Jump to content

Однос хришћанства према хомосексуалности

Оцени ову тему

Ronald

Препоручена порука

пре 1 минут, Вукашин рече

Spamujete mi temu. 

Sada, kad je otisla drugim tokom, mozete da je preimenujete.

Као покретач је наведен  Роланд, а "кум" је Жељко.

Ако се мења назив теме мора у себи имати речи "Црква" и "хомосексуалност", иначе неће одговарати садржају.

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Панарет рече

@dragisa  Ево да наставимо овде...

Написах на твоје образложење о противприродности: 

У реду, дакле - сврховитост. Међутим, у конкретним случајевима гејева којима њихова секс. оријентација није избор, већ нешто урођено - чему се конкретно противи хомосексуалност? Таква оријентација нема сврху ни за те појединце, али чему се супротставља?

На страну ставимо то што се сада у науци уочавају односи у природи који указују да хомосексуалност ипак има сврху.

ajde da uzmemo čak i takvu pretpostavku da je orijentacija urođena (mada skrišot knjige koju si postavio takođe to negira), čemu se protivi homoseksualnost?

protivi se kao i svaki greh ultimativnom ostvarenju čoveka. ovde ne govorim o sexu već o ljubavi. ne u smislu "veruj mi bilo bi vam bolje sa ženama", ja potpuno razumem da čovek može da voli i istopolnu osobu ali ulazak u sex sa istopolnom osobom je greh sam po sebi i sigurno sprečava čoveka da ultimativno voli. ovo ne važi samo za homo parove, čak mislim da je vrlo često to slučaj i sa hetero parovima.

dakle svako izvrtanje / anomalija božije volje (u ovom slučaju sexa u odnosu na osobu koju voliš), koju mi sebi želimo da predstavimo kao prihvatljivu, nama zatvara mogućnost ostvarenja istinske ljubavi onako kako ju je bog nama zametnuo

odgovor na pitanje čemu se homoseksualnost suprotstavlja, paradoksalno ali ničemu spolja već samom čoveku i njegovoj potrebi da ostvari ultimativnu (da je tako nazovem) sreću, odnosno bogolikost. život bez greha

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Вукашин рече

@Поуке.орг инфо Sklanjajte ime Serafima Rouza iz naziva teme, posto tema sada nema blage veze sa Serafimom.

у праву си...

Подели на овим сајтовима

Samo ovo, bila je neka tema o o.Serafimu i to nesto ovo u vezi kao neke njegove navodne homo price i tada sam malo google' po netu i naso sam ovo i samo kopiram ono sto sam napiso' :

" Evo, ovako, ovo je ono sto sam dosad nasao.

Glavni izvor oko homo price o.Serafima jeste knjiga njegove sestricine Cathy Scott :

https://www.amazon.com/Seraphim-Rose-Story-Private-Letters/dp/1928653014

U toj knjizi se navode neka pisma Rouza dok jos nije postao vernik u kojima kao nekom svom prijatelju pise da je homo i da voli jednog svog partnera.

Sad, knjiga ne postoji na net-u, ali, sam nasao delove pisama na drugom mestu kod , "Lives of a Saint" by Michael Balchunas i opet, i ova knjiga ne postoji na net-u, ali, imam na jednom linku delove pisama, ovde :

https://web.archive.org/web/20110515190113/http://www.pomona.edu/Magazine/PCMSP01/saint.shtml

E, sad, opet, postoji problem i sa ovom sestricinom Cathy, to jest , sa samim njenim autoritetom, ali, najvise sa validnoscu tih pisama od Rouza. Jer, recimo, ja sam odmah pomislio da u toj njenoj knjizi treba da postoji faktografija tog pisma kako bi videli sta tacno pise to Rous, ali, ipak ne postoji, nego je ona to pismo uzela od neke druge rodjake koja ne zeli sad to pismo da pokaze na uvid javnosti. Drugi jedan duhovni sin od o.Serafima stupio je u kontakt sa Cathy trazeci da mu pokaze pismo da bi video da li je to rukopis Serafimov (jer ga dobro poznaje) ali nije nikad dobio rukopis tog pisma.

O tome ovde :

https://en.wikipedia.org/wiki/Talk%3ASeraphim_Rose#Homosexuality_Revisited—Again...."

I to je ono sto sam ja tada nesto malo pronasao i ispada da nije bas tako jasno i ocigledno, tj. nema bas nekih jakih i nedvosmislenih dokaza da li je Rouz bio homo u mladosti,.... mozda ako mi neko nesto donira u zelenim novcanicama :smeh1: budem jos malo nesto pokusao da pronadjem....

Подели на овим сајтовима

Управо сада, ana čarnojević рече

@dragisa a seks bez ljubavi u nekom hetero braku koji se jedva održava? 

šta je konkretno pitanje

ne mogu iz ovako kratke rečenice da shvatim na šta misliš

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, dragisa рече

ajde da uzmemo čak i takvu pretpostavku da je orijentacija urođena (mada skrišot knjige koju si postavio takođe to negira), čemu se protivi homoseksualnost?

Где виђе то? Пасус говори о томе да се не завршава биолошко обликовање на нивоу гена, већ постоје епигенетски и слични утицаји на полну усмереност.

пре 5 минута, dragisa рече

protivi se kao i svaki greh ultimativnom ostvarenju čoveka. ovde ne govorim o sexu već o ljubavi. ne u smislu "veruj mi bilo bi vam bolje sa ženama", ja potpuno razumem da čovek može da voli i istopolnu osobu ali ulazak u sex sa istopolnom osobom je greh sam po sebi i sigurno sprečava čoveka da ultimativno voli. ovo ne važi samo za homo parove, čak mislim da je vrlo često to slučaj i sa hetero parovima.

dakle svako izvrtanje / anomalija božije volje (u ovom slučaju sexa u odnosu na osobu koju voliš), koju mi sebi želimo da predstavimo kao prihvatljivu, nama zatvara mogućnost ostvarenja istinske ljubavi onako kako ju je bog nama zametnuo

odgovor na pitanje čemu se homoseksualnost suprotstavlja, paradoksalno ali ničemu spolja već samom čoveku i njegovoj potrebi da ostvari ultimativnu (da je tako nazovem) sreću, odnosno bogolikost. život bez greha

Али како онда говорити о природности као сврховитости уписаној у творевину? Да ли ми сада уводимо  духовну димензију која је натприродна?

Онда ми превлачимо једно разумевање сврховитости унутар природе као нечега што је подложно истоветном проматрању биолога, теолога, атеисте и верујућег у један философско-богословски дискурс. Ми морамо да прецизирамо о чему заправо говоримо. Ако је о овоме реч, на који начин се уопште одржава веза између науке и богословља-хришћанске етике? Да ли теологија може одбацити непобитна научна сазнања и да ли наука може одбацити ово интегрално посматрање човека као целовите личности, а не само као објекта њеног издвојеног проматрања? Да ли наука и вера долазе у својеврсну колизију или би требало да се међусобно усклађују?

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Поуке.орг инфо рече

у праву си...

Какав је ово наслов? За овако озбиљне теме ви сте оставили овако један поспрдни наслов који уопште не одговара садржају.

Промените га у Хришћанство и хомосексуалност, однос Цркве према хомосексуалности или нешто слично

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Bokisd рече

Samo ovo, bila je neka tema o o.Serafimu i to nesto ovo u vezi kao neke njegove navodne homo price i tada sam malo google' po netu i naso sam ovo i samo kopiram ono sto sam napiso' :

" Evo, ovako, ovo je ono sto sam dosad nasao.

Glavni izvor oko homo price o.Serafima jeste knjiga njegove sestricine Cathy Scott :

https://www.amazon.com/Seraphim-Rose-Story-Private-Letters/dp/1928653014

U toj knjizi se navode neka pisma Rouza dok jos nije postao vernik u kojima kao nekom svom prijatelju pise da je homo i da voli jednog svog partnera.

Sad, knjiga ne postoji na net-u, ali, sam nasao delove pisama na drugom mestu kod , "Lives of a Saint" by Michael Balchunas i opet, i ova knjiga ne postoji na net-u, ali, imam na jednom linku delove pisama, ovde :

https://web.archive.org/web/20110515190113/http://www.pomona.edu/Magazine/PCMSP01/saint.shtml

E, sad, opet, postoji problem i sa ovom sestricinom Cathy, to jest , sa samim njenim autoritetom, ali, najvise sa validnoscu tih pisama od Rouza. Jer, recimo, ja sam odmah pomislio da u toj njenoj knjizi treba da postoji faktografija tog pisma kako bi videli sta tacno pise to Rous, ali, ipak ne postoji, nego je ona to pismo uzela od neke druge rodjake koja ne zeli sad to pismo da pokaze na uvid javnosti. Drugi jedan duhovni sin od o.Serafima stupio je u kontakt sa Cathy trazeci da mu pokaze pismo da bi video da li je to rukopis Serafimov (jer ga dobro poznaje) ali nije nikad dobio rukopis tog pisma.

O tome ovde :

https://en.wikipedia.org/wiki/Talk%3ASeraphim_Rose#Homosexuality_Revisited—Again...."

I to je ono sto sam ja tada nesto malo pronasao i ispada da nije bas tako jasno i ocigledno, tj. nema bas nekih jakih i nedvosmislenih dokaza da li je Rouz bio homo u mladosti,.... mozda ako mi neko nesto donira u zelenim novcanicama :smeh1: budem jos malo nesto pokusao da pronadjem....

:dedica:  ... :stadaradim:

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, ana čarnojević рече

pa da, da li je greh ako se ljudi u braku više ne vole  i kao eto ajde...

a nema ljubavi u samom činu.

da ne glumim nekoga "ko sve zna", stvarno nisam o tome razmišljao. koliko se sećam ima raznih shvatanja šta je sve brak i koliko su tu samo "ruže" a koliko je tu i "trnja". stvarno ne znam.

kada sam spomenuo da ovo može biti slučaj i kod hetero parova pre svega sam mislio na izvrtanje prirodnog sexa u najrazličitije vrste abnormalnog sexa ili sexa koji je sam sebi svrha. npr analni sex sa ženom, itd. svakako da on sprečava čoveka u njegovom naznačenju odnosno da je greh odnosno da je strast u koju čovek svesno ulazi ali nesvesno mnogo njom gubi. a čini mi se da crkva upravo podseća ljude na to. nemojte se zavaravati da time što nešto relativizujete ili u raznim formama odobravate da time ne gubite carstvo. odnosno nemojte se zavaravati da nešto što jeste greh (strast) nema svoju cenu koju će te hteli ne hteli na kraju platiti.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

:dedica:  ... :stadaradim:

Тема је свакако много више везана за Роуза него за масоне...

Писао сам администрацији. 

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Панарет рече

Где виђе то? Пасус говори о томе да се не завршава биолошко обликовање на нивоу гена, већ постоје епигенетски и слични утицаји на полну усмереност.

ajde da se ne zadržavam sad oko ovoga jer sledeći tvoj pasus zahteva kilometarski teks pošto se mnogo tu tema prepliće, ali jednom prilikom ću dati svoje viđenje svih tih uticaja. ukratko i svedeno: na kraju krajevasve je to sloboda čovekove volje bez obzira kada u kom uzrastu pod kojim okolnostima ima koje uticaje, uvek je na kraju stvar izbora.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, feeble рече

Ali ako je to doslo rodjenjem, onda je to isti problem kao i fizicke mane nastale rodjenjem. Naucili smo da takve ljude ne maltretiramo (nadam se) i ne pitamo je li se takav rodio zbog necijeg greha itd.

Takodje, bilo bi korisno da svako u svojoj glavi pomisli sta bi radio da ima dete homoseksualca, pa nebitno da li je takav rodjenjem ili opredeljenjem. Da li bi se odrekli takvog deteta?

не може се баш сагледавати као физичко оштећење али ми је јасна паралела коју извлачиш. Ако прихватим тврдњу да је хомосексуалност урођена опет верујем да се да излечити. Бог је створио Адама и Еву без икаквих поремећаја што генетских што психичких. Услед слободне воље која им је дата добијамо огреховљеност, која нас прати до дана данашњег. Каин и Авељ нису били педери итд итд...  не знам када се први пут појављују хомосексуалци, рецимо после неколико поколења када је грех узео маха. Ова хронологија ме наводи на то да је педерлук продукт огреховљености и наравно слободне воље, што опет даље имплицира да се хомосексуалност лечи. И сам Христос нас позива да се вратимо из небића у биће... 

-Наравно да их не треба малтретирати, треба их лечити. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...