Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 7 часа, obi-wan рече

A evo za sve jedne "novinske" poslastice iz 2005. godine.
Zamisli, ko bi rek`o da je sve to i onda duvalo u istu svirajlku; kao da su pisali o ovom danas... oh, wait...

"Pticji grip bi mogao da ubije i do 150 miliona ljudi"... :0212_rolleyes: :0205_whistling:

...

WWW.THEGUARDIAN.COM

A global influenza pandemic is imminent and will kill up to 150 million people, the UN official in charge of coordinating the worldwide response to an outbreak has warned.

Новинарска посла. Сензанционализам.

He told the BBC that the "range of deaths could be anything between five and 150 million".

"... Всјакоје ниње житејскоје отложим попеченије ... "    "... Нека буде воља Твоја... "     Верујемо или не верујемо, питање је сад!

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Србољуб+ рече

Можда Ти мислиш да је требало пустити да умре већи број људи од вируса да би смо сачували економију и тако спречили неке друге смрти касније.

Ne. Sasvim lepo sam objasnio sta mislim - zastiti ugrozene, ostali na rad i da steknu imunitet (sto je opet - zastiti ugrozene).

Koji cita neka razume. A koji ne cita, neka i ne komentarise onda.

пре 40 минута, Србољуб+ рече

Да ли си сигуран да се у Белорусији не штелују резултати масовно?

Naravno, Cim se nesto ne uklapa u masovnu histeriju, onda ti mora da steluju rezultate.
Dok npr. niko ne bi stelovao nista u korist panike i ludila... :0212_rolleyes:

Ovakvi razgovori su sve dalje od smisla i slovesnosti.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, fsa рече

On je ocenio i da je rizik od kontaktra u parkovima i na ulicama u slučaju da bude u potpunosti ukinuta zabrana kretanja „stotinama puta veća od rizika u teretanama“, zbog odnosa broja ljudi koji idu u teretane i koji se kreću na otvorenom.

Pa sta je to??? Ovo ti je kao normalna izjava??? 40 ljudi u malom i zatvorenom prostoru su stotinama puta manje rizicni od 4000 ljudi u parku povrsine 10 ha, pod otvorenim nebom, na cistom vazduhu??? Znaci, ne da lupa covek, nego se razvaljuje kol`ko lupa.

Obaska sto ni teretana nije nikakav rizik, ali boravak na otvorenom prostoru moze samo da bude zdravlje na zdravlje, i nista drugo.

A ja jedva cekam da se smeni ovo bunilo, pa da ga neko konacno pozove na odgovornost; prvo za ono iz 2009.-te, pa redom dalje.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Србољуб+ рече

Новинарска посла. Сензанционализам.

Taman tako kao i 99% ovog sad "novinarstva", narocito kod nas.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, obi-wan рече

Obaska sto ni teretana nije nikakav rizik,

Јок није.

Ај чик практикуј ”социјално дистанцирање” с оним силним цицама што долазе да вежбају...

Подели на овим сајтовима

Ponovo rade Skupština i šerpe

„Mi u Srbiji od Karađorđa, preko Miloša, Aleksandra, Tita, Miloševića i Tadića do danas, ne uspevamo da vladavinu vlastodržaca i njihove svite i proizvoljnu primenu zakona zamenimo vladavinom institucija koje zakone primenjuje prema svima jednako. Mi malo stariji pamtimo da je još Josip Broz Tito govorio da se ne moramo držati zakona ko pijan plota. Ni vlastodršci što su došli posle njega nisu u tom pogledu ništa promenili“.

2Piše: Safeta Biševac29. aprila 2020. 14.15
Ponovo rade Skupština i šerpe 1Safeta Biševac

Ovo je za Danas nedavno izjavio advokat Aleksandar Lojpur. Teško da bi se išta moglo zameriti ovoj izjavi i nije Lojpur ni prvi ni poslednji koji zastupa ovu tezu. Vanredno stanje uvedeno zbog suzbijanja širenja virusa kovid 19 idealna je prilika da se ponovo uverimo u kakvoj zemlji živimo.

Prema mišljenju mnogih pravnih stručnjaka vanredno stanje je uvedeno na sumnjiv način, neki tvrde uz kršenje Ustava. Vanredne mere su sigurno bile i još su neophodne, ali mogle su da budu uvedene i sprovođene i po Zakonu o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama. Ali, vanredno stanje deluje moćnije.

Omogućava da „jedan čovek“ pompezno potpisuje naredbe, dramatično se obraća javnosti, nosi respiratore, preti, obećava, kritikuje, hvali… A izbori uskoro.

Ustavom zagarantovana prava građana sumnjivo su poštovana, neki tvrde kršena.

Neki „neposlušni“ hapšeni, novčano kažnjavani, drugi „samo“ opominjani i „targetirani“. Uvek se tešimo da može da bude gore i da se slične stvari svuda dešavaju. Zaista sve evropske i ostale države sprovode manje ili više rigorozne mere protiv pandemije. Ali, razlike u načinu sprovođenje su očigledne.

Retke su zemlje imale to zadovoljstvo da im predsednik nosi medicinsku i zaštitnu opremu, obećava da će lično da poleti avionom i ode po respiratore koje nam je neko nepoznat blokirao.

Pojedine političke partije i udruženja su najavili obraćanje Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti uvedenog vanrednog stanja i sprovedenih mera. Šta mislite da li će Ustavni sud Srbije reagovati i kako?

Čak je i Ustavni sud BiH presudio da mere zabrane kretanja u većem entitetu Federaciji, predstavlja kršenje prava građana. A susedna BiH često nam služi za utehu – ima i lošijih, komplikovanijih i nefunkcionalnijih država.

Da li smo na kraju početka ili početku kraja epidemije još se ne zna, ali mere se neobično brzo ublažavaju. Srbija je, čini mi se, na početku kasnila sa donošenjem mera, a sada kao da brza sa njihovim ublažavanjem i ukidanjem.

U okviru normalizacije, ponovo radi Skupština, a pred poslanicima je lak zadatak da aminuju uredbe i mere Vlade Srbije uvedene u pokušaju suzbijanja širenja virusa. Uz neizbežne panegirike predsedniku.

Ponovo se od 20.05 sati čuju šerpe, lonci, poklopci, zvižduci, nezadovoljnih građana Beograda i još nekih gradova Srbije. Nekima od nas koji se sećamo sličnih akcija krajem devedesetih verovatno se čini da su aktuelne slabije, ali malo li je za vanredno stanje?

Sama činjenica da su se nezadovoljni građani probudili i pobunili, značajna je jer pokazuje da u ovoj zemlji prkos uvek postoji.

I najopasniji je kada nema ko da ga kanališe. Šerpe, lonci i poklopci Vučića sigurno ne mogu da sruše, ali više je nego očigledno da je čuo nezadovoljne i da mu se nimalo ne sviđa. Po ko zna koji put, SNS odgovara krajnje neoriginalno – kopijom. Opštinsku odbori najavljuju „kontru“, u isto vreme.

Kakva će to kakofonija biti, aplauzi, zvižduci, šerpe, lonci, „Marš na Drinu“, Rundekova „Ay Carmela“, „Zemlja“ EKV, Balaševićevo „Dno dna“… Korona nam je zaista manji problem.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

Јок није.

Ај чик практикуј ”социјално дистанцирање” с оним силним цицама што долазе да вежбају...

To je bar lako - stanes izdalje, gledas i... dizes tegove... 0703_read

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Pinocchio's Half Brother рече

Ne bi me začudilo da i u ovom momentu neki pametnjaković ne leži na nekoj plaži, na nekom južnom morju, ter tvita il` diže fejs-buku sproću pet-gejcnih antena i zračenja s istih, dok se u isto vreme "kupa" u sunčevom UV zračenju koje će mu doneti kancer kože nakon određenog vremena. Bilo bi mu bolje da nikada iz pećine ili zemunice kročio nije.

Zato: Ugasiti sunce!

Ili, kada bi "zabrinuti" pojedinci bili svesni da svakoga sekunda 65 milijardi sitnih, majušnih... ma, majušćišnih neutrinčića prolaze kroz svaki-svakcijati kvadratni centimetar njihovog tela a oni ič ne osećaju, pali bi na dupe. Doduše, svaki sto milijarditi solarni neutrino se zaustavi ili okrzne čvrstu materiju na zemlji, ali zar to nije dobar materijal za neku novu, bolju i lepšu teoriju zavere? Kosmičku, dabome! Pa jeste, dašta je.

I zbog toga: Ugasiti zvezde, super nove, neutronske zvezde, a i nuklearne elektrane... U stvari, ugasiti Big Bang! Tako će biti najbolje.

Ima još...

...ali ostaje jedan problem - koga okriviti za sve to? Mis`im da je šejtan najbolji kandidat, a on je Sorošvev i Gejcov najbolji pajtaš tako da smo ponovo na čvrstom tlu, na Zemlji, a ne u "podnebesju".

Занимљиво је ово са сунцем и неутринима. Ипак они постоје мало дуже од свих ЕМ зрачења које ми производимо.  Неутрини као што си рекао слабо реагују са материјом па и нема искуства.  Да нема магнетног поља Земље сви би жмурећи уживали уживали у светлосним ефектима космичког зрачења. 

Пре мобилних телефона међу радиоаматерима је циркулисао чланак/студија америчке војске о повећаном броју катаракти код оних који стално користе ручне радио станице. И раку код радарских оператера. Пробаћу да ископам то.

Има још људи који мисли да пушење не изазива рак плућа. 

"... Всјакоје ниње житејскоје отложим попеченије ... "    "... Нека буде воља Твоја... "     Верујемо или не верујемо, питање је сад!

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, fsa рече

Неки који су се вратили из Париза кажу да је им је овде лакше јер имају више  "слободе" него тамо. Могу више сати недељно да буду ван стана.  И није ограничено кретање ван града, места пребивалишта.

Да ли је све стварно најгоре код нас или смо толико необјективни да нам нико више неможе помоћи?

• Свиђа ми се 2

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Србољуб+ said:

Неки који су се вратили из Париза кажу да је им је овде лакше јер имају више  "слободе" него тамо. Могу више сати недељно да буду ван стана.  И није ограничено кретање ван града, места пребивалишта.

Да ли је све стварно најгоре код нас или смо толико необјективни да нам нико више неможе помоћи?

- U Francuskoj je sloboda kretanja mnogo više ograničena nego u Srbiji. Imamo pravo da napustimo kuću na sat vremena, maksimalno do 1.000 metara udaljenosti i to isključivo radi nabavke hrane i lekova - objašnjava Nina i dodaje da se niko ne žali na donete mere.

- Niko se ne žali na to. Smatramo da su socijalna distanca i kućna izolacija jedini način da se izborimo sa virusom u ovom trenutku, pogotovo što građani Francuske nemaju dovoljno maski na raspolaganju. Jednostavno, smatramo da je izolacija nešto što je za naše dobro, ne posmatramo to kao neku nametnutu torturu i poštujemo propise - istakla je za "Objektiv.rs"

...

- Mogu vam reći da sam sto puta za mojih 18 dana pakla kada sam se sama borila sa svojom bolešću pomislila da bi mi milon puta bilo bolje da sam na Sajmu, gde postoji medicinski nadzor, bilo kakva terapija, skuvan ručak. Ja nisam bila u stanju ni čaj sebi da skuvam, a kamoli da odem u prodavnicu po hranu. Jeli smo šta smo imali jer ja kao zdravstveni radnik nisam mogla da dozvolim da bilo ko od mojih ukućana izađe napolje i time izloži ostale građane mogućnošću da budu zaraženi. Zato mislim da je Sajam, koliko god to našem narodu zvučalo čudno, idealan protokol da se oni koji su prenosioci virusa izoluju da bi se zaštitilo ostalo stanovništvo. Takođe, tamo imaju osnovnu brigu i medicinski nadzor što olakšava život bolesnika.

...

Kasno je započeta izolacija građana, smatra Nina.

- Mi se u Francuskoj trenutno nalazimo u piku epidemije! Došlo je do preokupiranosti kapaciteta bolnica, što je dovelo do “eksplozije” broja mrtvih i osoba na reanimaciji. Građani smatraju da smo jako kasno stavljeni u izolaciju, da je trebalo reagovati ranije i rigoroznije. Trebalo je da građani više poštuju propise o slobodi kretanja, da se još manje izlazi iz kuće. Mi smo ovde u Francuskoj praktično dve nedelje vapili i molili da nas što pre zatvore: škole, posao, tržne centre i sva mesta gde dolazi do većeg okupljanja građana.

Poruka građanima Srbije:

- Građanima Srbije bih poručila da u ovom trenutku manje negoduju na propise po pitanju slobode kretanja, koji su još rigorozniji u nekim zemljama Evrope. Mislim da sada nije vreme da negodujemo, ponajmanje da se bavimo politikom. Sada bi trebalo da svi budemo ujedinjeni i disciplinovani! Samo sloga može da nas spasi. Solidarnost bi trebalo da bude na prvom mestu u ovom teškom momentu za čitavu svetsku populaciju.

WWW.ESPRESO.RS

U Francuskoj je sloboda kretanja mnogo više ograničena nego u Srbiji- rekla je Simeunović

Kaže i da je sve više policije koja kontroliše one koji su van njihovih domova.

"Svako ko je na ulici mora kod sebe da ima popunjen formular koji je propisala francuska vlada u kojem je navedena svrha izlaska. Više ne niko ne druži, rade samo prodavnice prehrambene robe, apoteke, pumpe. Banke pružaju usluge samo telefonom, a novac možemo da podignemo na bankomatima", navodi Alisa.

Napominje da policija ima pravo da kontroliše i šta ste kupili u prodavnici i da vas kazni ako to nisu najnužniji proizvodi.

"Ako odete u prodavnicu i kupite, na primer, samo rasad cveća za sadnju, mogu da vam naplate kaznu. Da, možete da kupite i rasad, ali samo ako ste u prodavnicu pošli po hleb, mleko, meso, pa usput kupili i artikle, kako ih zovu ovde, drugog reda", kaže sagovornica Tanjuga.

Navodi da su juče ona i suprug pošli u prodavnicu, ali nisu oboje mogli da uđu.

WWW.RTV.RS

Niko više ne izlazi bez potrebe iz kuće, a sve je više onih koji na ulicama i u prodavnicama nose zaštitne maske i rukavice, kaže...

Za napuštanje kuće tražimo dozvolu od policije putem interneta. Na zahtevu upisujemo ime, prezime, tačnu adresu, gde se tačno nalazimo, datum rođenja, mesto rođenja i razlog zbog kojeg izlazimo.

Zatim dobijamo QR kod i od trenutka kad taj kod učitamo na telefon ili odštampamo na papir, imamo tačno u minut i sat vreme u kojem možemo da napustimo kuću. Udaljiti se možemo maksimum 1.000 metara. Možemo da obavimo samo najneophodnije stvari, da odemo do apoteke, po prehrambene namirnice, kod lekara. QR kod nosi u sebi sve informacije.

Što se namirnica tiče, moramo da idemo u najbližu prodavnicu. Čak i ako ima drugih u rastojanju do 1.000 metara, traže da idemo u najbližu.

Za sve koji se ponašaju mimo ovih pravila prva kazna je 35 evra na licu mesta, ako se prekršaj ponovi, kazna je 1.500 evra, a ko nema da plati na licu mesta, kazna se uvećava 300 odsto. Generalno, mi se u stvari krećemo jednom u pet-šest dana na po sat vremena u krugu od 1.000 metara. Time sam vam sve rekla. Takođe, u prodavnicu ne mogu da idu dvoje iz kuće. Ako želimo da izvedemo decu na sat vremena, mada ih niko ne izvodi, ne može jedan roditelj sa dvoje dece, mora jedan roditelj na jedno dete. I to da ga drži za ruku da dete ne bi trčkaralo. Potpuni policijski čas traje celu noć, od 22 do ujutru.

U Parizu je još rigoroznije, živela sam tamo 16 godina pre nego što sam se doselila u Antib. Tamo više nemaju mesta u bolnicama, piše Srpski telegraf.

U automobilu može da bude samo jedna osoba, koja mora imati potvrdu da ide na posao, plus QR kod, da se vidi kad je krenula od kuće. Ne možete otići kod prijatelja ili kod roditelja da ih posetite. To jeste ograničavanje slobode kretanja, ali mi to ovde shvatamo kao opravdano. Niko se ne buni, svi shvatamo da je to jedni način da je ovo za naše dobro. Nisu retke ni prijave komšija kad vide da neko ne poštuje pravila u potpunosti, to se smatra građanskom dužnošću. Jako mi je žao kad vidim da se deo naroda u Srbiji žali, kad ne shvataju da je sve ovo za naše dobro.

Korona je ovde donela mnogo ružne stvari. Na primer, pacijenti stariji od 70 godina nemaju pravo na respirator iako su ceo radni vek uplaćivali 40 odsto za zdravstveno osiguranje. U Parizu nema nijednog mesta u bolnicama, mnogo je preminulih. Po 1.000 tela je u jednoj sali. Na preuzimanje tela se čeka i po nekoliko sedmica, a po danu naplaćuju boravak tela u mrtvačnici 35 evra. Stvarno neverovatno. I nehumano. Građani su se zbog toga pobunili.

Šokantno je i da penzioneri iz staračkih domova nemaju pravu na bolničko lečenje iako se koronavirus uvukao u domove za stare, mnogo je preminulih, 30 odsto celokupne smrtnosti otpada na gerontološke centre.

Ja sam stomatološka sestra u hirurškom bloku, radila sam sa jednom maskom dnevno dok nas nisu zatvorili jer su procenili da nemamo ni minimalne uslove rada. Ja sam koronavirus dobila najverovatnije tamo, bila sam jako loše i dalje imam bolove u grlu, glavobolju, kašalj, 18 dana sam bila jako bolesna, sa svim mogućim simptomima, to je mnogo gore nego običan grip

https://www.alo.rs/vesti/drustvo/ispovest-srpkinje-francuska-korona-koronavirus/304082/vest

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Tanja M рече

Sama činjenica da su se nezadovoljni građani probudili i pobunili, značajna je jer pokazuje da u ovoj zemlji prkos uvek postoji.

I najopasniji je kada nema ko da ga kanališe. Šerpe, lonci i poklopci Vučića sigurno ne mogu da sruše, ali više je nego očigledno da je čuo nezadovoljne i da mu se nimalo ne sviđa.

Zanimljivo je kako se ovo lupanje po šerpama predstavlja kao spontan izraz nezadovoljstva građana, a ono je i te kako organizovano. 

Inicijatori ove akcije su Slobodan Prvanović i Marina Komad, savetnica za medije SDS-a Borisa Tadića. 

Kasnije su ih podržali "Ne davimo Beograd" i "Građanski front" i pojedini lideri opozicije. I tada je krenulo "šerpovanje". 

I kako sam Prvanović kaže: "Ne davimo Beograd" su dirigenti, a gospođa Komad i on su kompozitori, dok su građani izvođači predivne simfonije buke."

Toliko o spontanosti. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, obi-wan рече

Katastrofa je samo u glavama uspanicenih. U zemlji od 320 miliona stanovnika to je sasvim zanemarljiv %, narocito sto su kukaci najavljivali pravi armagedon u Njujorku. Ili, da budemo tacniji - to uopste nije %, nego u stvari 0.019 %.

Tako da... mojne meni tu prasinu u oci, nego sedi pa razmisli sto su se kukaci tako zestoko ispalili.

I ne, bogatstvo po glavi stanovnika sustinski ne mora da ima bas nikakve veze sa kvalitetom zdravstvenih usluga. Pride sto su socijalne disproporcije u SAD mnogo velike i izrazene, pa je taj prosek koji si naveo kao onaj vic o komunizmu: jedni jedu meso, drugi jedu kupus, a u proseku svi jedu sarmu; ili prosto receno - nerealno stanje.

Иамо различите погледе на људски живот и људскост. Ништа страшно.

Неко кука за изгубљеним људским животима неко кука за изгубљеним парама. И једни и други су кукачи. Свако бира за чим ће кукати.

Колико сам разумео Ти си у овој другој групи.  Треба да будеш директор неког хеџ фонда.

САД и јесу виц од људскости.

Иначе мени су професори причали да тај виц о статистици долази из Француске.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

- Bilo je jako teških slučajeva, jako mladih slučajeva, što nekako nije išlo sa ovim prethodnim gripovima i drugim stvarima koje su ljudi navikli... i ja mislim da je nedovoljna svest među njima bila... džabe priča, džabe sve drugo kad su se oni jako loše ponašali... i nažalost vi ste potrebni da dođete ovde da snimite kakvi su to pacijenti, koje su to strukture ljudi, koje su to godine u pitanju da bi ljudi stvarno to videli i sa ozbiljnošću prihvatili...

- Kada su dobili pozitivan nalaz jesu tada shvatili?

- Samo oni... nažalost.. koji su dobili taj nalaz...pričam iz iskustva, pričam iz svoje okoline... od ljudi koji su bliski meni... verujte mi jako mala svest

Подели на овим сајтовима

Значи кафићи, па теретана, фризерске услуге све то може по Др Кону, а не може да се иде у Цркву, ко је овде нормална особа?

Да није то због тога што др Кон и екипа коју су довели западни амасадори да малтретира народ, прима дебелу плату од СЗО и још узима мито од власника кафића, теретана и успут малтретира народ држећи их 86 сати у изолацији.

• Свиђа ми се 1

Слава Богу на свему

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Orion рече

Zanimljivo je kako se ovo lupanje po šerpama predstavlja kao spontan izraz nezadovoljstva građana, a ono je i te kako organizovano. 

Inicijatori ove akcije su Slobodan Prvanović i Marina Komad, savetnica za medije SDS-a Borisa Tadića. 

Kasnije su ih podržali "Ne davimo Beograd" i "Građanski front" i pojedini lideri opozicije. I tada je krenulo "šerpovanje". 

I kako sam Prvanović kaže: "Ne davimo Beograd" su dirigenti, a gospođa Komad i on su kompozitori, dok su građani izvođači predivne simfonije buke."

Toliko o spontanosti. 

Суши стадо!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...