Jump to content

Starac rek'o; Guruizam u pravoslavlju

Natasa.

Препоручена порука

пре 2 минута, Ćiriličar рече

Послушај, прича Милин како му дошла девојка да јој чита молитву да се уда БАШ за неког тамо...

Prolazim ja pored crkve posle nekog venčanja, tu sve po propisu muzika, vesele se svatovi, veseli se mlada i ja mrmljam sebi u bradu-šta se raduješ mlada, igraj danas jer ćeš ceo život da se maltretiraš :smeh1:.

Nije smešno :dry:

Подели на овим сајтовима

@Nikola Stojanovic  Знаш како старац, ал' неки, чика Душко, каже - ако се двоумиш између две девојке, увек изабери другу, јер да је прва била довољна и добра, друга не би ни постојала. ?

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Е сад ти нас мушкарце црниш цццц...а послушај ово, истинито. Баба  моја (то ти је било после Првог св. рата негде)...дошли просци да је просе. Њу нико ни за шта не пита него оца, од оца ишту девојку...мој деда био сирома, мати му умрла на порођају, отац после умро, њега отхранио комшија ""тутор" се то зове, старатељ, па кад је детте поодрасло, показао му међе "ово ти је земља" - коров, нека цркавица, нико обрађивао није деценију и по - ко ће њега мученика. Ал' деда био бараба опасан...он се са бабмом договрио....али не само да ј еодведе, него да осрамоти просце (неки богати, па мисле могу све).

Дошли проци у кућу, вече, кафа, ракија, здравице...а баба посуђе покупила са стола - служи будућа снајка, а просци меркају - па са оним посуђем на бунар у близини да их, фол, опере. Крај бунара деда чека...и оде баба.

Замислите вече са домаћином и просцима после кад је отац обећао ћерку, требала је и она да изађе и потврди...а ње нигде, са дедом у неком кијеру (=дрвена кућица). Жене су ти опасне Нато, само ти то јоп ниси схватила... :)

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Natasa. рече

Prolazim ja pored crkve posle nekog venčanja, tu sve po propisu muzika, vesele se svatovi, veseli se mlada i ja mrmljam sebi u bradu-šta se raduješ mlada, igraj danas jer ćeš ceo život da se maltretiraš :smeh1:.

Nije smešno :dry:

Alo, Nale!

Nema me kratko na forumu i ti se, izgleda mi, odmah udala. ❤

#iskustvenirealnipesimizam

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, ana čarnojević рече

pa to...oce baba Mileta1324_womens

како су се смували баба и деда:

- јел би ти мене шћела кад би ја тебе шћео? 

и баба шћела... 

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Natasa. рече

I kakve to veze ima sa propadanjem Srba? E, ovo si super citirao-tipičan primer ''rek'o starac". Priča mu nije na mestu, ali je monah koji je dotakao čuveni abortus i okrivio žene...neprikosnoveni miks da nimalo ne sagledamo kritički problem nestanka naroda. Nije frka u bedi, sirotinji, korupciji, brain drain-u, masovnim migracijama...ali što Srpkinje abortiraju dok ih muškarci kume Bogom da rode :0212_rolleyes:...sve trče za njima po klinikama-NE, NE ČINI TO IMAŠ MOJU 100% PODRŠKU! Pre će da je odveze na taj abortus...ili da onaj beskičmeni odgovor-uradi ti kako misliš da treba, ja ću poštovati tvoju odluku, dok u sebi mantra-molim te abortiraj, molim te abortiraj...

Ima jer Srbi kao pravoslavni narod ne žive po Božjem zakonu. Bog onda okreće glavu i onda dolaze narodi koji su jači da otimaju teritorije i drugi zulimi. Ovo nije reko starac neko Presveta Bogorodica koja mu se javila i otkrila kako stoje stvari. 

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, grigorije22 рече

Ima jer Srbi kao pravoslavni narod ne žive po Božjem zakonu. Bog onda okreće glavu i onda dolaze narodi koji su jači da otimaju teritorije i drugi zulimi. Ovo nije reko starac neko Presveta Bogorodica koja mu se javila i otkrila kako stoje stvari. 

Pošto u ostalim pravoslavnim zemljama abortusa nema? Svi žive po Božijem zakonu, samo Srbi greše?

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, Natasa. рече

Starac rek'o...svetac rek'o...

Koliko kritički posmatrate tekstove i žitija staraca i svetaca, savete monaha? Kritikujemo pripadnike istočnjačkih religija kad slepo slušaju svoje učitelje i gurue, ali prvi ćemo da citiramo bez ikakve kritičke svesti starca/monaha, ma koliko suluda priča bila. 

Zašto posmatramo starce/ monahe, pa i svece kao neprikosnovene autoritere? I oni su ljudi...

Ne znam, meni i u žitijama svetih ima nekih čudnih priča. Bože me prosti priča kako je Sv. NIkola sredom i petkom nije pio majčino mleko dok je bio beba....Da prosti Sv Nikola ako je tačno...ali meni je čudno

Ima gordosti naravno...kod staraca, ima i generalizovanja...ali ja mislim da ima i reči utehe i pravih saveta u pravom momentu i pravom trenutku, ali i od strane prostih ljudi, koji nisu neki duhovnici. I od dece čak. Bog nudi čoveku utehu i podršku i savet... Prosto  verujem u Božiju promisao.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Natasa. рече

Pošto u ostalim pravoslavnim zemljama abortusa nema? Svi žive po Božijem zakonu, samo Srbi greše?

Ali se ocigledno u drugim pravoslavnim zemljama kaju. Rusija je bila truleks država a sada je prerasla u ogromnu silu do nivoa neprepoznatljivosti u odnosu na devedesete godine. 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Natasa. рече

...ali što Srpkinje abortiraju dok ih muškarci kume Bogom da rode :0212_rolleyes:...sve trče za njima po klinikama-NE, NE ČINI TO IMAŠ MOJU 100% PODRŠKU! Pre će da je odveze na taj abortus...ili da onaj beskičmeni odgovor-uradi ti kako misliš da treba, ja ću poštovati tvoju odluku, dok u sebi mantra-molim te abortiraj, molim te abortiraj...

:ok::skidamkapu:

Ne znam stvarno što uvek žene krive. Srpkinje abortiraju. Čuj...

Ako se sa bilo čim slažžem sa Miroljubom Petrovićem to je sa činjenicom da ako je muško muško...treba da podrži ženu a ne da je napusti samu u datom trenutku ...samo kažem zvuči katastrofalno loše kad neko kaže žene Srpkinje abortiraju

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, grigorije22 рече

Ali se ocigledno u drugim pravoslavnim zemljama kaju. Rusija je bila truleks država a sada je prerasla u ogromnu silu do nivoa neprepoznatljivosti u odnosu na devedesete godine. 

Jao Grišo, ajde leba ti, ne ... ti znaš ko se kaje. Rusi piju i ne stide se toga :smeh1:.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, sanja84 рече

:ok::skidamkapu:

Ne znam stvarno što uvek žene krive. Srpkinje abortiraju. Čuj...

Evo ne znam ni ja...al rek'o starac...to se ne dovodi u pitanje :0212_rolleyes:.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Natasa. рече

Evo ne znam ni ja...al rek'o starac...to se ne dovodi u pitanje :0212_rolleyes:.

To je upravo suprotno pravoslavnom stavu i nazovi patrijarhalnom vaspitanju, jer onda se upravo povode tom idejom da je dete deo tela majke, i isključivo majke a oca isključuju od bilo kakvog prava na mišljenje i odgovornosti.

Grišo, izvini ako si ti imao možda drugačije iskustvo u okruenju, ali generalno je praksa drugačija od tvojih pretpostavki. Kao žena znam da u Srbiji većina žena mašta o venčanju i srećnom braku i o deci.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, grigorije22 рече

Sveti Pajsije je i govorio da će se Grci kao narod spasavati jer neguju milosrđe, da Rusi imaju jaku molitvu i njome će biti spaseni, a da će se Srbi spasavati mučenjima i velikim stradanjima jer su se odrekli vere. 

Presveta Bogorodica je isto otkrila ocu Gavrilu, navela je kao razlog propadanja odricanje od hrišćanstva, gde je akcenat na čedomorstvima. 

(To da je Rusija bila truleks država si sada rekao i nikada više. ''Ja Rusiju sanjam svake noći.'')  

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...