Jump to content

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

Препоручена порука

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) se definiše kao stanje koje nastaje kada refluks želudačnog sadržaja u jednjak (gastroezofagealni refluks – GER) uzrokuje zabrinjavajuće simptome i/ili komplikacije. GERB se takođe može definisati i kao nemogućnost normalne antirefluksne barijere da zaštiti distalni jednjak od patološkog GER-a, kiselinski ili acidni refluks, usled učestalih refluksnih epizoda dužeg trajanja.

GERB danas predstavlja jedno od najčešćih oboljenja čovečanstva i najčešće oboljenje gornjeg digestivnog trakta. U zapadnom svetu oko 22 % osoba oseća gorušicu najmanje jednom mesečno, dok oko 16 % ima mesečni osećaj i regurgitacije. Kod 5% stanovništva ovo stanje značajno remeti kvalitet života i može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Na mestu gde se jednjak nastavlja u želudac nalazi se kružni mišićni prsten koji se naziva donji ezofagealni sfinkter (DES), čija je uloga da se tokom gutanja opusti i omogući hrani da uđe u želudac, ali i da spreči vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak. Vremenom DES postaje slabiji i češće se opušta, dozvoljavajući želudačnom sadržaju da se vrati u jednjak.

Gastro-ezofagealna-reluksna-bolest.jpg

Ako postoji slabost vezivnog tkiva dijafragme vremenom može nastati hijatusa hernija, što dodatno omogućava češći refluks.

Vremenom hijatus hernija dovodi do uvećanja dijafragamalnog otvora jednjaka i usporenijeg pražnjenja jednjaka i želuca što utiče na nastanak dodatnih mehanizama koji još više pojačavaju GER i dovode do pojave erozivnog ezofagitisa, zapaljenja jednjaka sa oštećenjem sluzokože, a zatim i težih komplikacija.

• Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Fiziološki refluks uglavnom se javlja nakon jela, kratkog je trajanja, ne stvara ozbiljnije simptome i izuzetno retko se javlja tokom sna. Sa druge strane patološki refluks je povezan sa simptomima i/ili oštećenjem sluzokože završnog dela jednjaka. Klinička slika GERB-a obuhvata tipične i atipične simptome kao i komplikacije, stvarajući veoma širok spektar.

gerb-klinicka-slika.jpg

Najznačjaniji i najčešći simptomi:

• Gorušica, – osećaj pečenja u želucu i iza grudne kosti, i može se povremeno širiti u ždrelo ili usnu duplju dovodeći do pojave kiselog ukusa u ustima. Gorušica se češće javlja nakon obroka, noću, prilikom ležanja ili savijanja.
  • Regurgitacija – nevoljno vraćanje hrane ili tečnosti iz želuca u jednjak)
  • Dispepsija – osećaj nelagodnosti ili bolova u predelu gornjeg dela trbuha. 
  • Otežano / bolno gutanje – najčešće se javljaju kod postojanja komplikacija GERB-a (peptične stenoze).
  • Respiratorni simptomi – Refluks želudačnog sadržaja u ždrelo može uzrokovati promuklost, suv kašalj, osećaj knedle u grlu ili dovesti ulaska kiseline u pluća (aspiracija) i posledičnog zapaljenja pluća.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Capture.PNG.23a2bb18a7ec40105794620a07c93d30.PNG

GERB danas predstavlja jedan od vodećih medicinskih problema, prevashodno zbog porasta njene učestalosti, uticaja na kvalitet života ali i mogućnosti nastanka karcinoma jednjaka.

Uopšteno posmatrano GERB predstavlja veoma čest problem modernog čoveka, potencijalno može dovesti do ozbiljnih komplikacija koje mogu ugrožavati život, a troškovi koji uključuju prevenciju, dijagnostiku, i lečenje ako nisu sprovedeni na ispravan način vremenom postaju sve veći.

https://refluxcentar.com/oboljenja/gastroezofagealna-refluksna-bolest/

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Lečenje nekada može biti jednostavno i bazirano samo na promeni načina ishrane i nekih osnovnih životnih navika.

Sa druge strane, lečenje GERB-a može biti veoma kompleksno, zahtevajući dugotrajno lečenje različitim vrstama lekova, sa čestim procenama odgovora na primenjenu terapiju.

Poslednjih 40 godina farmakološka terapija u cilju smanjenja produkcije (lučenja) želudačne kiseline (HCl) napredovala je od antacida, preko blokatora histaminskih H2 receptora, do inhibitora (blokatora) protonske pumpe (IPP), koji su uveli revolucionaran zaokret u lečenju bolesnika sa GERB-om. Acidosupresivna terapija, kako se ovaj vid terapije i naziva, danas predstavlja najčešći terapeutski izbor u fazi početnog lečenja, kao i u dugoročnoj terapiji simptoma bolesnika sa GERB-om. Acidosupresivnu terapija danas čine antacidi, blokatori H2 receptora i inhibitori protonske pumpe.

Razumevanje uzroka nastanka GERB-a, dovelo je do velikog iskoraka u definisanju GERB-a kao anatomskog poremećaja, čije definitvno lečenje u velikom broju slučajeva može biti samo hirurško. Hirurgija GERB-a i želudačnih kila ili stručno antirefluksna hirurgija (ARH), omogućava doživotnu anatomsku i fiziološku zaštitu jednjaka od štetnog delovanja želudačnog sadržaja, u isto vreme sprečavajući nastanak teških komplikacija.

Kao rezultat razumevanja gorušice i želudačnih kila i njenih posledica, laparoskopska ARH je postala jedna od najčešćih minimalno invazivnih hirurških procedura. Broj antirefluksnih operacija u svetu u XXI veku se utrostručio, pre svega jer se sprovodi u ranim fazama bolesti, kada još nisu nastale ozbiljne i životno ugrožavajuće komplikacije.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Capture.PNG.a41564e0ba3468800485eb9bbcea2cb7.PNG

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Capture.PNG

Capture.PNG.e9008deb4b0e638382faa6296734312a.PNG

Capture.PNG

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

eto nekih saveta...ja imam taj problem pa sam zato veoma zainteresovana kako smanjiti tegobe...

ima li ko od vas ovaj problem...?   neka iskustva...?

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, JESSY рече

eto nekih saveta...ja imam taj problem pa sam zato veoma zainteresovana kako smanjiti tegobe...

Imam ja to nesto, kako mi doktor plasticno objasnio, na ulazu u zeludac taj prekidac ne zatvara zeludac i onda kiselina moze da ode gore u jednjak i rekao mi je da moram da se trudim da mi glava bude u visljem polozaju jer moze tokom noci doci kiselina u jednjak i da ga osteti,..... i, desava mi se na svaka 4 -6 meseci po jednom, bukvalno u snu krene kiselina i stvarno je bas gadno, bas mi 'sprzi' jednjak.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Bokisd рече

Imam ja to nesto

ne koristiš nikakvu terapiju u vidu lekova...?

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, JESSY рече

Ja sam se jedno jutro skoro ugusila... bež sale. Zamalo da aspiriram zeludacnu kiselinu. Dobro da sam bila pribrana. 

Elem, bez kafe, cigareta, ljutog, začinjenog... Spavati na uzdignutom uzglavlju I to uglavnom reši vecinu problema. Tu I tamo potegnem za lekovima, ali samo kad uzmem neki NSAI (proti bolova). 

Osim ovih Lekova protiv bolova(ove grupe)  uticu lose I SSRI.. Tj. Lekovi proti depresije na bazi serotonina.. Nova študija kaže. 

• Свиђа ми се 1

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

@sanja84 pošto imam i gerb i hijatus herniju, može li to praviti probleme sa disanjem...?

mene gastroenterolozi ubedjivali da ne....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, JESSY рече

@sanja84 pošto imam i gerb i hijatus herniju, može li to praviti probleme sa disanjem...?

mene gastroenterolozi ubedjivali da ne....

Pa može u smislu da te tera na kasalj. A nekih ozbiljnih problema samo ako udahnes tu zeludacnu kiselinu ili sta god ti se vratilo iz želudca. 

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

Hmm...moje iskustvo sa GERB-om je ovako. 

Da, zvanične dijagnoze su da u dnu jednjaka nešto ne radi dobro, tj ne zatvara se i ona kiselina ide na gore. 

GERD je obično povezan sa gastritisom, tj pojačanim lučenjem želudčane kiseline. Jedan gastroskopski test je dijagnostifikovao GERD prije nekih 8 - 9 godina zajedno sa gastritisom. Propisivali su mi tablete za obnavljanje želučane obloge itd...U to vrijeme me jeste mučila kiselina, ono kad te usred bijelog dana žaga grlo i peče, a nakon prespavane noći da ne govorim, tad nisam mogao ništa ljuto jesti i ostalo. Mada opet sudeći prema izjavama nekih ljudi, ni to šta sam tad osjećao nije ništa šta neki osjećaju da je to pravo mučenje. 

Uglavnom u međuvremenu sam imao splet slučajnih okolnosti, gdje sam bio zaražen dengijem zbog čega mi je stradao očni kapilar koji mi je zamuito vid na desnom oku. Da bi izliječlio to krvarenje, da li su mi kortikosteroide i to 50 mg jedna tableta tri puta dnevno. Nakon terapije kortikostereoidima, unutrašnja obloga se obnovila što je i bilo potvrđeno uzastopnim gastroskopskim pregledom, i o tad mi se znatno smanjio osjećaj kiselosti. Danas mogu da jedem Habanero bez problema i da se naroljam 4 piva i hamburgera i još svašta. :smeh1:

Nisam se bavio istraživanjem, ali čini mi se da problem ne držanja donjeg dijela jednjaka nije samo u tome nego ima i toga šta se dešava niže još. 

• Волим 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...