Jump to content

Временске прилике и временска прогноза

Препоручена порука

Za pocetak, gle`te samo ovu prognozu za narednih 5 dana - izgleda da "mi`oljsko leto" tek pocinje... a negde sam video ovi` dana da najavljuju blagu i nesto vlazniju zimu. Inace, redovno pratim RHMZ, i mogu da kazem da su sasvim pouzdani i tacni, koliko je to uopste moguce.

...

1735744831_-66.png.125cd7bcc0dcc8ff3c6a9f8a06b20f85.png

http://www.hidmet.gov.rs/ciril/prognoza/stanica.php?mp_id=13274

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, obi-wan рече

uopste moguce.

Sa tehnologijom kojom raspolazemo, preciznost je moguca do nedelju dana. Sve ostalo je prognoza, kao sto i ime kaze 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Милан Ракић рече

Sa tehnologijom kojom raspolazemo, preciznost je moguca do nedelju dana. Sve ostalo je prognoza, kao sto i ime kaze 

Pa da, zato ovi na RHMZ i kazu da je merodavna ta prognoza za 5 dana, a za duze samo okvirno.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Adelaida рече

Pa da, dolazi nam tropska klima...letos nije moglo da se dise od vlage , kao da smo u Maleziji...pa onda ona kisa kao monsunska...

Ma nije to tako drasticno, bilo je tih promena i ranije. Najcesce to zavisi od aktivnosti na Suncu, pa onda redom ostalo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, obi-wan рече

izgleda da "mi`oljsko leto" tek pocinje...

Михољско лето се завршило! А ово које ће по прогнози бити, зове се народски Лучинско лето.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

@obi-wan Нађох ти ову тему као да сам нашао неку занимљиву књигу, стару, на тавану прекривену прашином. 04. фебруар, а топло као да је пролеће. Небо прошарано облацима и сунчаним зрацима. Ветар мало дуне, али, ништа страшно. Негде око 16.15 часова кажем мојима, рекох, одох мало до на брдо иза куће. Е тада је већ било захладнело, а ка Чачку су се могли видети тамни облаци. Док сам се пео на брдо већ ми је било криво што не понех мобилни да сликам небо. Не знам колико је тај облак био дугачак, јер, колико сам са мог положаја могао видети небо је било прекривено том ''ролном'' као да је неко кренуо да мота тепих од тог облака. Мислим да се ''ролна'' сигурно могла видети дужно од Крагујевца до Чачка и ко зна колико даље лево и десно и да се кретала ка југо-истоку Србије. Облаци су се изузетно брзо кретали. Иза те ''ролне'' небо је било безлично, плаво, не сувише тамно, али, без и једне контуре, линије, као да је равно огледало. Након, па није прошло ни 10 минута, та ''ролна'' је била већ близу мог положаја да сам у том тренутку чуо такав шум ветра у шуми на пар стотина метара да сам видео како се дрвеће страховито заноси. А високо је преко 20 метара. Чак се чуло и пуцање и ломљење тог дрвећа у даљини. А где сам ја стајао била је таква тишина, без ветра. И онда после пар тренутака, кад је дунуо, то је било Боже помози. У насељу се чуло како падају црепови. Онда је кренула киша, нестала је струја. Чак је и грмело и севало. А фебруар тек ''кренуо''.

Подели на овим сајтовима

@Плаво Небо 

Pa da. Ta "rolna" je front sudaranja hladne i tople vazdusne struje. I onda, iz zone veceg vazdusnog pritiska, po neizbeznim fizickim zakonima, vazduh krece da "poravna" (tj. izjednaci) te razlike u pritisku, i to mi na kraju vidimo i osecamo kao vetar. Sto je trenutna razlika u pritiscima veca, to je veca i silina vetra, tj. brzina i snaga kojom duva.

I ovde kod nas je bio jak vetar, slomio neke manje suve grane, pobacao nesto crepova i salonita, prespojio zice ponegde (na kratko je nestajala struja), i tako to. A jednom je i zagrmelo, "u sred zime, kad mu vreme nije". S prirodnjacke tacke gledista - u pitanju je opet ta velika razlka pritiska i temperature vazdusnih masa.

Inace, negde nadjoh ranije clanke nekih stranih meteorologa koji lepo objasnjavaju da su ovakve promene u godisnjim dobima i vremenskim prilikama uglavnom ciklicne, tj. da imaju periode ponavaljanja (valjda na 15, 30 i koliko vec godina), i da sve to prevashodno zavisi od Sunca, tj. od promena i aktivnosti na njemu. Iako i ljudsko zagadjenje sigurno doprinosti delom nestalnom vremenu, ipak je ovaj uticaj Sunca daleko i nesrazmerno veci i vazniji.

Подели на овим сајтовима

84313579_10156740238072127_3095105496814

Snežna mećava zavejala je Pešter. Sneg je bio praćen olujnim severnim vetrom sa udarima i do 100 km/h, pa dok je na pojedinim lokacijama visina snežnog pokirvača oko 30 cm, na drugim je zbog snežnih nanosa i smetova više metara.

Duga Poljana, Sjenica

izvor

Подели на овим сајтовима

Дођите да се грудвамо! :)))

viber_image_2020-02-06_11-33-51.jpg

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

@АлександраВ 

Cuvena visoravan, tamo su uvek ekstremi sto se vremena tice.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...