Jump to content

Лекари ће смети да приме поклон у вредности од 54.521 динар

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 минута, Хаеул рече

Проблем је у држави.

Па да, то сам и рекла, држава улаже погрешно, троши нерационално, подржава хаотично стање да би прикрила криминал у којем је огрезла. Сада, уместо речи држава, можемо ставити и имена или функције, исто му дође.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, АлександраВ рече

Па да, то сам и рекла, држава улаже погрешно, троши нерационално, подржава хаотично стање да би прикрила криминал у којем је огрезла. Сада, уместо речи држава, можемо ставити и имена или функције, исто му дође.

Разум се, проблем није држава - проблем су они који њоме управљају, и који злоупотребљавају њене институције, или их чак и урушавају, зарад личног интереса.

Наша политичка "елита", бивша и садашња, одговорна је за 90% наших колективних проблема. Зато ми се увек смучи кад људи почну да тврде да смо ми овакви и онакви, и јадикују што нисмо такви и такви, као да је проблем у народу, а не она шаци жабокречине што плута по врху. Дај нам нормално руководство, па да видиш шта је овај народ у стању да постигне за пар година и деценија. 

Подели на овим сајтовима

Нисам мислила на понижавање платама, већ стимулисањем поклона од 20 евра, уместо тога да, као и сви ми их осталих струка, буду адекватно плаћени за посао који обављају.

Подели на овим сајтовима

@Milica Bajic Извините, али тврдња да доктори узимају мито зашто што нису довољно плаћени просто не стоји. Најмање узимају они којима то реално највише треба, а највише они на вишим позивијама, који су најбоље плаћени. Лично ми је познато, бар из приче, пар таквих који сваки преглед наплате стотинак евра. Да виде пет пацијената, то је званична просечна месечна плата у Србији.

Узгред, корупција те врсте није никаква новина у нашем друштву. Било је тога и пре '90-их. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Хаеул рече

доктори узимају мито зашто што нису довољно плаћени просто не стоји

Само ми је стварно одвратно и понижавајуће да за то сада још имају и стимуланс од државе.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Milica Bajic рече

Само ми је стварно одвратно и понижавајуће да за то сада још имају и стимуланс од државе.

На први поглед, човек би рекао да је идеја била се се стане на пут дрању пацијената од стране несавесних доктора, а да се притом не прекине традиција ношења поклона докторима након успешног лечења. Што је, ваљда, у неку руку и нормално, бар код нас, ако је добровољно, поклон је мале вредности, пацијент осећа потребу и у стању је да поднесе издатак.

Но, с обзиром да живимо ту где живимо, и знамо да нам је систем потпуно труо, тешко је данас веровати да се иједна одлука доноси из валидних разлога.

Подели на овим сајтовима

А на страну то што многи од њих изигравају Богове и имала сам прилику да лично то осетим, опет мислим да је то посебна врста крста. Не знам како изађу на крај са толиким сузама којима су углавном окружени.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Хаеул рече

одлука доноси из валидних разлога.

пре 7 минута, Milica Bajic рече

да би се зашминкало то што ништа не ваља у систему.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Milica Bajic рече

А на страну то што многи од њих изигравају Богове и имала сам прилику да лично то осетим, опет мислим да је то посебна врста крста. Не знам како изађу на крај са толиким сузама којима су углавном окружени.

Па, сад, не окружују их само сузе. Реално, три четвртине пацијената који посете просечног доктора имају мали проблем, или га пак уопште и немају. Не кажем да им је лако, али навикне се човек на све. 

А то да њихово понашање није увек како треба, свакако стоји. Не треба трпети бахатост. Ја сам једног доктора који се понашао тако, па још није знао ни да стави руку на уста када кише, јавно наружио, након чега се призвао памети. Пре зато што му познајем надређеног него због мојих речи, али добро.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Хаеул рече

Да виде пет пацијената, то је званична просечна месечна плата у Србији.

Али и то је мало, није то довољно, мора више, јер они не живе обичним животом, они не износе смоки када им дођу гости, њихов ниво је да се купи индијски орах и штатијазнам семенке, ето, колико је њихов живот скуп (ово су речи једног лекара, не моје).

Подели на овим сајтовима

Управо сада, АлександраВ рече

Али и то је мало, није то довољно, мора више, јер они не живе обичним животом, они не износе смоки када им дођу гости, њихов ниво је да се купи индијски орах и штатијазнам семенке, ето, колико је њихов живот скуп (ово су речи једног лекара, не моје).

Да систем функционише, такви би били кажњени, и онда, с црном мрљом у досијеу, не би могли ни да спуцају у иностранство. Преостало би им смо да се упристоје и раде свој посао савесно.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Хаеул рече

Реално, три четвртине пацијената који посете просечног доктора имају мали проблем

Да, али зато готово сви лекари имају проблем, али друге природе - они се уче да су, од првог дана студија, посебни, јединствени, васпитавају се као чланови некаквог клана, и међусобно се веома подржавају да негују један посебан стил комуникације и опхођења према буквално свима, категорисано - пацијенти, родбина, особље, колеге, остали. Наше установе су лекарске установе, не здравствене.

Пацијент је пацијент, умирући или "само" прехлађен, то је човек са здравственим проблемом. Лечење такве особе, укључујући и комуникацију са таквом особом јесте посао лекара. Његов посао није да буде супермен и прима поклоне за не знам какве велике акције спашавања живота. Његов посао је и топла реч и разумевање и стрпљење и за онога који има благо повишен притисак. Јер здравље није само одсуство болести, здравље је укупно биопсихосоцијално благостање човека. И лекари то знају, али их није брига, углавном.

Подели на овим сајтовима

Дати људима њихове паре од здравственог осигурања па нека сами одлуче код кога ће и како да се лече, тако једино може да се створи здрава конкуренција међу лекарима, онда ће и те како размишљати  како обављају свој посао.

• Свиђа ми се 1

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...