Jump to content

Однос вере и знања

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

Основни метод излагања догмата у православној Догматици јесте Символ Вере. Св. Василије исказује православни став о односу вере и знања: „онај који верује такође познаје; од онога што верује од тога управо познаје; или супротно, од онога што познаје од тога управо и верује“. У познању Бога и срце добија у истину сазнајне способност али и ум воли да би познао. Сусрет ума и срца, силазак ума у срце, јесте пуноћа сазнања. Стога је у православној гносеологији неприхватљив став да љубави претходи знање. У православној традицији знање и љубав се поистовећују. Знање и љубав су исто, двоједна стварност или, једна стварност са два назива. Да се знање и љубав поистовећују видимо кроз наше познање Бога које је увек сазнање у Личности, љубављу. Ако се љубав разуме као веза између личности, не као осећање или својство природе, тада љубав ствара однос који нам открива идентитет другог. Исто тако и вера је идентична знању: верујем, значи исто што и знам.

Подели на овим сајтовима

„Знање и љубав се не могу раздвојити: једно не претходи другоме, него се поистовећују.“ (Зизјулас)

:cheesy:

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

„Знање и љубав се не могу раздвојити: једно не претходи другоме, него се поистовећују.“ (Зизјулас)

Znanje i ljubav su poistovećeni u Bogu.U slučaju čoveka ne postoji poistovećenost već znanje se beskonačno usavršava sa merom božije blagodati i ljubavi koja se u nemoći pokazuje.Zato je apostol Pavle dobio odgovor od Gospoda ,,Dosta ti je moje blagodati jer se u nemoći pokazuje.Tako je kod čoveka to poistovećivanje proces uzrastanja u znanju i ljubavi, proporcionalno.
Подели на овим сајтовима

:291291291:

Znanje i ljubav su poistovećeni u Bogu.U slučaju čoveka ne postoji poistovećenost već znanje se beskonačno usavršava sa merom božije blagodati i ljubavi koja se u nemoći pokazuje.Zato je apostol Pavle dobio odgovor od Gospoda ,,Dosta ti je moje blagodati jer se u nemoći pokazuje.Tako je kod čoveka to poistovećivanje proces uzrastanja u znanju i ljubavi, proporcionalno.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Сусрет ума и срца, силазак ума у срце, јесте пуноћа сазнања.

или , пуноћа виђења !?

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

Да ли је то исто !?

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

За сада нема виђења. Осим у случају апостола Томе и тако слично.

Сада остаје вера, нада и љубав...

Што ће рећи, остаје ОДНОС личностй.

Ми треба да останемо верни до смрти. Јер када нешто видимо својим очима ту нема вере - ту је само принудно знање /познање/ или уверење.

Друга је ствар када је реч о созерцању. То су дубине (виђења) у смислу расуђивања и откривења.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Знам онолико колико волим и не знам ништа онолико колико не волим.

Са друге стране, знање изван Литургијске перспективе јесте незнање.

Слично "незнање" ће показати Господ у Последњи Дан када некима буде рекао: "Не познајем вас!", у чему се огледа да је мера знања онолико колико постоји мера односности са другим и са Другим...

Подели на овим сајтовима

Једна од грешака у духовном животу коју стално уочавамо јесте непознавање разлика између душевне и духовне делатности човека или неумење разликовања ове две самосталне области његове деланости. Модус постојања свих јереси и црквених раскола јесте у суштини погружавање у душевни живот и притом имитација духовних стања.

Свако лажно учење јесте бунт душе (тачније, душевних страсти и пре свега гордости и похоти) против духа, бунт душе, која призивајући за своје савезнике машту и сједињујући се с демонским силама ствара нешто као бајковити замак посредством своје домишљате евристике и емоција. У овом замку, који је створила његова сопствена уобразиља човек живи до саме смрти.

Сам по себи душевни живот представља потпуно закониту страну земаљског постојања човека. Чак и више од тога: без њега човек не би могао да постоји. Али овде је неопходно поштовање строге хијерархије: ако је тело слушкиња душе, душа мора бити слушкиња духа. Уколико је ова суобрдинација нарушена, дух се затвара у себе, он као да се добровољно одриче онога што му по праву припада и уступа своје место освајачу. Слуга који је неочекивано добио власт не може да живи по ранијим законима. Због тога почиње поновно оцењивање претходних вредности. Као што се за време револуција уништава аристократски слој, интелектуалне силе земље, и њихово место заузимају популисти и лажљивци, тако после победе душе над духом човек губи способности духа као што су созерцање, прозрење, унутрашњи логос срца, духовне интуиције и способност да се разликују мрачне и светле силе које делују, како у космосу, тако и у његовој сопственој души. Ум затвара своје око окренуто ка вечности и душа остаје слепа. Овде почиње нови процес: измишљање и сачињавање вере.

Поље духа је вечност. Оно је као излаз из земљине теже. То је усмереност ума ка Божанству, то је буђење логоса срца кроз молитву.

АРХИМАНДРИТ РАФАИЛ КАРЕЛИН

УМЕЋЕ УМИРАЊА ИЛИ УМЕТНОСТ ЖИВЉЕЊА

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/UmeceUmiranja/UmeceUmiranja23.htm

Подели на овим сајтовима

Да созерцавам казну Божју над народом Израиљским због греха синова Илије судије и првосвештеника (I Сам. 4), и то:

1. како синови првосвештеника грешише јавно и тајно у Силому поред ковчега завета;

2. како Бог даде победу Филистејима над Израиљем у боју, у коме погибоше многе хиљаде Израиљаца, заједно са синовима првосвештеника, и ковчег завета отет;

3. како због греха старешина народних Бог попушта муку на цео народ.

http://www.pravoslavnacrkva.ch/kalendar/prolog/am/22/august/2010/

Наиме, шта значи реч '' созерцање'' ?

Подели на овим сајтовима

Цитат: свештеник Иван  24. Јул , 2010, 18:48:18

Сусрет ума и срца, силазак ума у срце, јесте пуноћа сазнања.

или , пуноћа виђења !?

Чега !? Можда Истине !?

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

koliko dobrih postova na jednoj temi....

nesto razmisljam, koliko bi se mi bolje razumeli npr. sa ateistima, ukoliko bi oni shvatili pravi smisao ovih reci i uopste imali "zivu" predstavu onoga sto je fenomenalno objasnjeno u prvom postu i u jos nekoliko postova kasnije. mozda ne bi bilo lose da (ateisti) cisto zbog prosirenja znanja o temi koju cesto komentarisu (vera), pokusaju bolje i dublje da shvate iznete stavove, odnosno istine Crkve do kojih su ljudi dosli cistim i proverenim opitom. naravno tako nesto bi podrazumevalo bar privremenu otvrenost uma da jednostavno postoje stvari koje (jos) nisu elementi licnog iskustva, ali da to, zbog toga, ne znaci automatski i "izmisljanje" "fantaziranje" odnosno nekakvu praznu pricu. dakle jednostavno receno pored klasicnog umnog rezonovanja koji daje neke istine, postoji i put koji mi nazivamo verom, ali koji (a to je odlicno objasnjeno gore) ne oznacava uobicajeno poimanje vere vec jedan sinhronicitet vere koju u stopu prati njen fidbek, otkrivenje, te dakle nije rec o slepoj i zatucanoj veri koja je tu "zato sto je neko tako reko" ili "zato sto je tako zapisano"....vec jedna simbioza vere i poznanja gde su oba elementa kljucna za istinu koja se tada projavljuje. jednostavno prvo je osnov drugog, dok drugo daje legitimitet/potvrdu prvom...

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

znanje=ljubav=vera=rainbow.jpg=cute-baby.jpg?v0=vrlina=ljubav=Ornamental_Skull_%28Skyward_Sword%29.png=lepota=poznanje=icon.jpg=celomudrenost=ljubav=waiting_time_sand.png=duh=kadionica02.jpg=Torso-64x64.jpg=41501.jpg=ljubav=thunder-and-lightning-185415.jpg?1232556315=znanje=higgs-boson-64x64.jpg=good_night_kiss_android_1.gif=books.png=vera=galaga.thumb.png=...

Bicu iskren, nisam siguran sta tacno

, ali je zabavno kad umecem znak jednakosti izmedju asocijacija. Dok trazim odgovarajucu sliciu, google mi ponudi pregrst neocekivanih! Onda se zapitam, o cemu li tek google misli kad onoliko razlicitih slicica izbaci za jedan upit, kakve li to jos dublje uvide krije od mene kada mi sve ono na izvolte odjedared izruci? Slutim da se vazne stvari kriju u slicicama malih dimenzija, one nisu u default ponudi...

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Vera i znanje u odnosu na Boga je jedno , zapravo cak vera ide korak ispred znanja.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Znanje i ljubav se možda i jesu slični ali samo zato što se i jedno i drugo nalaze u mozgu. Dopamin i el impulsi.

.vec jedna simbioza vere i poznanja gde su oba elementa kljucna za istinu koja se tada projavljuje. jednostavno prvo je osnov drugog, dok drugo daje legitimitet/potvrdu prvom...

Brate, lepo je sve ovo napisano onako veoma umetnički, ali zaključci i stavovi su...... 7896634 7896634 7896634 7896634

Da li ozboljno mislite da je vera neophodna da bi se došlo do istine?

Mislim da shvatam da vi to mislite, verujete da je istina ali, da li ste slučajno otvoreni za drugačije vidove istine, možda ine prave DOKAZANE?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...