Jump to content

Недавна експлозија у Бејруту

Оцени ову тему

Препоручена порука

@obi-wan

Цитат

Mislim da je ipak malo pretjerana prvobitna procjena da bi Libanon mogao bankrotirati zbog ovoga itd.

Šteta je naravno velika, ali ipak najviše su nastradali montažni hangari u samoj luci (tj. nestali sa lica zemlje), taj silos je za rušenje, možda po koja stambena ulica do luke. Nije kataklizma.
Svaki iole pristojniji potres napravio bi toliko štete.

Zanimljivo da brodovi koji su bili vezani pored samog silosa i dalje stoje. Jahta tj. manji kruzer koji je bio vezan malo dalje, prevrnut je, jer je bio okrenut bokom na udarni val.

Na onom vojnom formu, baš nekad ima priglupih do totalno debilnih komentara. 

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Vlastita odgovornost i mega korupcija, previranja i borba za vlast. Liban je sam odgovoran, ne trebaju ti nikakve teorije zavjere, skladistiti na onakav način opasne hemikalije u milionskom gradu. Zemlja koja preživljava od uvoza, trenutno nemaju zaliha pšenice sa samo jedan mjesec. Sta reci, nego se nadati da će efektno sanirati posljedice, sankcionisati odgovorne ljude iz Libanskog političkog života. Strašan propust. Kineticki projektili i ostale teorije spinuju stvaran problem Libana, a to je totalno rasulo u državi. 

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, obi-wan рече

@Dominika 

Nevezano za temu: ako imas neku sliku ovih pravoslavnih crkava (i spolja i unutra) iz redovnog stanja, postavi ovde ili mi posalji ako nije problem.

Ok, saborna crkva sv. Djordja (ove slike su moje) 

D_3279.JPG

D_3334.JPG

D_314.JPG

D_318.jpg

D_319.JPG

Подели на овим сајтовима

@Dominika 

Nevezano za temu: ako imas neku sliku ovih pravoslavnih crkava (i spolja i unutra) iz redovnog stanja, postavi ovde ili mi posalji ako nije problem.

Pravoslavni kulturni centrat sv. Nikole i crkva sv Nikole ispolja (slike su moje) 

D_3389.JPG

D_3392.JPG

D_3402.JPG

D_3403.JPG

Подели на овим сајтовима

@Dominika 

Crkva sv. Nikole unutra

89326529_2858437230914176_90051775449152

89338819_2858437367580829_27943566353199
Izvor

Подели на овим сајтовима

@Dominika 

Crkva sv. Dimitirja 

BceUWkqu6NlOAvZY94iU8IESQ5HpbBRDevqUrRQr

8597_pic25.jpg

2327_pic24.jpg

Izvor

Подели на овим сајтовима

On 5.8.2020. at 17:17, Justin Waters рече

6 godina je taj tovar čamio u luci u centru grada. Navodno je pripadao nekom ruskom biznismenu koji ga je vozio u Mozambik, ali se na putu pokvario brod i ukotvio u luci gdje ga je dotični napustio. Zašto tovar nije sklonjen na sigurno? Kola verzija zavjere da ga je neko svjesno držao, jer kalijum - nitrat dobija na eksplozivnoj snazi, usljed raspadanja materije od koje se sastoji i time je pogodan za pravljenje eksploziva. Navodno je izraelska tajna služba aktivirala eksploziv kako bi se riješila potencijalnog materijala za pravljenje eksploziva i da dodatno oslabi Liban kao neprijatelja, a i bez ove špekulacije prosto se radi o nemaru gdje je neko izvodio nekakve radove zavarivanja u blizini visoko eksplozivne materije. Ne važno je da li je Izrael umješan ili nije kada je neko dopustio da ovakav tovar tavori 6 godina u samom centru glavnog grada. 

Nestvarno, da ovaj dolje napaćeni narod nema mira. Izmučen korupcijom, i dubokom podjeljenošću ušli su u ekonomsku krizu i na ivicu bankrota, koja se dodatno produbila usljed pandemije koronavirusom, a sad im je kao šlagvort došla ova eksplozija zbog nebrige odgovornih lica za koju kažu svjedoci prošlih stradanja da ovakav užas nije viđen ni u građanskom ratu, ni u ratu iz 2006. Ovo će ih dokusuriti i ovako krhko i ekonomski uništeno društvo. 

A Liban, onakva divota od zemlje umjesto da bude raj, pretvoren je u pakao, užasno....

Bravo. Sve tačne informacije. ?

Подели на овим сајтовима

Ево две свадбе у Бејруту....млада и младожења  и млада у моменту експлозије....сцене буквало као у филмовима...

Подели на овим сајтовима

Kako bi prošao Beograd sa bejrutskom eksplozijom? Evo jedna grafika koja prikazuje stvarnu razmjeru ovog stravičnog događaja, i zašto nije pogrešno reći da je Bejrut nažalost uništen grad. 

Untitled.jpg

Ako stavimo epicentar eksplozije u sam centar, u krugu od 1km bi bilo mnogo štete od totalne destrukcije u jezgru i pars stotina metara okolo do mjestimično razorenih objekata na samoj ivici kruga. 

U krugu od 5km, ovaj srednji krug, bilo bi dosta štete, uništena auta, fasade, oduvani prozori, namještaj isprevrtan, dijelovi pojedinih lošije izgrađenih ili starijih objekata odvaljeni, krovovi, ograde, razni objekti svuda bi bilo razbucano itd...

U krugu od 10km, ovaj najveći,  mnogo prozora bi stradalo pojedinih čeličnih konstrukcija na objektima itd...

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Poceli su i protesti protiv vlasti u Libanu.

...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, obi-wan рече

...

To su ovi 'stari' protesti koji su poceli u polovini oktobra pa prestlai posle mesec dana pa posle su se vracali ali sa manjim intenzitetom - bila sam naocni svedok toga.

Подели на овим сајтовима

Prica na angleskom o. Joila Nassifa iz crkve sv. Dimitrija (u Bejrutu ima dve pravoslavne crkve sv. Dimitrija i obadve su biel postedjene) i snimci - crkva je postedjena ali u oltaru nista nije se desilo, nista nije bilo dodirnuto - malo Bozije cudo

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, obi-wan рече

Ђилас и Шолак и тамо праве хаос? Ц ц ц...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...