Jump to content

Однос хришћанства према хомосексуалности

Оцени ову тему

Ronald

Препоручена порука

пре 1 минут, Панарет рече

Да и ја те питам какав би онда требало да буде став Цркве према хомосексуалности уколико је она урођена?

onakav kakav i jeste a to je da crkva oberučke prihvata čoveka koji nosi taj teret i da mu maksimalno koliko je u njenoj moći pomogne da ga iznese i po mnogim primerima i savlada

пре 4 минута, Панарет рече

Да поједноставим: зашто је хомосексуалност грех?

već sam nekoliko puta pisao iz razloga jer crkva veruje da muškarac treba da bude muškarac, žena žena i da međusobno ostvaruju zajednicu pa i sex

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, dragisa рече

onakav kakav i jeste a to je da crkva oberučke prihvata čoveka koji nosi taj teret i da mu maksimalno koliko je u njenoj moći pomogne da ga iznese i po mnogim primerima i savlada

Зашто да савлада оно што је урођено?

пре 1 минут, dragisa рече

već sam nekoliko puta pisao iz razloga jer crkva veruje da muškarac treba da bude muškarac, žena žena i da međusobno ostvaruju zajednicu pa i sex

Зашто мислиш да хомосексуалци не остварују заједницу?

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Панарет рече

Зашто да савлада оно што је урођено?

što bi ti rekao da pojednostavim: a tim postom sam se i uključio u diskusiju, (ovo je moje lično mišljenje kako bi crkva trebala da se postavi:) ako ti smatraš da je to tebi urođeno i samim tim prirodno odnosno smatraš da ne postoji nikakva razlika između tvoje i božije volje odnosno vidiš sebe organskim delom crkve dobro si došao.

ne bi trebalo neki sveštenik ili ja da ti sudim da li si u grehu ako ti sam smatraš da nisi u grehu i to tvrdiš pred bogom. Bog neka sudi koga prima a koga ne prima, priđi pričesti se budi punopravan član crkve. neće moje ili sveštenikovo prihvatanje ili odbacivanje tvog uverenja da ti je to urođeno te spasiti ili osuditi. 

ali nemoj od mene ili sveštenika očekivati da za homoseksualnost kažemo da nije greh. ako ti po svojoj savesti misliš da nije greh ko sam ja da ti sudim ili te ubeđujem kako nisi u pravu. ali isto nemoj silovati moju savest i tražiti od mene da kažem jeste to nije greh. 

Подели на овим сајтовима

@Панарет Ti stvarno ili ne znas da citas ili imas neki preozbiljan problem. Ja ti juce sav dan pricam, ovde se pojedinci(njima respect) ubise pricajuci, i ti opet(!?!?) pitas zasto je pederastija greh?!?! Greh je i tu nema govora da nije, dzaba pokusavate da relativizujete pojedinci stvar. Nema mesta u Pismu i kod Otaca koji igde ista opravdavaju. Shvati-smrtni greh! Ne pokusavaj da relativizujes greh i bolest, ne trudi se, Crkva nece odstupito od izvora vere.

Vazno je da gejeve Crkca ne odbacxuje, poziva vas na pokajanje. Sto pre shvatis bice ti bolje.

Подели на овим сајтовима

jovan-zlaotusti.jpg
SRBIN.INFO

..Знај да и безумни и обузети болешћу лудила много муче сами себе и...

Ako si pravoslavni hriscanin, valjda ce ti znaciti ovaj tekst Sv. Jovana Zlatousta.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, dragisa рече

što bi ti rekao da pojednostavim: a tim postom sam se i uključio u diskusiju, (ovo je moje lično mišljenje kako bi crkva trebala da se postavi:) ako ti smatraš da je to tebi urođeno i samim tim prirodno odnosno smatraš da ne postoji nikakva razlika između tvoje i božije volje odnosno vidiš sebe organskim delom crkve dobro si došao.

ne bi trebalo neki sveštenik ili ja da ti sudim da li si u grehu ako ti sam smatraš da nisi u grehu i to tvrdiš pred bogom. Bog neka sudi koga prima a koga ne prima, priđi pričesti se budi punopravan član crkve. neće moje ili sveštenikovo prihvatanje ili odbacivanje tvog uverenja da ti je to urođeno te spasiti ili osuditi. 

ali nemoj od mene ili sveštenika očekivati da za homoseksualnost kažemo da nije greh. ako ti po svojoj savesti misliš da nije greh ko sam ja da ti sudim ili te ubeđujem kako nisi u pravu. ali isto nemoj silovati moju savest i tražiti od mene da kažem jeste to nije greh. 

Ок, али ја сам само питао зашто мислиш да је то грех, не покушавам да те присилим да кажеш да није...То чиним ради благословеног дијалога, а што се мене лично тиче ја знам да хомосексуалност није грех, ни као привлачност нити као пракса, па ми у том смислу ничија сагласност није потребна. 

Подели на овим сајтовима

@Панарет Nema u hriscanstvu "ja znam da to nije"... Ili "ja tako mislim, ne intersuje me misljenje Crkve"... 

Brate I.ako znas, zasto onda maltretiras narod glupostima??? Ne propagiraj budalastine i bolest.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Панарет рече

Ок, али ја сам само питао зашто мислиш да је то грех, не покушавам да те присилим да кажеш да није...То чиним ради благословеног дијалога, а што се мене лично тиче ја знам да хомосексуалност није грех, ни као привлачност нити као пракса, па ми у том смислу ничија сагласност није потребна. 

odlično ja upravo o tome govorim ukoliko smatraš da ničija saglasnost nije potrebna što i ja ovde zastupam kakva onda problem imaju homoseksualci sa crkvom. dakle svaki onaj homoseksualac koji po svojoj svaesi smatra da nema šta da ispovedi nema nikakvu prepreku u crkvi evo danas (bez ikakvih promena koje se zahtevaju) bude deo crkve. međutim koliko ja razumem stvari vama nije bitno da budete deo crkve nego je vama bitna izmena istine vere. a to svakako je ne moguća stvar 

odnosno ajde ovako da te pitam da li homoseksulacu važniji cilj da :

1. budu deo tela Hristovaog, crkva

2. ili da izmeni učenje crkve šta je greh a šta nije greh

Подели на овим сајтовима

u vezi ove saglasnosti i onoga kako bi po mom mišljenu trebala crkva da se postavi prema čoveku koji smatra da nema greha, odnosno da mu nije potrebna saglasnost zajednice: 

nikad mi nije bilo jasno zašto se insitira na tome da sama crkvena zajednica određuje dostojnost ili ne dostojnost člana. ako je hristos opravdao bludnicu koja nije pokazala (ni pokajanje ni nepokajanje) uz upozorenje idi i ne greši više zar ne može i crkva da kaže "gde su ovi što te osuđuju, ne osuđujem te  ni ja idi i ALI ne greši više". 

mislim jasna mi je negde istorija brige crkve za čistotom vere i radikalne mere odlučenja za sve one koji opstaju u jeresi kroz izopštavanje odnosno u slučaju da nije jeres već opstajanje u grehu onda neki vid odlučivanja ali ne i izopštavanja iz zajednice. međutim mora se priznati da ni jedan čovek ne može da sudi drugome (što ne znači da ne može da ga savetuje ako treba i milionijedan put). samo bog može da sudi grešniku. zar ne možemo mi kao crkva da prihvatimo čoveka onakvim kakvim on sebe smatra da jeste PRI TOME ne slažući se sa njim ali i ne odbacujući ga po nekoj umišljenoj vlasti koja nam je navodno data, nego prepuštajući bogu konačan sud. ovim ne bi doveli u opasnost predanjsko ispovedanje istina vere a sigurno se ne bi ogrešili ni o čoveka, sam bog zna šta je u njemu.

zar nije dovoljan uslov da neko veruje i ispoveda hrista kao spasitelja? ukoliko ima neki greh, pa zar ga mi nemamo. zašto ih ne prihvatamo jer i sami smo puni grehova. ali ovo sve podrazumeva jasan stav crkve da nema govora da iz ovakvog otvorenog stava prema grešnicima crkva prihvata ili opravdava greh.

nikad mi nije bilo jasno otkud sveštenik određuje ko je pričesnik tela a ko nije pričesnik tela hristovog, samo bog to zna, i mnogi koji misle da jesu verovatno nisu i obrnuto. dakle smatram da je crkvi poverena misija dobre vesti da je hristos spasitelj sa svim poukama kako se čovek spašava ali potpuno je druga stvar koliko svaki pojedinačni njen član to može ili želi da usvoji, minimalan uslov svakako je da veruje u njega i ispoveda ga kao spasitelja a ličnu dostojnost ko to može da proceni? smatram da ne bi trebali mi da je određujemo, neka je bog odredi, a savet u tom smislu (pouka šta je greh a šta nije greh) ne bi trebao da bude ujedno i odlučenje pa makar ga ponavljali ama baš svaki put kada nam se pojavi čovek koji nosi neki tert koji čak lično i nesmatra da je pod grehom.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, dragisa рече

nikad mi nije bilo jasno otkud sveštenik određuje ko je pričesnik tela a ko nije pričesnik tela hristovog, samo bog to zna, i mnogi koji misle da jesu verovatno nisu i obrnuto.

Ово је добро речено.

Међутим, уколико Црква сматра да је нешто грех, онда би требало да то образложи, а не да се све сведе на "то пише ту и ту". Постоји "интерпретативна заједница" (=црква) која тумачи писма, ствари нису једнозначне. То је оно чега смо се дотакли у вези биологије и морала. Уверен сам да је Павле знао да х. може бити урођена да не би записао оно о "мужеложницима". Међутим, тада се о томе није размишљало ни као о могућности.

Подели на овим сајтовима

U Pismu samo na par mesta pise da rukoblud, onanija, samozadovoljavanje greh... Ali svi znamo da je veliki greh. Nema nikakve filozofije... Ako su rukoblud, blud i preljuba OGROMNI gresi, ako se covek ne pokaje, mozete misliti koliki greh je pederastija... Urodjeno ne postoji, samo steceno 

Подели на овим сајтовима

Додао бих и једно битну ствар. Господ каже да ко и погледа на другу жену чини прељубу. Па мисле ли ови што пропагирају хомосексуалност и ови што уопште сексуалност подижу на ниво нечега што се не може каналисати или укротити (зависи од подвига) да нема људи хришћана, ожењених који не окрећу главу на другу страну кад виде неку жену која им може створити искушење? Шта су они, будале и кретени јер слушају реч Божију и чувају светињу брака?

Значи они могу читав живот да каналишу своју сексуалност и остану моногамни (а пали човек је распојасан и полигаман  а у неким случајевима и хомосексуалан и шта још не и шта му све н падне на памет) а ови други који се поносе својом страшћу н е могу ништа, него би да им се повлађује и још да наређују?

Ствар је само у томе колико озбиљно схватамо своје спасење и колико се боримо са собом и верујему.

Немојте људи да раслабљеност постављате за стандард.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...