Jump to content

Однос хришћанства према хомосексуалности

Оцени ову тему

Ronald

Препоручена порука

пре 8 часа, Ronald рече

Jos bolje za tebe je da se ne zarobis u nacionalisticko hriscanstvo kojem robuju mnogi ljudi iz dijaspore usled nostalgije, mitomanskih prica itd. nazalost koji nisu mnogo obrazovani. Kad kazem mnogi ne mislim svi jer ima i izuzetnih ljudi.

Nacionalno osećanje pod uticajem hrišćanstva, može dobiti samo dublji i viši smisao, kao i čvrsto utemeljenje zasnovano na hrišćanskim smernicama. 

Hrišćanski nacionalizam je prožet ljubavlju prema svom narodu, radošću kad se njegov narod stvaralački uzdiže, tugom kad narod strada, brigom kad se razjedinjuje i duhovno tone, molitvom za duhovni preobražaj. 
Vidim da si obrazovanje stavio iznad čoveka i omalovažavaš one manje školovane, a činjenica je da ima divnih, plemenitih, skromnih i dobrih ljudi koji nisu obrazovani. Naravno, i medju njima ima loših ljudi, kao što je isti slučaj i medju obrazovanim ljudima.  

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Ronald рече

Da, da, sazrio je, obrazovao se, lijepo je ovo vidjeti:ok:Mnogo ljudi koje ja dobro znam, a koji su bili zadrti i tvrdoglavi su promijenili misljenje na ovaj nacin kad smo usli u diskusiju.:)

Najveći problem s tim osporavanjem urodjenosti sexualnosti (s tim je mišljeno, bilo kakve seksualnosti, sekusalnost je ili urodjena ili se bira) je u jedinoj mogućnosti da ako sexualnost nije urodjena i svako si je može slobodno izabrati neovisno od svog spola da li će kao seksualnog partnera/partnerku imati muškarca ili ženu - onda, dakle ako sexualnost nije predefinisana od rodjenja - preostaje samo još mogućnost da je sexualni izbor zaista sasvim slobodan i ničim biološki determinisan, maksimalno možda sociološki. Zašto onda u mimoevropskim kulturama koje ne spadaju pod kulturni uticaj Antike, Stare Grčke i Rima i abrahamovskih religija, npr. u hindu, južnoameričkoj ili bilo kojoj drugoj kulturi nema 50% tih koji su se odlučili biti hetero i 50% onih koji su se odlučili biti homo ako je zaista to stvar pukog izbora i što je važno naglasiti slobodnog izbora? Zašto već u samoj Antici, Staroj Grčkoj i Starom Rimu, predhrišćanskim kulturama nije bio takav omjer 50:50? Zašto se 50% populacije ne smatra biti privlačena osobama istog spola koliko bi ih zaista bilo da je to istina? I na kraju mnogo važnije filozofsko, antropološko i teološko empirijsko pitanje, zašto bi Bog imao biti protiv ičije slobode u slučaju da je takvu slobodu ljudima u izboru seksualnog ponašanja, respektivno načina života i spola partnera tj. tipa veze (hetero/homo) zaista ostavio svakom na volju da sam izabere kako će spolno živjeti? Dakle ta dva izbora bi bila oba jednako prirodna i na 50% prema 50%, kongenialna, ravnocjena,  jednako vrijedna.  No, prema genetičarima, upravo zbog toga, tako visoke podjele na 50:50 ta stvar nije predmetom slobodnog izbora već je unapred genetski predodredjena, "predprogramirana" raznim biofiziološkim mehanizmima pošto bi to - takva ničim ograničena sloboda u izboru seksualnog ponašanja i partnera vodila neminovno k velikom statističkom gubitku, nepodnošljivo velikoj statističkoj disperziji genetskog materijala i vrlo ozbiljno ugrozila sposobnost produžetka ljudske vrste. Na kraju to možete svaki od vas otestirati na sebi sami, jednostavno se probudite ujutro i odlučite, danas ću se ponašati suprotno od toga kako se inače ponašam i tražiti potencijalne partnere  u suprotnom taboru od onog gdje ih inače tražim. Ako je to zaista stvar slobodnog izbora, nikom na svijetu tako nešto ne bi trebalo predstavljati nikakav problem, sutra bih se odlučio ponašati se ovako, prekosutra onako itd. Bilo bi to lako kao klikanje na prekidač. Tj. trebalo bi to onda tako biti da je to sve zaista istina kako to tvrde ti osporovatelji urodjenosti seksualnosti. Na sreću to tako nije i niko od nas si svoju sexualnost nije mogao izabrati.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zayron рече

Tj. trebalo bi to onda tako biti da je to sve zaista istina kako to tvrde ti osporovatelji urodjenosti seksualnosti. Na sreću to tako nije i niko od nas si svoju sexualnost nije mogao izabrati.

Pa, to nije tacno, kako onda imamo oko 97% hetero i pored ove agresivne propagande homo.... i jos ako je homo prirodna i jos ako je i izbor ili uticaj sredine i drugih faktora,  pa to bi trebalo da je mnogo vise homo, vise ka 50% prema 50% kao sto govoris o nekoj nemogucnosti samo o slobodnom izboru.... a i to ti je logicno da nema 50% prema 50% kod slobodnog izbora jer su ljudi upravo tako i biolosko stvoreni prirodno po polovima i onda nama ta priroda i diktira da budemo ono sto jesmo...Zayron i Boki hetero muskarci .... i onda i nikada neces imati 50% prema 50% .........jer je tako prirodno, tj. tako je po prirodi da treba da bude mnogo vise hetero od oko 97% kao nesto sto je prirodno i bioloski bas tako,.... dok je homo kao nesto sto je ne po prirodi i nema vise mogucnosti da bude vise od nekoliko procenata, a kamoli 50%...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Orion рече

Nacionalno osećanje pod uticajem hrišćanstva, može dobiti samo dublji i viši smisao, kao i čvrsto utemeljenje zasnovano na hrišćanskim smernicama. 

Hrišćanski nacionalizam je prožet ljubavlju prema svom narodu, radošću kad se njegov narod stvaralački uzdiže, tugom kad narod strada, brigom kad se razjedinjuje i duhovno tone, molitvom za duhovni preobražaj. 
Vidim da si obrazovanje stavio iznad čoveka i omalovažavaš one manje školovane, a činjenica je da ima divnih, plemenitih, skromnih i dobrih ljudi koji nisu obrazovani. Naravno, i medju njima ima loših ljudi, kao što je isti slučaj i medju obrazovanim ljudima.  

Cak i da uzmem tvoju definiciju kao prihvatljivu, to bi imalo smisla samo u teoriji, dok u praksi imamo nesto potpuno drugo, odnosno poistovjecivanje iliti stavljanje nakaradnog nacionalizma ispred hriscanstva. Takvih ljudi iz dijaspore sam upoznao i previse.

Ljubav prema svom narodu, pozitivnim obicajima, tradiciji se izrazava rijecju patriotizam, dok ne postoji hriscanski nacionalizam, iako nacionalizam ima vise oblika, sa jedne strane kod nas dominira nakaradni etnicki pomijesanam sa sujeverjem a ne gradjanski nacionalizam.

Neobrazovanost o hriscanstvu sam stavio ispred mnogih koje sam upoznao iz dijaspore sto je iskljucivo njihova krivica jer nisu prosli proces katihizacije ili odbijaju da ga prodju bez obzira sto su mnogi obisli vise manastira nego vecina vjernika sa ovih prostora. Takodje nisam stavio nista ispred covjeka osim sto si ti pogresno razumjela u kojem kontekstu je napisan moj odgovor. Tako da niti sam govorio o dobrim i losim ljudima medju neobrazovanim i obrazovanim niti sam koristio termin obrazovanje u naucnom smislu.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Bokisd рече

Pa, to nije tacno, kako onda imamo oko 97% hetero i pored ove agresivne propagande homo.... i jos ako je homo prirodna i jos ako je i izbor ili uticaj sredine i drugih faktora,  pa to bi trebalo da je mnogo vise homo, vise ka 50% prema 50% kao sto govoris o nekoj nemogucnosti samo o slobodnom izboru.... a i to ti je logicno da nema 50% prema 50% kod slobodnog izbora jer su ljudi upravo tako i biolosko stvoreni prirodno po polovima i onda nama ta priroda i diktira da budemo ono sto jesmo...Zayron i Boki hetero muskarci .... i onda i nikada neces imati 50% prema 50% .........jer je tako prirodno, tj. tako je po prirodi da treba da bude mnogo vise hetero od oko 97% kao nesto sto je prirodno i bioloski bas tako,.... dok je homo kao nesto sto je ne po prirodi i nema vise mogucnosti da bude vise od nekoliko procenata, a kamoli 50%...

Hahaha, ti jedini na ovom forumu mozes napisati nesto slicno:D

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

Pa, to nije tacno, kako onda imamo oko 97% hetero i pored ove agresivne propagande homo.... i jos ako je homo prirodna i jos ako je i izbor ili uticaj sredine i drugih faktora,  pa to bi trebalo da je mnogo vise homo, vise ka 50% prema 50% kao sto govoris o nekoj nemogucnosti samo o slobodnom izboru.... a i to ti je logicno da nema 50% prema 50% kod slobodnog izbora jer su ljudi upravo tako i biolosko stvoreni prirodno po polovima i onda nama ta priroda i diktira da budemo ono sto jesmo...Zayron i Boki hetero muskarci .... i onda i nikada neces imati 50% prema 50% jer je tako prirodno, tj. tako je po prirodi da treba da bude mnogo vise hetero od oko 97% kao nesto sto je prirodno i biloski,.... dok je homo kao nesto sto je ne po prirodi i nema vise mogucnosti da bude vise od nekoliko procenata, a kamoli 50%...

Ljudska seksualnost suvisi osim sa fertilnosti (kao kod životinja) takodjer sa sposobnošću atrakcije - privlačnosti. Kad se govori o urodjenoj seksualnosti u smislu realizacije partnerskih veza tada se misli na mehanizme seksualne atrakcije i distrakcije - privlačenja i odbojnosti koji su takodjer urodjeni a na to da li će neko biti hetero ili homo imaju presudan uticaj. Nikom nije ostavljeno na slobodan izbor da li će ga privlačiti sexualno osobe suprotnog ili istog spola. Tako je to mišljeno. Upravo zato što se te stvari ne mogu birati je u populaciji stabilan odnos hetero i homo orijentisanih pojedinaca - čak i usprkos tome što su sva homoseksualno orijentisana djeca ustvari naprostom većinom ustvari djeca heterosexualno orijentisanih parova.  Genetika takodjer ima svoja ograničenja i maksimum koji je ona osigurala je upravo taj odnos - 97-98% hetero tj. genetski potencijalno produktivnih veza koje uspostavljaju hetero orijentisani pojedinci (muškarci i žener)  i tih 2-3% genetski neosiguranih (neproduktivnih) veza koje realizuju homo orijentisani pojedinci (muškarci i žene). Moralna prosudba toga nije u području genetike, genetika zna samo za genetski produktivne i neproduktivne veze a mjeri se to stopom fertilnosti, nataliteta itd.  Inače postoji vrlo dugi spisak genetski uslovljenih stanja kao što je mogućnost neizbora seksualne orijentacije. Takodjer nikom ko se rodio s manom sljepila za boje, daltonizmom, s ljevorukosti, s bilo kojom sličnom nasljednom aberacijom, manjkavosti u odnosu na genetski prosjek  nije bilo dano na slobodni izbor da li će se roditi takav ili ovakav. A spisak takvih otklona i aberacija u odnosu na većinski dio populacije  je zaista vrlo dug, od homoseksualnosti preko ljevorukosti, daltonizma pa do nedostatka čitavih organa ili dijelova tijela, niko od njih nije pri tom bio pitan da li je saglasan s tim da se rodi takav ili onakav. Tako je to s genetičke tačke gledišta, homoseksualnost je jednako urodjena kao i daltonizam ili djeca koja su se rodila bez testisa, bez spolnog organa, bez unutrašnjeg uha i sl.

a797ece8337417dc31fd.jpeg
WWW.24SATA.HR

Kirurzi su mu skinuli kožu, mišiće i živce s podlaktice te dio vene iz noge i od toga su oblikovali spolovilo. Umetnuli su pumpu za erekciju koja se aktivira pritiskom na prekidač u testisima

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zayron рече

Takodjer nikom ko se rodio s manom sljepila za boje, daltonizmom, s ljevorukosti, s bilo kojom sličnom nasljednom aberacijom, manjkavosti u odnosu na genetski prosjek  nije bilo dano na slobodni izbor da li će se roditi takav ili obakav.

O tome sam i pricao gore u vezi homo,.... po prirodi je da je tako da vidimo boje..... dok je ovo slepilo i daltonizam i drugo nesto sto je manjkavost ili nesto sto nije po prirodi, nije bas tako kako je priroda 'zamislila'...

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Bokisd рече

O tome sam i pricao gore u vezi homo,.... po prirodi je da je tako da vidimo boje..... dok je ovo slepilo i daltonizam i drugo nesto sto je manjkavost ili nesto sto nije po prirodi, nije bas tako kako je priroda 'zamislila'...

Da, to su razne disfunkcije, malformacije itd. Odstupanja od onog što nazivamo kompletnim, zdravim prosjekom. Ja na primjer imam istu očnu manu vida koju ima moja majka od rodjenja i koju je imala moja baka od svog rodjenja a kad mi je bilo 6 godina očna ljekarka koja je bila u prilici pregledati i moju majku i baku je ustanovila je na osnovu pregleda svih nas troje da je nasljedna, tj. taj nasljedni tip te očni mane smo imali svi mi troje i ja i moja mama i moja baka. Inače sama ta očna mana može biti i nenasljedna i nasljedna, kod mene tj. kod svih nas troje je ustanovljen dakle taj nasljedni tip, nasljedna forma. No, paradox je u tome što su i takva odstupanja - prirodna i urodjena iako su mimo prosjek. Ljevorukost takodjer nije standardna ali je prirodna i urodjena. Neprirodno bi bilo tek kad bi mi se pluća najednom iz ničega ništa preorjentisala na disanje gasova Helijuma ili Argona umjesto kisika iz vazduha ili mi izrastao organ ili dio tijela koji nigdje na Zemlji ni kod kojeg čovjeka nikad nije prije u istoriji čovječanstva bio ni postojao ili otvorilo neko novo čulo, kad bih počeo vidjeti infracrvenu svjetlost golim okom, čuti ultrazvuk kao šišmiš ili se stvorilo sasvim novo čulo za radijaciju, nekakav biološki Gajger-Milerov brojač. Genetika, biologija i medicina imaju svoje definicije prirodnog, neprirodnog, urodjenog i neurodjenog. Ne podudaraju se uvijek s onim iz filozofije, teologije. A moralno se ne vrednuju i ne procjenjuju.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Zayron рече

. Inače sama ta očna mana može biti i nenasljedna i nasljedna, kod mene tj. kod svih nas troje je ustanovljen dakle taj nasljedni tip, nasljedna forma. No, paradox je u tome što su i takva odstupanja - prirodna i urodjena iako su mimo prosjek.

Ok, je sve to, ali brate, pricamo o tome, da je po prirodi da covek moze videti normalno, prirodno je da imamo dobar vid, dok razne ocne mane nisu u prirodi ili nisu po prirodi... pitanje je sta je priroda stvari u ovom slucaju oko vida i samo se to prenese po analogiji stvari oko ove price hetero i homo u kontekstu onoga sto sam ranije naveo u vezi mogucnosti razmnozavanja ili ne... ne u kontekstu nauke, nego cisto logicko i filozofsko i spekulativno razmisljanje, ne pricamo o tome kako nauka to predstavlja jer licno nemam neko znanje o tome i ne mogu da pricam sa tobom ili Ronaldom  - aka Roni O'Saliven ... :945729: ....  (bolji je Judd Trump :cheesy3: :D.... volim i ja bilijar..)

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Bokisd рече

Ok, je sve to, ali brate, pricamo o tome, da je po prirodi da covek moze videti normalno, prirodno je da imamo dobar vid, dok razne ocne mane nisu u prirodi ili nisu po prirodi... pitanje je sta je priroda stvari u ovom slucaju oko vida i samo se to prenese po analogiji stvari oko ove price hetero i homo u kontekstu onoga sto sam ranije naveo u vezi mogucnosti razmnozavanja ili ne... ne u kontekstu nauke, nego cisto logicko i filozofsko i spekulativno razmisljanje, ne pricamo o tome kako nauka to predstavlja jer licno nemam neko znanje o tome i ne mogu da pricam sa tobom ili Ronaldom  - aka Roni O'Saliven ... :945729: ....  (bolji je Judd Trump :cheesy3: :D.... volim i ja bilijar..)

Pa polako nadolaziš na ono što ti se trudim objasniti. Ne postoji savršeno zdrav čovjek, pojedinac, osoba - situacija je takva da ćeš kod mnogih naći da su bez ikakve očne mane, nasljedne ili nenasljedne, stečene ali ako uzmeš samo njih, te takve koji odlično vide, imaju idealno funkcionišuće oči i bez ikakve su očne mane pa ih pregledaš i po drugim kriterijima ustanovićeš da će imati cijeli niz drugih organskih, fizioloških, psihičkih itd.  itd. odstupanja i problema i to svaki nešto sasvim drugo. Što nas privodi k tome da niko tj. ništa na Zemlji nije savršeno i na onu povijest o palom Adamu i Evi i o paloj ljudskoj prirodi. Genetika kaže da može biti ta ljudska priroda "poklesla", pala po bilo kojem genetičkom osnovu, fiziološkom, seksuološkom itd.  Kad bi genetičari prihvatili hrišćanski koncept "poklesle, pale" prirode onda svakako ne bi propustili naglasiti da je za genetiku ljudska priroda "poklesla, pala" jednako u bilo kojoj biofiziološkoj ili neurofiziološkoj sferi anatomski, funcionalno i svakako drugačije, svugdje se objavljuju činjenice koje to potvrdjuju a za njih je oblast seksualnosti jednako poklesla i pala kao i oblast čulnosti, recepcije i obrade spoljašnih impulsa pomoću čula ili bilo koji drugi segment ljudske anatomije i fiziologije, svaki ima svoju konkretnu patološku anatomiju i patofiziologiju, svoje konkretne malformacije i disfunkcije. Svaka od takvih aberacija, odstupanja s kojim se ljudi radjaju je jednako urodjena i nijedna ne ostavlja mogućnost nekog izbora. A zdrav prosjek ili kompletno, savršeno zdravo stanje ljudskog organizma je ustvari samo virtualni model koji u stvarnosti nigdje realno ne postoji, možda je nekad postojao ali onda jedino u Edenskom vrtu i nigdje drugdje više. S gledišta genetike je homoseksualnost isto poklesla i pala genetska zaležitost jednako kao i bilo koja druga, sve isto odstupaju od tog prosjeka i norme. Ne postoji više palija i manje palija ljudska priroda. Sve to je jednako van norme, jednako palo, jednako daleko od ideala, idealnog stanja i jednako urodjeno i bez mogućnosti slobodnog izbora. Tako bi to onda komplet imalo izgledati iz perspektive hrišćanske genetske antropologije.

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Ronald рече

Ako sodomija nije greh, sta je onda sa rukobludom ili masturbacijom? Tek onda to nije greh...

Onda ni blud nije greh, a onda ni preljuba nije greh...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Bokisd рече

Da li ovo takodjer nešto što je "priroda" zamislila? Ako je to "zamislio" i ostvario čovjek, ljudski um? On je takodjer dijelom te "prirode" (njen dio) i produktom ljudske imaginacije i kreativnosti, dakle opet djelo prirode. A sva ta priroda je opet djelom Božijim.  :D 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Zayron рече

Da li ovo takodjer nešto što je "priroda" zamislila? Ako je to "zamislio" i ostvario čovjek, ljudski um, on je takodjer dijelom "prirode". :D

ne bre Zaki,.... nego lepo definisemo da je ta spravica bas tako napravljena da bas opet tako i tako' funkcionise (na primer da laje i tera lopove i nezeljene posetioce iz dvorista...:D) i onda je ona tako definisana po prirodi stvari da laje....i onda ako ne laje onda i ima neka greska i nije funkcionalna i nije napravljena onako kako po prirodi stvari svaka funkcionise tj. da laje... :osmeh: .... razbires bratko moj sta ocu da kazem i samo to analogno preneses na hetero i homo pricu...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...