Jump to content

Архимандрит Сава (Јањић): Команданти америчке морнарице у Европи и снага КФОР у посети манастиру Високи Дечани

Оцени ову тему

Препоручена порука

У манастиру Високи Дечани данас сам примио команданта удружених снага НАТО савеза америчког адмирала Џејмса Фога, заједно са командантом КФОР-а италијанским генералом Куочијем и њиховим најближим сарадницима.

40313214_2295096407171151_24926786392550

Драго ми је да сам имао прилику да високим представницима НАТО и КФОР-а пренесем забринутост Епископа Теодосија, нашег свештенства, монаштва због у јавности на највишем нивоу изнесених намера о етничком и територијалном разграничењу, што може да изазове несагледиве хуманитарне и безбедносне последице за наш народ, али и за цео регион. 

40178215_2295097020504423_44858764705933

Адмирала Фога и његове колеге такође сам упознао са ставом Св. Архијерејског Сабора СПЦ да је за нашу Цркву неприхватљива не само било која врста територијалне или етничке поделе или разграничења на Косову и Метохији, већ и признање независног Косова од стране Србије, наводећи бројне примере кршења људских права и закона који штите невећинско становништво, што неизбежно може да доведе ка стварању етнички чистог албанског друштва на овом простору. 

40160007_2295097490504376_14608495757355

Посебно сам нагласио да влада Косова и општинске власти у Дечанима не поштују и не спроводе одлуку Уставног суда Косова из 2016.г. којим се признаје имовина манастира Високи Дечани, и изнео нашу забринутост због одлуке владе да гради магистрални међународни пут поред самог манастира, противно Закону о специјалним заштићеним зонама и чврстом ставу свих међународних представника у Приштини да се закон мора поштовати. 

40141398_2295097730504352_70182283627116

Адмиралу и команданту КФОР-а сам изразио искрену захвалност на заштити коју нашим светињама, народу и свим грађанима пружају мировне снаге у складу са Резолуцијом 1244 СБУН, изразивши наду да се присуство КФОР-а неће смањивати јер представља важан гарант мира. Присуство КФОР-а је посебно важно у ситуацији у којој неодговорни политичари или с њима криминалне структуре могу да употребе насиље да би створили још неповољнију етничку слику на терену са тешким последицама.

40227206_2295097933837665_28090971048137

На крају сам нагласио приврженост наше Цркве наставку одговорног и конструктивног дијалога, који треба да обезбеди миран и сигуран живот за све грађане где год они живе без обзира на њихову етничку или верску припадност.

Адмирал Фого је у фебруару ове године посетио Београд и разговарао са министром одбране Републике Србије  

а командант КФОР-а генерал Куочи претходних дана је имао и сусрет са највишим представницима Војске Србије у Нишу.

Архимандрит Сава ЈАЊИЋ, ФБ

Подели на овим сајтовима

За о. Сава:

Прво, имате моју (а сигуран сам и огромне већине нашег верујућег народа) безрезервну подршку у оном што чините за наш народ на Косову.

Друго и последње: Искуство Цркве је јасно викало, преточено у каноне, да онога дана када се сада већ бивши владика укључио у координациони одбор кренуо је његов пад.

"Пут до пакла поплочан је добрим намерама". Сигуран сам да је желео добро. Али није нашао меру.

Баш као што је Лутер желео добро. Али није нашао меру.

Не желим да Вас плашим, поучавам (јер ко сам ја спрам једног игумана и то каквог манастира!), нити да Вас спречавам да говорите - јер глас разума заиста треба чути у овом моменту. Само Вас молим једно - да чувате меру...

Нека Вас и цело Ваше братство Господ настави да чува молитвама светог Краља Стефана Дечанског. У нашим сте молитвама...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...