Flavius Belisarius Написано Јануар 23, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2020 @Tumaralo. Brate, dosta argumenata su ti vec iznijeli drugi. Ne bih sa te strane dodavao nista. Da nisam hriscanin, bio bih antinatalista. Ali Crkva nas uci da nije svim nasim mislima (a samim tim ni rasudjivanju/zakljucivanju i cjelokupnom sistemu rasudjivanja i uvjerenja) izvor u nama. Postoje misli koje nam bivaju nasaptavane. I to od iskonskog neprijatelja ljudskog, od oca lazi. Jedan od temelja vjere je povjerenje u Boga. Odbacivanje ploda drveta poznanja dobra i zla (da sami odlucujemo o tome sta je dobro a sta zlo) i prihvatanje Bozjeg suda o tome (lijepo je povezati staru slovensku rijec opravdanije). Mogao bi da obratis paznju na to kako Gospod odgovara Jovu. Ovo sve pisem mozda vise kao odgovor nekadasnjem sebi, jer slicno misljah, iako mozda iz drugih razloga. Moji su razlozi bili depresivne prirode. Boga sam gledao kao Zakon a ne kao ljubav. Svijet sam gledao u najbolju ruku kao nuzno privremeno zlo. Podvlacio ono u zlu lezi umjesto onog Carstvo nebesko unutra je u vama. Kao dijete misljah. U nekom trenutku sam se smirio pred cinjenicom da nikad necu moci imati dovoljno cinjenica i znanja da donesem sud o svijetu i smislu. I onda sam povjerovao Bogu da je stvorio svijet iz eksplozije ljubavi. To znaci da je zlo privremeno i u krajnju ruku nemocno. Za kraj prastaj, nisam odgovarao na tvoje argumente, vec se nadovezao sa licnim promisljanjima. Mozda sam i masio poentu Благовесник, Православни Србин and Драшко је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Јануар 23, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2020 пре 4 часа, Плаво Небо рече Зезаш ме? Шалиш се? Па не, у праву је. Ако су двоје у дугој вези, воле се, а нису се још венчали, наравно да није блуд да имају сексуални однос. Људи, требало би да схватите да не треба силом обуздавати нагон (који је, јел, од Бога дат такође, а то је веома јак нагон и може бити лоших последица ако се он силом гуши и силом обуздава), већ га треба усмерити у добром правцу. Ако је тај правац добар, у правцу љубави мушкарца и жене, онда нема греха. Чак, чини ми се да је и монах Арсеније, у једном предавању на ту тему, рекао да није грех ако су двоје били у дугој и стабилној вези, па имали секс иако нису још ступили у брак. Тако да, Јестира је у праву. Eurod, Драшко and Жика је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 23, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2020 пре 2 часа, Tumaralo. рече To su odvojena pitanja. Samoubojstvo je akt osobe A osobi A. Svako ima pravo na svoj život. E sad postoje neke vrste suicida koje nisu etički ispravne ali to je drugo pitanje. Rađanje u patnju (moguće ili stvarno) je akt osobe A osobi B. To nije ok. U najmanju ruku, bremenito je moralnom dilemom. Uz to, ako budeš nastavio da se nekontrolisano rasplodnjavaš, istrebićeš tigra i koalu a potom ćeš zagrejati Zemlju i izazvati takvu katastrofu da će džinovski tornado pokupiti tvog unuka ljuljaške na igralištu u Bileći. I svejedno si džabe krečio. Ne tako. Ako je nemoralno da osoba A dovede u život osobu B za koju postoji mogućnost da upadnje u patnju, odna je nemoralno ni da osoba A postoji sama po sebi jer može svojm postupkom dovesti osobu C,D, F itd... u patnju također....Ako je izbjegavanje rizika da osoba B ne upadnje u patnju time što se neće roditi, onda je i izbjegavanje rizika da osobe C,D i F neće upasti u patnju i to da se osoba A ukloni sa lica zemlje...može se samoubiti dao sam jedan primjer. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јануар 23, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2020 пре 6 часа, Jestira. рече Blud je ako često menjaš partnere, a seks pre braka nije blud Il ćemo svi u manastir pre braka Џаба покушаваш сестро. Они више воле филозофирање од женских, видиш да овде буквално испуњавају наслов теме... Flavius Belisarius and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goranger Написано Јануар 23, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2020 video-b44fa085fa57789cee96f049d3f816c2-V.mp4 Поет је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јануар 24, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2020 пре 2 часа, Tumaralo. рече @Ronald Gde si Ronalde legendo! Daj brzinski jedan kratak offtopic o kasnom Poperu i o tome kako je TE ipak naučna teorija a ne pseudonauka! Nije Poper nikad rekao da je pseudonauka, vec da za razliku od teorija u fizici spada dijelom u metafizicki istrazivacki program. Medjutim cetiri godine kasnije je promijenio misljenje. Pogrijesio je, dosta filozofa biologije ga je kritikovalo, Eliot Sober je jedan od njih. Tumaralo. је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 24, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2020 пре 13 часа, Justin Waters рече Ne tako. Ako je nemoralno da osoba A dovede u život osobu B za koju postoji mogućnost da upadnje u patnju, odna je nemoralno ni da osoba A postoji sama po sebi jer može svojm postupkom dovesti osobu C,D, F itd... u patnju također....Ako je izbjegavanje rizika da osoba B ne upadnje u patnju time što se neće roditi, onda je i izbjegavanje rizika da osobe C,D i F neće upasti u patnju i to da se osoba A ukloni sa lica zemlje...može se samoubiti dao sam jedan primjer. Da, ali ako inače činiš zlo, namerno ili nenamerno, kako te to opravdava kada svesno učiniš novo zlo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 24, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2020 пре 14 часа, Натан рече Ако је за остале вечна смрт, а не пакао, онда то баца ново светло на твоја убеђења. Јер ако неког рађањем убациш у овај свет и даш му прилику да добије вечни живот, а он ипак то одбије, тај свакако после другог васкрсења буде уништен за вечност (налази се у стању непостојања, као и пре рођења), тако да му никаква неправда није нанета. Дошао, био, видео, пробао.... Неће.... Отишао одакле је и дошао, и готово. Ех, једино што га нико није питао да ли хоће да пролази кроз живот. Eh da.. jedino to. Pa tu je poenta! Uvalio si nekoga iz svojih ličnih razloga a on će biti prinuđen da snosi posledice rizika! Da li te neko tera da rađaš? Da li postoji dužnost rađanja? Zašto bi podvrgavao nekog čoveka testu i strašnom sudu iz svojih ubeđenja (koja ne moraju biti istina i koja ne mora deliti tvoje dete). Zar nije bolje izabrati opciju koja ne podrazumeva te probleme? Uzgred večna smrt nije pravoslovano učenje već adventističko. Pravoslavlje uči o večnim paklenim mukama. пре 14 часа, Натан рече Ех, једино што га нико није питао да ли хоће да пролази кроз живот. Мада, и то је питање. Да ли се још као сперматозоид први гурао да оплоди јајну ћелију? Јесте. Значи, био је питан, није морао да стигне први. Нема шта да се буни. Neozbiljno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Јануар 24, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2020 stevan911 је реаговао/ла на ово 1 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 24, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2020 пре 13 часа, Flavius Belisarius рече @Tumaralo. Brate, dosta argumenata su ti vec iznijeli drugi. Ne bih sa te strane dodavao nista. Da nisam hriscanin, bio bih antinatalista. Ali Crkva nas uci da nije svim nasim mislima (a samim tim ni rasudjivanju/zakljucivanju i cjelokupnom sistemu rasudjivanja i uvjerenja) izvor u nama. Postoje misli koje nam bivaju nasaptavane. I to od iskonskog neprijatelja ljudskog, od oca lazi. Jedan od temelja vjere je povjerenje u Boga. Odbacivanje ploda drveta poznanja dobra i zla (da sami odlucujemo o tome sta je dobro a sta zlo) i prihvatanje Bozjeg suda o tome (lijepo je povezati staru slovensku rijec opravdanije). Mogao bi da obratis paznju na to kako Gospod odgovara Jovu. Ovo sve pisem mozda vise kao odgovor nekadasnjem sebi, jer slicno misljah, iako mozda iz drugih razloga. Moji su razlozi bili depresivne prirode. Boga sam gledao kao Zakon a ne kao ljubav. Svijet sam gledao u najbolju ruku kao nuzno privremeno zlo. Podvlacio ono u zlu lezi umjesto onog Carstvo nebesko unutra je u vama. Kao dijete misljah. U nekom trenutku sam se smirio pred cinjenicom da nikad necu moci imati dovoljno cinjenica i znanja da donesem sud o svijetu i smislu. I onda sam povjerovao Bogu da je stvorio svijet iz eksplozije ljubavi. To znaci da je zlo privremeno i u krajnju ruku nemocno. Za kraj prastaj, nisam odgovarao na tvoje argumente, vec se nadovezao sa licnim promisljanjima. Mozda sam i masio poentu Ma razumem ja tvoju psihologiju ali tu leži problem! "Da nisam (JA) hrišćanin", "pišem ovo kao odgovor nekadašnjem SEBI", "MOJI razlozi su bili depresivne prirode", "onda sam JA poverovao Bogu".... Verujem ja tebi da si TI hrišćanin i da si bezbrižan. Ali ko te tera da drugog uvaljuješ u svet??? On možda neće biti hrišćanin! A možda si u krivu... Svakako, zašto bi drugog, ničim izazvan, podvrgavao patnji! Ovo je vaša formula koju nikako ne uspevate da pobijete "Ja verujem da će sve biti dobro na kraju i zato sam bezbrižan ukoliko se ti budeš patio"! Zar ne razumeš da prema tvojoj veri "čitav svet u zlu leži", "da je dolina suza", "da je svet vodenica smrti"? Zar ne vidiš da kada ti rađaš dete, da je to isto kao da ubacuješ bebu u kuću u plamenu i da se istovremeno moliš Vatrogascu da ti spasi dete?! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 24, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2020 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 24, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2020 пре 17 минута, Tumaralo. рече Da, ali ako inače činiš zlo, namerno ili nenamerno, kako te to opravdava kada svesno učiniš novo zlo? Ma, nije bre to tako my Tumaralo, ako je covek deo prirode i ako je i seks deo prirode, znaci u nasoj je prirodi usadjen poriv ka seksu, onda mi kao deo te prirode ne mozemo, ili, ne moze vecina (moze vrlo mala manjina) da se odupre tako jakom prirodnom porivu,....preko koga sama priroda i vrste nastavljaju zivot na ovoj ipak lepoj planeti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 24, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2020 Управо сада, Bokisd рече Ma, nije bre to tako my Tumaralo, ako je covek deo prirode i ako je i seks deo prirode, znaci u nasoj je prirodi usadjen poriv ka seksu, onda mi kao deo te prirode ne mozemo, ili, ne moze vecina (moze vrlo mala manjina) da se odupre tako jakom prirodnom porivu,....preko koga sama priroda i vrste nastavljaju zivot na ovoj ipak lepoj planeti. Ti negiraš svoju razumnost i slobodu odlučivanja te kapituliraš pred "prirodnim nagonima"? Pa zašto onda ne opravdaš npr. silovanje?!? Da li si razmišljao koliki je procenat ljudi, otprilike, kroz istoriju, začet putem silovanja (u braku ili van njega) ? Misliš li da su tvoji ženski preci svaki put pristali na snošaj kada su tvoji muški preci hteli? Misliš da su žene u prošlosti usled svoje slobodne odluke postajale inkubatori za masovnu proizvodnju dece? Pa su umirale na poslednjem porođaju u proseku sa 25 godina? U životinjskom svetu ("divna priroda") većina začeća je uz nasilje mužjaka prema ženki. Znaš li da se dešava da dominantni šimpanza mužjak pobije potomke poraženog mužjaka i nastavi da plodi ženke svojim genetskim materijalom? Isto rade i lavovi itd. ali to su naši dalji "rođaci". Uz to, imaš poriv ka seksu a ne ka rađanju dece. Koliko puta čovek ima seks ili želi seks a koliko puta napravi ili poželi da ima decu? Danas svi kontrolišu rađanje. Ovde ilustrovano je realnost a prateće lamentiranje je očigledno jalovo: Дуња је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jestira. Написано Јануар 24, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2020 пре 20 часа, Vladan :::. рече Џаба покушаваш сестро. Они више воле филозофирање од женских, видиш да овде буквално испуњавају наслов теме... Ima sigurno veze da oni koji su puno menjali malo su razvaljeni, al sve je moguće kod pokajanja... Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јануар 24, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2020 пре 4 часа, Jestira. рече Ima sigurno veze da oni koji su puno menjali malo su razvaljeni, al sve je moguće kod pokajanja... Па ако се састави двоје разваљених, ето, имају неку шансу, рецимо као неке сродне душе и слично... Jestira. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука