Trifke Написано Август 23, 2018 Пријави Подели Написано Август 23, 2018 пре 1 минут, obi-wan рече O. Rafailo je dobar duhovnik. Mozda nije po svacijem ukusu, ali to i ne treba da bude, niko od ljudi ne moze da bude toliko sveobuhvatan. Odakle znas? Jesi li ga probao kao duhovnika? Nije rec o ukusu. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 23, 2018 Пријави Подели Написано Август 23, 2018 пре 4 минута, Trifke рече Odakle znas? Jesi li ga probao kao duhovnika? Nije rec o ukusu. Naravno da je rec o ukusu. Ima nas ljudi razlicitih, ne moze duhovnik da bude univerzalan za sve ljude, jer je i on ljud. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 23, 2018 Пријави Подели Написано Август 23, 2018 Управо сада, obi-wan рече Naravno da je rec o ukusu. Ima nas ljudi razlicitih, ne moze duhovnik da bude univerzalan za sve ljude, jer je i on ljud. On je tipican primer onoga sto vladika Nikoaj opisuje da je lako nauciti neukog i lako nauciti zivotinju ali je tesko nauciti onoga koji je nenaucen postao ucitelj drugima. U praksi to izgleda: on se drzi Karelina i njegovog naucavanja kao pijan plota. Ne poznaje mnogo toga ni iz teoriske ni iz prakticne teologije a donosi sud o tome. Uz put da ti napomenem ako vec nisi cuo da je Karelin izjavio nesto zanimljivo o ocu Justinu. Nemam ovde citat ali mogu da se potrudim da nabavim. Mislim i da sam ga ovde i postavio ali ne mogu da ga nadjem. Ovo ti pisem da cisto makar malo dobijes utisak sa kakvog se izvora napaja. I svakako da nije rec o ukusu. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 23, 2018 Пријави Подели Написано Август 23, 2018 пре 12 минута, obi-wan рече Naravno da je rec o ukusu. Ima nas ljudi razlicitih, ne moze duhovnik da bude univerzalan za sve ljude, jer je i on ljud. Evo i citata: Za postovaoce Karelina i njegovih spisa: А ево што каже контраверзни архимандрит Рафаил Карелин о св.Јустину ""Што се тиче преподобног Јустина (Поповића), морам рећи да се у потпуности слажем с његовом критиком европске културе. Но чини ми се да он више пише од ума, него од срца. Можда то ради свесно да би, обраћајући се интелигенцији, разговарао с њима на језику који им је близак и који разумеју. Јеромонах Серафим (Роуз), који није био ништа мање образован од архимандрита Јустина, сличне мисли износи на другом нивоу, тако да срце прихават оно што иде од срца. Не поричем да су дела Јустина (Поповића) корисна одређеном кругу читалаца, али без обзира што га поштујем, ипак не припадам том кругу." - Цитат од Ивана Добровића. Ima tu negde i odakle je. Valjda cu i to naci. Neznam da li si ga slusao i imao prilike da razgovaras sa njime ali tesko da bi se vas dvojica slozili po mnogim stavovima. Cisto da znas da nije daleko od Arsenijevih stavova. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Август 23, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 23, 2018 пре 11 минута, Trifke рече Neznam da li si ga slusao Оно што мени изузетно смета (а то је само мој проблем, свакако, до мене је), је то што смо почели све да изврћемо. Ево, и на овој теми, не разговарамо о будалама као што су Мирољуб и онај Ален, и о томе да је неко из цркве баш сасвим јасно рекао оно што је очигледно, него се тема опет окреће у анализу игумана. Па ће на крају овог разговора испасти да је сасвим политички коректно да ублажимо став према Мирољубу због тога што игуман воли Карелина. Или због тога што игуман појачава неке своје изјаве, некада чак и до непријатности, да би указао на заиста озбиљне појаве које нам ждеру друштво. ОК, да заћутимо. И да се сви замонашимо и затворимо у круг молитви. Да не прокоментаришемо ништа. Да будемо добри хришћани. Јанко, Milica Bajic, Trifke and 3 осталих је реаговао/ла на ово 2 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 23, 2018 Пријави Подели Написано Август 23, 2018 пре 2 минута, АлександраВ рече Оно што мени изузетно смета (а то је само мој проблем, свакако, до мене је), је то што смо почели све да изврћемо. Ево, и на овој теми, не разговарамо о будалама као што су Мирољуб и онај Ален, и о томе да је неко из цркве баш сасвим јасно рекао оно што је очигледно, него се тема опет окреће у анализу игумана. Па ће на крају овог разговора испасти да је сасвим политички коректно да ублажимо став према Мирољубу због тога што игуман воли Карелина. Или због тога што игуман појачава неке своје изјаве, некада чак и до непријатности, да би указао на заиста озбиљне појаве које нам ждеру друштво. ОК, да заћутимо. И да се сви замонашимо и затворимо у круг молитви. Да не прокоментаришемо ништа. Да будемо добри хришћани. Bravo! Apsolutno si u pravu. Skrenuli smo sa teme i evo ja ti obecavam da cu paziti da ne skrecem vise. Sto se Miroljuba tice, na ovom forumu postoje nekoliko tema o njemu i mesecima i godinama se raspravljalo o njegovim budalastinama. No ocekujem od tebe da ne govoris o "pojacavanju" igumanovih izjava jer ja to tako ne dozivljavam. АлександраВ and Јанко је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 23, 2018 Пријави Подели Написано Август 23, 2018 пре 6 минута, АлександраВ рече Оно што мени изузетно смета (а то је само мој проблем, свакако, до мене је), је то што смо почели све да изврћемо. Ево, и на овој теми, не разговарамо о будалама као што су Мирољуб и онај Ален, и о томе да је неко из цркве баш сасвим јасно рекао оно што је очигледно, него се тема опет окреће у анализу игумана. Па ће на крају овог разговора испасти да је сасвим политички коректно да ублажимо став према Мирољубу због тога што игуман воли Карелина. Или због тога што игуман појачава неке своје изјаве, некада чак и до непријатности, да би указао на заиста озбиљне појаве које нам ждеру друштво. ОК, да заћутимо. И да се сви замонашимо и затворимо у круг молитви. Да не прокоментаришемо ништа. Да будемо добри хришћани. Samo da ti onako uz put napomenem da obojicu licno poznajem. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Август 23, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 23, 2018 Управо сада, Trifke рече Samo da ti onako uz put napomenem da obojicu licno poznajem. Кога, Мирољуба и Алена или Мирољуба и игумана? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 23, 2018 Пријави Подели Написано Август 23, 2018 пре 2 минута, АлександраВ рече Кога, Мирољуба и Алена или Мирољуба и игумана? Miroljuba i igumana. Sa Miroljubom se nisam video godinama. A sa Rafailom kada se god susretnemo izljubimo se kao rod rodjeni iako se i po stavovima i po praksi jako puno razlikujemo. АлександраВ and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Август 23, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 23, 2018 пре 2 минута, Trifke рече No ocekujem od tebe da ne govoris o "pojacavanju" igumanovih izjava jer ja to tako ne dozivljavam. Па знаш како, ти то тако не доживљаваш, ја доживљавам, износимо своје мишљење и то је ок. Знам да смо писали о Мирољубу, и сама сам убила прсте на тим темама. Оно што је овде ново, то је да можемо да чујемо да је неко из цркве лепо, гласно и јасно рекао оно што је очигледно у вези Мирољуба. Било би добро да и остали крену тим путем и да се јасно каже шта ради тај човек, који нажалост још увек има упориште код многих у нашој цркви. Fotina444, Драгана Милошевић, Petar-M and 4 осталих је реаговао/ла на ово 4 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 23, 2018 Пријави Подели Написано Август 23, 2018 пре 25 минута, Trifke рече On je tipican primer onoga sto vladika Nikoaj opisuje da je lako nauciti neukog i lako nauciti zivotinju ali je tesko nauciti onoga koji je nenaucen postao ucitelj drugima. U praksi to izgleda: on se drzi Karelina i njegovog naucavanja kao pijan plota. Ne poznaje mnogo toga ni iz teoriske ni iz prakticne teologije a donosi sud o tome. Uz put da ti napomenem ako vec nisi cuo da je Karelin izjavio nesto zanimljivo o ocu Justinu. Nemam ovde citat ali mogu da se potrudim da nabavim. Mislim i da sam ga ovde i postavio ali ne mogu da ga nadjem. Ovo ti pisem da cisto makar malo dobijes utisak sa kakvog se izvora napaja. I svakako da nije rec o ukusu. ... пре 23 минута, Trifke рече Evo i citata: Za postovaoce Karelina i njegovih spisa: А ево што каже контраверзни архимандрит Рафаил Карелин о св.Јустину ""Што се тиче преподобног Јустина (Поповића), морам рећи да се у потпуности слажем с његовом критиком европске културе. Но чини ми се да он више пише од ума, него од срца. Можда то ради свесно да би, обраћајући се интелигенцији, разговарао с њима на језику који им је близак и који разумеју. Јеромонах Серафим (Роуз), који није био ништа мање образован од архимандрита Јустина, сличне мисли износи на другом нивоу, тако да срце прихават оно што иде од срца. Не поричем да су дела Јустина (Поповића) корисна одређеном кругу читалаца, али без обзира што га поштујем, ипак не припадам том кругу." - Цитат од Ивана Добровића. Ima tu negde i odakle je. Valjda cu i to naci. Neznam da li si ga slusao i imao prilike da razgovaras sa njime ali tesko da bi se vas dvojica slozili po mnogim stavovima. Cisto da znas da nije daleko od Arsenijevih stavova. ... Kapiram ja tebe brate sve sto pricas. Sto se tice Karelina, video sam do sad nekoliko izuzetno zestoko nebuloznih tvrdnji kod njega, koje uopste ne pripadaju Crkvi - npr. o spontano pobacenoj deci. I njega uopste ne drzim za neki bitan autoritet, medjutim, gledam da se sacuvam onog najtezeg osudjivanja, jer je cinjenica da je i on covek k`o i svaki covek, sto znaci da moze i mnogo da pogresi. Ako tako pristupamo duhovnicima uopste, ne bi trebalo da imamo problema u razumevanju njihovih stavova, jer se u Crkvi uvek i svako proverava samom Crkvom. Sto se tice naseg o. Rafaila, kad kazem "dobar duhovnik" mislim na to da je u nacelu sasvim dobro (= crkvujuce) usmeren, sto sve mozemo da vidimo i cujemo po svim tim snimljenim besedama i predavanjima, a narocito po ovim gde je on ostro i nedvosmisleno oznacio i izdvojio jednu veliku stetocinu kakva je Miroljub. Seti se samo da je ne mali broj popova istog tog Miroljuba zvao da u njihovim hramovima (!) drzi propovedi i predavanja. U tome se o. Rafailo ocigledno pokazao kao potpuno bistar Hriscanin, koji cvrsto stoji na svojim nogama. Istina je da je njegov pristup znatno vise rigorozan nego popustljiv, ali je cinjenica da je u Crkvi uvek bilo i izrazito strogih i izrazito blagih duhovnika, i da je to sasvim normalno upravo zato sto su i jedni i drugi potrebni Crkvi. Ima ljudi kojima treba blag duhovnih, jer su i sami vrlo osetljivi, i svaka velika strogoca bi vrlo verovatno bila bas losa po njihov duhovni zivot, dok s druge strane imas copina kojima je i o. Rafailo "slab", nego im treba neko k`o Tasa da im mlati samare po potrebi. Znaci, i blagi duhovnici, i "drvosece". U toj sveobuhvatnosti i jeste nedostizna prednost Crkve... Petar-M, Јанко and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 23, 2018 Пријави Подели Написано Август 23, 2018 пре 1 минут, АлександраВ рече Па знаш како, ти то тако не доживљаваш, ја доживљавам, износимо своје мишљење и то је ок. Знам да смо писали о Мирољубу, и сама сам убила прсте на тим темама. Оно што је овде ново, то је да можемо да чујемо да је неко из цркве лепо, гласно и јасно рекао оно што је очигледно у вези Мирољуба. Било би добро да и остали крену тим путем и да се јасно каже шта ради тај човек, који нажалост још увек има упориште код многих у нашој цркви. Slazem se. Sto se Alena tice, Ostrog je na zvanicnoj svojoj stranici demantovao sve njegove tvrdnje. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 23, 2018 Пријави Подели Написано Август 23, 2018 пре 35 минута, Trifke рече Evo i citata: Za postovaoce Karelina i njegovih spisa: А ево што каже контраверзни архимандрит Рафаил Карелин о св.Јустину ""Што се тиче преподобног Јустина (Поповића), морам рећи да се у потпуности слажем с његовом критиком европске културе. Но чини ми се да он више пише од ума, него од срца. Можда то ради свесно да би, обраћајући се интелигенцији, разговарао с њима на језику који им је близак и који разумеју. Јеромонах Серафим (Роуз), који није био ништа мање образован од архимандрита Јустина, сличне мисли износи на другом нивоу, тако да срце прихават оно што иде од срца. Не поричем да су дела Јустина (Поповића) корисна одређеном кругу читалаца, али без обзира што га поштујем, ипак не припадам том кругу." - Цитат од Ивана Добровића. Inace, da dodam: 1) nisam postovaoc Karelina i njegovih spisa; 2) ovde cak ni on nije rekao bas nista stravicno, prosto se ogradio od onoga sto valjda njemu nije blisko. Opet kazem, ja sam kod njega nasao na vise mesta krajnje necrkvene stavove po vrlo vaznim pitanjima, i zato ga i ne citam. Sto kaze on sam ovde o o. Justinu - i meni Karelin isuvise govori iz neke suve samoubedjenosti, i zato ja za sebe kazem da ne pripadam tom krugu kom je on (smatrao) da pripada. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 23, 2018 Пријави Подели Написано Август 23, 2018 пре 3 минута, obi-wan рече ... ... Kapiram ja tebe brate sve sto pricas. Sto se tice Karelina, video sam do sad nekoliko izuzetno zestoko nebuloznih tvrdnji kod njega, koje uopste ne pripadaju Crkvi - npr. o spontano pobacenoj deci. I njega uopste ne drzim za neki bitan autoritet, medjutim, gledam da se sacuvam onog najtezeg osudjivanja, jer je cinjenica da je i on covek k`o i svaki covek, sto znaci da moze i mnogo da pogresi. Ako tako pristupamo duhovnicima uopste, ne bi trebalo da imamo problema u razumevanju njihovih stavova, jer se u Crkvi uvek i svako proverava samom Crkvom. Sto se tice naseg o. Rafaila, kad kazem "dobar duhovnik" mislim na to da je u nacelu sasvim dobro (= crkvujuce) usmeren, sto sve mozemo da vidimo i cujemo po svim tim snimljenim besedama i predavanjima, a narocito po ovim gde je on ostro i nedvosmisleno oznacio i izdvojio jednu veliku stetocinu kakva je Miroljub. Seti se samo da je ne mali broj popova istog tog Miroljuba zvao da u njihovim hramovima (!) drzi propovedi i predavanja. U tome se o. Rafailo ocigledno pokazao kao potpuno bistar Hriscanin, koji cvrsto stoji na svojim nogama. Istina je da je njegov pristup znatno vise rigorozan nego popustljiv, ali je cinjenica da je u Crkvi uvek bilo i izrazito strogih i izrazito blagih duhovnika, i da je to sasvim normalno upravo zato sto su i jedni i drugi potrebni Crkvi. Ima ljudi kojima treba blag duhovnih, jer su i sami vrlo osetljivi, i svaka velika strogoca bi vrlo verovatno bila bas losa po njihov duhovni zivot, dok s druge strane imas copina kojima je i o. Rafailo "slab", nego im treba neko k`o Tasa da im mlati samare po potrebi. Znaci, i blagi duhovnici, i "drvosece". U toj sveobuhvatnosti i jeste nedostizna prednost Crkve... Obecao sam ovoj sestrici da necu vise o Rafaili iako se duboko ne slazem sa onim sto si napisao osi onog dela sa osudom Miroljuba. Nije rec "ostrijem" duhovniku. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 23, 2018 Пријави Подели Написано Август 23, 2018 пре 2 минута, Trifke рече Obecao sam ovoj sestrici da necu vise o Rafaili iako se duboko ne slazem sa onim sto si napisao osi onog dela sa osudom Miroljuba. Nije rec "ostrijem" duhovniku. Ostavimo da to vreme pokaze, gore od samog osudjivanja je kad nekog unapred osudjujemo. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука