Jump to content

Однос хришћанства према хомосексуалности

Оцени ову тему

Ronald

Препоручена порука

@Жељко jel važi poziv da održim tribinu?

NEma veze sa gay temom, dont vori!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

On 8.10.2019. at 0:11, Снежана рече

Уз дужно поштовање, не знаш шта пишеш, сад да ли је збо младости или неискуатва, небитно... елем, доста је тог терора младоси, наиме, жене од 40,50 година, имају већи либидо, а сада ћу да ти образложим, прошло је време када су се жене у четрдесетој завијале у црно, забрађивале марамама и сматране бабама, жене у тим годинама сада имају дефинисану емоционалност и сексуалност, јер су се ословодиле хистерије двадесетих и сујете теидесетих, немају потребу да се понашају као кује у терању, да сакривају целулит, јуре овулацију и глуме оргазме, углавном су све основне егзистенцијалне ствари у животу решиле, и тако растерећене могу без пресије да уживју, и што је најбитније, свој односе су већ изградиле у нешто више и дубље од пуког (д'извинеш) дрндања, телесно уживање је само бонус на блискост, посвњћеност, љубав.. 

Уз дужно поштовање, сестро, ниси разумела мој коментар. Управо пишем о томе (мој одговор брату Жељку односио се на то) да после 40-те године не можемо као руком да избришемо (=потиснемо) и тај део наше личности, који није оптерећен (обремењен) младалачким страстима, већ је уздигнут на један виши ниво. Да скратим, светост се може постићи и уз то ако и након 40-тих година (говорим о особама које су у браку) имамо телесне односе, који су, како ти лепо примећујеш - ”бонус на блискост, посвећеност, љубав...”. Ја бих додао и (бонус на) духовност, веру и наду...

Дивни Владета Јеротић у једној својој књизи испричао је једну анегдоту из живота блаженопочившег старца Јустина Дечанског и Савиначког, у којој на најбољи начин осликава ово о чему причамо. Елем, како му је Јустин Савиначки једном приликом испричао, у околини Дечана постојала је једна српска фамилија, у којој је жена (Јока) волела свога мужа више и од свог живота. Изродила му четрнаесторо деце, одгајила их, чувала светост породичног огњишта, била угаони камен те заједнице. Ту жену, свету жену, мајку, дружбеницу... сваког јутра муж је затицао како спава са осмехом наслоњена с носем приљубљеним уз његов пазух. Када је једном приликом муж упитао зашто то чини, зашто се увлачи у његов пазух, она му је смерно одговорила: Лепо ти мирише душа!...

Душа може да мирише (светост може да се достигне) и ако након 40-те године наставимо да волимо своје жене, толико да ћемо ту љубав да (према својим потребама) пројављујемо и тиме што ћемо са њима бити телесно блиски. Та телесна блискост (коју нам Христос ничим не ускраћује) је, заиста, само бонус на све претходно речено.

Подели на овим сајтовима

On 5.10.2019. at 13:25, Жељко рече

Поп Илија ми је то рекао кад сам имао 20 година и деловао ми је сурово. Вели он мени:

"Жељо, све треба да се ради у своје време. Куруз се сеје на пролеће, окопава на лето, бере на јесен. Тако ти је и у животу. Жениш се кад си млад, тада и сејеш. "Окопаваш" кад си у зрелом добу. А кад је старост онда је берба. Може чоек и да мало окасни, али је онда све много теже и са муком."

То ти је мудрост једног старог проте.

Заиста је прота Илија мудар човек. Познајем пуно тих старих, добрих, не много ”учених” (и са академским титулама) али изнад свега мудрих прота, који су живели, радовали се и састрадавали са својим парохијанима. Но, познајем и ја једног дивног духовника (по мом мишљењу једним од бољих у СПЦ) који ми је испричао једну причу, желећи да ме поучи да не пренагљујем у својим судовима. 

Том духовнику (небитни су и његово име, његов чин и положај у Цркви) једном приликом дошли су на разговор муж и жена, у раним шесдесетим годинама. Жена његово духовно чедо, сва ”преподобна”, а муж обичан човек, не много црквен, али ипак са каквим-таквим страхом Божијим. Жена је била бесна на свог мужа, јер му је, сасвим случајно, пронашла у мобилном телефону (двосмислене) поруке упућиване комшиници. Углавном, кад су дошли код духовника, жена одмах оспе паљбу по њему. Те овакав је, онакав је, како ју је осрамотио. За то време муж је скрушено седео, ћутао и чекао свој ред. Да и он нешто каже у своју одбрану. Када је жена рекла све што је имала да каже, дошао је ред и на њеног мужа да и он гукне. Углавном, он се није бранио. Само је смирено изложио свој проблем пред тим човеком, који му није био непознат и којег је поштовао. Рекао му је да је до тих порука дошло зато што се осећао запостављен у браку. Замисли, брате Жељко, човек од 60 година имао је потребу да и у тим годинама телесно општи са женом?! Какав му је био либидо не знам, али, ето, човек је имао потребу за тим. Но, његова ”преподобна” жена га је грдила, како само мисли на телесно, како не мисли нимало на духовно, како би требало више да се моли, а мање да мисли...

...Углавном, жена је очекивала пуну подршку од свог духовног оца. Можда чак и награду. Уместо тога добила је укор и савет да мора да услиши мужевљеву жељу, под условом да јој је стало да сачува светост тог брака. И, рекао јој је још да би њена кривица услед мужевљевог (потенцијалног) неверства била већа од мужевљеве. Мужу је дао савет да се ограничи и да не мисли на телесне односе када су посни дани. Човек му је смирено одговорио да он и нема неке велике прохтеве. И када их је имао, ти прохтеви јављали би се  једном до два пута месечно. Још му је рекао, ако би му супруга изашла у сусрет, да би се он уздржавао у време вишедневних постова и средом и петком, итд. А, када је његова супруга, свом духовнику као крајњи аргумент да избегне телесну интиму са својим супругом навела то да се њих двоје налазе у годинама када би знатно више требали да мисле о (духовним) припремама за Царство Небеско, а не нешто друго, духовник јој је одговорио да чак и у тим годинама интимни односи могу да буду један део те припреме за живот будућег века...

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Снежана рече

@Талични Том au brate, jel neko opsadno stanje kad mi odposuješ u pet ujutru, izvini nisam razumela, ko je sad tu homić?

Сестро драга, од читавог мог коментара ти си успела једино да приметиш време када је коментар написан, не и оно што стоји у коментару. То само говори да си ти: или недовољно умешна да разумеш оно што је написано, или си злобна. Изабери шта ти се више допада. Рецимо, у пет ујутру деси се да је човек будан јер болује од несанице. Или има болесно дете па не може да спава, јер мора да бди над дететом, а у паузи може понекад и да напише нешто. Можда се и неко у то време моли, па направи паузу у молитви и отписује некоме на Форуму...

...Елем, како већина тема на овом форуму неминовно излази из задатих оквира, тако се и овом темом - под називом ”Однос хришћанства прем хомосексуалности” -  десило да превазиђе задате оквире. Ако ниси успела да приметиш раније ја сам се у тему укључио реаговавши на речи брата Жељка: 

On 4.10.2019. at 10:34, Жељко рече

Зависи до колико година. Ако хришћанин и након 40. и даље има исти сексуални нагон, онда се он баш и није потрудио да буде хришћанин.

овим речима:

On 5.10.2019. at 6:22, Талични Том рече

Уз дужно поштовање, мислим да ниси у праву. Шта ћемо са оним хришћанима који ступе у брак (ожене се/удају) након 40-те? Да апстинирају? А притом су: здрави, прави и имају потребу да буду муж са женом, жена са мужем. И не само то. Замисли да се неки мушкарац (хришћанин) ожени након 40-те са девојком (женом) која је од њега млађа 5, 10, 15 година. Па она запне да имају односе онолико колико им Црква омогућава, не више од тога. А он каже не могу да имам ”исти сексуални нагон” као ти, јер имам више од 40 година. А она му одговори: ”Што си се онда женио? Е, па онда, немој да се љутиш и буниш ако ја утеху нађем у код неког другог мушкарца”. Па онда дође превара, итд, итб. Није све тако једноставно у животу...

Моје је мишљење да након 40-те године хришћани (мушкарци и жене) могу да имају сексуалне нагоне, а да ти нагони не морају нимало да утичу на њихово духовно узрастање, нити су ништа мање добри хришћани због тога. Просто: тело је тело, хормони су хормони, потреба је потреба... Уколико нема неких телесних препрека (насталих услед болести једног од супружника, или нечег другог озбиљног) нико нема право да им се меша у интимни живот. Чак ни духовник (ако га имају). Духовник може да их посаветује, да их упути у предање Цркве о том делу, али не и да намеће свој став. Чак и ако се деси да супружници падну (имају однос у посне дане...), духовник је дужан да им помогне да што пре устану, а не да им ”попује” и придикује. И то је све што сам имао да кажем. Како си ти успела у мојим речима да приметиш ишта што је везано за хомосексуалност, то је већ једно сасвим друго питање?! А које се, паки и паки, односи на твоју умешност да разумеш прочитано...

Подели на овим сајтовима

@Талични Том dobro brate ne moramo odmah da se vređamo, u prvu si malo mi ide teže razumevanje tekstova dužih od od dve rečenice, naročito ako slikama nisu propraćeni, ali evo potrudila sam se...znači ti hoćeš da kažeš, da ljudi koji se neohristove do čededesete i ne uspeju da smanje svoj libido do tih godina, postoji mogućnost da postanu homo usled nemanja razumevannja od strane žene/muža, ne?

praštaj i pomjani.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

On 7.10.2019. at 18:49, Desiderius Erasmus рече

Ipak bih ja ostavio Bogu da prosudi ko će naslediti život večni.

Da, piše da "muželožnici" neće biti spaseni, ali ako je tačno ono što Paradoksalna kaže, da se taj izraz pominje samo još kod Filona Aleksandrijskog, i označava muške prostitutke, onda to stvarno ne možemo porediti sa monogamnom homoseksualnom vezom (premda, ponavljam, ne kažem ni da je takva veza nešto samo po sebi dobro).

A u Rimljanima poslanici se jasno govori o orgijašima kojima su dosadile žene, pa krenuli na muškarce, što, jelte, opet ne može da se poredi sa monogamnom homoseksualnom vezom.

Ma gde monogamna homoseksualna veza to je nešto čisto, prečisto i molim žene da to ne prljaju...

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Ana B. рече

Omg još jedan gej.. Namnožili se kao bubašvabe da ne diram mrave...

Ma, ja sam poznati homić... Svake godine predvodim Prajd. Pogledaj kad bude, ja sam onaj na čelu kolone. ;) 

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Ana B. рече

Omg još jedan gej.. Namnožili se kao bubašvabe da ne diram mrave...

WWW.GOOGLE.COM

Years of cultivated hatred led to death on a horrifying scale.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...