Jump to content

Da li biste bili spremni ubiti Hitlera da ste znali da bi to sprecilo stradanje?

Da li biste promenili tok istorije i ubili "bebu Hitlera"?  

8 члановâ је гласало

1. 1. Da li biste promenili tok istorije i ubili "bebu Hitlera"?

• Da
      2
    • Ne
      6
    • Ne znam
      0

Препоручена порука

Па добро, Хитлер је крив . Не би било рата , убистава, сви бисмо се волели и живели у миру и слози само да њега није било . Ако ти је тако лакше .

Рата би можда било, и убистава, али онаквог рата и онаквих чудовишности не би било, тако да Хитлер јесте крив за оно што се десило, па све и ако узмемо да би се можда (вероватно?) неки светски рат ипак догодио и без њега (какав и колики не знамо). Можда би се десило нешто још и горе, а можда нешто много боље, али у сваком случају оно што се десило је толико страшно и не може се објаснити ничим, бар ја не видим објашњење. Али ми се ипак чини да Хитлер није (како би можда неко закључио из овога што си рекао) само снег који је пао да би се показао људски траг, није само повод, него личност која је дала свој посебни печат и усмерење на догађаје који су се десили и делом била и разлог а не само катализатор или средство којим се историја догодила. Злочини Другог св. рата су толико страшни да се чини да свет није могао много горе да страда, у датим околностима, него што је страдао. И у томе је историјска кривица Хитлерова. Моје мишљење.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

ako ste spremni da presudite Hitleru onda možete da sudite i celom svetu

Хитлер на свим нормалним форумима доминира у разговору као зло, са милионима живота на савести својој. Зашто сада уопште покушавати пресуду ? Како то да урадимо? У питању смо бар имали могућност да га убијемо и спречимо страдање, а сада ми због тога што желим спречавање страдања људи судиш да судим целом свету? Где је ту логика?

World-War-2-Holocaust-Memorial-Day-_60.j

http://www.familyholiday.net/wp-content/uploads/2013/03/World-War-2-Holocaust-Memorial-Day-_60.jpg

Holocaust+3+-+Dresden+firebombins,+NOT+J

http://4.bp.blogspot.com/-XTBlEIUN-zo/UgvXoSri3UI/AAAAAAAAB4I/6IM6hmP6m2k/s1600/Holocaust+3+-+Dresden+firebombins,+NOT+Jews!.jpg

За неке је ситуација супротна, не постоји ништа теже него пасивно чекати смрт.

Да се остане жив је једноставно и природно. Не захтева посебну одлуку да се хитлер убије ако би  знали да би то спречило страдање.  Очекивати мученички венац на форуму и презрети све људе који су гледали како да побегну из овог пакла...Да, да,  И дан данас људи питају како си преживо логор, побегао? Ти људи су чак остали при здравој памети, а од седења за компјутером и изигравања мученика онлине  људи су умислили да су  - Христос, дефинитивно полудели.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Kad se već bavite hipotetičkim pitanjima:

Nalazite se u staklenoj prostoriji u kojoj se nalazi poluga. Glas vam saopštava da poluga pomera sklopku na tračnicama koje se na tom mestu račvaju. U daljini se vidi voz koji se velikom brzinom približava. Posle račvanja na jednim tračnicama se nalaze četiri odrasle osobe, vezane za prugu. Na drugim tračnicama se nalazi dete, koje ne vidi da dolazi voz, ali nije vezano i može da se skloni.

Ako ne pomerite polugu, voz će ubiti četvero ljudi, ako pomerite polugu, voz će možda ubiti dete.

Šta ćete učiniti? Koje su vaše psihološke posledice?

Усмерићу га на дете. Мени лично је овај избор једини оправдан, из прилично очигледних разлога.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Ја не знам што се компликује толико, питање је једноставно - ако бисте знали да ће убиство Хитлера сигурно спречити да се деси све оно што се десило у Другом рату, да ли бисте убили Хитлера. Рецимо, вратили сте се кроз време, живели сте крајем 19. века и имали визију... небитно. Само што људи више уживају да се ухвате за то како је немогуће враћати се кроз време, како је у једном току времена страдање већ било и прошло, како су визије непоуздане итд итд, него да одговоре. Као да је поента у томе... Просто питање, да ли бисте окрвавили руке и умешали се у ток историје, да би се избегло страдање Другог светског рата или не бисте.

Подели на овим сајтовима

Ја не знам што се компликује толико, питање је једноставно - ако бисте знали да ће убиство Хитлера сигурно спречити да се деси све оно што се десило у Другом рату, да ли бисте убили Хитлера. Рецимо, вратили сте се кроз време, живели сте крајем 19. века и имали визију... небитно. Само што људи више уживају да се ухвате за то како је немогуће враћати се кроз време, како је у једном току времена страдање већ било и прошло, како су визије непоуздане итд итд, него да одговоре. Као да је поента у томе... Просто питање, да ли бисте окрвавили руке и умешали се у ток историје, да би се избегло страдање Другог светског рата или не бисте.

Ја мислим да је питање ко је већи и бољи хришћанин од форумаша.

• Волим 1

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Ја мислим да је питање ко је већи и бољи хришћанин од форумаша.

Хех, мени се чини да сви ми различито гледамо на то који пут најбоље води ка добру, и шта је понекад мање од два зла.  :)

Подели на овим сајтовима

Рата би можда било, и убистава, али онаквог рата и онаквих чудовишности не би било, тако да Хитлер јесте крив за оно што се десило, па све и ако узмемо да би се можда (вероватно?) неки светски рат ипак догодио и без њега (какав и колики не знамо). Можда би се десило нешто још и горе, а можда нешто много боље, али у сваком случају оно што се десило је толико страшно и не може се објаснити ничим, бар ја не видим објашњење. Али ми се ипак чини да Хитлер није (како би можда неко закључио из овога што си рекао) само снег који је пао да би се показао људски траг, није само повод, него личност која је дала свој посебни печат и усмерење на догађаје који су се десили и делом била и разлог а не само катализатор или средство којим се историја догодила. Злочини Другог св. рата су толико страшни да се чини да свет није могао много горе да страда, у датим околностима, него што је страдао. И у томе је историјска кривица Хитлерова. Моје мишљење.

Хајде да узмемо нашу земљу за пример . Јел нас убијао Хитлер, јесу ли нас убијали Немци .Да,али у мањој мери . Нас су убијале наше прве комшије, и то не зато што им је Хитлер тако рекао, већ зато што су тако хтели, рат им је само пружио прилику. Да нису убијали тада, чекали би другу прилику да окрваве ножеве . А и за цео светски рат, уопште, није Хитлер био сам, у Италији је био Мусолини који је прижељкивао рат, па Бугари, Румуни, Јапанци, једноставно , све је било спремно за рат.

А за питање, да ли бих убио Хитлера када бих био сигуран , апсолутно сигуран да ће то спречити страдање, не успорити , не одложити него стварно ,засигурно спречити , изменити људе ,онда бих . Само, ја мислим да то не би ништа променило, отишао би један човек а зло би остало сакривено у срцима људи, док не изађе кроз неког другог .

Подели на овим сајтовима

Ja kad bih znala da ce nesto ruzno da se desi nekome koga volim - direktno da ce biti ubijen - radije bih ja ubila toga nekoga ko bi ubio mog oca ili mog muza ili moje dijete i sprijecila tragediju. Tako da je to moj odgovor i na ovo pitanje. Pa vi izvolite - sudite mi.

Подели на овим сајтовима

Хех, мени се чини да сви ми различито гледамо на то који пут најбоље води ка добру, и шта је понекад мање од два зла.  :)

Па да, гледамо различито, ми што би окрвавили руке и умешали се у ток историје бирали смо мање од два зла што се не може рећи за оне кони су бирали не, односно "не убиј". Неки су се чак наљутили што би им одузели онлине мученички венац. :)

У реду је, сви имају своју улогу...пекар, лекар, апотекар, могао сам бити ја било шта. :)

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Kad se već bavite hipotetičkim pitanjima:

Nalazite se u staklenoj prostoriji u kojoj se nalazi poluga. Glas vam saopštava da poluga pomera sklopku na tračnicama koje se na tom mestu račvaju. U daljini se vidi voz koji se velikom brzinom približava. Posle račvanja na jednim tračnicama se nalaze četiri odrasle osobe, vezane za prugu. Na drugim tračnicama se nalazi dete, koje ne vidi da dolazi voz, ali nije vezano i može da se skloni.

Ako ne pomerite polugu, voz će ubiti četvero ljudi, ako pomerite polugu, voz će možda ubiti dete.

Šta ćete učiniti? Koje su vaše psihološke posledice?

Opet se bavis besmislenim fantaziranjima?!

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Хајде да узмемо нашу земљу за пример . Јел нас убијао Хитлер, јесу ли нас убијали Немци .Да,али у мањој мери . Нас су убијале наше прве комшије, и то не зато што им је Хитлер тако рекао, већ зато што су тако хтели, рат им је само пружио прилику. Да нису убијали тада, чекали би другу прилику да окрваве ножеве . А и за цео светски рат, уопште, није Хитлер био сам, у Италији је био Мусолини који је прижељкивао рат, па Бугари, Румуни, Јапанци, једноставно , све је било спремно за рат.  

Па сад, разумем шта говориш, али се ипак не бих сложио у потпуности. Наше комшије су нас убијале јер су им ипак Немци оставили одрешене руке. Расположење Хитлера према Србима је било јако негативно псоле 27. марта и уопште није имао воље да спречи дешавања у НДХ. Да је желео свакако да би могао, јер је усташки режим био марионета у пуном значењу те речи. Затим, није познато да је игде важио систем 100 за 1, сем у Србији. 

Што се тиче Европе и света, јесу многи радо дочекали рат, али зна се ко је био пројектант "нове Европе", ко су били идеолози расних подела, продора на Исток, коначног решења... Без Хитлеровог фанатизма и лудила, рат би био свакако страшан, као и сваки рат, али Хитлеров лични печат су конц. логори, холокауст, борба до последњег Немца итд, једном речју све оно што је скоро незапамћено у историји човечанства.

А за питање, да ли бих убио Хитлера када бих био сигуран , апсолутно сигуран да ће то спречити страдање, не успорити , не одложити него стварно ,засигурно спречити , изменити људе ,онда бих . Само, ја мислим да то не би ништа променило, отишао би један човек а зло би остало сакривено у срцима људи, док не изађе кроз неког другог .

Ово је поштен одговор. Само се не слажем да су баш све страхоте чучале у срцима људи и да би се кад тад испољиле. То ми је мало апстрактно, више поетско објашњење. Свакако да је рат био у срцима, али конц. логори, крематоријуми и све остале страхоте, чисто сумњам. Верујем да је сразмерно мали број људи желео то и активно радио на томе, док је грешка већине то што није смогла снаге да се супростави том лудилу и мисли својом главом.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...