Avocado Написано Новембар 18, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2019 пре 13 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Не улазим, ето ти реци и то ћу ти вјероват на рјеч, да ли је ТЕ постигла унутрашњу сабршенст и експерименталну потврдивост као Њутнова механика? Ne poznajem dovoljno Njutnovu mehaniku da bih pravio poređenje ali mogu ovako da ti odgovorim: pored nebrojenog broja novih činjenica koje smo saznali i svakodnevno saznajemo o živim bićima i ogromnog broja eksperimenata i istraživanja, još uvek nismo našli jednu jedinu činjenicu o živom svetu koja se ne uklapa u TE (koja je obara). пре 13 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Не шибицари, очигледано је да је ТЕ прогресизам, настају прво једноставни, а онда све бољи и бољи , савршенији и компликованији облици, са друге стране Платонизам је декаденција иде се од савршенства на доле, два супротна модела. Почео си од тврдње да ТЕ не садржи прогресизам као моду тог доба, моја замједба је била иронична. Дакле признај прогресизам, немаш куд, Vi biste rekli: "ja te krstim, a ti prdiš"... da, tačno je da kako posmatramo fosilni zapis, od najstarijih ka najmlađim slojevima, nalazimo prvo jednostavne, pa sve komplikovanije organizme ALI nema ovog "bolji i bolji, savršeniji"... nema savršenstva ni "gore" ni "dole"...nema uopšte vrednosnih sudova u biologiji... to nije progresivizam... oprošteno ti je jer je to česta zabluda neukih... ova sličica može da pomogne i vizuelno, ako nisi ukapirao: пре 13 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Немој да си цјепидлака, не негирам сваки вид предестинације, чак сам рекао да и Црква може свој појам да коригује. Предестинација или предодређеност небитно, признај да постоји неки било какав вид предодређености, немаш куд. Nisam cepidlaka, samo se ne frljam pojmovima. Deca nasleđuju određene genetske osobine roditelja. To se znalo i pre genetike. Predestinacija je nešto sasvim drugo. пре 13 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече И ти си се због модела који се набацује на физис одрекао свога божанског образа? Jok... nisam nikada ni imao "svoj božanski odraz", pa nisam mogao da ga se odreknem... a to opet nikakve veze nema sa bilo kojom naučnom teorijom... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Новембар 18, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 18, 2019 пре 7 минута, Avocado рече Srećom, moji klijenti se sa tobom ne slažu, a tvoje mišljenje u vezi sa tim me ne interesuje ni najmanje. Država je svakako subjekt prava... i to dvostruko, subjekt je javnog prava jer npr. "ima pravo" da te obaveže da platiš porez, a subjekt je i privatnog prava jer može npr. sa tobom da zaključi ugovor da okrečiš neki fakultet (pa da i ti jednom možeš da kažeš "Danas sam završio Pravni fakultet!") i onda u okviru tog ugovora "ima prava" kao i bilo koja druga ugovorna strana (kompanija ili fizičko lice) koja zaključi takav ugovor, npr. da traži naknadu štete jer si loše okrečio Pravni fakultet... Zaštita raznih prava i sloboda čoveka zaista jeste centralna stvar u pravu i to sam već i napisao... ja to ne bih nazvao suštinom prava, objasnio sam i šta po mom mišljenju jeste... a pošto na to nisi imao nikakve primedbe osim nebuloze da država nije subjekt prava, ne vidim smisao ponavljanja ove teze... i to u malo izmenjenoj formi koja sad već (tako brzo) odustaje od pominjanja Crkve. Sjajan predlog. Твоји клијети нису мјеродавно кад се расправља о суштини права, по твоме прије постојања државе или по њеном укидању нестаје свако право јер је уговор извор, али нећу да инсиистирам на обој побочној расправи, за сад довољно је да имамо разне концепције суштине Права, самим тим и разне могуће разраде. То одређује нека филозофија, па зато ћемо се овде вратити кад и ако признаш, филозофске аспекте прогресизам и предестинацију, а онда већ предпостављаш рачун неће бити добар по тебе. Ако прихваташ Смиљу за за светитељку, аутоматски усвајаш су црквену традицију, а то никад не смије бити ван оквира расположења твоје воље... пре 15 минута, Avocado рече Nisi baš najbolje razumeo, mada nisam ni ja objasnio... to o čemu ti pričaš je za mene činjenica... da mi se Bog javio, to bi za mene bila činjenica, kao što je činjenica da si mi se ti javio ovim porukama... to Božije javljanje možda drugima ne bih mogao da dokažem tako lako kao tvoje javljanje ili uopšte ne bih mogao da to dokažem drugima, ali za mene bi bilo činjenica... isto tako, a u vezi sa tvojom analogijom, bio sam zaljubljen, pa nemam nikakav problem da verujem da to postoji. Bog mi se nije javio, a naravno da mu je dozvoljeno da mi se javi, šta više ako je svemoćan, ne bih mogao da mu zabranim da mi se javi sve i da hoću... Цитат Што се тиче наше теме, изгледа да су исти предуслови и за атеизам и те, а то је пројекција субјект-објект, а у том свјету у коме је све субјект, објект, селф-објект затворене су теоретске могућности за пробој ових виших нивоа свјести, зато Шопенхауер својом вољом одржаваш тај свјет и својом вољом можеш да га мјењаш. Nisu isti preduslovi... nisu zatvorene teoretske mogućnosti... mešaš otvorenost uma sa naivnim prihvatanjem nebuloza... ... и ту Бог није свемоћан и можеш да му забраниш, јер он поштује слободу (као човјекову боголикост), тако ако осим отвероног ума имаш раположење воље и срце, све је суштински рјешено и питање је само кад ће се у времену одиграти. Хвала Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Новембар 18, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 18, 2019 пре 2 минута, Avocado рече Ne poznajem dovoljno Njutnovu mehaniku da bih pravio poređenje ali mogu ovako da ti odgovorim: pored nebrojenog broja novih činjenica koje smo saznali i svakodnevno saznajemo o živim bićima i ogromnog broja eksperimenata i istraživanja, još uvek nismo našli jednu jedinu činjenicu o živom svetu koja se ne uklapa u TE (koja je obara). Ниси одговорио на питање, иначе чињенице не обарају теорије - шибицару. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 18, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2019 пре 7 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Твоји клијети нису мјеродавно кад се расправља о суштини права, Tu sam prokomentarisao tvoju tvrdnju da sam mašio profesiju, a ne tvoje tvrdnje o suštini prava. Opet si zaboravio o čemu smo pričali? пре 7 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече по твоме прије постојања државе или по њеном укидању нестаје свако право Nisi dobro pročitao... država je bila jedna od primera... u zagradi... a ponovo pročitaj reči ispred zagrade... i u buduće nastoj da pravilno čitaš. пре 7 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече јер је уговор извор, Ugovor je samo jedan od mnogih formalnih izvora prava (mada neki autori smatraju da je isključivo zakon izvor prava, pa i u slučaju ugovora jer zakon obezbeđuje prinudno izvršenje ugovora)... takođe, postoje i različiti materijalni izvori (u slučaju ugovora, materijalni izvor bi bila npr. saglasnost volja ugovornih strana)... i tako... opet si nešto pogrešno razumeo... пре 7 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече али нећу да инсиистирам на обој побочној расправи, за сад довољно је да имамо разне концепције суштине Права, самим тим и разне могуће разраде. То одређује нека филозофија, па зато ћемо се овде вратити кад и ако признаш, филозофске аспекте прогресизам и предестинацију, а онда већ предпостављаш рачун неће бити добар по тебе. Priznajem da si napisao nebuloze o progresivizmu i predestinaciji u TE i genetici. пре 7 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Ако прихваташ Смиљу за за светитељку, аутоматски усвајаш су црквену традицију, а то никад не смије бити ван оквира расположења твоје воље... Ključna reč je "ako". пре 7 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече ... и ту Бог није свемоћан и можеш да му забраниш, јер он поштује слободу (као човјекову боголикост), тако ако осим отвероног ума имаш раположење воље и срце, све је суштински рјешено и питање је само кад ће се у времену одиграти. Хвала А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 18, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2019 пре 41 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Ниси одговорио на питање, иначе чињенице не обарају теорије - шибицару. Činjenice koje postoje u univerzumu, a ne bi smele da postoje ako je hipoteza/teorija tačna - obaraju hipotezu/teoriju... Tačno je i to da se obaranje ne odigrava automatski kako se takva činjenica pronađe, te da se dešavalo često u istoriji nauke da se takve činjenice tretiraju kao "anomalije", pa da teorija "opstaje" još neko vreme, dok se ne nađe bolja teorija (koja nema te anomalije)... ali to je po meni više semantika... i tu ove činjenice suštinski dovode do traganja za novom teorijom i obaranja postojeće teorije i potvrđuju obaranje (tako što nova teorija nema anomalije)... Na pitanje sam odgovorio najbolje što sam mogao s obzirom da ne znam dovoljno o Njutnovoj mehanici... dodatno, s obzirom da si napisao da činjenice ne obaraju teorije, ne znam na šta si mislio pod "eksperimentalna potvrdivost"... jer ja to razumem upravo kao proveru da li se neke činjenice ne uklapaju sa hipotezama... šta ti misliš da se radi u eksperimentu koji je relevantan za potvrdu/obaranje teorije? А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 18, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2019 пре 4 часа, obi-wan рече Vrlo interesantno... @Grizzly Adams, sta bi ovo moglo da znaci, lici na neki binarni kod?... Биће да су феминисткиње замениле нулу са узвичником... Оне и овако само вичу на неког. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Новембар 18, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2019 пре 9 минута, Grizzly Adams рече Биће да су феминисткиње замениле нулу са узвичником... Оне и овако само вичу на неког. Ма брате, те што вичу су добре. Најгоре су оне што смирено и монотоно понављају: патријархат... привилегија... токсична мужевност... Grizzly Adams and obi-wan је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Новембар 18, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 18, 2019 пре 55 минута, Avocado рече Činjenice koje postoje u univerzumu, a ne bi smele da postoje ako je hipoteza/teorija tačna - obaraju hipotezu/teoriju... Tačno je i to da se obaranje ne odigrava automatski kako se takva činjenica pronađe, te da se dešavalo često u istoriji nauke da se takve činjenice tretiraju kao "anomalije", pa da teorija "opstaje" još neko vreme, dok se ne nađe bolja teorija (koja nema te anomalije)... ali to je po meni više semantika... i tu ove činjenice suštinski dovode do traganja za novom teorijom i obaranja postojeće teorije i potvrđuju obaranje (tako što nova teorija nema anomalije)... Na pitanje sam odgovorio najbolje što sam mogao s obzirom da ne znam dovoljno o Njutnovoj mehanici... dodatno, s obzirom da si napisao da činjenice ne obaraju teorije, ne znam na šta si mislio pod "eksperimentalna potvrdivost"... jer ja to razumem upravo kao proveru da li se neke činjenice ne uklapaju sa hipotezama... šta ti misliš da se radi u eksperimentu koji je relevantan za potvrdu/obaranje teorije? Види, да се не разводњавамо ја бих да резмирам: Са теолошког аспекта од сваке теорије важније је твоје овде изјављено благовољеније, уколико је оно искрено сљеде догађају на трећем спрату, чему се бескрајно радујем, (уколико ме мајмунишеш у овоме онда се неће нажалост збивање неће бити радост). Тиме је све рјешено. Као са вољеном особом нема је и онда почиње постојати. Па не резумјем се ни ја у њунову механику али знам да у сваком погледу савршено функционише, не разумијем се ни у ТЕ али мислим да није до те мјере усавршена и порврђена. Замолио бих те да погледаш и неке од извора који су приведени јер не умијем тако добро као они да образложим ставове. Остављам за даље разматрање, да ли еволиционизам има филозофске апликације. Потребно је да макар за расправу усвојиш контексте које сам навео у тексту, каоко неби говорио да чињенице налазиш у универуму јер оне су у свјести. Зато сам покушавао да објасним те подмете. Можда је још подребна и диференција појимова: свјет, рефернтни оквир, универзум, физис, ккосмос, екумена, али можда и није толико битно. Потребан је и предах Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 18, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2019 пре 17 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече не разумијем се ни у ТЕ али мислим да није до те мјере усавршена и порврђена. S obzirom da misliš, slobodan si da kažeš u čemu TE nije potvrđena, i gdje su joj mane u odnosu na ono šta vidimo na zemlji u pogledu strukture i osobina živih biča? Samo zaobići abiogenezu, i porijeklo života jer se TE time ne bavi. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Новембар 18, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2019 пре 20 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече не резумјем се ни ја у њунову механику али знам да у сваком погледу савршено функционише Branka62 and Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 18, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2019 пре 36 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Види, да се не разводњавамо ја бих да резмирам: Са теолошког аспекта од сваке теорије важније је твоје овде изјављено благовољеније, уколико је оно искрено сљеде догађају на трећем спрату, чему се бескрајно радујем, (уколико ме мајмунишеш у овоме онда се неће нажалост збивање неће бити радост). Тиме је све рјешено. Као са вољеном особом нема је и онда почиње постојати. Ali to neće promeniti moje mišljenje o TE... osim ako mi u tom eksplicitnom javljanju Bog ne kaže da TE ne valja i zašto ne valja... ima baš mnogo vernika koji nemaju nikakvih problema sa TE... ne postoji nikakva nužna kolizija tu... kao što već rekoh, ateizam i TE su potpuno različite teme... пре 36 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Па не резумјем се ни ја у њунову механику али знам да у сваком погледу савршено функционише, не разумијем се ни у ТЕ али мислим да није до те мјере усавршена и порврђена. Na osnovu čega to misliš? пре 36 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Замолио бих те да погледаш и неке од извора који су приведени јер не умијем тако добро као они да образложим ставове. Nisi napravio ni dobar teaser koji bi me zainteresovao da ih pogledam. пре 36 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Остављам за даље разматрање, да ли еволиционизам има филозофске апликације. Cool... možda konačno saznamo i da ima... пре 36 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Потребно је да макар за расправу усвојиш контексте које сам навео у тексту, каоко неби говорио да чињенице налазиш у универуму јер оне су у свјести. Зато сам покушавао да објасним те подмете. Bojim se da ne razumem o čemu ovde pričaš... Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Новембар 18, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 18, 2019 пре 46 минута, Justin Waters рече S obzirom da misliš, slobodan si da kažeš u čemu TE nije potvrđena, i gdje su joj mane u odnosu na ono šta vidimo na zemlji u pogledu strukture i osobina živih biča? Samo zaobići abiogenezu, i porijeklo života jer se TE time ne bavi. Већ сам рекао да нећу да улазим у то, јер је приговор Еволуционистима на другом основу, само реците и вјероваћу на рјеч (да је потврђена, на нивоу већем, мањем, истом, као нпр њутнова механика и да то затворимо). Теза је јасна она пада заједно са Њутновом механиком јер пропада подмет - рефернтни оквир. Још даље, мој приговор није упућен само ТЕ него Еволуционистима без којих ТЕ - сложићеш се не бих постојала и који би шибициарски да се искључе из ТЕ контекста. Ако се нађе неко паметан па ми каже да би ТЕ постојала без Еволициониста као носилаца теорије, бићу принуђен да поновим да нема теорија у природи, и љутићу се јер Вам капирање слабо иде, а навео сам доста тога. Погледајте приведене изворе не могу сад сваки овде препричавати и бесмислено је, а можете и њих критиковати јер мање више моја маленкост је само аранжирала прилог. Али ево још мало поводом чињеница: Занимљиво је како усвајање само једне чињенице: "да је Смиља Аврамов света" вуче за собом читаву локомотиву чињњеница и један контекст: постојање светих,, заједницу светих, Свету Тројицу, Ангеле, Серафиме Херуфиме, Црквену организацију, цјелокупно учење цркве по свим основима, рај пако, црквени форум.....па и спасење. Чињенице ТЕ, вуку за саобом такође читав један контекст, намјера је да да се тај контекст учини транспарентним, јер то што није транспарентан је по моме искуству лоша индиција, из тог контекста за сад смо получили један (од многих) просторно временски модус, и једну (од више) филозофских пројекција), сада и Еволуционисту као носиоца који ето воли о себи да мисли да је објективан. У том оквиру треба да тече расправа и Ви не треба да се плашите да освјетлимо читав контекст, ма шта је у њему запретено. Кључно је да се боље разумје когитација - однос свјета и човјека, за Бога смо се договорили, "ако нас сјети на дан безбједности, сјети, ако не ником ништа, то је била наша дужност" У једном "моменту" човјек је у бескрајном космосу минијатуран и изчитава његове тајне, у другом он је већи од свјета, то нису тек наративи, човјеков однос са свијетом је измјењив... Просечан србенда је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Новембар 18, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 18, 2019 пре 18 минута, Avocado рече Nisi napravio ni dobar teaser koji bi me zainteresovao da ih pogledam. Bojim se da ne razumem o čemu ovde pričaš.. . Жао ми је, али се ти наводи подразумјевају и на њима стоји текст, потруди се... Ето то мораш размрсити гдје су чињенице у свјести или у природи, без тога не врједи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 18, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2019 пре 1 минут, Hadzi Vladimir Petrovic рече Жао ми је, али се ти наводи подразумјевају и на њима стоји текст, потруди се... Žao mi je... mrzi me... пре 1 минут, Hadzi Vladimir Petrovic рече Ето то мораш размрсити гдје су чињенице у свјести или у природи, без тога не врједи. Primarno su u prirodi... mi ih čulima opažamo i umom objašnjavamo, obrađujemo i slično... zbog ovog drugog su na neki način i u svesti... ali kad su samo u svesti, a ne i u prirodi onda to zovemo fantazije, a ne činjenice.... Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 18, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2019 пре 5 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Већ сам рекао да нећу да улазим у то, јер је приговор Еволуционистима на другом основу, само реците и вјероваћу на рјеч (да је потврђена, на нивоу већем, мањем, истом, као нпр њутнова механика и да то затворимо). Potvrđena je na većem nivou. Njutnova mehanika opisuje kretanje i uzajaman odnos nebeskih tijela...ali ne daje objašnjenje zaštoje odnos takav kakav jeste. TE je na nivou na kome je OTR Ajnštajna. пре 8 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Теза је јасна она пада заједно са Њутновом механиком јер пропада подмет - рефернтни оквир. Ne propada tu ništa. пре 9 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Ако се нађе неко паметан па ми каже да би ТЕ постојала без Еволициониста као носилаца теорије, бићу принуђен да поновим да нема теорија у природи, и љутићу се јер Вам капирање слабо иде, а навео сам доста тога. Ovo je kao da kažeš da Bog ne bi postojao bez vjernika, jer ko bi vjerovao u Boga....glupa konstatacija, i još je gradiš pametan. Naravno da bi TE važila i da sutra pomru svi Dokinsi i Ektinsi. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука