Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 10 часа, cloudking рече

A i koje smetnje moze da izazove lokdaun, bar onakav kakav smo mi imali? NIko nije bio zakljucan u stanu 24h, ako se secate, nismo mogli da izlazimo u periodu 18h- 06h (il tako nesto). 12o casovni period od kojeg 8 sati provedemo spavajuci. Dakle 4 sata treba da se sedi u kuci u vreme kad INACE svi sedimo kod kuce i gledamo netflix... daj...

Па није било баш тако :) 

Пол. час је уведен 15. марта и првих дана је био од 20-5 ујутру. После једно недељу дана проширен је на 17-5 за викенд. Иза тога је уведено 17-5 сваког дана. А онда су у априлу почели са закључавањима преко целог викенда.

Значи од петка у 17 до понедељка у 5 ујутру, 60 сати. И онда су почели са четвородневним затварањима, од четвртка у 17 до понедељка у 5 ујутру, 84 сата без изласка. То се десило минимум двапут колико се ја сећам. А покушали су и петодневно, чини ми се или за Ускрс или за Први мај. Требало је да буде од четвртка до уторка идуће недеље. Колко је то, 108 сати ако се нисам зарачунао? Али није им прошло јер је неко из Кризног штаба, Несторовић ако се добро сећам, био против.

Првих месец дана забрана изласка се односила и на децу са посебним потребама и њихове родитеље. Тек негде половином априла им је дозвољено да излазе, и то су прво морали да прођу пакао од бирократије и захтева који су морали да им буду одобрени.

Једно 2/3 целог ванредног стања старији од 65 година уопште нису смели да изађу напоље. Једино једном недељно, у 4 ујутру у набавку у продавницама посебно отвореним за њих, па онда у 7 назад под кључ. А и то је било превише вулволабијалном, који се љутио на њих што много излазе и претио да ће и то да им укине.

За сво то време се вулволабијални није скидао са тв-а, причајући како обожава да уноси немир међу људе, да ће увести 24-часовни пол. час у трајању од пар недеља и да га не занима како ће људи у набавку, да ако старији изађу на улице сва гробља неће бити довољна да нас приме, итд. Са поносом су приказиване слике хала у логор стилу које опрема војска за принудни смештај оболелих са лакшим симптомима (слике за које је и Кон рекао да су узнемиравајуће), уз његове коментаре у стилу "Шта, не одговара вам!? Хоћете да лакирате нокте и перете зубе четири пута дневно? Е па праћете их само једном. Мени су животи важнији".

И тако даље, мрзи ме сад да се сећам свега...а и мука ми искрено.

Тако да ово што је било овде не може никако да се упореди са осталим земљама у којима је било локдауна. Макар овим нормалним, европским. И ја потпуно разумем људе што су изашли на улице када је опет пробао да уведе пол. час у јулу. Онакав психофизички терор нико нормалан не жели да трпи опет. Зато и сад не сме да проба опет, него само лаје (ок, не сме ни због економије и то одлично зна, мада сумњам да му је то главни разлог).

П.С. Иначе тада смо били под кључем и причано нам је да неће сва гробља моћи да нас приме; данас када имамо већ данима 10-15 пута више новозаражених дневно, болнице у БГ и НИ су попуњене са 60% капацитета. Значи једва мало више од пола. Врло занимљива ситуација, макар мени...

Подели на овим сајтовима

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, GeniusAtWork рече

Пол. час је уведен 15. марта и првих дана је био од 20-5 ујутру. После једно недељу дана проширен је на 17-5 за викенд. Иза тога је уведено 17-5 сваког дана. А онда су у априлу почели са закључавањима преко целог викенда.

Значи од петка у 17 до понедељка у 5 ујутру, 60 сати. И онда су почели са четвородневним затварањима, од четвртка у 17 до понедељка у 5 ујутру, 84 сата без изласка. То се десило минимум двапут колико се ја сећам. А покушали су и петодневно, чини ми се или за Ускрс или за Први мај. Требало је да буде од четвртка до уторка идуће недеље. Колко је то, 108 сати ако се нисам зарачунао? Али није им прошло јер је неко из Кризног штаба, Несторовић ако се добро сећам, био против.

Првих месец дана забрана изласка се односила и на децу са посебним потребама и њихове родитеље. Тек негде половином априла им је дозвољено да излазе, и то су прво морали да прођу пакао од бирократије и захтева који су морали да им буду одобрени.

Једно 2/3 целог ванредног стања старији од 65 година уопште нису смели да изађу напоље. Једино једном недељно, у 4 ујутру у набавку у продавницама посебно отвореним за њих, па онда у 7 назад под кључ. А и то је било превише вулволабијалном, који се љутио на њих што много излазе и претио да ће и то да им укине.

За сво то време се вулволабијални није скидао са тв-а, причајући како обожава да уноси немир међу људе, да ће увести 24-часовни пол. час у трајању од пар недеља и да га не занима како ће људи у набавку, да ако старији изађу на улице сва гробља неће бити довољна да нас приме, итд. Са поносом су приказиване слике хала у логор стилу које опрема војска за принудни смештај оболелих са лакшим симптомима (слике за које је и Кон рекао да су узнемиравајуће), уз његове коментаре у стилу "Шта, не одговара вам!? Хоћете да лакирате нокте и перете зубе четири пута дневно? Е па праћете их само једном. Мени су животи важнији".

Тако да ово што је било овде не може никако да се упореди са осталим земљама у којима је било локдауна. Макар овим нормалним, европским. И ја потпуно разумем људе што су изашли на улице када је опет пробао да уведе пол. час у јулу. Онакав психофизички терор нико нормалан не жели да трпи опет. Зато и сад не сме да проба опет, него само лаје (ок, не сме ни због економије и то одлично зна, мада сумњам да му је то главни разлог).

П.С. Иначе тада смо били под кључем и причано нам је да неће сва гробља моћи да нас приме; данас када имамо већ данима 10-15 пута више новозаражених дневно, болнице у БГ и НИ су попуњене са 60% капацитета. Значи једва мало више од пола. Врло занимљива ситуација, макар мени...

И наравно ми немамо установу која ће кривично да их гони за то злостављање. Моја мајка је помало психички попустила после свега тога.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Branka62 рече

Ja tvoje komentare mojih poruka baš teško razumem. I ovo kažem najiskrenije. 

Evo, pojasnicu ti...  Vidim jedan tip ljudi koji konstatno ignorisu svaki put kada eksperti pogrese ali vrlo rado ispravljaju i sole pamet ljudima po internetu koji nisu eksperti. Ti si jedan od tih tipova.  Ne samo na ovoj temi. Ja recimo citam nesto vec mesecima po internetu, sto se stavlja u naslove itd.. i ti onda krenes da plasiras informacije po kojima ja ispadam lud, glup, nepismenim... kao naprimer ova:

Цитат

Prvo, eksperti su pričali Za ne manje od godinu - godinu i po, i to imajući u vidu da skraćenje vremena povlači povećanje broja učesnika, što povlači povećanje troškova. A nisu tada znali da će države i donatori uleteti sa ovolikim novcem. Dakle, nije bila glupost za tadašnji budžet (na koji su mogli računati)

Ne znam koje si ti eksperte slusala i gde si cula to objasnjenje ali ja sam slusao neke druge eksperte. Po svim glavnim televizijima i medijima eksperti(epideomiliozi, naucnici i ostali zaposleni u drzavnim sluzbama) pricali su sledece:

1. Nema teorije od vakcine za manje od dve godine. 
2. Nigde nisam cuo finasijski argument. 

Цитат

Evo i ovo. Kada sam te ja zavitlavala po ovom pitanju? Jedino zafrkavanje je bilo oko  poverenja u Kineze.

Pa evo ti. Pravis se luda da eksperti nisu pricali da ce za dve godine, vec citiras mozda par ljudi koji su rekli to sto si ti pricala, iako su svi mediji trubili o tih 2 godine. 

Evo i dokaza da su mediji pricali o dve godine. 

nacionalna geografija. 

WWW.NATIONALGEOGRAPHIC.COM

Considering the history and science behind making these drugs, “a year to 18 months would be absolutely unprecedented,” one expert warns.
Цитат

“A year to 18 months would be absolutely unprecedented,” says Peter Hotez, dean at Baylor University’s National School of Tropical Medicine. “Maybe with the new technology, maybe with throwing enough money on it, that'll happen. But we have to be really careful about those time estimates.”

e sad, ovaj double speak je super.. mozda mozad.. pa kad pogresim - pa rekao sam mozda. 

nyt:

WWW.NYTIMES.COM

Experts say at least 18 months. Here’s how to shorten the timeline.
Цитат

A vaccine would be the ultimate weapon against the coronavirus and the best route back to normal life. Officials like Dr. Anthony S. Fauci, the top infectious disease expert on the Trump administration’s coronavirus task force, estimate a vaccine could arrive in at least 12 to 18 months.

The grim truth behind this rosy forecast is that a vaccine probably won’t arrive any time soon. Clinical trials almost never succeed.[/quote]

tehnology review, kaze da ce MINIMUM 18 meseci.

WWW.TECHNOLOGYREVIEW.COM

This story is part of our ongoing coverage of the coronavirus/Covid-19 outbreak. You can also sign up to our dedicated newsletter. During a press opportunity on March 2, a...

new scientist

WWW.NEWSCIENTIST.COM

Trials of experimental coronavirus vaccines are already under way, but it’s still likely to be years before one is ready and vaccination may not even be possible
Цитат

Why it’ll still be a long time before we get a coronavirus vaccine
Trials of experimental coronavirus vaccines are already under way, but it’s still likely to be years before one is ready and vaccination may not even be possible

evo dalje, jos jedan ekspert:

Harvard Prof.: Don't Count On A COVID-19 Vaccine In 12 To 18 Months

WWW.WBUR.ORG

To better-understand the long-term outlook for the novel coronavirus -- and the trade-offs inherent in our current social-distancing strategy, WBUR spoke with Michael Mina, an assistant...

Znaci jedna konstatna kampanja pesimizma, ubijanja ljudi u pojam, i price kako su male verovatnoce za manje od godinu i po dve. 

Ono kao.. postoje sanse... ali nemojte da ste smesni... 

Mogu da nstavim da ti citiram, ovo su mi bukvalno prvih pet rezultata. 

bukvalnio ja, idiot na netu, sa tastaturom i internetom sam bio znacajno blizi brojki nego svi ovi ljudi koje sam ti citirao. Zato sto sam razmisljao logicno, znao sam da ce drzava da saspe lovu u istrazivanja, znao sam da privatne kompanije nece da propuste priliku da zarade dobro, znao sam da ce regulacije da se saseku - jer ovaj idiot koristi logiku. 

Dakle iako je jedan ekspert rekao godinu do godinu i po (ona tvioja tvrdnja) ny je kompletan clanak terao kako je to malo verovatno. 

ajdmo dalje. 

Подели на овим сајтовима

Ja nasu zemlju odavno ne racunam u drzave. Kad pricam o lokdaunu pricam globalno. U pravu si, vec mi je neko skrenuo paznju da je situacija bila ozbiljnije nego sto sam je opisao, ali svakako sam pricao sa juanitom a on ne zivi u Srbiji i iskustva mu nisu vezana za ovaj teror koji ovde zivimo...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Upravo sam sinoc pricao o tome s jednim likom. Na 70 zarazenih mala su nam groblja a na 700 zarazenih kisicka nam ministar :D

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Просечан србенда рече

Моја мајка је помало психички попустила после свега тога.

A moj kolega je pomnogo umro i ostavio udovicu s dva mala deteta...

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, haveaniceday рече

Dakle iako je jedan ekspert rekao godinu do godinu i po (ona tvioja tvrdnja) ny je kompletan clanak terao kako je to malo verovatno. 

ajdmo dalje. 

Ali mi za dva meseca navrsavamo godinu dana od kako traje borba protiv korone a trenutne su prognoze da ce vakcina u stanovnistvo masovno da udje negde sredinom sledece godine iliti godinu i po dana od kad je korona pocela. Meni ovo bas i ne izgleda kao greska?

Blablatrucanja da ce vakcina bitri spremna septembra su vec oho-ho greska....

Подели на овим сајтовима

Citam malo o celom ovom problemu sa mentalnim poremecajima  uslovljenih lokdaunom i ispostavlja se da stres od lokdauna MOZE da bude i opasan po zivot.

Ali ;)

Iskjucivo kod kod osoba sa dijagnozom F.40 - anksiozni poremećaji, pogotovu F40.2 Specifične (izolovane) fobije npr. klaustofobija jer anksiozni poremećaji imaju visok komorbiditet sa depresijom..

image.png

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, cloudking рече

Ali mi za dva meseca navrsavamo godinu dana od kako traje borba protiv korone a trenutne su prognoze da ce vakcina u stanovnistvo masovno da udje negde sredinom sledece godine iliti godinu i po dana od kad je korona pocela. Meni ovo bas i ne izgleda kao greska?

Blablatrucanja da ce vakcina bitri spremna septembra su vec oho-ho greska....

Ne izgleda, ali to nigde nije receno. Nigde nije spominjana masovna dostupnost i slicno. To je ploca koju sada okreces ti, verovatno jer je okrecu i oni. Iskopirao sam tamo clanke, ima da se procita sve o ekspertima i njihovim misljenjima. 

"

Ali mi za dva meseca navrsavamo godinu dana"

Druze, covid je proglasena pandemijom 11tog marta. Kada se prica o tome kada ces imati vakcinu prica se u odnosu na 11ti mart. A ne u odnosu na prvi januar. Mada zavisi od izjave do izjave, ali ako ja kazem 11tog marta - imacemo vakcinu za godinu dana, to je do 11tog marta sledece godine a ti kazes ne imacemo je za 18 meseci to je do avgusta\septembra sledece godine. 

Meni je stvarno impresivno da si ti spremniji da popustis da si TI LICNO POGRESIS nego da su eksperti pogresili. To mi zvuci poprilicno religiozno, samo sto mi religiozni verujemo u nepogresivog boga, a ti verujes u nepogresive eksperte. 

Znaci konstatno religiozno branis naucnike koje forsiraju mediji, od ivkovica preko ovih lueptaca gluposti.... stvarno je zalosno koliko svoja misljenja oslanjas na njihova... 

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, cloudking рече

A moj kolega je pomnogo umro i ostavio udovicu s dva mala deteta...

I moj drugar je poginuo u saobracaju pa necu da zabranjujem ljudima da voze automobile. Isto je devojcica u mom selu umrla od 14 godina od gripa pa nikom ne pada na pamet da uvodi vanredno stanje za svaki grip. Cerka mog kolege je bila u komi 16 sati od vakcine, pa necu da zabranjujem vakcinaciju. 

Zao mi je za tvog kolegu, al to iracionalna ponasanja koja iz nekog razloga primenjujemo samo kod kovida. Kao da je kovid najstrasnija stvar ikad zbog koje je u redu sve da zrtvujemo. 

Svi mi znamo gomilu tuznih prica i ima gomilu uzroka smrti. 

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, cloudking рече

Citam malo o celom ovom problemu sa mentalnim poremecajima  uslovljenih lokdaunom i ispostavlja se da stres od lokdauna MOZE da bude i opasan po zivot.

Ali ;)

Iskjucivo kod kod osoba sa dijagnozom F.40 - anksiozni poremećaji, pogotovu F40.2 Specifične (izolovane) fobije npr. klaustofobija jer anksiozni poremećaji imaju visok komorbiditet sa depresijom..

image.png

Ja imam taj poremecaj (agorafobiju). Ako se secas nisam dosao na tvoju predstavu, sta mislis, zasto? 

oko 20 % populacije ima te  poremecaje. 

ADAA.ORG

Did You Know? Anxiety disorders are the most common mental illness in the U.S., affecting 40 million adults in the United States age 18 and older, or 18.1% of the population every year. Anxiety...

Evo ti o skoku broja samoubistava zbog stresa izazvanog kovidom.

WWW.BMJ.COM

Pa sledeci put kada seres nekom da je glup i da ima ideoloske vodje, mozda ga cela ova situacija dovodi do tolikih strahova i depresivnih misli da ga vode u suicid. ;) 

Da ga mozda ivkovicevo lupetanje i paranoisanje gura ka tome. Naprimer ono laprdanje o "trajnim posledicama bez simptoma" 

Znas li kako se lako ljudima uvrti u glavu "uh.. nemam nikakve simptome ali mozda ipak imam covid od kog cu umreti" .....

Zato ti i pricam da je ivkovic neodgovorno govedo i zato mi se gadi taj covek. 

A isto to ni @Avocado ne razmislja kada pise da idu da se lece. Mene bas briga, jer znam da ste obojica nesnosni seratori i mudroseri, ali mogu da vidim kako povredjujete ljude bez ikakvog problema. 

Naravno, prvo sto bi vam palo na pamet kada bi vam to neko napisao "HAHA DESNICAR TRAZI SAFE SPACE". 

ja sve ovo pisem jer se saosecam sa tim ljudima i znam kako im je pored vaseg lupetanja i dizanja frke, jer imam vec 15 godina anksiozni poremecaj i znam kako je meni bilo tesko u anksioznim momentima kada sam mislio da cu da umrem, da mozda imam infarkt  da mi je srce bolesno... 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, haveaniceday рече

Druze, covid je proglasena pandemijom 11tog marta. Kada se prica o tome kada ces imati vakcinu prica se u odnosu na 11ti mart

OK, onda cekamo. Ja vakcinu zelim sto pre, razume se. Voleo bih da bude sutra ali ne bih voleo da me mazu jutjub strucnjaci da ce vakcina da bude sledece nedelje a da lek za koronu vec postoji...

пре 17 минута, haveaniceday рече

Meni je stvarno impresivno da si ti spremniji da popustis da si TI LICNO POGRESIS nego da su eksperti pogresili. To mi zvuci poprilicno religiozno, samo sto mi religiozni verujemo u nepogresivog boga, a ti verujes u nepogresive eksperte. 

Napisao si pogresno "u nepogresivog Trampa", ispravi to...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...