Jump to content

Када је страх непријатељ, а када пријатељ човеку?

да ли вам се допада тема  

4 члановâ је гласало

1. 1. да ли вам се допада тема

• да
      3
    • не
      0

Препоручена порука

Нешто ми се тема није уклапала у празник, па сам је мало оставила по страни, успут сам и размишљала како да појасним питање. Наиме, ситуација у којој неко греши, али се те грешке тичу највише њега самог ми се уклапају у следеће:

"Када говорите са другима, немојте да вршите на њих притисак.

То је духовно племство.

Поштујте другог и немојте да му се намећете (тј. да га присиљавате).

Ако би хтео Бог, могао би учинити у једном трену да се цео свет покаје (измени),само би окренуо дугме на седам степени рихтера и створио потрес.

Видели би како се онда сви крсте обема рукама.

Међутим, то није искрено покајање.

То је присилно покајање и оно нема вредности код Бога.

Зато немојте да присиљавате (исправљате) друге..."

~ Старац Пајсије Светогорац

и ту је све јасно. Али ја овде највише говорим о ситуацијама када се ти њихови погрешни потези даље пројектују на друге и угрожавају их. Е, ту ми није јасно да ли и како одреаговати. Склањати се што даље док је то могуће, прилазити издалека само и то мирно и благо (па иако много пута пре тога то није дало никакав резултат) или јасно се успротивити. Ово последње изазива велики гнев код дотичних па и на то одмах треба рачунати. Молитва се подразумева, да се не враћамо опет само на њу. Дакле?

Подели на овим сајтовима

Из Пролога, за данас:

БЕСЕДА spacer.gif

о сили и дејству добрих дела

Јер је тако воља Божија да добријем дјелима обуздавате незнање 6езумнијех људи (I Пет. 2, 15)

Тешко је, браћо, спорити с безбожним; тешко разговарати с безумним; тешко убеђивати озлобљеног. Безбожна и безумна и озлобљена тешко ћеш убедити речима. Пре ћеш их убедити делима. Нека виде ваша добра дјела и хвале Бога (I Пет. 2, 12). Онима који хоће да споре с вама, учините добро дело, и ви ћете добити спор. Једно дело милосрђа брже ће уразумити безумнога и ублажити озлобљенога него многи часови разговора. Ако безбоштво и безумље и злоба долазе од незнања, то незнање је као беснило, које се најбрже да обуздати доброчинством. Ако ли ти с безбожним спориш његовим бесним начином, тиме појачаваш бес безбоштва. Ако ли се с безумним разговараш ругањем, мрак безумља се увећава. Ако ли злобног мислиш да убедиш гневом, тиме разгореваш већма огањ злобе. Кротко и благо дело је као вода у пожар. Сети се увек светих апостола и њиховог успешног начина опхођења с људима. Ако те безбожник изазива, то те не изазива човек него ђаво; човек је по природи побожан. Ако те безумни ружи, то те не ружи човек но ђаво; човек је по природи уман. Ако те озлобљени гони, то те не гони човек но ђаво; човек је по природи благ. Ђаво те изазива на дуге спорове и бесплодне разговоре, а од доброг дела бежи. Учини добро дело у име Христово, и ђаво ће побећи, и онда ћеш ти тек имати посла с људима, с правим људима: побожним, умним и благим. Но све што чиниш, чини у име Господње.

Господе преблаги, помози нам чинити добро, и добрим побеђивати у име Твоје. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Ово сам тражила, велики је Бог, амин. bliss jeeee

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

" Ја сам сваки пут када су деца била немирна или непослушна

глумила да плачем.

Сваки пут су ми се извињавали и говорили ми да ће бити

добри !"

Ovo je uzasan metod manipulacije drugim covekom.

"Glumeti plac" da bi dobilo trazeno od nekoga, racunajuci na njegovu ljubav prema tebi. Uzas!

Znam za jednu takvu majku koja je svome, vec sada duboko odraslom detetu doslovno unistila zivot na ovaj nacin....

Подели на овим сајтовима

глумила да плачем.

добри !"

"Glumeti plac" da bi dobilo trazeno od nekoga, racunajuci na njegovu ljubav prema tebi. Uzas!

Znam za jednu takvu majku koja je svome, vec sada duboko odraslom detetu doslovno unistila zivot na ovaj nacin....

Видиш, нисам тако размишљао али у праву си

Потражио сам неку сличну тему јер ми се сад "мота" по души то питање страха од Бога.

Сад ми је био свештеник да освешта васкршњу водицу и помоћник ми је оставио књижицу о молитви и о посту. Прво сам отворио о молитви и тамо је било доста неких да кажем застрашујућих описа.

А таман сам мислио да имам однос са Богом, наравно не без страха, кад оно...

У многим текстовима овде на форуму, поготову од Св. Пајсија и Св. Порфирија стекао сам доживљај да је однос са Богом леп, Бог нам је Пријатељ и наравно да Га се бојимо....кад ова књижица ме мало устрашила joooj

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Видиш, нисам тако размишљао али у праву си

Потражио сам неку сличну тему јер ми се сад "мота" по души то питање страха од Бога.

Сад ми је био свештеник да освешта васкршњу водицу и помоћник ми је оставио књижицу о молитви и о посту. Прво сам отворио о молитви и тамо је било доста неких да кажем застрашујућих описа.

А таман сам мислио да имам однос са Богом, наравно не без страха, кад оно...

У многим текстовима овде на форуму, поготову од Св. Пајсија и Св. Порфирија стекао сам доживљај да је однос са Богом леп, Бог нам је Пријатељ и наравно да Га се бојимо....кад ова књижица ме мало устрашила joooj

Strahom se najlakse manipulise covekom, to je primarna stvar.

Imas jedan tekst od Porfirija gde on eksplicitno kaze "Hristos ne zeli strah".

Sto se tice ovog primera sa majkom, to je najopasnija zloupotreba, po meni. Hvatanje na sentimentalnost, ubedjujuci sagovornika da ce svojim delom "povrediti" onoga koga voli.

Ne, ako je nesto lose, lose je za mene pre svega.

Eto, zamisli da je tebi majka htela da budes lekar i "glumeci plac" odvracala te od muzike. Ti bi iz ljubavi prema majci to i prihvatio, protiv svoje volje naravno i pritom sebi unistio zivot, dajuci ga za nesto sto nisi zeleo. Kakva je to majka?

Zato kazem, najdublji i najgori vid manipulacije, udara na najdublja osecanja...

Подели на овим сајтовима

глумила да плачем.

добри !"

Па замисли тај осећај кривице, још се накалеми на урођени осећај кривице и - угасио си за цео век!

• Волим 1

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Па замисли тај осећај кривице, још се накалеми на урођени осећај кривице и - пук'о си за цео век!

Nazalost, takav odnos prema Bogu cesto srecem i u Pravoslavlju i religiji uopste.

Onda mi se postavlja pitanje, zasto ja imam slobodnu volju ako treba da ne podredim necijoj tudjoj volji na svoju stetu? Ne mogu prihvatiti takav odnos ni sa Bogom ni sa bliznjima.

Drugo je kada poslusas nesto shvatajuci da je to za tvoje dobro ali da radim nesto da ne bih "povredio" nekoga ko je umislio da ima vlast nada mnom i ko manipulise mojim osecanjima pod izgovorom neke ljubavi?! Ne, hvala.

Kazem vam, u praksi sam vidjao primere gde su ljudi udovoljavajuci drugima doveli sebe do gotovo dusevnih oboljenja. Da li to zeli Bog? Ne bih rekao...

Подели на овим сајтовима

Sto se tice ovog primera sa majkom, to je najopasnija zloupotreba, po meni. Hvatanje na sentimentalnost, ubedjujuci sagovornika da ce svojim delom "povrediti" onoga koga voli.

Јесте, ово је монструозна злоупотреба, најгрознија емотивна манипулација. Психијатрија нам и говори да узрок појављивања бројних психосоматских болести којима је у основи страх лежи у фрустрирајућој мајци или строгом оцу

Подели на овим сајтовима

Јесте, ово је монструозна злоупотреба, најгрознија емотивна манипулација. Психијатрија нам и говори да узрок појављивања бројних психосоматских болести којима је у основи страх лежи у фрустрирајућој мајци или строгом оцу.

E sad, uklopi ti to sa onim da, "hriscanin treba biti pokoran i poslusan svakoj vlasti itd itd itd", pa ostani normalan. ;)
Подели на овим сајтовима

@@Deki992,

А, па мора много воде да протекне док човек не научи како да буде добар, а не и глуп, и како да буде паметан, а да не буде зао. Један од тежих задатака, ако си на то мислио.

Подели на овим сајтовима

Шта уопште значи "покорност властима"? Дефиниши ми то.

Ne znam tacno da ti kazem, ja imam neku meru pokornosti koja meni odgovara, tako da se prema njoj i vodim.

U svakom slucaju, daleko od apsolutne poslusnosti o kojoj se ponekad moze cuti u nagovestajima i od nekog monaha cak.

Npr ovako nesto: Ко у себи има и најмање благодати,

радосно се покорава свакој власти. Он зна да Бог управља и

небом и земљом и преисподњом, њим самим и оним што се њега

тиче – и свиме што је у свету – те је увек спокојан“. (Преподобни

Силуан Атонски, Дела, XV, 2)

Sta je za tebe ovaj pojam?

Подели на овим сајтовима

И као по обичају, ја ћу пробати у једној реченици :))

Страх је добар слуга али лош господар.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...