Jump to content

Истопљени Авокодо (Приговор евуолуционистма)

Препоручена порука

пре 24 минута, RYLAH рече

Друже, треба ти неки хоби, под хитно.

A to se sad tako zove?... :smeh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Da odgovorim i bar na one delove prve poruke koje razumem (ili mislim da razumem) i na koje ima smisla odgovarati...

пре 16 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Надаље ваља узети у обзир специфичности ТЕ која излази из научних оквира и постаје нека врста погледа на свијет, са филозофским претензијама те самим тим врши утицај на друге области живота, политику... па и теологију. 

TE ne izlazi iz naučnih okvira i nije nikakva vrsta pogleda na svet, niti ima filozofske pretenzije. TE je naučna teorija kao i svaka druga.

Određene naučne činjenice koje TE samo obrađuje i za koje nudi celovito i smisleno objašnjenje se ne uklapaju sa nekim idejama nekih ljudi o prošlosti planete i univerzuma.

Npr. ne određuje TE specifičan raspored fosila i sličnosti i razlike između njih u različitim geološkim slojevima... TE samo predstavlja objašnjenje za to... dok pobornici ideje da su sve vrste stvorene odjednom nemaju valjano objašnjenje za to kako se ove činjenice uklapaju u njihovu hipotezu.

Цитат

Свједоци смо покушаја да се ТЕ  хармонизује са учењима Цркве.

Stvarno? Ko i kad je pokušao da TE harmonizuje sa nekim učenjem Crkve?

Цитат

За даље разматрање ваљало би получити шта је то у ТЕ ненаучно - дакле филозофско?

Оно што прво пада у очи је својеврсан прогресизам, док у оквиру најновијих генетских доприноса биологије имамо предестинацију,

Progresivizam i predestinacija? Nešto si ozbiljno pomešao... odakle ti takve ideje i gde si u biologiji video progresivizam, a u genetici predestinaciju?

Цитат

Видимо да из само једне науке: биологије исходе  двије различите филозофске концепције!

Ne ishodi ni jedna. Biologija se ne bavi filozofijom.

Цитат

Зато приговор Те  упућујемо из једне за биологију темељне науке - физике и то сасвим лаички: подразумевани Декартов координатни систем - праволинијско вријеме-простор, све у једнаким континентима су основ развоја ТЕ, међутим тај простор је превазиђен, а са њиме и ТЕ.

"Prevaziđen" je Ajnštajnovim konceptom prostor-vremena, na način koji nema nikakvog uticaja na TE.

Цитат

Како функционише ТЕ у свијету (референтном систему) са кружним моделом времена, какав је је био у Антици или са Ничеовим "вјечни враћањем истог"?
Као смјена еволуција и револиција и никако.

Skoro ništa od nauke "ne funkcioniše" u referentnom sistemu sa kružnim modelom vremena... zato i znamo da taj model nije dobar.  (ako uopšte dobro razumem na koji model misliš)

Цитат

Мада боље признати право јачег који произилази из еволуције и превентивне егзекуције из генестке предестунације него пишат уз вјетар иначе промјењивог правца?

Pravo jačeg ne proizilazi iz evolucije... biologija se ne bavi pravom živih bića da nešto urade (šta treba), samo (između ostalog) opisuje šta živa bića rade (šta jeste). Pomešati ta dva je izuzetno neinteligentno...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Avocado рече

Ne razumem. Sa čim je pravo u harmoniji?

Kakve implikacije TE ima na pravo?

Жао ми је што не разумјеш, то ти је струка , света Смиљо ти помози, Право (класично-Римско-Медитеранско- западно европске цивилизације) је у хармонији са Црквеним учењем о непоновљвости људске личности, о њеном божанственоме образу. Заштита те Личности је суштина права. Не срамоти се.

С тим у вези у нашој традицијама не постоји убиство,краве, мајмуна, или кокошке, него се ти "еволуитивни облици гаје и кољу без икаквих правних посљедица" ...

Нећу одмах да разлежем до краја, али ако би ти филозофске импликације ТЕ до краја усвојио, односно примјенио те филозоске аспекте на суштину права, и даље из те суштине развио првну науку хармонизовану са ТЕ - морао би бити лишен лиценце.

Право подразумијева да је човјек образ Божији, а ТЕ да је човјек животиња.

U kojem udžbeniku ili naučnom radu iz biologije si pročitao nešto o hipostazama ili o tehničkim i prizemnim bićima (i netehničkim i neprizemnim bićima)? (šta god to bilo)

И опет си почео да шибицариш, моји су услови разговора текст и апарат који га прати, ако се са нечим у тексту или апарату слажеш или не слажеш обавјести ме и биће лакше.

Sektu u okviru koje religije?

Sad već ne znam koji smo to mi? Jel i dalje pričaš o TE?

Као "научне" Атеисте, а оне који неспретно уносе филозофске димензије ТЕ у религију, као секту у оквиру те религије.

Да ли ти прихваташ да ТЕ има неке филозофске димензије, и  или да ли је ТЕ разлог твога атеизма или један од разлога ( да бих знао да ли има и теолошке апликације)

smilja-750x482.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Жао ми је што не разумјеш, то ти је струка , света Смиљо ти помози, Право (класично-Римско-Медитеранско- западно европске цивилизације) је у хармонији са Црквеним учењем о непоновљвости људске личности, о њеном божанственоме образу. Заштита те Личности је суштина права. Не срамоти се.

Nije... suština prava je u nastojanju neke zajednice (međunarodne, države, društva, regiona, grada, kompanije, udruženja) da se usmeri ponašanje ljudi (kroz zabrane) ka ponašanju koje je za tu zajednicu prihvatljivo ili poželjno... postojalo je i pre Crkve i njenih učenja i postojalo bi i da Crkva nikada nije ni nastala... zaštita čoveka, njegovih prava i sloboda jeste centralno mesto, ali to je zato što svaki čovek želi da bude zaštićen od toga (a mi stvaramo pravo, ne mravojedi i zebre) i zato što su zajednice ljudi koje to nisu štitile loše prolazile...

Ovo sve naravno je dosta pojednostavljena priča o pravu ali nemam sad baš toliko vremena da ti sve potanko objašnjavam...

С тим у вези у нашој традицијама не постоји убиство,краве, мајмуна, или кокошке, него се ти "еволуитивни облици гаје и кољу без икаквих правних посљедица" ...

To ne postoji u našim tradicijama (ali ne u vezi sa tim što ti navodiš)... mada su određeni oblici zaštite životinja* postojali i ranije, a danas ih ima sve više, iako i dalje postoji bitna razlika u tome da su životinje objekat zaštite, a ne subjekat prava (ne smatramo da životinje imaju prava, nego ih mi štitimo od ljudi koji su bolesnici) ... dakle, ni ovo nema veze sa učenjem Crkve, već sa tim u kakvom društvu/državi/svetu današnji ljudi žele da žive... ne žele da žive u svetu u kojem neko muči životinje i zato je mučenje životinja zabranjeno... žele (većina) da jedu piletinu i zato uzgajanje i ubijanje pilića nije zabranjeno... as simple as that...

* pisaću "životinja" umesto "ostalih životinja" radi skraćenja.

Нећу одмах да разлежем до краја, али ако би ти филозофске импликације ТЕ до краја усвојио, односно примјенио те филозоске аспекте на суштину права, и даље из те суштине развио првну науку хармонизовану са ТЕ - морао би бити лишен лиценце.

Hajde pokušaj da razložiš...

Право подразумијева да је човјек образ Божији, а ТЕ да је човјек животиња.

Biologija podrazumeva da je čovek životinja potpuno nevezano od TE.... to sam već objašnjavao na temama na kojima si i ti učestovovao, pa neću ponavljati.

Ideja da bi uklanjanjem TE čovek bio klasifikovan nekako drugačije, a ne kao eukariota, životinja, kičmenjak, tetrapod, sisar, primat ukazuje na nepoznavanje biologije.

И опет си почео да шибицариш, моји су услови разговора текст и апарат који га прати, ако се са нечим у тексту или апарату слажеш или не слажеш обавјести ме и биће лакше.

Da bih mogao sa nečim da se složim ili ne složim, prvo je potrebno da razumem. Stoga sam ti postavio pitanja kako bismo se razumeli. Ako nisi ni u jednom biološkom udžbeniku ili naučnom radu pročitao ništa o tome, odakle ti ideja da biologija to nešto "ukida", a ne da se samo time ne bavi jer to i nije predmet njenog proučavanja?

Као "научне" Атеисте, а оне који неспретно уносе филозофске димензије ТЕ у религију, као секту у оквиру те религије.

Koji ateista i kada je pokušao da unese neke "filozofske dimenzije" TE u religiju???

Kako odsustvo vere u Boga može da bude religija?

Да ли ти прихваташ да ТЕ има неке филозофске димензије,

Ne znam šta podrazumevaš pod "ima neke filozofske dimenzije"... ta fraza može svašta da znači... ili jednostavnije je da mi objasniš koje "filozofske dimenzije" ima TE pa da ti odgovorim da li se sa tim slažem ili ne.

и  или да ли је ТЕ разлог твога атеизма или један од разлога ( да бих знао да ли има и теолошке апликације)

Nije. Razlog mog ateizma je što nisam nikada čuo neke meni dovoljno ubedljive argumente i činjenice koji bi me uverili da Bog postoji... TE nema ama baš nikakve veze sa tim... da TE ne postoji, samo bismo imali misteriju oko toga kako su se razvile vrste, brisanje TE iz "kolektivne svesti" ne bi imalo nikakve teološke implikacije... "God did it" i dalje ne bi bio validan odgovor na pitanje kako je sve to nastalo i kako se razvijalo...

smilja-750x482.jpg

Smilja... :)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Avocado рече

TE ne izlazi iz naučnih okvira i nije nikakva vrsta pogleda na svet, niti ima filozofske pretenzije. TE je naučna teorija kao i svaka druga. :bu:

Мислим да је мало оних који ће овај узети за озбиљно, већ сам објаснио да те има рупа за разлику од нпр. Њурнове механике. Али у то не бих да улазим јер се мој приговор евуулоцијонистима не садржи у томе. Љепо ми одговори да ли твој атеизам и еволуционизам имају икакве везе? Неке заједничке тачке, условљености и то ми предочи. То ми је потребно за горе изведени аспект теологије.

Progresivizam i predestinacija? Nešto si ozbiljno pomešao... odakle ti takve ideje i gde si u biologiji video progresivizam, a u genetici predestinaciju

Јок, ТЕ заступа платоничарску декаденцију: сви смо се одвојили од непокретног покретача и духовног свјета. А генетика негира генетску предодређеност?:))

"Prevaziđen" je Ajnštajnovim konceptom prostor-vremena, na način koji nema nikakvog uticaja na TE.

Skoro ništa od nauke "ne funkcioniše" u referentnom sistemu sa kružnim modelom vremena... zato i znamo da taj model nije dobar.  (ako uopšte dobro razumem na koji model misliš)

Нема никаквог, само што не постоји свјет унутар којег је ТЕ постављена, односно тај свјет је само један од модуса, зато сам ти понудио други (од многих) да бих у њега поставио ТЕ и видио како ради. (наравно не функционише ништа од науке која је тај подмет подразумјевала) али све остало да, рецимо реинкарнација.

Дакле зајључак је један: Те дјелимично функционише унутар једне пројекције бића.  И ту га вежи.

Међутим као што ћемо надамо се видјети у даљем току расправе Еволуционисти имају много шире претензије а ТЕ филизофске и политичке апликације.

А могуће и духовне!

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, obi-wan рече

Vrlo interesantno... @Grizzly Adams, sta bi ovo moglo da znaci, lici na neki binarni kod?... huh.png.9d3cc4a1fed5d01747e449fbb7301a39.png

!!1 = није (није 1) => 1

!1 = није 1

1 и није 1 => сви природни бројеви

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Avocado рече

Nije... suština prava je u nastojanju neke zajednice (međunarodne, države, društva, regiona, grada, kompanije, udruženja) da se usmeri ponašanje ljudi (kroz zabrane) ka ponašanju koje je za tu zajednicu prihvatljivo ili poželjno... postojalo je i pre Crkve i njenih učenja i postojalo bi i da Crkva nikada nije ni nastala... zaštita čoveka, njegovih prava i sloboda jeste centralno mesto, ali to je zato što svaki čovek želi da bude zaštićen od toga (a mi stvaramo pravo, ne mravojedi i zebre) i zato što su zajednice ljudi koje to nisu štitile loše prolazile...

Ovo sve naravno je dosta pojednostavljena priča o pravu ali nemam sad baš toliko vremena da ti sve potanko objašnjavam...

Ти си машио професију, демагогија ти лежи, осим тога видим да ниси у њу упућен, јер није држава субјект права, како те можда Хегел из своје обичајности учио, али шта да се ради, растао си у етатистичкој средини и колективу. Суштина права је заштита личности у свим њеним модусима. То неможеш сад утувити, али полако.

Предлажем да ти насликам икону свете Смиље па да радиш метаније.

Видиш како и се филозофијски аспекти, односе на право, па се мјеља и сама суштина прва, остаје још да докажемо да ТЕ има филозофијске изводе, што је очигледно, али потрудићу се да Вам учиним доступним, ако будете добре воље.

To ne postoji u našim tradicijama (ali ne u vezi sa tim što ti navodiš)... mada su određeni oblici zaštite životinja* postojali i ranije, a danas ih ima sve više, iako i dalje postoji bitna razlika u tome da su životinje objekat zaštite, a ne subjekat prava (ne smatramo da životinje imaju prava, nego ih mi štitimo od ljudi koji su bolesnici) ... dakle, ni ovo nema veze sa učenjem Crkve, već sa tim u kakvom društvu/državi/svetu današnji ljudi žele da žive... ne žele da žive u svetu u kojem neko muči životinje i zato je mučenje životinja zabranjeno... žele (većina) da jedu piletinu i zato uzgajanje i ubijanje pilića nije zabranjeno... as simple as that...

* pisaću "životinja" umesto "ostalih životinja" radi skraćenja.

Па ето нормално је код нас да животиљу прикољеш и не одговараш ( то је феномен, али ако се вратиш на оно из чега то извире...ево ти једна линк). Пошто си се ти већ међу животиње спашава те само што сам вегетријанац.;)

Nije. Razlog mog ateizma je što nisam nikada čuo neke meni dovoljno ubedljive argumente i činjenice koji bi me uverili da Bog postoji... TE nema ama baš nikakve veze sa tim... da TE ne postoji, samo bismo imali misteriju oko toga kako su se razvile vrste, brisanje TE iz "kolektivne svesti" ne bi imalo nikakve teološke implikacije... "God did it" i dalje ne bi bio validan odgovor na pitanje kako je sve to nastalo i kako se razvijalo...

Па да хоћеш да читаш пажљивије видио бих да сам ти то већ горе рекао, тражиш Бога на првом спрату у свјету чињеница, евентуално на другом спрату, "али душа земљи тежи- и то да знаш" Просто имаш метедску грешку, зато сам ти привео Шопенхауера " Свјет као воља и представа" гдје показује да је сваки свјет то.

Уби те објективност, нико ти никад неће ни дати чињенице које би те инициралу у Цркву, него те наговарам да оставиш "експериментални" простор и дозволиш Богу да ти се јави. И ако се отвори трећи спрат, свеће бити јасно.

Могу једино још да ти пружим аналогију са заљубљивањем, нема тог свјета док се отвори "други спрат" а онда крене дрма. На трећем спрату та драме је Литургија.

Што се тиче наше теме, изгледа да су исти предуслови и за атеизам и те, а то је пројекција субјект-објект, а у том свјету у коме је све субјект, објект, селф-објект затворене су теоретске могућности за пробој ових виших нивоа свјести, зато Шопенхауер својом вољом одржаваш тај свјет и својом вољом можеш да га мјењаш.

Јер човјек је својим когитацијама увезан са свјетом и заједно се мјењају, зато Хајдегер неће да каже човјек, јер је то више постало појам, селф објект, него каже опстанак.

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Мислим да је мало оних који ће овај узети за озбиљно, већ сам објаснио да те има рупа за разлику од нпр. Њурнове механике. Али у то не бих да улазим јер се мој приговор евуулоцијонистима не садржи у томе.

1. A što onda ulaziš?

2. Nisi objasnio da TE "ima rupe", samo si izbacio tu tvrdnju bez ikakvog obrazloženja i objašnjenja... pa čak ni navođenja koje "rupe".

3. Sve da jesi objasnio da TE "ima rupe" i da to objašnjenje "pije vodu", kakve to ima veze sa tvrdnjom na koju repliciraš (TE ne izlazi iz naučnih okvira i nije nikakva vrsta pogleda na svet, niti ima filozofske pretenzije. TE je naučna teorija kao i svaka druga) u kojoj se o "rupama" uopšte i ne priča?

4. Zašto misliš da je meni ili bilo kome bitno da sazna da ti misliš da je malo onih koji bi navedenu tvrdnju uzeli za ozbiljno? Ako ti to misliš onda je to sigurno tako? Ako je malo takvih onda je tvrdnja automatski neozbiljna? :D

Цитат

Љепо ми одговори да ли твој атеизам и еволуционизам имају икакве везе? Неке заједничке тачке, условљености и то ми предочи. То ми је потребно за горе изведени аспект теологије.

Formulacija "ljepo mi odgovori" nekako implicira kao da si me to već pitao, pa ti nisam lepo odgovorio. :D

Elem, odgovor je: nemaju nikakve veze. Jedno je odgovor na pitanje da li ja verujem da Bog ne postoji. Drugo je objašnjenje razvoja različitih vrsta živih bića.

Цитат

Јок, ТЕ заступа платоничарску декаденцију: сви смо се одвојили од непокретног покретача и духовног свјета.

U kojem udžbeniku biologije ili naučnom radu si pročitao da TE to zastupa i uopšte da se bavi "nepokretnim pokretačem" i duhovnim svetom?

Цитат

А генетика негира генетску предодређеност?:))

Vidi ovako... u kafani, kad ekipa malo i popije i svi pričaju u glas, nekad i može da prođe ta fora da pričaš o jednom, pa se posle praviš da pričaš o drugom i tako praviš sagovornika ludim. Ovde, na forumu, ostaje pisani trag razgovora, pa samo ti ispadneš lud kad to pokušavaš. Pričao si o predestinaciji, a ne o "genetskoj predodređenosti"... predestinacija je ideja po kojoj sva dešavanja unapred određena (bilo sudbinom, bilo voljom nekog natprirodnog entiteta)... ono što ti nazivaš genetska "predodeđenost" je nešto sasvim drugačije od predestinacije...

Цитат

Нема никаквог, само што не постоји свјет унутар којег је ТЕ постављена, односно тај свјет је само један од модуса, зато сам ти понудио други (од многих) да бих у њега поставио ТЕ и видио како ради. (наравно не функционише ништа од науке која је тај подмет подразумјевала) али све остало да, рецимо реинкарнација.

TE kao i ostatak nauke je model... model nečega naravno nije nikad identičan sa tim što se predstavlja modelom... ali je manje ili više verodostojan... realističnije ili manje realistično predstavlja to nešto... model univerzuma koji nam daje nauka, kada se uporedi sa onim što vidimo u univerzumu deluje realistično... model koji podrazumeva ciklično vreme i reinkarnaciju se ne uklapa sa onim što vidimo u univerzumu. Da bi oborio postojeći model, moraš da ponudiš model koji preciznije opisuje univerzum, a ne samo da kažeš da postoji i drugi model...

Što si preskočio ove delove moje poruke:

Цитат

Свједоци смо покушаја да се ТЕ  хармонизује са учењима Цркве.

Stvarno? Ko i kad je pokušao da TE harmonizuje sa nekim učenjem Crkve?

Цитат

Мада боље признати право јачег који произилази из еволуције и превентивне егзекуције из генестке предестунације него пишат уз вјетар иначе промјењивог правца?

Pravo jačeg ne proizilazi iz evolucije... biologija se ne bavi pravom živih bića da nešto urade (šta treba), samo (između ostalog) opisuje šta živa bića rade (šta jeste). Pomešati ta dva je izuzetno neinteligentno...

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, grigorije22 рече

Još samo da odgovorimo kako je to onaj teolog smrđeo što je branio evoluciju?:ani_biggrin:

Већ сам рекао оно што би могло да смрди је сужавање човјека, односно укидање духа и душе.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Avocado рече

1. A što onda ulaziš?

2. Nisi objasnio da TE "ima rupe", samo si izbacio tu tvrdnju bez ikakvog obrazloženja i objašnjenja... pa čak ni navođenja koje "rupe".

3. Sve da jesi objasnio da TE "ima rupe" i da to objašnjenje "pije vodu", kakve to ima veze sa tvrdnjom na koju repliciraš (TE ne izlazi iz naučnih okvira i nije nikakva vrsta pogleda na svet, niti ima filozofske pretenzije. TE je naučna teorija kao i svaka druga) u kojoj se o "rupama" uopšte i ne priča?

4. Zašto misliš da je meni ili bilo kome bitno da sazna da ti misliš da je malo onih koji bi navedenu tvrdnju uzeli za ozbiljno? Ako ti to misliš onda je to sigurno tako? Ako je malo takvih onda je tvrdnja automatski neozbiljna? :D

Не улазим, ето ти реци и то ћу ти вјероват на рјеч, да ли је ТЕ постигла унутрашњу сабршенст и експерименталну потврдивост као Њутнова механика?

Elem, odgovor je: nemaju nikakve veze. Jedno je odgovor na pitanje da li ja verujem da Bog ne postoji. Drugo je objašnjenje razvoja različitih vrsta živih bića.

Елем, пишемо интезивно и поруке иду на прескок, не треба да журимо, у предходном посту сам дао одговор на ову, твој атеизам и те расту из истог корјена, односно свијета.

U kojem udžbeniku biologije ili naučnom radu si pročitao da TE to zastupa i uopšte da se bavi "nepokretnim pokretačem" i duhovnim svetom?

Не шибицари, очигледано је да је ТЕ прогресизам, настају прво једноставни, а онда све бољи и бољи , савршенији и компликованији облици, са друге стране Платонизам је декаденција иде се од савршенства на доле, два супротна модела. Почео си од тврдње да ТЕ не садржи прогресизам као моду тог доба, моја замједба је била иронична. Дакле признај прогресизам, немаш куд,

Vidi ovako... u kafani, kad ekipa malo i popije i svi pričaju u glas, nekad i može da prođe ta fora da pričaš o jednom, pa se posle praviš da pričaš o drugom i tako praviš sagovornika ludim. Ovde, na forumu, ostaje pisani trag razgovora, pa samo ti ispadneš lud kad to pokušavaš. Pričao si o predestinaciji, a ne o "genetskoj predodređenosti"... predestinacija je ideja po kojoj sva dešavanja unapred određena (bilo sudbinom, bilo voljom nekog natprirodnog entiteta)... ono što ti nazivaš genetska "predodeđenost" je nešto sasvim drugačije od predestinacije.

Немој да си цјепидлака, не негирам сваки вид предестинације, чак сам рекао да и Црква може свој појам да коригује. Предестинација или предодређеност небитно, признај да постоји неки било какав вид предодређености, немаш куд.

TE kao i ostatak nauke je model... model nečega naravno nije nikad identičan sa tim što se predstavlja modelom... ali je manje ili više verodostojan... realističnije ili manje realistično predstavlja to nešto... model univerzuma koji nam daje nauka, kada se uporedi sa onim što vidimo u univerzumu deluje realistično... model koji podrazumeva ciklično vreme i reinkarnaciju se ne uklapa sa onim što vidimo u univerzumu. Da bi oborio postojeći model, moraš da ponudiš model koji preciznije opisuje univerzum, a ne samo da kažeš da postoji i drugi model...

И ти си се због модела који се набацује на физис одрекао свога божанског образа?

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

то је феномен, али ако се вратиш на оно из чега то извире...ево ти једна линк

Заборавих, ово је прилог горњем посту, говори о разлици човјека и животиље у источном и западном мишљеу

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Ти си машио професију,

Srećom, moji klijenti se sa tobom ne slažu, a tvoje mišljenje u vezi sa tim me ne interesuje ni najmanje.

Цитат

демагогија ти лежи, осим тога видим да ниси у њу упућен, јер није држава субјект права, како те можда Хегел из своје обичајности учио, али шта да се ради, растао си у етатистичкој средини и колективу.

Država je svakako subjekt prava... i to dvostruko, subjekt je javnog prava jer npr. "ima pravo" da te obaveže da platiš porez, a subjekt je i privatnog prava jer može npr. sa tobom da zaključi ugovor da okrečiš neki fakultet (pa da i ti jednom možeš da kažeš "Danas sam završio Pravni fakultet!") i onda u okviru tog ugovora "ima prava" kao i bilo koja druga ugovorna strana (kompanija ili fizičko lice) koja zaključi takav ugovor, npr. da traži naknadu štete jer si loše okrečio Pravni fakultet...

Цитат

Суштина права је заштита личности у свим њеним модусима. То неможеш сад утувити, али полако.

Zaštita raznih prava i sloboda čoveka zaista jeste centralna stvar u pravu i to sam već i napisao... ja to ne bih nazvao suštinom prava, objasnio sam i šta po mom mišljenju jeste... a pošto na to nisi imao nikakve primedbe osim nebuloze da država nije subjekt prava, ne vidim smisao ponavljanja ove teze... i to u malo izmenjenoj formi koja sad već (tako brzo) odustaje od pominjanja Crkve.

Цитат

Предлажем да ти насликам икону свете Смиље па да радиш метаније.

Sjajan predlog.

Цитат

Па ето нормално је код нас да животиљу прикољеш и не одговараш ( то је феномен, али ако се вратиш на оно из чега то извире...ево ти једна линк). Пошто си се ти већ међу животиње спашава те само што сам вегетријанац.;)

Nisi uopšte pročitao to na šta repliciraš ili nešto od toga nisi razumeo?

Цитат

Па да хоћеш да читаш пажљивије видио бих да сам ти то већ горе рекао, тражиш Бога на првом спрату у свјету чињеница, евентуално на другом спрату, "али душа земљи тежи- и то да знаш" Просто имаш метедску грешку, зато сам ти привео Шопенхауера " Свјет као воља и представа" гдје показује да је сваки свјет то.

Уби те објективност, нико ти никад неће ни дати чињенице које би те инициралу у Цркву, него те наговарам да оставиш "експериментални" простор и дозволиш Богу да ти се јави. И ако се отвори трећи спрат, свеће бити јасно.

Могу једино још да ти пружим аналогију са заљубљивањем, нема тог свјета док се отвори "други спрат" а онда крене дрма. На трећем спрату та драме је Литургија.

Nisi baš najbolje razumeo, mada nisam ni ja objasnio detaljnijr... i to o čemu ti pričaš je za mene činjenica... da mi se Bog javio, to bi za mene bila činjenica, kao što je činjenica da si mi se ti javio ovim porukama... to Božije javljanje možda drugima ne bih mogao da dokažem tako lako kao tvoje javljanje ili uopšte ne bih mogao da to dokažem drugima, ali za mene bi bilo činjenica... isto tako, a u vezi sa tvojom analogijom, bio sam zaljubljen, pa nemam nikakav problem da verujem da to postoji.

Bog mi se nije javio, a naravno da mu je dozvoljeno da mi se javi, šta više ako je svemoćan, ne bih mogao da mu zabranim da mi se javi sve i da hoću...

Цитат

Што се тиче наше теме, изгледа да су исти предуслови и за атеизам и те, а то је пројекција субјект-објект, а у том свјету у коме је све субјект, објект, селф-објект затворене су теоретске могућности за пробој ових виших нивоа свјести, зато Шопенхауер својом вољом одржаваш тај свјет и својом вољом можеш да га мјењаш.

Nisu isti preduslovi... nisu zatvorene teoretske mogućnosti... mešaš otvorenost uma sa naivnim prihvatanjem nebuloza...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...