Jump to content

Атеисти питају вернике

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

i ja poznajem ljubav

eh, poznaješ ljubav... ko je poznaje? Ljudska ljubav je veoma retko prava ljubav. Ljudska ljubav traži odgovor na ljubav, traži svoje, oprašta ukoliko ima koristi, voli koliko dobija ljubavi...Velike, čuvene ljubavne prićče su zato velike jer imaju nešto od te Božanske. Što bi vladika Nikolaj rekao, ljudska ljubav prema Božanskoj je kao dim u odnosu na vatru.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Jel ti shvatas da tvoj prethodni post ukazuje na to da NIKO ko nije hriscanin ne moze da bude moralan covek?

JA imam osecaj za moral a ne verujem u boga... tako da eto, pobio sam ti teoriju na prvom slucajnom uzorku bendoff

Za hrišćanina je moral prije svega njegovo unutrašnje stanje duše.A pošto ateisti po nekoj definciji  nemaju dušu ni duh,onda je za njega moral samo ispunjavanje nekih normi svakodnevnice.I zato je ateista dvolična osoba jer  za njega biti moralan znači glumiti i činiti se moralnim.U tu je veliko razmoimoilaženje kada se postave neke moralne norme odn. kada se razgovara o tkz. moralnim i nemoralnim problemima.

A ako je bog jedini uslov za moral i etiku... objasni mi vernike  u zatvorima... kako je moguce da budes vernik i da ubijes coveka? Zar ne bi trebalo da vernici imaji taj duhovni osecaj morala, jednakost sa bogom ili tralala...

Isto kao što je i moguće biti ateista i izubijati ženu od batina.Kako je to moguće?A ateisti su ljudi koji se zalažu sa humanost i prava žena.Prvo nemoj da idealizuješ vjernike jer ako se neko i nazove vjernikom ne mora da znači da je on već neki "ne od ovog svijeta" podvižnik niti da je on spoznao nesavršenost svoje pale prirode.

Oblast etike koju vi ateisti pokušavate da podmetnete je potpuno prazna,jer ne teži ka idealnom.Drugo,zaobilazite nesavršenost sopstvene prirode, empiriski rezultat uzimate kao validan,iako znate da je on u oblasti morala deformisan tj.nepotpun.Znači nema težnje i dinamike,nego jedna suvoparna nametljivost određenih normi koja bi trebala da savršenog čovjeka.Hrišćanstvo teži preobražneju čovjeka a ne njegovoj realizaciji kroz etičke i moralne norme.Ideal je Hristos,ovaloćeni Logos,i dubina njegove ličnosti je težnja hrišćana.

Подели на овим сајтовима

jao emanuil kakva je to slicica, ko je taj plavusan i jel' to pakao?

a, svi sagresise i liseni su slave Bozije, ali cemo se spasti krvlju Isusa Hrista, kako ono bese... da ne ustajem sad

I jos, ko od vas zivi po Zakonu, zasto trazite da me ubijete? (Hristos)

..carinici i bludnice ce pre vas uci u Carstvo Bozije... pa, moral definitivno nije uslov spasenja (na nasu srecu :cheesy:, inace...ko se, dakle, moze spasti...(izvinjavam se na pregrsti nepotpunih citata (koji to onda bas i nisu :cheesy:)

Подели на овим сајтовима

Brkaš, dakle, deklarativne vernike i iskrene vernike.

Nista ja ne brkam prijatelju nego vi imate ozbljan problem u komunikaciji medju sobom (mendace memorem ese oportet)

Kako se lagano odricete deklarativnih vernika kad pricamo o ideologijama i kako se vatate za te iste vernike kad pricamo o ciframa i procentima...

Sto se mene tice crkva je imala i vise nego dovoljno vremena da dopre do svakog vernika, to dal su neki deklarativni ili pravi mene ne interesuje... svi ste vernici... cak i onaj sto slavi slavu u kafani i prezderava se na boziji racun.... vasa je krivica sto ga niste pravilno regrutovali, pa vam takvi sad kvare "prosek"

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Има ли неко од верујућих на теми жену/мужа или девојку/дечка атеисту? Баш бих волео да видим какву бисте онда песму певали. Можда бисте тада схватили да атеиста може да воли и више од верника. Јер верник, нажалост, често воли воли зато што тако треба. Бог је љубав, па онда треба да волимо. И на крају све испадне ледено и стерилно. Наравно, има верујућих који искрено воле, али пре тога треба мало више да се ослободе разноразних хиљада шаблона.

И ја се не слажем са XIO-м или Мрачњаком око интелектуалне апологије атеизма. Мислим да је то потпуно промашена философија. Али кад се све спусти на чисто људску раван, онда ми никако није јасно како се неко усуђује да се толико узноси над другим човеком. Но добро, ваљда ничег нема  без живог искуства. Ако је неко у верничком, националном или било ком другом гету, онда не може ни да види сво богатство живота изван тога.

Подели на овим сајтовима

Brkaš, dakle, deklarativne vernike i iskrene vernike.

Nista ja ne brkam prijatelju nego vi imate ozbljan problem u komunikaciji medju sobom (mendace memorem ese oportet)

Kako se lagano odricete deklarativnih vernika kad pricamo o ideologijama i kako se vatate za te iste vernike kad pricamo o ciframa i procentima...

Sto se mene tice crkva je imala i vise nego dovoljno vremena da dopre do svakog vernika, to dal su neki deklarativni ili pravi mene ne interesuje... svi ste vernici... cak i onaj sto slavi slavu u kafani i prezderava se na boziji racun.... vasa je krivica sto ga niste pravilno regrutovali, pa vam takvi sad kvare "prosek"

Свети Оци кажу : ако се одбаци предлог духова злобе, победа је добијена без борбе. Они су то из искуства говорили.
Подели на овим сајтовима

Niti razumem sta si hteo da kazes, nit kakve to veze ima s onim sto si citirao...

Вера је увек лична. Сваки човек мора да верује за себе. Нико не може веровати за другога. Много људи може веровати у исту ствар због њиховог једнаког знања, размишљања, искуства и уверења. Може постојати заједница вере и јединство вере. Али ова заједница и јединство вере неопходно почињу и почивају на исповедању личне вере.
Подели на овим сајтовима

Drži um svoj u adu i ne očajavaj,zato što je borba naša protiv poglavarstva tame ovoga svijeta a ne protiv krvi i tijela srcee
u, zar nije bilo lepse staviti ono cime se borimo protiv duhova zlobe iz podnebesja, npr.krst, molitvenik, ili mozda posna hrana (srcee, kao simvol posta:)); mada, mozda nije ni lose gledati stalno ovaj pakao (ne bi li sve ucinili da tamo ne dodjemo :bstar:), a i ovaj "ratnik svetlosti" (na takvo nesto lici) opet deluje nekako jezivo;hm, iguman Tihon studenicki je podsecao na, da li bese Savine, ili cije reci(nekog Svetog, uglavnom) da mi imamo na umu andjeoske horove i raj, to je lepse za gledati i misliti, a i to je uzor cemu stremiti

E, eto, da iskomentarisem, sta sve mislim da napisem,a naravno nema veze, ne znam zasto se uopste mesam-zasto je neko stavio to sto je stavio  :bstar:,  29dz8zk

Подели на овим сајтовима

тачан одговор је да не постоји верометар, према томе и јесте и није.

дакле, опет: крштење је само улазница у клуб, не значи и да ћеш да постанеш диџеј.

цела поента уопште није бити православац већ постати светитељ.

Koja je poenta onda krstenja beba starosti par meseci? Potpuno bi legitimno bilo da se krstis kao odrastao covek... kad vidis da si na putu da postanes svetitelj ti se ondfa lepo krstis i krenes putem koji si sebi zacrtao... al ajde te je druga tema nametanja dogmi nezrelim bicima koja nemaju nikakvo pravo glasa u svemu tome...
беба је личност колико и ти, од почетка па до краја.

може се рећи да је неважно кад се крстиш, с обзиром да сам и ја крштен са 21 годином али је цела поента да је бесмислено ускраћивати свом детету нешто што ти сам већ уживаш - благодат светих тајни.

покушај некоме да наметнеш нешто што неће, да видиш до којег степена наметања мораш да стигнеш да би слободну личност искривио ка неком науму па ће ти бити јасно због чега је слободна воља императив православља.

мислим да је пре проблем што теби сам помен Бога, вере, Цркве, религије и сличних појмова смета а не да постоји било какво наметање.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8962.msg256345.html#msg256345

добро, али шта са тим текстом?
Подели на овим сајтовима

...може се рећи да је неважно кад се крстиш, с обзиром да сам и ја крштен са 21 годином али је цела поента да је бесмислено ускраћивати свом детету нешто што ти сам већ уживаш - благодат светих тајни.

To ti neosnovano tvrdis... nemas pojma dal si u pravu...

A jel su to pravoslavne svete tajne ili neke univerzalne tajne za bolji zivot, spasenje i besmrtnost?

Najveca razlika izmedju mene ateiste i tebe vernika je u tome sto ces ti od orvog dana rodjenja svog deteta da ga sistematski uvodis u pravoslavlje... da ga naucis da se krsti sa godinu dana na odusevljenje prisutnih gostiju na slavi (proslava svetaca koja se tradicionalno obelezava prezderavanjem i opijanjem... u slavu boga naravno)... da ga vodis u crkvu iako nema pojma ni gde je ni sta trazi tu... da mu ne das da jede ono sto voli jer je tog dana neko crveno slovo... vrlo ces da mu stavis do znanja ko su pravoslavci i zasto su najnapacenija religija u svemiru... muslimani su strasni, oni kolju... ateisti su... pa jednostavno budale... hrvati nas mrze pa zato i mi njih isto... oni su katolici, vidis sine to je isto kao mi samo su oni u zabludi jer su se oni od nas odvojili!......

Ja nemam niti najmanje namere da svoje dete ucim da bude ateista... ja imam nameru da svoje dete upoznam sa svim varijantama podjednako... i to cu da radim tako sto nista necu da favorizujem... koliko cu ga uciti o pravolsavlju toliko cu mu pricati i o islamu i ateizmu... (onoliko koliko znam)... necu da mu pustam Dokinsove klipove sa neta niti cu da mu pokazujem antireligijske postere i sajtove... nista mu nece faliti da kasnije u zivotu pronadje svoj put... eto medi nista nije falilo... vidi  ga sad... momcina pravoslavna! leteti

To je sloboda... a ne ono kvazi verovanje o "slobodnoj volji od boga" sto nije nista drugo do dobro osmisljena marketinska kampanja za privlacenje novih vernika u stado...

дај молим те, погледај шта си све написао - као Милан Тарот да ти је припремио текст  klapklap winter algabacaju 0442_feel klapklap leteti

исписао си будућност, прошлост, садашњост према својем ограниченом и неуком познању, па не мож луђе ...

а баш си гадљив на вернике и веру, а живо ме занима што ... ал то је твој проблем који треба да решиш сам са собом.

а како ћу ја да васпитам своје дете, или и туђу децу коју сам крстио, то је између мене, њих и Бога а све што будем сад написао може и сутра да се промени тако да мислим да је бесмислено да куцам или се ''правдам'' што сам верник.

бедак је само што си умислио да си на висини изнад нас ''потлачених'' а и постао си видовит преко екрана, тако да саосећам сваки твој напор који будеш направио у правцу разбијања сопствених предрасуда јер ће то бити Христове муке - јер сам то прошао и сам.

Подели на овим сајтовима

Има ли неко од верујућих на теми жену/мужа или девојку/дечка атеисту? Баш бих волео да видим какву бисте онда песму певали. Можда бисте тада схватили да атеиста може да воли и више од верника. Јер верник, нажалост, често воли воли зато што тако треба. Бог је љубав, па онда треба да волимо. И на крају све испадне ледено и стерилно. Наравно, има верујућих који искрено воле, али пре тога треба мало више да се ослободе разноразних хиљада шаблона.

И ја се не слажем са XIO-м или Мрачњаком око интелектуалне апологије атеизма. Мислим да је то потпуно промашена философија. Али кад се све спусти на чисто људску раван, онда ми никако није јасно како се неко усуђује да се толико узноси над другим човеком. Но добро, ваљда ничег нема  без живог искуства. Ако је неко у верничком, националном или било ком другом гету, онда не може ни да види сво богатство живота изван тога.

слажем се, јер сам и сам имао девојку која је атеиста.

само је бедак што су је расла међу ксиима и мрачњацима који су је наплашили да с ове стране стоје крстови и оруђа мучења ... као да су Господ и верници то сами себи наменили, а не да они производе тако нешто.

а још је гори бедак кад верни размишљају о атеистима као што атеисти размишљају о верницима - црно/бело.

Подели на овим сајтовима

Drži um svoj u adu i ne očajavaj,zato što je borba naša protiv poglavarstva tame ovoga svijeta a ne protiv krvi i tijela 0442_feel
u, zar nije bilo lepse staviti ono cime se borimo protiv duhova zlobe iz podnebesja, npr.krst, molitvenik, ili mozda posna hrana (klapklap, kao simvol posta:)); mada, mozda nije ni lose gledati stalno ovaj pakao (ne bi li sve ucinili da tamo ne dodjemo winter), a i ovaj "ratnik svetlosti" (na takvo nesto lici) opet deluje nekako jezivo;hm, iguman Tihon studenicki je podsecao na, da li bese Savine, ili cije reci(nekog Svetog, uglavnom) da mi imamo na umu andjeoske horove i raj, to je lepse za gledati i misliti, a i to je uzor cemu stremiti

E, eto, da iskomentarisem, sta sve mislim da napisem,a naravno nema veze, ne znam zasto se uopste mesam-zasto je neko stavio to sto je stavio  algabacaju,  klapklap

сасвим нешто друго значи то што ти је написао.

ал живо ме занима како би ти помогао крст кога не можеш да дохватиш јер су ти утрнуле руке и уста а кичма се укочила од сусрета са ''лептирићем'' из пакла ...

или пост.

жртва је дух скрушен, а не дела тела јер је тело слабо а дух је срчан.

све то је без молитве и светог причешћа ништа.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...