuješ se sa narcističkim self objektima, a ustvari, za njega je hrišćanstvo sveti materijalizam, prosvetljenje i čula i razuma, ekstaza sa materijalnim, a ne od materijalnog. A čovek je koji kaže da mu je starac Porfirije ispričao ceo dotadašnji život iako ga dotad nije video, što će reći da nije neko ko negira energije. Expand Naravno, osvećenje prirode drugom prirodom (energijama). Otac Nikola Ludovikos je odličan, držao nam je predavanje i imao sam priliku da mu postavim pitanje. Imao sam i kasete sa ranijim predavanjima, ali dadoh nekom, on je mislim i doktor psiholog ili psihijatar, pa govori u kontekstu iskrivljenih oblika "duhovnosti" , raznoraznih umišljaja autoprojekcija i sl. Koliko znam prvi je demaskirao Zizijulasa, koji mu je predavao i inače bio na granici samoubistva, pa ono Kirilovljevo "ubiću se da bih postao Bog" ima i ličnu stranu. Njegovo je "Ličnost umjesto blagodati i nametnuta drugost". Samo što je prelest koja vlada kod sekte zizimizija utemeljena dublje od psihologije u ontologiji, kao kod Frojda. Ako nije i demonska stvar, jer mržnja kojim sikću nije niotkuda. Prosto se odvaljuju ontologijom i mješaju ontološki preformas sa duhovnim iskustvom, da imaju uši da čuju shvatili bi da ontološke preobražaje proizvode sami, sprovodjenjem ideološke procedure, a duhovno iskustvo je dar. A i svjesni su, otud negiranje nestvorenog, odnosno bilo čega izvan ontologije, jer svaka ontologija zahvata sve stvoreno. Tu neizmjernu zahvalnost dugujem Martinu Hajdegeru kojim je Zizijulas bio opčinjen i od koga je zavisio jer sam sa njim prošao sva ta iskustva i stanja kao filozofska, dakle ne treba za to Duh Sveti i Crkva, što i naši mali zizimiziji podsvjesno osjećaju pa se i odvajaju prvo kroz naučnu teologiju (metafizičku, ontološku), gdje ustvari svako duhovno iskustvo preziru kao patologiju, psihologiju i seljakluk, jer radi ih kompleks Martina Druška i Spiridona Mifke... Paštili su se i oni oko Hajdegera ali vidim da im ništa nije htjeo reći jer i čitanje je misterija a ne pusto sricanje slova, odnosno kako bi to Ludovikos rekao tekst je energija, u toj energiji se osjeti ipostas npr.Hajdegerova i tu se onda projavljuje dijalog i zajednica, jer volje oblikuju i pisanje i čitanje, ono što se htjelo reći i ono što se hoće pročitati, tekst po sebi je uzgredan i zaključan. Tako i ja vidim ovo Damaskinovo, naravno postoji vjerovatnoća da mi se samo čini, da sam tu učitao, ali me niko nije demantovao nego samo napao bez pro i kontra atgumenata, što samo po sebi nešto govori, tako da me ne košta da zadržim stav, do daljnjeg. A tako i vidim pomjereno čitanje ove moje energije, pa se čudim, ali prosto takvo je raspoloženje, odnosno čovjek vidi ono što hoće, čula su uslovljena voljom, a kod blagodatnog vidjenja božijom voljom. Inženjer Djatlov је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Inženjer Djatlov Написано Фебруар 14, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2023 @Hadzi Vladimir Petrovic Zizjulas je bio na granici samoubistva? Možete li nešto više o tom Kirilu, ne znam ko je to? Ovu emisiju sam gledao: Čitao sam i ,,Ličnost umesto blagodati i nametnuta drugost", to je baš dobro. Šta znači to da su ta iskustva samo filozofska i da nije potrebna blagodat za to? Je l' postoji ,,treći teren", neutralni, koji nije ni blagodatan, ali nije ni demonski? Uvek me to muči, pitanje postojanja tog trećeg, jer Hristos kaže da ništa ne možemo bez njega činiti. Ili trećeg nema već samo stepenovanja količine jedne te iste blagodati? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Фебруар 14, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2023 On 14. 2. 2023. at 15:04, Inženjer Djatlov рече @Hadzi Vladimir Petrovic Zizjulas je bio na granici samoubistva? Možete li nešto više o tom Kirilu, ne znam ko je to? Ovu emisiju sam gledao: Čitao sam i ,,Ličnost umesto blagodati i nametnuta drugost", to je baš dobro. Šta znači to da su ta iskustva samo filozofska i da nije potrebna blagodat za to? Je l' postoji ,,treći teren", neutralni, koji nije ni blagodatan, ali nije ni demonski? Uvek me to muči, pitanje postojanja tog trećeg, jer Hristos kaže da ništa ne možemo bez njega činiti. Ili trećeg nema već samo stepenovanja količine jedne te iste blagodati? Expand Naravno da postoji, pogledaj kod sv Siluana, postoje naše prirodne misli, poneki demoniski prolog, a poneka i bogonadanuta misao. ... Branko Miljković: Poeziju će svi pisati POEZIJA Ko ne ume da sluša pesmu slušaće oluju, ali hoće li sloboda umeti da peva kao što su sužnji pevali o njoj Kultura i zabava BUKA 18. januar 2014, 12:00 Poeziju će svi pisati San je davna i zaboravljena istina koju više niko ne ume da proveri sada tuđina peva ko more i zabrinutost istok je zapadno od zapada lažno kretanje je najbrže sada pevaju mudrost i ptice moje zapuštene bolesti cvet između pepela i mirisa oni koji odbijaju da prežive ljubav i ljubavnici koji vraćaju vreme unazad vrt čije mirise zemlja ne prepoznaje i zemlja koja ostaje verna smrti jer svet ovaj suncu nije jedina briga ali jednoga dana tamo gde je bilo srce stajaće sunce i neće biti u ljudskom govoru takvih reči kojih će se pesma odreći poeziju će svi pisati istina će prisustvovati u svim rečima na mestima gde je pesma najlepša onaj koji je prvi zapevao povući će se prepuštajući pesmu drugima ja prihvatam veliku misao budućih poetika: jedan nesrećan čovek ne može biti pesnik ja primam na sebe osudu propevale gomile: Inženjer Djatlov је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Inženjer Djatlov Написано Фебруар 14, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2023 @Hadzi Vladimir Petrovic Ja ne razumem to srednje, kako može da postoji nešto što nije održavano blagodaću, ako je blagodat temelj stvorenog? Jedino što mi ostaje je da govorim o kvantitetu blagodati. Ne znam da li postoji i kvalitativno različita blagodat, pošto je Bog uvek isti, ili je blagodat ista, a ličnosti različite? Ako se dobro sećam, nekad ste kritikovali one koji bi prirodu da dožive kao nešto samostalno, bez upliva Božjih energija, jer je to ateizam? Inače interesantno je da pominjete Miljkovića, jer sam baš juče ili prekjuče mislio o njemu dok sam čitao ove prepiske. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Фебруар 14, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2023 On 14. 2. 2023. at 17:44, Inženjer Djatlov рече @Hadzi Vladimir Petrovic Ja ne razumem to srednje, kako može da postoji nešto što nije održavano blagodaću, ako je blagodat temelj stvorenog? Jedino što mi ostaje je da govorim o kvantitetu blagodati. Ne znam da li postoji i kvalitativno različita blagodat, pošto je Bog uvek isti, ili je blagodat ista, a ličnosti različite? Ako se dobro sećam, nekad ste kritikovali one koji bi prirodu da dožive kao nešto samostalno, bez upliva Božjih energija, jer je to ateizam? Inače interesantno je da pominjete Miljkovića, jer sam baš juče ili prekjuče mislio o njemu dok sam čitao ove prepiske. Expand Pogledaj kod Sofronija, o Siluanu ima na yu tubu. Nepostoji ništa što nije održavano blagodaću i demoni su održavani blagodaću, riječ je o kvantitetu. Ali postoje fenomeni kao što su zlo i nečinjenje volje božije koji onda imaju neki vid stvarnosti, u šta tačunam i vrijeme i prostor, postoje i zablude tlapnje, ideologije, i one se održavaju blagodaću, ali nisu volja božija, zablude se neće spasiti. Mnogi elementi koje čini svijez, odnosno svjetovnost su upravo stvarnost tips zablude, i razvejaće se, a stvoreno će se spasiti. Npr, mnogi mješaju materijalizam i materiju, itd. Što se tiče Milikovića to pokazuje da čitam tvoj tekst - energiju, koliko toliko pravilno, da vifim i ono što nije napisano, dok kod mene neki ne vide ni što sam napisao nego nalaze da sam umislio da sam Bog po prirodi, i druge razne gluposti, opadač koji se navukao kompleksa. Inženjer Djatlov је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 15, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2023 On 14. 2. 2023. at 19:20, Hadzi Vladimir Petrovic рече Pogledaj kod Sofronija, o Siluanu ima na yu tubu. Nepostoji ništa što nije održavano blagodaću i demoni su održavani blagodaću, riječ je o kvantitetu. Ali postoje fenomeni kao što su zlo i nečinjenje volje božije koji onda imaju neki vid stvarnosti, u šta tačunam i vrijeme i prostor, postoje i zablude tlapnje, ideologije, i one se održavaju blagodaću, ali nisu volja božija, zablude se neće spasiti. Mnogi elementi koje čini svijez, odnosno svjetovnost su upravo stvarnost tips zablude, i razvejaće se, a stvoreno će se spasiti. Npr, mnogi mješaju materijalizam i materiju, itd. Što se tiče Milikovića to pokazuje da čitam tvoj tekst - energiju, koliko toliko pravilno, da vifim i ono što nije napisano, dok kod mene neki ne vide ni što sam napisao nego nalaze da sam umislio da sam Bog po prirodi, i druge razne gluposti, opadač koji se navukao kompleksa. Expand Uvijek me zanimalo kako postoji Pakao i zli Duhovi ako izvan Boga nema života. Možda je taj tvoj odgovor po milosti prilično ok. Bernard and Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Фебруар 15, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2023 On 15. 2. 2023. at 9:35, kopitar рече Uvijek me zanimalo kako postoji Pakao i zli Duhovi ako izvan Boga nema života. Možda je taj tvoj odgovor po milosti prilično ok. Expand Sve što nije nesvoreni Bog i njegova milost- energije to je stvoreno i postoji na osnovu te milosti, ali postoje fenomeni koji nisu ni nestvoreneni ni stvoreni, kao npr zlo, koje nastaje na osnovu slobode, ili npr država, ontologija, ideologija, korporacije, a ja mislim i vrjeme i prostor. E sad u našoj svakodnevnici je to sve smješeno i to na razne načine nekad i na takav da se sve stvoreno pojavljuje u okviru države, ili nekog vladajućeg svjetonazora, pa čak i Bog, ljubav, dobro, odnosno nestvoreno se pojavljuje svedeno na ideju, psihološko osjećanje, hormonski disbalans, odnosno blagodat se potiskuje, a u paklenoj "državi" stanju sasvim. Gradjani Carstva, odnosno članovi Crkve se časte u blagodati i po njoj se prepoznaju Hristovi učenici jer imaju ljubav- blagodat medju sobom. Mi jedni druge, pa i sami sebe poznajemo samo blagodaću. U egipatskom ropstvu poznaju se isključivo po subordinaciji ko je čiji, (ko kome iz dupeta viri) ko je u koga vozglavljen, do vrha piramide na kojoj nije Hristos, nego faraon. To se u istoriji civilizacije naziva zajednicom krize, kriznom zajednicom, koja je u praistoriji zajednica gonjenja životinje, žrzvenog jarca. Zajednica Jagnjeta, zajednica ljubavi, blagodatna zajednica sa Bogom je sasvim drugačija vrsta zajednice, koja takodje ima subordinaciju, zna se ko je mama, ko je tata, ko su djeca, ko je Bog, a ko mrav... Medju njima je vječni rat, a opstaje samo zajednica ljubavi, jer zajedica vječitog gonjenja je pakao, medju njima je jaz nerazumjevjanja, koji opet može samo blagodat da premosti, ali ne tako da se te dvije zajednice ujedine u neku kombinaciju, premda istorija je puna pokušaja, na neki način to je uvjek siže za dramu života, za liturdjiju. Nama je pokojni Pedja Ristić pričao kako je to bilo u njegovo vrijeme, kad su ih gonili komunisti, a oni se spontano okupljali po Bg bez da su i znali gdje će se naći danas, ali su se redovno nalazili. Komunisti su ih hapsili i onda je uvjek bilo prvo pitanje: ko te zavrbavao i koga si ti zavrbovao, odnosno u kome si vozglavljen i koje u tebe vozglavljen? Naravno ovi (Medijala) su ih bljedo gledali: niko nas nije zavrbovao i mi nismo nikog zavrbovsli. Onda su dobijali šamare jer su komunjare "znale" le da lažu, jer kakvo je to društvo u kome nema vozglavljenja, to je nemoguće, nažalost danas tako isto misle profesori teologije i neke vladike, kao komunjarski panduri. Za to danas pomućeno stado svetog Save ne zna granice izmedju: Države, mafije, nacije i Crkve. Pa se nekima to svetosavsko razgraničenje čini nebitnim, a suštisko je. @kopitar bez energija, milosti nemogućeje da na bilo koji način rješiš pitanje apsolutne razlike stvorenog i nestvorenog a da ujedno Bog bude imanentan, a da ne zavrsis u nekom panteizmu (Šeling, o bitku slobode). Medjutim energije nisu dosjetka da bi se rješio filozofski problem, nego tvoj život vječni već sada. kopitar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 22, 2024 Пријави Подели Написано Јун 22, 2024 On 13. 2. 2023. at 22:18, Hadzi Vladimir Petrovic рече Prvi put čujem za novo stvaranje, meni je i ovo jedno dovoljno, ne bih da me opet stvaraju Expand Мораш бити убачен у огањ неугасиви, да се свака структура преобрази. Уосталом, оживљавање је исто стварање. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука