Jump to content

Православни прихватају Еволуцију ???

Препоручена порука

• Гости

To je OK! Eto i ja sam pravoslavan, i prihvatam evoluciju i tacka!

???? ??????, ??? ??????, ??? ???? ???? ???? ???? ??????? ??????, ????? ?????? ?? ?? ?? ?????? ?????????? ?? ????? ?????? ????? ????? ?? ?? ?? ???? ???? ????????? ????. ???????, ???? ???? ?? ?? ??????? ??????? ????? ?? ?? ???? ?? ?????? ??? ??????? ??? ?? ? ??? ????? ???? ??? ?? ???????? ???????? ???? ?????? ??. ?????????? ?????? ??????? ?? ??? ????. ??? ?? ??????? ?????? ????? ??? ??? ??????? ?????? ??????????? ??? ??????? ? ?? ?? ??????? ???? ??? ???? ???? ??? ?????? ???? ?????( ????? ????), ??? ???? ??? ???? ?????-???? ?? ?? ??? ?????? ???? ???????( ?? ?? ????? ????...) ?? ?????????!

?????, ???? ????????, ???????? ?? ????????? ?? ??????? ??? ?? ???? ????, ??? ?? ?? ????? ?? ?? ?? ??? ???? ?? ???? ??????????( ??? ??). ???? ????, ??? ?? ?? ????? ?????????( ?? ?????????? ????????), ??????? ????? ???? ?????????? ?????? ?????? ?? ???? ?????? ???????? ?? ?????? ????????????? ???? ??? ???? ????????. ????????? ????????????? ????? ?? ?????? ???????, ? ?? ???? ??????? ??????? ???????????? ????????( ??? ?? ??????? ?????) ???? ?????? ?????? ????????? ?????? ???? ?? ???? ???? ???? ???????.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 372
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

To je OK! Eto i ja sam pravoslavan, i prihvatam evoluciju i tacka!

???? ??????, ??? ??????, ??? ???? ???? ???? ???? ??????? ??????, ????? ?????? ?? ?? ?? ?????? ?????????? ?? ????? ?????? ????? ????? ?? ?? ?? ???? ???? ????????? ????.

Oce Gorane, nema uvrede, ali pogledajte na prethodnoj strani kontekst - ovo ovde je sarkazam, kroz citiranje reci koje je napisao brat Dejan (http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,754.msg10377.html#msg10377). Ne znam zasto se drugima tolerise ono za sta se meni daje zuti karton?  confused

A zasto mislite da sam neodgovoran? Ozbiljno, nije mi jasno?

???????, ???? ???? ?? ?? ??????? ??????? ????? ?? ?? ???? ?? ?????? ??? ??????? ??? ?? ? ??? ????? ???? ??? ?? ???????? ???????? ???? ?????? ??. ?????????? ?????? ??????? ?? ??? ????. ??? ?? ??????? ?????? ????? ??? ??? ??????? ?????? ??????????? ??? ??????? ? ?? ?? ??????? ???? ??? ???? ???? ??? ?????? ???? ?????( ????? ????), ??? ???? ??? ???? ?????-???? ?? ?? ??? ?????? ???? ???????( ?? ?? ????? ????...) ?? ?????????!

Da oce, mirne duse kazem da mi evolucija ne smeta, jer vidim da bogoslovi Crkve svedoce da ista nije opasnost za nasu veru. Naravno da cu da se rukovodim njihovim misljenjem odnosno onih stvari koje su mi nepoznate, jer imam bezgranicno vise poverenja u njih nego, recimo, u adventiste.

I sta je sad problem, to sto iskreno priznajem da se u nauku ne razumem, pa poverenje poklanjam bogoslovima Crkve?

Ne mislim da ste se vi koji se 'borite' protiv TE ucinili nesto drugacije od mene. Ni vi se ne razumete u nauku, niti ste naucnici niti ste doktori nauka, vec se vase misljenje zasniva na poverenju - doduse poverenju koje poklanjate subotarskim i ostalim sektaskim misliocima.

?????, ???? ????????, ???????? ?? ????????? ?? ??????? ??? ?? ???? ????, ??? ?? ?? ????? ?? ?? ?? ??? ???? ?? ???? ??????????( ??? ??). ???? ????, ??? ?? ?? ????? ?????????( ?? ?????????? ????????), ??????? ????? ???? ?????????? ?????? ?????? ?? ???? ?????? ???????? ?? ?????? ????????????? ???? ??? ???? ????????. ????????? ????????????? ????? ?? ?????? ???????, ? ?? ???? ??????? ??????? ???????????? ????????( ??? ?? ??????? ?????) ???? ?????? ?????? ????????? ?????? ???? ?? ???? ???? ???? ???????.

Osim ovog 'slepo', slazem se. 'Slepo' ne ide. Niti ide da insinuirate da ja ne razmisljam 'svojom glavom', za razliku od vas koji mislite 'svojom glavom'. Sta da vam odgovorim, da vi 'slepo' prihvatate sektaska ucenja? I da ne razmisljate 'svojom glavom', vec glavom sektasa subotara? Necu vam to reci, ali ukazujem vam da ste slicno tako vi meni ovde rekli.

Ovo ostalo sto kazete mi je sasvim prihvatljivo. Ali, ponovicu n-ti put, kada neko prilepi nekom od 'evolucionista' etiketu 'jeretik!', to mi nije prihvatljivo, i kao reakcija na taj stav stoji ova tema, izmedju ostalog.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Oce Gorane, nema uvrede, ali pogledajte na prethodnoj strani kontekst - ovo ovde je sarkazam, kroz citiranje reci koje je napisao brat Dejan (http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,754.msg10377.html#msg10377). Ne znam zasto se drugima tolerise ono za sta se meni daje zuti karton?  збуњен

A zasto mislite da sam neodgovoran? Ozbiljno, nije mi jasno?

Дејан каже :

Ја сам природњак,студирам природну науку,о еволуцији сам доста причао са докторима наука и не прихватам је и две тачке.

Не дајем ја овде никакве жуте картоне, говорим искључиво о компетенцији. Не кажем да си ти неодговоран, већ да је неодговорно давати децидне одговоре о теми која се изузетно слабо познаје, а врло је комплексна.

По не знам који пут понављам да овде износимо научне аргументе који аргументовано критикују ТЕ и нека читаоци сами процене колико је иста теорија тачна.

Подели на овим сајтовима

Оче Горане, то је Дејанова порука која је уследила оном мом карикирању. Дао сам линк ка поруци на коју сам одговорио, реконструишите временски след догађаја.

Уосталом, већ сам у одговору брату Александру - на претходној страни - нагласио да је та моја порука реплика на Дејанову поруку исте садржине, прорачуната провокација.

А односно овога што је Дејан написао - поштујем то што је он природњак и што студира природне науке, али та реченица коју нам он овде доноси не може никако да буде мерило компетенције, коју ви захтевате.

Могао бих и ја да напишем да сам природњак, и да сам са многим докторима наука разговарао на тему еволуције, те да је дакле прихватам и тачка. Међутим, таква тврдња нема апсолутно никакву 'тежину', како бисте ви рекли, да се послужим вашим речима.

Кад смо већ код те теме, оно што у оваквој расправи значи су на првом месту референце: дакле имена (а не безимени научници (па све да су у питању и доктори наука без имена са којима је брат Дејан разговарао о проблему еволуције), који се помињу на многим темама), конкретна истраживања (а не нека за која не знамо ни где ни ко их је врешио, каквима је преплављена 'креационистичка' литература), конкретни закључци (који су издржали критику научне јавности, и који су објављени у одговарајућим гласилима, потврђени експериментима и мерењима итд.), и још много других ствари, о којима би било боље да коју реч каже неко од научника, а не да ја гњавим овде.

Подели на овим сајтовима

malo sam dubio glavu nad Starim Zavetom ponovo potaknut ovom temom "evolucije"

u nekim delovima prve glave Postanja ne kaze vrlo vaznu rec "sve", u nekim delovima da ...

"И створи Бог китове велике и све живе душе што се мичу , што проврвеше по води по врстама својим, и све птице крилате по врстама њиховим. И виде Бог да је добро;"

"Потом рече Бог: Нека земља пусти из себе душе живе по врстама њиховим, стоку и ситне животиње и звери земаљске по врстама њиховим. И би тако."

ali onda opet ta rec

И створи Бог звери земаљске по врстама њиховим, и стоку по врстама њеним, и све ситне животиње на земљи по врстама њиховим. И виде Бог да је добро.

u navedenim primerima se onda moze zakluciti (mozda nadobudno od mene da tumacim, al zato i potpisujem ovde svoje misljenje da bi bilo provereno) da su neke vrste, ajde cisto dijaloga radi posto ne zastupam to glediste, bile raspolozive za hipotezu "evolucije" a neke ne.

s obzirom da u Svetom Pismu niti jedna rec nije tu za badava, mozda moze tako i da se protumaci, ali i da se protumaci da nema uopste nema mesta za "evoluciju", uzeci ove delove u obzir ?

hocu da kazem da ako je rec "sve" upotrebljena kao definitivna, onda zaista nema mesta daljoj raspravi, ako se sve ovo uzme bukvalno ...

Подели на овим сајтовима

?? ??? ?????????,???????? ???????? ?????,? ????????? ??? ????? ?????? ?? ????????? ????? ? ?? ????????? ?? ? ??? ?????.

???? ?? ????? ?? ????? ????? ??????? ???? ?? ????.

??? ?? ???? ?? ?????????.???? ?? ???? ??? ? ?????? ???? ??????? ????? ? ????? ????? ? ?? ?? ??????? ?????.???? ????? ???? ???????? ????????? ????,? ???? ?? ??????.????? ????? ?? ?????.? ??? ?????? ?? ?? ?????? ???????? ?? ???? ????? ?? ??????? ? ???? ??????.?? ??? ?????? ???? ???????.?? ??????? ?? ????.???? ???????? ?? ??????????? ?? ?? ??? ???? ????? ???? ?? ?? ?????? ?? ??????????? ? ???? ?? ??????????? ??? ?? ?????????? ?????????,???? ?? ????? ?????? ?? ?? ??????? ???????.(???????? ??).?? ?? ??? ??????? ????????? ???????? ????? ??? ?? ? ???? ???? ??????? ? ??????? ?? ???? ????? ??????? ??? ? ??????? ?? ?? ??????????.?? ?? ?????? ?????,??????? ????? ??????.????? ? ??? ??????? ?? ?? ????? ?????????? ????.? ?????? ????????,????????? ?? ??????? ??? ?????? ??? ?????? ???? ????.???  ?? ????? ???? ????,?????? ?? ????? ??? ?? ?????? ?????? ?? ???? ?????????.???? ???? ????? ????????? ????????? ???? ??? ??? ?????? ??? ?? ??????????? ? ???????.? ????? ?? ????????? ?? ???? ? ???.??? ????? ?????? ,?? ???? ?? ???????? ?? ?? ? ??????? ?????????????? ?????? ????????????? ????????? ??????? ?? ?? ??? ????? ?? ????? ?????? ? ???????? ??,???? ??? ??????? ???? ???????? ? ?????? ? ????? ??????? ?????? ???????? ??? ?? ?????? ????????.??? ?? ??????? ???????? ????????????? ? ?????? ??????? ?????????????? ??????? ?? ?? ???? ??? ??? ?? ?? ????? ?? ??? ?? 24 ???? ???????? ?????? ? ????????? ????? ? ?????? ? ??????? ??? ???? ???????.?? ?? ?????? ????????? ?????????? ???????.??? ? ?? ?? ????? ???? ??????? ???????? ? ???? ?????.???? ?? ??? ?? ???????? ? ???????? ????? ??????????? ?????? ????? ????????? ?????? ?? ?????? ????????,?? ????  ?? ?? ??????? ???? ?? 24 ???? ?? ????? ? ??????? 0104_cheesy.
Подели на овим сајтовима

?? ??? ?????????,???????? ???????? ?????,? ????????? ??? ????? ?????? ?? ????????? ????? ? ?? ????????? ?? ? ??? ?????.

??? ?? ???? ?? ?????????.???? ?? ???? ??? ? ?????? ???? ??????? ????? ? ????? ????? ? ?? ?? ??????? ?????.???? ????? ???? ???????? ????????? ????,? ???? ?? ??????.????? ????? ?? ?????.? ??? ?????? ?? ?? ?????? ???????? ?? ???? ????? ?? ??????? ? ???? ??????.?? ??? ?????? ???? ???????.?? ??????? ?? ????.???? ???????? ?? ??????????? ?? ?? ??? ???? ????? ???? ?? ?? ?????? ?? ??????????? ? ???? ?? ??????????? ??? ?? ?????????? ?????????,???? ?? ????? ?????? ?? ?? ??????? ???????.(???????? ??).?? ?? ??? ??????? ????????? ???????? ????? ??? ?? ? ???? ???? ??????? ? ??????? ?? ???? ????? ??????? ??? ? ??????? ?? ?? ??????????.?? ?? ?????? ?????,??????? ????? ??????.????? ? ??? ??????? ?? ?? ????? ?????????? ????.? ?????? ????????,????????? ?? ??????? ??? ?????? ??? ?????? ???? ????.???  ?? ????? ???? ????,?????? ?? ????? ??? ?? ?????? ?????? ?? ???? ?????????.???? ???? ????? ????????? ????????? ???? ??? ??? ?????? ??? ?? ??????????? ? ???????.? ????? ?? ????????? ?? ???? ? ???.??? ????? ?????? ,?? ???? ?? ???????? ?? ?? ? ??????? ?????????????? ?????? ????????????? ????????? ??????? ?? ?? ??? ????? ?? ????? ?????? ? ???????? ??,???? ??? ??????? ???? ???????? ? ?????? ? ????? ??????? ?????? ???????? ??? ?? ?????? ????????.??? ?? ??????? ???????? ????????????? ? ?????? ??????? ?????????????? ??????? ?? ?? ???? ??? ??? ?? ?? ????? ?? ??? ?? 24 ???? ???????? ?????? ? ????????? ????? ? ?????? ? ??????? ??? ???? ???????.?? ?? ?????? ????????? ?????????? ???????.??? ? ?? ?? ????? ???? ??????? ???????? ? ???? ?????.???? ?? ??? ?? ???????? ? ???????? ????? ??????????? ?????? ????? ????????? ?????? ?? ?????? ????????,?? ????  ?? ?? ??????? ???? ?? 24 ???? ?? ????? ? ??????? 0104_cheesy.

? ?????? ??? ?? ??? ??????. ?????? ??????? ???? ?? ??????????????, ??? ???????????? '??????', ? ????? ????????? ? ?????????????? ????????? ??? ???? ?????????? ????, ??? ???

??????, ????????? ???? ????? ??? ? ?? ?????? ????????? ? ??? ??????????? ????????? (????????, ???????), ???? ???? ?? ?? ??????? ?? ?????????????. ?????, ???? ???? ?? ?????? ????? ????? ??????????? ???? ???? ??????. ?????, ??? ??? ?? ???????? ?. ????.

???????? ?? ?? ?? ????????? ??????? ? ???????????.

????? ?? ??????? ?????????.

Подели на овим сајтовима

Медо, односно твог питања о тумачењу Петокњижја: не можемо Петокњижје да тумачимо буквално, јер бисмо брзо дошли у незгодну ситуацију. Нико од Отаца Цркве извештај о Стварању није тумачио на дослован начин. Ниједан!

Даље, истраживања показују да постоји више слојева текста у Петокњижју, најмање четири, који су настали у различита времена. Сам извештај о Стварању је компилација тзв. јахвистичког (старијег) и елохистичког (познијег) извора, отуда и дублети и анхронизми у извештају о Стварању. Све ово би требало узети у обзир.

На послетку, Постање нам саопштава да је Бог свет створио ни из чега, слободно, да свет није самобитан, а не доноси нам геолошко-биолошки извештај о процесима који су се одвијали на земљи, и Црква овом тексту НИКАДА у историји није приступала на тај начин - као приручнику из геологије или зоологије/билогије. А једино је Црква 'компетентна' (Боже, колико се ова реч жваће на овим дискусијама), да се тако изразим, да тумачи Писмо. А не секташи-адвентисти. Њихово буквално читање Постања је нешто ново, непознато историји Цркве.

Подели на овим сајтовима

• Гости

??? ??????, ?? ?? ???????? ?????? ???? ?? ???????? ???? ??? ??????????.

??????, ????? ?? ??????? ?? ??????????, ??????. ?? ???? ?? ?????? ??? ???????, ? ????? ?? ?? ??????? ?????????? ? `?????????` ?????. ????? ??? ????? ???????, ??? ?? ?? ??? 7-800 ?????? ??????, ??? ? ????? ????????( ??? ??? ?????) ???? ????????? ????????????????? ??? ????? ?? ?? ????? ???? ?? ??? ???? ???? ?? ????( ??????????, ????? ???.), ? ?? ???? ???????? ?????? ?????.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Многе привлачи широки пут страсти: "Нећемо, говоре, никакве заповести, ни захтеве савести. Све су то апстракције. Нама је потребна чулна природност". И пошли су за њом. Шта се међутим десило? Уподобили су се бесловесним животињама. Зар се није из тог пада нарави и родила теорија о човековом пореклу од животиња? Ето докле иду! А све беже од Господа, све беже...

Свети Теофан Затворник - Мисли за сваки дан у години

Подели на овим сајтовима

• Гости

ПРОТОЈЕРЕЈ КОНСТАНТИН БУФЕЈЕВ

ЈЕРЕС ЕВОЛУЦИОНИЗМА

Постављена слика

1. Уместо предговора. Апологија наслова

У расправи "Православни поглед на еволуцију" јеромонах Серафим Роуз је написао следеће: "Они који су усавршени у световном мудровању подсмевају се онима који називају еволуционизам 'јересју'. И заиста, еволуционизам, строго говорећи, није јерес; као што хиндуизам, строго говорећи, није јерес, већ је као и хиндуизам (с којим он има везе и који је вероватно утицао на његов развој) еволуционизам идеологија дубоко туђа православном хришћанском учењу, она увлачи у такво мноштво нетачних учења и мишљења, да би било далеко боље када би то била једноставно јерес коју би било лако препознати или поразити" (34, с. 515). Мисао блаженопочившег о. Серафима о томе да "еволуционизам, строго говорећи, није јерес" изгледа нам савршено тачном, пошто еволуционизам нема никакве везе с црквеном традицијом (исто онако као хиндуизам или гностицизам).

Значај о. Серафима Роуза за разобличавање антихришћанске суштине еволуционизма може се упоредити са оним значајем који је у разобличавању аријанства имао у антици св. Атанасије Велики. После необоривих речи православног Американца писати на ову тему има смисла само утолико уколико еволуционизам још увек постоји и даље напада црквено учење - исто онако као што је критика аријанства од стране кападокијских отаца и каснијих светих људи у суштини само понављала разобличавање ове јереси од стране св. Атанасија Александријског.

Најновије модернистичко богословље пуно је неспретних покушаја да се упрегну у иста кола коњ и бојажљива срна - по својој природи груби пагански еволуционизам (како ћемо доказати касније) и префињено светоотачко учење о шестодневном стварању света као дела руку Божијих. Када се у наше време не би нудила маса разних врста телеологизма, тј. "православног еволуционизма", Цркви би било лако да се избави од те лажне философске концепције. Но, сва несрећа је у томе што су данас многи хришћани спремни да прихвате као тачно учење о еволуцији васионе, а еволуционисти су веома склони да себе проглашавају за смерне хришћане.

Настала ситуација је потпуно аналогна односу гностицизма према древној Цркви. Школе гностика нису имале са апостолским хришћанством никакве везе, те оне, строго говорећи, не би требало ни да се називају јеретичким. Професор В. В. Болотов је тачно називао једно од својих предавања "Борба хришћанства против паганске мисли у облику гносиса". Међутим, лако је називати неку појаву "паганском мишљу", када је она већ одавно мртва, када су је Свети Оци разобличили и када не напада Цркву. Али када су многобројне гностичке школе те "паганске мисли" иступале у име Цркве и покушавале, као што то данас чине еволуционисти, да своје лажно учење издају за црквено, Свети Оци су, чистећи Цркву од туђег наноса, разобличавали гностицизам управо као јерес. Тако је посебно поступао св. Иринеј Лионски када је писао: "Међу овим јеретицима (подв. - К. Б.) има неки по имену Марко који се хвали да је следбеник свог учитеља (Валентина - К. Б.)" (22, књ. 1, гл. 13.1. - с. 57). На другим местима своје расправе св. Иринеј се изражавао исто тако одређено: "Валентин који је прилагодио начело тзв. гностичке јереси особитом карактеру своје школе" (22, књ. 1, гл. 11.2. - с. 52) итд.

У светлу овога што је речено, када данас чујемо о теоријама еволуције, можемо их мирно не примећивати, све док та паганска мудровања немају никакве везе с Црквом. Али када се хришћанин среће са учењем које се приказује као "православни еволуционизам", он је дужан да га изобличи као пројаву јереси, а све следбенике "хришћанског еволуционизма" да сматра јеретицима. Зато ће тема нашег рада коју смо унели у наслов - "Јерес еволуционизма" - бити актуелна све дотле док не престану покушаји да се међусобно помире и споје туђи и неспојиви погледи на свет: вера у Божанско Откривење и вера у еволуционизам.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Teologija/JeresEvolucionizma/JeresEvolucionizma.htm

Подели на овим сајтовима

? ?????? ??? ?? ??? ??????. ?????? ??????? ???? ?? ??????????????, ??? ???????????? '??????', ? ????? ????????? ? ?????????????? ????????? ??? ???? ?????????? ????, ??? ???

??????, ????????? ???? ????? ??? ? ?? ?????? ????????? ? ??? ??????????? ????????? (????????, ???????), ???? ???? ?? ?? ??????? ?? ?????????????. ?????, ???? ???? ?? ?????? ????? ????? ??????????? ???? ???? ??????. ?????, ??? ??? ?? ???????? ?. ????.

???????? ?? ?? ?? ????????? ??????? ? ???????????.

????? ?? ??????? ?????????.

???? ???? ?? ??? ????? ?? ??? ??? ???? ?? ????? ?? ???????? ? ?? ????? ????????? ?? ?? ?????????? ?????????,??? ?? ???? ??????? ? ????? ??????? ?? ?? ?????.?????????? ???? ?????? ?????,?? ??? ?????.?? ??? ???? ???? ?? ???????? ?? ?? ??????? ???? ?? ???????? ????????? ??? ???? ???? ????? ??? ?? ?????? ??????? ???? ?????????.??? ?????? ?????????? ?????? ?? ?????? ???????? ??? ??????????.
Подели на овим сајтовима

Погледај Срећко тему колико је хумано убити.Верници верују да је од самог момента оплођења ембрион жив једна нова личност и све раде да би то доказали зато што тако верују.Присталице вршења абортуса све раде да би оправдали своја убеђења.Свако ради онако како он верује и у том правцу дејствује.За мене су и предавања мирољуба петровића сасвим довољан доказ да се оповргне еволуција а ти кажеш да је он секташ и да му ништа не треба веровати.Ето видиш,ја верујем овако ти одма контрираш јер другачије верујеш.И када би неку другу литературу читали и изнели неке доказе можда би и око те исте ствари имали другачије мишљење јер у старту свако од нас двојице има различит став и уверења.

Подели на овим сајтовима

Ne mislim da ste se vi koji se 'borite' protiv TE ucinili nesto drugacije od mene. Ni vi se ne razumete u nauku, niti ste naucnici niti ste doktori nauka, vec se vase misljenje zasniva na poverenju - doduse poverenju koje poklanjate subotarskim i ostalim sektaskim misliocima.

??  0409_feel

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...