Милан Меденица :) Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 Ljubav prema neprijatelju ne znaci odobravanje njegovih radnji i postupaka prema nama. Onda hriscani ne bi postojali jer bi nestali u ratovima zbog ljubavi prema neprijatelju. не знам зашто си мени тако одговорио, нисам ни заговарао слепило или подилажење злу. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341940419' post='676829] не знам зашто си мени тако одговорио, нисам ни заговарао слепило или подилажење злу. Zato sto si ti meni tako odgovorio Nisi se slozio sa tim da se borimo za sebe i svoje bliznje kada smo ugrozeni nego odma : ljubav. Zato sam i otvorio temu o tome da ne spamujemo ovde. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 Zato sto si ti meni tako odgovorio Nisi se slozio sa tim da se borimo za sebe i svoje bliznje kada smo ugrozeni nego odma : ljubav. Zato sam i otvorio temu o tome da ne spamujemo ovde. лоше си схватио, сем тога што си моју изјаву свео на крњу меру и прилагодио свом виђењу, ако мислиш на ову. инсистирати на бити у праву није исто што и борити се за истину или ближњег. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Resistance is futile Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 Pa ne znam na šta si ti tačno mislila, ali ja mislim o jednoj vrsti hrabrosti kada čovjek ispovjeda istinu ili se drži neke pravednosti (bar on misli da je to istinito i pravedno) bez straha kakve će posledice to po njega imati, jer osjeća da je Gospod iza njega. Čak ako je cijena toga i život, on se ne plaši jer vjeruje da će ga Gospod sigurno dočekati. Nisam mislio na nekakve rasprave i fanatično držanje svoga stava. Razumni ljudi uvijek preispituju sebe i nadograđuju se znanjem, i ne vjerujem da se trude da budu poklopac svugdje sa svojim "znanjem ili istinom". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 utvrdjenost u istini Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 Zavisi oko cega je nesuglasica i sa kim. Ako mozes malo konkretnije. Generalno trebamo da se potrudimo da svoje misljenje iznesemo na sto jasniji nacin i da ne upadamo u svadje i mrznju. Zavisi o cemu se radi. Ako je u pitanju nesto bitno i znacajno za nas ili naseg bliznjeg, a mislimo da je nase misljenje pravedno, tada trebamo ici do kraja ako smo stvar dobro proanalizirali.Kao ljudi mi skoro uvek mislimo da smo u pravu i na pravoj strani tako da trebamo biti obazrivi. Ako je u pitanju nesto sto nije puno vazno, neko dokazivanje misljenja...... tada mozemo i " popustiti " ako ne ide nikako nakon duzeg truda. Moja ti je preporuka da das malo vise detalja o problemu. Tada ce i neko pametniji i iskusniji sa foruma mozda moci da ti pomogne.Ovako je tema previse siroka. Нема ни мржње ни свађе с моје стране, битно јесте, а није реч ни о једној ситуацији нити о једној особи, па не бих да поједностављујем. Реч је заиста само о мом јаком уверењу да не би требало да се повучем и тако допустим да прође нешто што сигурно знам да није добро. Ни за кога. Просто: борба за истину. У чему је онда проблем? У томе што та друга страна ретко и тешко пристаје да схвати грешку и уме врло лоше да реагује. Баш се и не препозна та нит љубави којом хоћу да све повежем. Онда ми не преостаје ништа друго до да трајем у својој доследности уз појачано присуство молитве везано за ту особу. Сад би моје питање могло да постане конкретније у следећем смислу: да ли је боље са неким јасно размимоићи се и ставити до знања да греши, па томе касније придодати обраћање Господу, или одмах заобићи све чиме се допушта да лаж траје и запушта онај који је у њој? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 нико нема право да силује неког да обитава ни у Истини, а камоли неког да гура у илузију. према томе, слобода воље је императив - докле слуша, слуша, кад престане одустанеш, па и отресеш прашину са ципела ако треба, тако је и Господ учио Апостоле. Лидија Миленковић, DYNABLASTER and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341933769' post='676726] управо та љубав обеснажује сваку силу, узима јој снагу и полет и преваљује на "нашу" страну. Да, све време причам о љубави. Али уз њу стављам и слободу јасног неслагања и оштрог реаговања. Баш зато што се ослањам на то да ће се препознати разлог моје реакције: не да докажем да сам у праву, него да дозволим истини и љубави да несметано постоје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 Да, све време причам о љубави. Али уз њу стављам и слободу јасног неслагања и оштрог реаговања. Баш зато што се ослањам на то да ће се препознати разлог моје реакције: не да докажем да сам у праву, него да дозволим истини и љубави да несметано постоје. деца су неразумна, а безобразни неће да слушају деца тек кад одрасту схвате, а безобразни обично никад ... Јелина and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341957058' post='677100] нико нема право да силује неког да обитава ни у Истини, а камоли неког да гура у илузију. према томе, слобода воље је императив - докле слуша, слуша, кад престане одустанеш, па и отресеш прашину са ципела ако треба, тако је и Господ учио Апостоле. Наравно да није реч о присили, реч је о опомени љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341957506' post='677106] деца су неразумна, а безобразни неће да слушају деца тек кад одрасту схвате, а безобразни обично никад ... Ја, ипак, гајим наду да може и другачије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 Наравно да није реч о присили, реч је о опомени љубави. поента је да наша граница није исто што и туђа Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 Ја, ипак, гајим наду да може и другачије. ја би гајио молитву на твом месту, нада је упразно ако је неделатна И.стојковић је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341958334' post='677118] ја би гајио молитву на твом месту, нада је упразно ако је неделатна СВЕТИ ЈОВАН КРОНШТАТСКИ МИСЛИ О МОЛИТВИ Молитва се темељи на вери Mолитва се темељи на вери: ја верујем да је Бог, пред којим изговарам своју молитву; Сведржитељ, који држи на длану сву творевину и који је дао разне врсте гласова створењима ради њиховог унутрашњег узајамног општења, а Сам нема потребу ни за каквим гласом; ја се надам да моја молитва долази до Њега, или боље рећи, право од срца прелази у Његове уши. Тако се и преписка сина са оцем или мајком, браћом и сестрама, оца са децом, пријатеља са пријатељем, који су удаљени једни од других, заснива такође на вери. Они су уверени да када пишу писма постоје и живе та лица, којима они пишу; надају се да ће писана реч доспети до њих, да ће да произведе у њиховој души, одговарајуће писму представе, мисли, осећања и они ће да одговоре на писмо сходно његовом садржају. Тако се ми и у животу руководимо, у много чему, вером и надом: тим више, ми у односу на духовни свет, треба да идемо, до краја времена, вером, а не гледањем (2. Кор. 5, 7)...... http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/MisliOMolitviSvetiJovanKronstatski/MisliOMolitviSvetiJovanKronstatski02.htm Толико тога је већ написано, али не умовањем већ сведочењем искуственог, проживљеног....само да примењујемо....све нам је дато. Ignjatije and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 11, 2012 Пријави Подели Написано Јул 11, 2012 Хвала ти још једном. Иначе, занимљиво да је баш на тој страници, први твој цитат: "....ја сам уверења да никад паметан не треба да попусти иначе се глупост и зло само множи...." - па си ми и на тај начин одговорио на овде почет разговор (где си имао малкице другачији став). нема на чему напротив, само што си упала у замку да видиш једнострано или као готова решења. поента је да све треба да има границу, а после неког времена нема ни смисла да иког силујем да буде бољи од себе. https://www.pouke.org/forum/topic/20034-%D0%B1%D1%98%D0%B5%D0%B6%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%B4-%D0%B8%D1%85-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86/page__st__12#entry677100 и https://www.pouke.org/forum/topic/18929-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%98%D1%82%D0%B5-%D0%B0%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D1%83/page__st__1704#entry675111 на крају. једино преостаје: https://www.pouke.org/forum/topic/20034-%D0%B1%D1%98%D0%B5%D0%B6%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%B4-%D0%B8%D1%85-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86/page__st__24#entry677118 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука