Deki992 Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Значи бити будала Свака је власт од Бога, тј. по Његовом допуштењу, али није свака по Његовој вољи. То је често помињана реченица коју сам ја први пут чуо од Патријарха Павла. То кад је реч о односу на световну власт. У односу на Бога и друге људе покорност не значи бити мазохиста, у туђој власти, жртва туђе самовоље, то је погрешно тумачење. Ту се заправо ради о послушности коју ти слободно узимаш на себе јер волиш тог неког. Тако да кад се каже нпр. страх Божји ту се заправо не мисли на страх од казне већ страх од тога да моје деловање не растужи онога кога волим, Бога, а то пренеси и на другог човека, родитеља, дете...самог себе у суштини. Zrtva tudje samovolje mlze biti isto sto i poslusnost nekome koga volis.Sin koji je poslusan majci na svoju stetu, to radi iz ljubavi prema njoj, da je ne bi rastuzio. U odnosu na Boga, sve sto radimo treba da bude zbog toga sto je to pre svega dobro za nas same a ne da ne rastuzili-naskodili Bogu, jer to nije ni moguce. Ne mozes raditi nesto lose po sebe da ne bi razalostio Boga. To je takodje manipulacija, samo sto je umesto "majke koja glumi plac" na to mesto stavljen Bog. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Nije li to anrtpomorfizacija Boga?Da se Bog rastuzuje,gnevi? Deki992 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Strah je prijatelj kada izaziva oprez,obazrivost u coveku.Neprijatelj kada ga paralise i onemogucava da deluje. Aleksandra_A је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Nije li to anrtpomorfizacija Boga?Da se Bog rastuzuje,gnevi?Citao sam ranije o nekom svetitelju valjda, koga su kad je bio mali vaspitavali tako da, kada mu kazu sedni na sfolicu i budi miran, to budi miran postignu tako sto ce se "Bog naljutiti/rastuziti ako ne bude mirno sedeo"...Ako sam ja dobro razumeo taj tekst, to je valjda dato kao pozitivan primer. Jer, neko ce mozda i skupiti petlju da to ucini majci npr ali, ucini to to "Bogu" ako smes Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Зашто причаш о Богу као нечему изван себе или о себи изван Бога? Размисли. Рекао бих да је ту грешка у корацима. Зато сам на крају поста написао оно "самог себе у суштини." Прочешљај посланице Ап. Павла 1. Кор. 7, 20-24, Ефес. 6, 5-9 и Филимону. Ја сам ту себи нашао неке одговоре.Zato sto se ne pronalazim u svacijem vidjenju Boga i njegovih zahteva od mene. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Citao sam ranije o nekom svetitelju valjda, koga su kad je bio mali vaspitavali tako da, kada mu kazu sedni na sfolicu i budi miran, to budi miran postignu tako sto ce se "Bog naljutiti/rastuziti ako ne bude mirno sedeo"... Ako sam ja dobro razumeo taj tekst, to je valjda dato kao pozitivan primer. Jer, neko ce mozda i skupiti petlju da to ucini majci npr ali, ucini to to "Bogu" ako smes Pa njemu su od malena usadili strah od Boga.A to je po Bibliji pocetak mudrosti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Pa njemu su od malena usadili strah od Boga.A to je po Bibliji pocetak mudrosti.Tu ti i nije neka mudrost, ako si ozbiljno napisao ovaj post.Jer, kada se zaplasis necim u samom pocetku, strahujuci da nemas drugog izbora, lako ces posle toga "zavoleti" tog i pomiriti se sa sudbinom. Tako da se zaista nadam da se te reci ne tumace na taj nacin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Знаш како, цела суштина је да, ако верујеш, себе уподобиш Јеванђељу. У супротном свако има свог индивидуалног бога. Тако ја на то гледам.Nisam vise siguran cemu treba da se upodobim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Tu ti i nije neka mudrost, ako si ozbiljno napisao ovaj post. Jer, kada se zaplasis necim u samom pocetku, strahujuci da nemas drugog izbora, lako ces posle toga "zavoleti" tog i pomiriti se sa sudbinom. Tako da se zaista nadam da se te reci ne tumace na taj nacin Početak je mudrosti strah Gospodnji; dobra su razuma svi koji ih tvore. Hvala Njegova traje doveka. Strah je Gospodnji na život; u koga je on, boravi sit, niti ga pohodi zlo Sin poštuje oca i sluga gospodara svog; ako sam ja Otac, gde je čast moja? I ako sam Gospodar, gde je strah moj? Mislim da se vise gleda kao strahopostovanje.Postovanje Boga kao nesto mnogo mocnije,savrsenije,svetije od nas i strah da se ne cini nesto sto njemu nije po volji.A svoju volju Bog je izrazio kroz zapovesti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Početak je mudrosti strah Gospodnji; dobra su razuma svi koji ih tvore. Hvala Njegova traje doveka. Strah je Gospodnji na život; u koga je on, boravi sit, niti ga pohodi zlo Sin poštuje oca i sluga gospodara svog; ako sam ja Otac, gde je čast moja? I ako sam Gospodar, gde je strah moj? Mislim da se vise gleda kao strahpostovanje.Postovanje Boga kao nesto mnogo mocnije,savrsenije,svetije od nas i strah da se ne cini nesto sto njemu nije po volji.A svoju volju Bog je izrazio kroz zapovesti. Bilo bi mi lakse da mi nije ni dao opciju da cinim nesto sto mu nije po volji.Sta ce mi sloboda ako sam uslovljen vecnim mukama?! zamisli da imas dete na nekoj livadi a livada puna bombona koje su otrovne. I sada, ti mu das slobodu da radi sta oce, a dete po prirodi voli bombone, pojede ih i otruje se. Zar nisi mogao odmah da ih sklonis ili da mu ne das opciju da ih proba uopste? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Bilo bi mi lakse da mi nije ni dao opciju da cinim nesto sto mu nije po volji. Sta ce mi sloboda ako sam uslovljen vecnim mukama?! zamisli da imas dete na nekoj livadi a livada puna bombona koje su otrovne. I sada, ti mu das slobodu da radi sta oce, a dete po prirodi voli bombone, pojede ih i otruje se. Zar nisi mogao odmah da ih sklonis ili da mu ne das opciju da ih proba uopste? Pa bilo bi lakse u svakom slucaju.ali sirok je put koji vodi u propast. Sloboda je data da bi covek imao odgovornost za svoje potupke i pred sobom i pred Bogom.Nisi uslovljen vecnim mukama ako i pogresis imas prvosvestenika pred Bogom koji prima tvoje grehe za tebe. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Pa bilo bi lakse u svakom slucaju.ali sirok je put koji vodi u propast. Sloboda je data da bi covek imao odgovornost za svoje potupke i pred sobom i pred Bogom.Nisi uslovljen vecnim mukama ako i pogresis imas prvosvestenika pred Bogom koji prima tvoje grehe za tebe. Gle, ja ne verujem da bi dobri Bog koji je ljubav nama dao neku "tezu" opciju. Tako da to verovatno nije tacno.Kao sto na pocetku rekoh, strahom je najlakse manipulisati nekim covekom, samo treba da steknes njegovo poverenje i onda da ga vrtis oko malog prsta Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Gle, ja ne verujem da bi dobri Bog koji je ljubav nama dao neku "tezu" opciju. Tako da to verovatno nije tacno. Kao sto na pocetku rekoh, strahom je najlakse manipulisati nekim covekom, samo treba da steknes njegovo poverenje i onda da ga vrtis oko malog prsta Pa jeste ljubav ali je i pravda.Kroz Hrista se upoznaje Bog kao ljubav.Onaj koji je stradao za nas i nase grehe.Ko ne prihvata tu zrtvu Boziju upoznace Boga kao pravdu-teza opcija.I Hristos je kazao za spasenje -drzi zapovesti a ako hoces savrsen da budes podaj sve i,uzmi svoj krst i podji za mnom.Ljubav je iznad zapovesti ali ih ne ponistava. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Pa jeste ljubav ali je i pravda.Kroz Hrista se upoznaje Bog kao ljubav.Onaj koji je stradao za nas i nase grehe.Ko ne prihvata tu zrtvu Boziju upoznace Boga kao pravdu-teza opcija.I Hristos je kazao za spasenje -drzi zapovesti a ako hoces savrsen da budes podaj sve i,uzmi svoj krst i podji za mnom.Ljubav je iznad zapovesti ali ih ne ponistava.Imam puno toga da napisem na ovaj post, ali ne mogu vise da zvacem 100x prezvakanu zvaku, ionako me to do sada ni do cega pozitivnog nije dovelo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Imam puno toga da napisem na ovaj post, ali ne mogu vise da zvacem 100x prezvakanu zvaku, ionako me to do sada ni do cega pozitivnog nije dovelo. Ne svidja ti se Bog kao sudija koji deli pravdu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука