Jump to content

Однос хришћанства према хомосексуалности

Оцени ову тему

Ronald

Препоручена порука

пре 1 сат, Драшко рече

Драле, тебе зовем на следећу, може?

А ти онда причај о Ани Брнабић. Мислим да би то било веома посећена трибина.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Жељко рече

Neka hvala :))

• Волим 1

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Жељко рече

Ono što bih rekao na tribini

Ne bi se svidelo ni tebi ni Ančiki

:)))

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

On 5.10.2019. at 19:27, Срђан Шијакињић рече

Да ли си размишљао по ком "критеријуму" некоме западне срце камено а на некога се излије благослов тражења? Или мислиш да свако добије позив, па неко на њега одговори и настави даље, а неко га одбије? 

Не знам, ово зми и даље звучи као предодређење, имаш ли икакву идеју шта би био смисао иза такве поставке ствари? Како милостив и човекољубив Бог не остваља човеку слободу да изабере желе ли да буде са Њим или не? Знам да није лако (чини ми се и не могуће) објаснити ту слободу и показати у чему се састоји, али је још теже потпуно је одбацити, онда, чини ми се, много тога од учења Цркве пада у воду и у најбољем случају делује неубедљиво.  

Predodređenje je nešto drugo, ali jeste u vezi sa onim o čemu smo do sada govorili.

Bog je Biće i kao takav izvor je svega što postoji. Ne postoji ništa što je iznad njega. "Kriterijum" je u njemu, ili ishodi iz njega ali mi ga ne možemo spoznati do kraja.

Pitanje zla i patnje pored dobrog Boga, za nas ostaje misterija do kraja.

Čak i da je sve na čoveku, da čovek bira da li će biti sa Bogom, kako bi nam to olakšalo razumevanje? Jer čovek koji je odbio Boga i time navukao na sebe najveću zamislivu nesreću, očigledno to nije učinio pri čistoj svesti! On je bukvalno neuračunljiv i kako bi onda Bog mogao da mu sudi kao slobodnom i razumnom biću?

Kako uopšte da razumemo slobodu stvorenog bića? Ima uzrok ali je slobodan?

Učenje koje podrazumeva predodređenost- ima osnova, takođe je misterija u suštini, a sadrži manje iracionalnih elemenata.

Ovde je bitno da se prisetimo- "Oprosti im Gospode jer ne znaju šta čine". Sveštenici jednoga Boga, koji su čitav život proveli proučavajući knjige i proroke koje je poslao Otac i koji ukazuju na dolazak Sina, odbaciše tog Sina kada im je došao baš onako kako je prorokovano! Odbacili ga, ponizili, izmučili i ubili. Pred nosom im je bio živi Bog koga su vekovima čekali. A prema rečima samog Isusa, oni su to učinili- jer nisu znali. Dakle, bili su u zabludi. A opet im je potreban oprost jer su navukli prokletstvo na sebe ("krv Njegova na nas i na decu našu"). Da li su oni imali slobodu u tom trenutku sa takvim stanjem svesti?

Dakle, tolika zabluda, toliko pomračenje uma, ne opravdava sama po sebi- već je potreban oprost. Da li mi osuđujemo čoveka koji je bio u totalnom pomračenju uma? Ne, ali to je znak da ne treba da svodimo ono što je tajna na nivo ljudskog umovanja.

----

Ovo nas može odvesti i na ono što je na kraju svih krajeva. Život posle smrti. Nikada me nije nešto spec preokupiralo to pitanje jer mi je apsolutno neverovatna priča o večnim mukama u paklu (večno patiš jer si sagrešio u vremenu).

Tako da u kontekstu pitanja o predodređenosti, ne verujem u predodređenost na večne muke. To bi verovatno bila jedna od najluđih ideja ikada.

Подели на овим сајтовима

SVETI IGNjATIJE BRJANČANINOV
ASKETSKI OGLEDI

OSAM GLAVNIH STRASTI, SA NjIHOVOM PODELOM I OGRANCIMA

1. STOMAKOUGADjANjE

Prejedanje, pijanstvo, nedrzanje i razresenje postova, jedenje u tajnosti, lakomstvo i uopste narusavanje uzdrzanja. Nepravilna i suvisna ljubav prema telu, njegovom stomaku i zadovoljenju, u cemu se sastoji samoljublje, zbog kog nastaje necuvanje vernosti Bogu, Crkvi, vrlini i ljudima.

2. BLUD

Bludno raspaljivanje, bludna osecanja i zelje tela, bludna osecanja i zelje duse i srca (razdrazivanje), primanje necistih pomisli, razgovor sa njima, nasladjivanje njima, prihvatanje njih, oklevanje u njima. Bludna mastanja i zanosi. Oskvrnuce isticanjem. Neuzdrzanje cula, narocito pipanja, u cemu je drskost koja unistava sve vrline. Psovanje i citanje sladostrasnih knjiga. Prirodni gresi bluda: blud i preljubocinstvo. Protivprirodni gresi bluda: onanisanje, homoseksualnost, sodomija i njima slicni.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Zato za mene pederastija ne moze nikada biti prihvatljiva, pa makar je dokazivao 'normalnom' Albert Ajnstajn. Ako je svetitelj u svom opitu duhovnom rekao da je to protivprirodni greh, to je za nas hriscane 'amin'. A ovo nije rekao samo on... Zato mi ne mozgamo i ne govorimo 'e, nije on to mislio' ili 'on to nije znao'. Znao je bolje nego mi...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Срђан К. рече

Zato za mene pederastija ne moze nikada biti prihvatljiva, pa makar je dokazivao 'normalnom' Albert Ajnstajn. Ako je svetitelj u svom opitu duhovnom rekao da je to protivprirodni greh, to je za nas hriscane 'amin'. A ovo nije rekao samo on... Zato mi ne mozgamo i ne govorimo 'e, nije on to mislio' ili 'on to nije znao'. Znao je bolje nego mi...

To važi jednako i za onanisanje?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Срђан К. рече

Protivprirodni gresi bluda: onanisanje, homoseksualnost, sodomija i njima slicni.

Nije svaka homoseksualnost ista. Neka dolazi iz razvrata i orgijanja (i takva se u Novom zavetu jasno osuđuje), a neka je sklonost od malih nogu i praktikujr se sa stalnim pratnerom. Ne kažem ni da je ova druga dobra, ali se ne može izjednačavati sa prvom.

Kao što ni svako onanisanje nije isto. Nekad je potrebno da čovek u braku "podstakne" svoj seksualni nagon. A nekad je bolje "isprazniti se" nego, na primer, zavesti udatu ženu. E, sad, najbolje je ako možeš i bez toga, ali ljudi na ovom svetu često nisu u stanju da biraju idealno ponašanje, nego ono koje je manje loše.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

Poznajem čoveka koji ima baš jak seksualni nagon (često priča o tome), a pripada puritanskoj verskoj zajednici, koja osuđuje i vanbračni seks i masturbaciju. Na kraju je završio sa udatom ženom u krevetu i rasturio jedan brak.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

Ovaj video krasno dokumentuje odnos hrišćanstva prema homoseksualnosti u praksi i to u USA i u 21. vijeku 2019 godine: 

Uključite automatske titlove sa engleskim kome je prebrz govor a razumije sve što je napisano, to i ja isto praktikujem :D 

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Desiderius Erasmus рече

Poznajem čoveka koji ima baš jak seksualni nagon (često priča o tome), a pripada puritanskoj verskoj zajednici, koja osuđuje i vanbračni seks i masturbaciju. Na kraju je završio sa udatom ženom u krevetu i rasturio jedan brak.

ajme

pa što nije naša` neudatu curu

7896634

• Хахаха 1

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...