Jump to content

Сатанизам у турбо-фолку и народној музици

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

Клање пилића, шмркање туткала, полијевање крвљу, скрнављење гробова и телефонских говорница, концерте великим петком, богохулне текстове и спотове остављамо западним сатанистичким аматерима. Прави сатанизам царује управо у срцу Балкана, на тромеђи српских земаља, гдје се ђаво одавно не изува и гдје се већ вијековима осјећа као код куће. Просјечни, „народни“, духовно и ментално закржљалих очију човјек вјерује да ђаво финансира рок фестивале, управља емтивијом, те да га је могуће избјећи ако тих вечери замандали ђецу у кућу, навуче пернате јастуке на главу и јебаогодари на звук који му неда мира. Но када би у својим простачким и баналним визијама ђаволу одрезао рогове, поткресао крила, ишчупао канџе и реп схватио би да му се вјековни непријатељ не разликује од рецимо његових музичких идола. Напротив. У мору текстова народне музике наизмјенично испливавају агонија, алкохол, погрешне жене, бесмисао живота луталице, промискуитет, користољубивост, јефтини боемлук, испразно бахаћење, простаклук и глупост. И све то уз неподношљиву музичку позадину. За многе народне пјесме хит Stairway to heaven (с које год стране га пустили) по шкодљивости је еквивалентан рецимо пјесми „Разбоље се лисица“.

Тома...

Данијел Михић DACOMH, БЛОГ АУТ

Осми смртни грех - Не слушати Тому Здравковића ;)

Једна је ствар бити против гранд идотлука, а једна безочно пљувати по великанима народне музике попут Томе и Шабана....велики UNLIKE

Подели на овим сајтовима

Само сам пренео блог... Не мора да значи да се са свиме слажем...

Ma znam, salim se. :)

Ja ove stvari gledam kao sprdnju, mozda zato sto satanizam shvatam kao bukvalno slavljenje Satane. Kada govorimo o ocaju, patnji i slicno, govorimo o ljudskim emocijama isto kao sto je i radost i slicno, pa opet u njima ne govorimo o hriscanskim motivima, vec slusamo pesmu kao pesmu i to je to. 

Tako da, mislim da je ovo preterano filozofiranje. 

Подели на овим сајтовима

Данијел Михић, аутор текста и блога са којег је текст пренет је вероучитељ из Бања Луке који у најкраћем, нашу стварност гледа на један сатиричан начин....

Подели на овим сајтовима

Данијел Михић, аутор текста и блога са којег је текст пренет је вероучитељ из Бања Луке који у најкраћем, нашу стварност гледа на један сатиричан начин....

Ево још једне његове варијације на тему...

Топ 20 свадбених пјесама које нам скраћују живот
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...