Зосима Написано Март 21, 2020 Пријави Подели Написано Март 21, 2020 Саопштење Патријарха српског г. Иринеја Архијерејским намесницима, старешинама храмова и парохијским свештеницима Архиепископије београдско-карловачке Налажемо свештенству Архиепископије београдско-карловачке да се сав богослужбени и парохијски живот саобрази одлукама Владе Републике Србије о забрани окупљања више од петоро лица на једном месту и другим превентивним мерама које треба да допринесу спречавању ширења вируса короне. Истовремено их позивамо да на сваки могући и дозвољени начин воде духовну бригу о парохијанима који су им поверени. Са благословом, Патријарх српски Иринеј Саопштење Патријарха српског г. Иринеја | Српскa Православнa Црквa [Званични сајт] WWW.SPC.RS gavrosaurus, Milica Bajic and Ђорђе Р је реаговао/ла на ово 2 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gavrosaurus Написано Март 21, 2020 Пријави Подели Написано Март 21, 2020 Да ли то значи да више нема богослужења, осим за "петоро срећника" како каже наслов? Дакле, пастири, разјасните нам. Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Март 21, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Март 21, 2020 Дакле свештеник,ђакон, два појца и црквењак...мада постоје и разне комбинације,ако нема ђакона или само један појац,значи могу улетети два лаика... Не знам ни сам више шта је паметно чинити,чули смо свашта од разних теолога, богослова,али мој утисак и осећај, да једино сигурно уточиште,како сам ја доживљавао литиргију,овим актом обесмислило литургијску заједницу и препустило нас некаквом индивидуалном доживљају и поимању вере,од куће... п.с. У максију био пре пола сата,било нас је бар 30-ак Aleksandra_A, Дуња, Ђорђе Р and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Март 21, 2020 Пријави Подели Написано Март 21, 2020 Zašto dramatizujete? Naši su sveštenici to elegantno rešili. Vernici koji žele da se pričeste, pozvani su da dođu malo kasnije od početka liturgije i ulaziće po 5 na pričest. ( Neka uđe i po 3, oni neće nikoga izostaviti). Ko hoće - nađe način. Milica Bajic, Драшко and Благовесник је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gavrosaurus Написано Март 21, 2020 Пријави Подели Написано Март 21, 2020 On 21. 3. 2020. at 19:34, Feniks. рече Zašto dramatizujete? Naši su sveštenici to elegantno rešili. Vernici koji žele da se pričeste, pozvani su da dođu malo kasnije od početka liturgije i ulaziće po 5 na pričest. ( Neka uđe i po 3, oni neće nikoga izostaviti). Ko hoće - nađe način. Expand То је Ваша интерпретација, и тако је у Вашој цркви, у саопштењу Патријарха стоји другачије. И стоп са том патетиком "ко хоће, нађе начин". JESSY је реаговао/ла на ово 1 Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Март 21, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Март 21, 2020 Последње што сам чуо нема никаквог окупљања,ни испред цркве, ни 5,7, 10 метара, дакле нема начина. Дај Боже да се све ово смири до Васкрса,заиста не могу замислити тај дан са празним црквама... Драшко, gavrosaurus, Aleksandra_A and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 4 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Март 21, 2020 Пријави Подели Написано Март 21, 2020 On 21. 3. 2020. at 19:42, gavrosaurus рече То је Ваша интерпретација, и тако је у Вашој цркви, у саопштењу Патријарха стоји другачије. И стоп са том патетиком "ко хоће, нађе начин". Expand Ok, izbacujemo taj deo. Sve ostalo stoji. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gavrosaurus Написано Март 21, 2020 Пријави Подели Написано Март 21, 2020 Стварно не желим да настављам икакву расправу АЛИ оно што знам: Црквеном хору је саветовано да не долази јер ем неће бити пуштања у храм, ем се и порта сматра парком тј. не би требало да се народ окупља. Дакле, прећутни савет је - немојте долазити јер ни само не знамо шта ћемо, и разумем то. Да, народ ће се окупити испред али то онда крши савет власти а Црква позива да слушамо савет власти. Схватате? Није проблем доћи и бити ту али се оглушавамо о послушање, творимо неку своју вољу јер "Ко мени може да забрани! Ја ако хоћу ја и могу!" Није бре Литургијска свест само прекрстити се седамсто пута, то је и послушање, смирење, благословено сабрање. Зато сам затражио: Разјасните, побогу. Зосима, Срђан Шијакињић, Sanja Т. and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 3 Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gavrosaurus Написано Март 21, 2020 Пријави Подели Написано Март 21, 2020 Но пошто овде на форуму изгледа више нема теолога, појаца, црквењака и свештеника, ево шта нам каже о.Василије из манастира Подмаине: Вукашин је реаговао/ла на ово 1 Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Март 21, 2020 Пријави Подели Написано Март 21, 2020 Ја ћу доћи. Па ако ме пусте, пусте. Ако ме не пусте, то ће бити најтужнији дан у мом животу. Тотално обесмишљавање цркве, Литургије. Не можете забрањивати људима да приђу Христу. Мислим можете. Ал шта то радите, запитајте се. Проћи ће и ово чудо, и како ћете се после погледати у огледало. Како после позвати народ у цркву? Тај народ ком сте у време кризе затворили врата? Ком не дате да уђе у то “Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа”. Ко ће вам рећи Амин? Jecić, obi-wan and gavrosaurus је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Март 21, 2020 Пријави Подели Написано Март 21, 2020 On 21. 3. 2020. at 21:33, Ђорђе Р рече Ја ћу доћи. Па ако ме пусте, пусте. Ако ме не пусте, то ће бити најтужнији дан у мом животу. Тотално обесмишљавање цркве, Литургије. Не можете забрањивати људима да приђу Христу. Мислим можете. Ал шта то радите, запитајте се. Проћи ће и ово чудо, и како ћете се после погледати у огледало. Како после позвати народ у цркву? Тај народ ком сте у време кризе затворили врата? Ком не дате да уђе у то “Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа”. Ко ће вам рећи Амин? Expand Ali zar niste videli da su se, nažalost, i neki sveštenici zarazili? Mislim da su iz Valjeva, okoline. Предраг М је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Март 21, 2020 Пријави Подели Написано Март 21, 2020 On 21. 3. 2020. at 21:46, Milica Bajic рече Ali zar niste videli da su se, nažalost, i neki sveštenici zarazili? Mislim da su iz Valjeva, okoline. Expand Па? Не разумем питање. И неки доктори су се заразили, па шта. И даље се иде код лекара. Aleksandra_A and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Март 21, 2020 Пријави Подели Написано Март 21, 2020 Ignaty Shestakov 29 min · Сад би могли Срби да литургишу на польанама и отвореним местима на травном тепиху благо што имате топло време ипак. Обезбедити метар удальености jедан од другог ниjе проблем а литургиjа често се служе под шаторима на преносном престолу. И здраво и литургично.)) Ваздуха и сунца имате за извоз мада и ветра. Брда и бржульака исто... + добар звучни пренос Ayla је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Март 21, 2020 Пријави Подели Написано Март 21, 2020 On 21. 3. 2020. at 17:00, Зосима рече п.с. У максију био пре пола сата,било нас је бар 30-ак Expand , cudo jedno, ..... i kod nas u smederevu recimo u amanu puno kupaca,..... pa 4. kase i redovi od 2-3 kupca, a kvadratura oko 30 - 40m2 ..... a nas aman je povrsinski slicno kao nasa lepa i velika saborna crkva sv.Djordja u Smederevu,..... znaci moze i u crkvi valjda da dozvole bar 6.ljudi ..... kazem cudo jedno , sve otislo u aut.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Март 21, 2020 Пријави Подели Написано Март 21, 2020 On 21. 3. 2020. at 21:57, Ђорђе Р рече Па? Не разумем питање. И неки доктори су се заразили, па шта. И даље се иде код лекара. Expand Iskreno verujem da nije smak sveta da se propusti jedna ili dve Liturgije, dok se makar malo ne smiri situacija koja u Srbiji tek počinje. Ovde gde ja živim smo prošli tu fazu, sada za svako udaljavanje od kuće imamo novčane kazne, tako da je bolje sam čovek da prihvati realno situaciju kakva je, nego da proizvede još gore. A, hvala Bogu, ne dovodi se u pitanje da li će se vršiti Liturgija ili ne, samo je pitanje da li ćemo mi biti tu (ili nikad baš nijednu niste propustili?). A ne mogu da ne kažem da možda treba i malo obzira sami da imamo prema sveštenicima, oni su očigledno od krvi i mesa. Za to sam da im pružimo poverenje da neće zaboraviti i na nas, a mi molitveno isto tako uz njih. JESSY, Aleksandra_A, Драшко and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука