Jump to content

Српска традиција и обичаји везано за веру

Препоручена порука

Постављена слика

потребно је :

3 пастрмке

3 ситне главице црног лука

1 шоља уља

1 шоља белог вина

припрема :

Очишћену рибу поредјати у подмазану тепсију посути црним луком исеценим на колутове,

залити вином и уљем посолити по укусу и ставити у рерну. Пећи на лаганој ватри.

Да, баш тако радим за Славу (Свети Никола), само што печем на роштиљу, у електричном шпорету, па фино и преокренем рибу, а да се не залијепи за дно, јер пече само одозго и ја вино залијем пред сам крај, када је риба већ добила корицу.

Евдокија, коју  рибу  печете обично, и ја славим исту славу, спремамо традиционално прженог

шарана, и  користимо  просушеног за додатак сарми или подварку.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 211
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Драга Мирођија, користим сушеног шарана, исто га овако у рерни спремам на роштиљ - у електричном шпорету, па залијем вином, такође и пастрмку, напуним пуну тепсију, па овако, како је рекао брат Барјак, а ослића (онај фини, велики, изрежем на шницле) пржим у тави, у посљедњи час, док гости једу чорбу, сарму, пребранац и још оно, свашта нешто, прије него што риба дође на сто. Волим да риба, још врућа, дође на сто, тако да то радим по систему ручак-вечера х 3 дана. Бог је милостив, чак и у рату, буквално се, као чудом, дешавало, да баш у вријеме Славе, однекуд искрсне некакав одавно заборављен и отписан хонорар или неко пошаље неке паре однекуд из бијела свијета и све тако. Али и када је било потијесно, знала сам и да правим по пет колача од разних врста, само да се шарени и да одаје утисак да је све тип-топ. Хоћу да се сви моји и укућани и гости са радошћу сјећају Славе и да је исчекују са радошћу. Бог да нам свима, молитвама Светог Николе, буде напомоћ!

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  • Гости

Прави изазов за сваку домаћицу и домаћина. Како прославити крсну славу на прави начин, како наћи праву меру у свему томе?

Каквим славама сте присуствовали и шта вам се допало или не?

Имамо овде и добре домаћине и свештенике, па изволите.

Иначе, имали смо већ неке основне податке у овој теми, али време је да освежимо.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2222.msg47082.html#msg47082

И да не заборавим, фотографије остављајте обавезно. bighugbighug

Подели на овим сајтовима

E pa meni npr. smeta velika nervoza prilikom pripremanja hrane. To je jedino što me izbacuje iz takta, kao da je to najvažnije, i ne sviđa mi je pretjerano pridavanje pažnje stvarima koje nisu bitne, o svemu se priča osim o svetitelju, a kad dođe vrijeme da se pročita slavarica svi gledaju da to otaljaju, i svi se nešto nećkaju i sl. A o tome kakav je običaj, pisaću kasnije.

• Волим 1

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Meni smeta što generalno gledano (naravno da ima izuzetaka) domaćini malo ili gotovo ništa ne znaju o svetitelju koga slave. Uloga hrane je užasno preuveličana.

A tek ono: valja se, ili ne valja se...

Opet - ako je iskreno, dobro je, to je najvažnije.

Подели на овим сајтовима

Ја знам за један обичај,а везан је за најпопуларнији славски поклон-флашу вина!  0110_hahaha

Познато је да та вина иду у круг,тј,кад добијеш десетак флаша,шта ти преостаје,него да их онако упаковане ,делиш даље. Ако говоримо о овим "зимским" славама,које су најбројније,ту су у предности ови ,што већ у октобру славе,јер су већ направили залиху...

Ту је битно само једно,а то је, да не потрефиш и поклониш наредном слављенику,исто вино које си и добио од њега... 0110_hahaha

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ја знам за један обичај,а везан је за најпопуларнији славски поклон-флашу вина!  0110_hahaha

Познато је да та вина иду у круг,тј,кад добијеш десетак флаша,шта ти преостаје,него да их онако упаковане ,делиш даље. Ако говоримо о овим "зимским" славама,које су најбројније,ту су у предности ови ,што већ у октобру славе,јер су већ направили залиху...

Ту је битно само једно,а то је, да не потрефиш и поклониш наредном слављенику,исто вино које си и добио од њега... мајкл

0110_hahaha...Да, управо то - како не поклонити исто вино?  0110_hahaha
Подели на овим сајтовима

Porijeklo slave ili krsnog imena

Prvi pomen krsne slave datira se u 1018. godinu iz okoline Ohrida, poslije propasti Samuilovog Carstva. Ovo nam govori da je krsna slava kao obred još starija i vjerovatno datira iz vremena pokrštavanja Srba za vladavine kneza Mutimira, krajem 8. vijeka.Po mišljenju Radoslava Grujića, slava je prvobitno bila hramovna slava crkve podignute u čast svetitelja čije ime je dobio daleki predak porodice, bratstva ili plemena kada je bio kršten.Slavski obred, sa svim svojim materijalnim sastojcima (svijeća, slavski kolač, vino i koljivo),neodoljivo nas podsjeća na čin «petohljebnice» tj. blagosiljanje hljebova, pšenice vina i ulja na litiji velikog večernja. Očigledna je analogija između hramovne i domaće slave, odnosno između praznične litije u hramu i molitvenog sabranja u domu svečara, uz napomenu da ni jedno ni drugo, uzeto za sebe, nije dovoljno, nego nas, i jedno i drugo upućuje na svetu Liturgiju i na svete Liturgijske darove kao na vrhunac svakog praznika i svake slave i na ( agape ) stare Hrišćanske večere ljubavi (lomljenje hljebova).

http://www.bebano.com/bb/viewtopic.php?t=3429

Подели на овим сајтовима

Šta je slava ili krsno ime?

Teško je sročiti izvjesnu «definiciju» slave ili krsnog imena i sažeto, u jednoj rečenici, iznijeti njen sadržaj i smisao. Moglo bi se reći da je slava molitveno proslavljanje jednog svetitelja kao zaštitnika jedne porodice i njenog molitvenog zastupnika pred Bogom. Na dan svoje slave, porodica još revnosnije nego inače proslavlja i molitveno veliča Gospoda slave «divnog u svetima Njegovim». Na taj dan pordica se još usrdnije nego inače moli svome svetom zastupniku da molitveno posreduje pred Svemilostivim Gospodom za milost i blagodat Njegovu, za spasenje i vječni život, za učešće u vječnoj slavi, ljepoti i radosti nebeskog Carstva Njegovog. Na osnovu rečenog možemo da uočimo saborni, crkveni, ujedinjujući karaktr porodične slave. Krsno ime zato i sslavmo da nas slavljenje okupi i sjedni u pravu bratsku hristovu zajednicu, u svetu Crkvu kaao sabor Božiji, kao sbranje djece Božije, saborno jedinstvo svih vjerujućih u Gospodu Hristu, koga sveti apstol Pavle naziva «Prvorođenim među mnpgom braćom». Po ugledu na Veliku Sabornu Crkvu, mala, domaća Crkva u svakom hrišćanskom domu, u svakoj pravoslavnoj porodici slavi svoga svetitelja, zaštitnika, svoju krsnu slavu. Krsna slava je i molitveni susret i zajednica ljubavi svečara sa svim pravoslavnim hrišćanima u svom mjestu a učestvujući na svetoj Liturgiji izražavamo vascijelo jedinstvo Crkve Božije.

Подели на овим сајтовима

Kada se počinje slaviti Krsno ime? Kada neko od sinova zasnuje svoju porodicu, oženi se i ne živi više sa ocem, on treba odmah da počne da slavi svoju krsnu slavu.Sasvim je pogrešno ,što pojedini danas,ne slave, izgovarajući se riječima:»živ mi je otac i on slavi».Dakle, čim neko živi zasebno i ima svoju porodicu,dužan je da slavi svoju slavu,jer je slava zaštitnik domaćeg ognjišta i pomoćnik u svakom radu,veliki Božiji blagoslov i zaštitnik svih ukućana,naročito djece domaće crkve(Rim.16:4).

Подели на овим сајтовима

Šta je potrebno pripremiti za proslavljanje krsnog imena – slave

Prije slave u domu svečara obavlja se vodoosvećenje: sveštenik osvećuje vodu- sveti vodicu, kojom se mijesi slavski kolač, a na dan slave u crkvi blagosilja se koljivo (žito) i slavski kolač, koji se unakrst presiječe i prelije vinom .Dakle , za slavu je potrebno ;osvetiti vodicu u svome domu,pripremiti slavski kolač, koljivo(žito), slavsku svijeću i crveno vino.Pored ovoga u svakoj pravoslavnoj kući trebalo bi da ima slavska ikona (izobražen lik svetitelja koga slavimo), kadionica sa tamjanom i kandilo.U bogosluženjima Pravoslavne Crkve sve ima svoj uzvišeni smisao i naročito značenje, pa je tako i kod obreda.

Подели на овим сајтовима

ERA OJDANIC- OCE NAS

Ovo je jedan od boljih domaćina koje sam ja video na delu.

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Драгане, коју ти славу славиш? bliss jeeee

Славим Св. Луку сад у недељу.  bliss jeeee bliss jeeee 0102_laugh bliss jeeee

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Moj  деда по мајци је славио св.Луку, по мени најлепша слава.Подсећа ме на детињство, па кад је још леп дан, а јесен све прекрила у оним предивним бојама...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...