Jump to content

Црквењак :)))

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

• Одговори 235
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Подели на овим сајтовима

јој,одавно се нисам овако добро насмејао:))

прочитао сам све приче у једном даху и верујте ми да су све добре.

Што се тиче брата Дејана,мало је ,из превелике жеље да заштити веру на истинити начин,погрешно схватио саме приче.Немојмо га осуђивати,верујем да је имао крајње добре намере.

ПС:за ових 7 година мога свештеничког делања има  много згода и незгода,па ако треба прилога за књигу,јавитеconfused)

не тражим надокнаду за ауторска права4869))

www.pobedonosac.com

презентација Храма Св.Георгија у Бору

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Отец, нико човека није ни осуђивао, мислим да нема потребе ни коментарисати о томе. Човек није разумео најбоље ствари и то је то.

Супер, шаљи прилоге, а надокнаду свакако нећеш добити.  :)

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...
  • 3 weeks later...
  • Гости
Guest свештеник Иван

Једно крштење

- А који си сад па ти ? Де је поп ?!

- Ја сам ти црквењак , шта вам треба господин попа?

- Имамо крштење.

- Аха , а јел заказато ?

- Јесте још пре месец дана.

- А ви сте они у 12 за крштење из те и те улице?

- Да , ми смо.

- Е па лепо сад ће господин за који минут... причекајте... нека уђу сви у Цркву .

- А значи може да се уђе у Цркву?

- Па што не би могло?

- Само питам...

Улазе сви...млоги народ ... има их око 50-ак.Зверњају у плафон у недовршене фреске, једни седају , једни стоје прекрштених руку и ногу , гласно разговарају, довикују се, телефонирају , псују. Види се да нису никад присуствовали ни једном богослужењу.Шетају по Цркви као по корзу , све разгледају као да су у музеју, чачкају, преврћу књиге . Један на крају упада са цигаретом.

- Извинте господине , не можете са цигаретом у Цркву.

- А што не може ???

- Зато што не може !!

Излази напоље видно озлојеђен и увређен , баца опушак тик испред црквених врата и улази испуштајући дим у Цркву као бесан змај после сукљања ватре, одмери ме очима и знам-замрзео ме је из дубине душе.

Прилази ми једна снаша:

- Ја сам мајка.

- Драго ми је , ја сам црквењак .Како мислите мајка ?

- Мајка детета које ће да се крсти. Знате ја сам јааако побожна , ја сам хтела чим ми се син оваплотио да га одма крстим после пар дана, али ми нису дали свекар и свекрва .Знате они нису побожни.

- Оваплотио ?!

- Да, одма из породилишта кад смо изашли.

- ...

Долази господин попа , уљудно поздравља све присутне , неки му одпоздраве , неки се као нешто окрећу па као нешто гледају , наводно га нису чули. Одма меће епитрахиљ зове кума и родитеље , они доносе дете и бело платно и почиње крштење.

- Одричеш ли се сатане ? - пита попа кума.

Кум као да се мало предомишља , па нако себи у браду каже да се одриче.

- И дуни и пљуни на њега. - каже попа куму.

Кум се навије према детету и запљуне га.

Ја стао па гледам , не могу да верујем, попа се збуни за час , па настави даље, присутни народ очигледно не види у чему би могао бити проблем те се не обазире.

Одлазим до олтара као нешто и умирем од смеха.

Заврши се некако крштење , дете се њари све време јер га крштавају на први рођендан, везано је за мајку и не подноси да га ико дира или неко други држи.У једном моменту дете је толико плакало да се и свекрва заплакала за њим а на мене и попа гледала је као на крвнике.

Попакујем ствари које су донели - свећу, бело платно, прамен косе од детета  и приметим чашу , питам јел њиова чаша они кажу да јесте и  да је то чаша за крштење, с обзиром на екипу видим да им не вреди објашњавати да чаша иде за венчање а не за крштење , спакујем им и ту чашу "од крштења" и предам све ђутуре.

Узимам тефтере од крштења да убележим податке , прилази отац детета.

- Име детета , датум рођења , ваше име , занимање, националност , вероисповест... - питам ја све по реду како иде , он одговара.

- Да ли је дете близанац ?

- Јесте - каже отац.

- Па где му је брат ?

- Који брат ?

- Па његов , брат близанац ?

- А нееее, нема он брата .

- Па како је онда близанац ?

- У хороскопу !

- У хороскопу ?!!

- Па да.

- Добро , узели смо податке, ви знате да би требали даровати цркву за ово крштење, мислим свештеника.

- Да знамо.Ево сад ћу ја.

И одлази код господина попе, загрлио попу , нешто диване и потом долази мени те каже:

- Све је регулисано.

Одлазе сви , татко се задовољно смеши и трља рукама.Видим ја ту нешто није како треба с обзиром да је кисо био сво крштење. Прилазим господину попи :

- Јел оче , плати ли ти овај што год ?

- Шта јел плати , па зар није теби платио?

- Није , сад је дошо и реко да је све регулисано.

- Па то је и мени реко !

...
Подели на овим сајтовима

greengrin smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif

''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''.

Подели на овим сајтовима

greengrin smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...