Jump to content

Атеисти питају вернике

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

дај молим те, погледај шта си све написао - као Милан Тарот да ти је припремио текст  1413_love 319.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif

исписао си будућност, прошлост, садашњост према својем ограниченом и неуком познању, па не мож луђе ...

а баш си гадљив на вернике и веру, а живо ме занима што ... ал то је твој проблем који треба да решиш сам са собом.

E moj Medo... mogao si posteno da napises zasto ne zelis da odgovoris na ili prokomentarises ovo sto sam napisao umesto sto si se odmah uhvatio za uvrede i sazdavanje mog psiholoskog profila. Kod mene nema izbegavanja odgovra samo da znas i zato te sad uproscenije pitam: Da li ces svoje dete da odgajas kao pravoslavca od malih nogu?

а како ћу ја да васпитам своје дете, или и туђу децу коју сам крстио, то је између мене, њих и Бога а све што будем сад написао може и сутра да се промени тако да мислим да је бесмислено да куцам или се ''правдам'' што сам верник.

Hahaha... znas sta, sreca tvoja pa ti ne treba pristanak sve tri strane nego ga je crkva uredila da je dovoljan samo jedan... i to onoga koji vrsi cin krstavanja... tu bas i nisu cista posla jer zrtve krstenja uglavnom nemaju pravo glasa u tom "svetom" cinu...

Ali evo, ti... ti si rekao da si se krstio u dvadeset i nekoj godini... sta bi ti meni rekao da sam dosao par godina pre tvog krstenja, da sam te uhvatio za ruku i sa recima "ajde sa mnom da ti pokazem tajnu najvecu od svih... jer ljubav je jedini put kojim moras da krenes" i zatim te odveo u dzamiju da postanes pravi dobri musliman?

(drugarski te molim da mi odgovoris na ovo pitanje... drugi put cemo da pisemo kako sam ja ovakav ili onakav... ok?)

бедак је само што си умислио да си на висини изнад нас ''потлачених'' а и постао си видовит преко екрана, тако да саосећам сваки твој напор који будеш направио у правцу разбијања сопствених предрасуда јер ће то бити Христове муке - јер сам то прошао и сам.

Nit cu ja da razbijem svoje "predsrasude" nit ti tvoje frustracije... Hristov put me zanima isto koliko i Karlitov...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

дај молим те, погледај шта си све написао - као Милан Тарот да ти је припремио текст  0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha :cheesy: :cheesy: :cheesy:

исписао си будућност, прошлост, садашњост према својем ограниченом и неуком познању, па не мож луђе ...

а баш си гадљив на вернике и веру, а живо ме занима што ... ал то је твој проблем који треба да решиш сам са собом.

E moj Medo... mogao si posteno da napises zasto ne zelis da odgovoris na ili prokomentarises ovo sto sam napisao umesto sto si se odmah uhvatio za uvrede i sazdavanje mog psiholoskog profila. Kod mene nema izbegavanja odgovra samo da znas i zato te sad uproscenije pitam: Da li ces svoje dete da odgajas kao pravoslavca od malih nogu?

а како ћу ја да васпитам своје дете, или и туђу децу коју сам крстио, то је између мене, њих и Бога а све што будем сад написао може и сутра да се промени тако да мислим да је бесмислено да куцам или се ''правдам'' што сам верник.

Hahaha... znas sta, sreca tvoja pa ti ne treba pristanak sve tri strane nego ga je crkva uredila da je dovoljan samo jedan... i to onoga koji vrsi cin krstavanja... tu bas i nisu cista posla jer zrtve krstenja uglavnom nemaju pravo glasa u tom "svetom" cinu...

Ali evo, ti... ti si rekao da si se krstio u dvadeset i nekoj godini... sta bi ti meni rekao da sam dosao par godina pre tvog krstenja, da sam te uhvatio za ruku i sa recima "ajde sa mnom da ti pokazem tajnu najvecu od svih... jer ljubav je jedini put kojim moras da krenes" i zatim te odveo u dzamiju da postanes pravi dobri musliman?

(drugarski te molim da mi odgovoris na ovo pitanje... drugi put cemo da pisemo kako sam ja ovakav ili onakav... ok?)

бедак је само што си умислио да си на висини изнад нас ''потлачених'' а и постао си видовит преко екрана, тако да саосећам сваки твој напор који будеш направио у правцу разбијања сопствених предрасуда јер ће то бити Христове муке - јер сам то прошао и сам.

Nit cu ja da razbijem svoje "predsrasude" nit ti tvoje frustracije... Hristov put me zanima isto koliko i Karlitov...

Људи сваког годишта, рода и колена, одсецају од себе и паралишу духовно остајући тако у патњи.

Започињу са чистим душама, а потом их прљају цепајући богодоличну одећу Светог Крштења. Унижавају и обешћашћују ум, и тако људи, саздани за славу небеску, помрачена вида падају у зле руке непријатеља нашег спасења.

Чак се и њихова спољашњост, која је сведочила о њиховом божанском пореклу, сада изобличава:

Њихава " лепота " сада је страшна и ужасна.

Њихова " пријатност " и осмеси сада су нељудски и демонски.

Њихово " порекло " и " добри манири " јесу преварни израз њиховог пада.

Дела, речи, и " цивилизованост " њихова показују лукавост, лажност, и плиткоћу. Читаво биће њихово одише смрћу  и смрадом њиховог духовног распадања. Одсуство Бога погађа њихов живот и открива нецивилизованост њихове " цивилизованости ".

Подели на овим сајтовима

дај молим те, погледај шта си све написао - као Милан Тарот да ти је припремио текст  :) bendoff bendoff bendoff :) :)

знаш, ти баш живиш у неком паралелном свету који је мени потпуно стран, тако да шта год да напишем теби ће то бити црњак било то крајње позитивно или не.

ја сам се у то време питао само једно питање које се формулисало и искристалисало током пет година лутања за празним обећањима:

пошто никад не видимо свој одраз како треба, већ у огледалу, како да знамо шта јесте?

и кад сам добио одговор, ја кренух свиме што имам.

иначе, фрустриран сам као насмејано дете које ужива у једењу леба и џема  :(

Подели на овим сајтовима

• Гости

Има ли неко од верујућих на теми жену/мужа или девојку/дечка атеисту? Баш бих волео да видим какву бисте онда песму певали. Можда бисте тада схватили да атеиста може да воли и више од верника. Јер верник, нажалост, често воли воли зато што тако треба. Бог је љубав, па онда треба да волимо. И на крају све испадне ледено и стерилно. Наравно, има верујућих који искрено воле, али пре тога треба мало више да се ослободе разноразних хиљада шаблона.

И ја се не слажем са XIO-м или Мрачњаком око интелектуалне апологије атеизма. Мислим да је то потпуно промашена философија. Али кад се све спусти на чисто људску раван, онда ми никако није јасно како се неко усуђује да се толико узноси над другим човеком. Но добро, ваљда ничег нема  без живог искуства. Ако је неко у верничком, националном или било ком другом гету, онда не може ни да види сво богатство живота изван тога.

Подели на овим сајтовима

eh, poznaješ ljubav... ko je poznaje? Ljudska ljubav je veoma retko prava ljubav. Ljudska ljubav traži odgovor na ljubav, traži svoje, oprašta ukoliko ima koristi, voli koliko dobija ljubavi...Velike, čuvene ljubavne prićče su zato velike jer imaju nešto od te Božanske. Što bi vladika Nikolaj rekao, ljudska ljubav prema Božanskoj je kao dim u odnosu na vatru.

Ах, ти у потрази за неком идеалном љубављу пропушташ једину праву љубав која постоји. Тачно је све што си рекао о овој ''несавршеној'', ''земаљској'' љубави, али љубав не би ни била то што јесте да није тих изазова. Са друге стране, врло лако је волети биће које никад није интераговало са тобом, на које можеш све твоје жеље да пројектујеш, које је тачно онакво каквим га ти лично замишљаш, које ти никад у животу није противуречило и које, што је најбитније, нема ни једну једину ману (барем како га ви замишљате).

Уз сво дужно поштовање мени то делује више него испразно, и да будем искрен помало и јадно.

И кућа у којој живим у односу на десетоспратну палату од сувог злата коју сам управо замислио је дим у осносу на ватру, али само једна од те две куће те заиста штити од невремена.

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

И ја се не слажем са XIO-м или Мрачњаком око интелектуалне апологије атеизма. Мислим да је то потпуно промашена философија. Али кад се све спусти на чисто људску раван, онда ми никако није јасно како се неко усуђује да се толико узноси над другим човеком. Но добро, ваљда ничег нема  без живог искуства. Ако је неко у верничком, националном или било ком другом гету, онда не може ни да види сво богатство живота изван тога.

Хајде Ивице, тема је Атеисти питају вернике, ти мени лепо објасни како и зашто је интелектуална апологетика атеизма промашена филозофија. Добро, ти не верујеш у то и не слажеш се са тим, али на који начин потпуно промашена? Јел има икаквих научних или материјалних доказа да је ишта натприродно од икакве организоване религије истина? Нема. Шта ти више треба да би био атеиста? У којој ти области осим религије тек тако верујеш у непроверене ствари. Ни у једној, не верујем да си тип који чита хороскоп или гледа у шољу. И, у чему је онда проблем?

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

Medo... nema veze ako se plasis... evo ja ponavljam pitanje...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ах, ти у потрази за неком идеалном љубављу пропушташ једину праву љубав која постоји. Тачно је све што си рекао о овој ''несавршеној'', ''земаљској'' љубави, али љубав не би ни била то што јесте да није тих изазова. Са друге стране, врло лако је волети биће које никад није интераговало са тобом, на које можеш све твоје жеље да пројектујеш, које је тачно онакво каквим га ти лично замишљаш, које ти никад у животу није противуречило и које, што је најбитније, нема ни једну једину ману (барем како га ви замишљате).

Уз сво дужно поштовање мени то делује више него испразно, и да будем искрен помало и јадно.

И кућа у којој живим у односу на десетоспратну палату од сувог злата коју сам управо замислио је дим у осносу на ватру, али само једна од те две куће те заиста штити од невремена.

Prvo, ne zamišljamo mi ništa, ali to je problem ateista - vi sebi predstavite nas onako kako vi činite, pa onda to nama nazad prišijete. Pravi vernik nije neko ko slepo veruje da neki bog/Bog postoji, pa ga onda zamišlja. Svaki čovek u srcu ima tu Božiju iskricu koja mu govori da postoji Neko, ali bez objave, bez intelekta to ne vredi mnogo. Tek sa objavom kreće upoznavanje Boga. Tek kad se Bog upozna, intelektom ali i živim iskustvom božije prisutnosti, koju onaj ko se otvori Bogu neizostavno spozna, tada počinje pravo poverenje u Boga ili Bogu, što je bolja reč nego ova koju koristimo -vera.

Ako bi se vera zasnivala na maštanju i ličnim projekcijama, ne bi trajala mnogo, što je isto kao i sa brakovima, recimo. Ako si upoznao neku osobu koja ti se svidela, a svidela ti se jer se na prvi pogled uklapa u tvoju sliku osobe koja ti odgovara, a nemaš želje da upoznaš TU osobu i da TU osobu zavoliš, nego i dalje u njoj tražiš ono što si zamislio - to se brzo raspada. Tek kada zavoliš, ne svoju projekciju na tu osobu, već nju realno, sa svim manama i dobrim stranama, počinje ljubav/poverenje. Isto je i sa verom. Tek tak upoznaš ko je Bog, a ne tvoje lepe želje - jer se one nikada ne mogu da ostvare, počinje vera. Eto tu grešite.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Ako bi se vera zasnivala na maštanju i ličnim projekcijama, ne bi trajala mnogo, što je isto kao i sa brakovima, recimo. Ako si upoznao neku osobu koja ti se svidela, a svidela ti se jer se na prvi pogled uklapa u tvoju sliku osobe koja ti odgovara, a nemaš želje da upoznaš TU osobu i da TU osobu zavoliš, nego i dalje u njoj tražiš ono što si zamislio - to se brzo raspada. Tek kada zavoliš, ne svoju projekciju na tu osobu, već nju realno, sa svim manama i dobrim stranama, počinje ljubav/poverenje. Isto je i sa verom. Tek tak upoznaš ko je Bog, a ne tvoje lepe želje - jer se one nikada ne mogu da ostvare, počinje vera. Eto tu grešite.

Па у томе је поента! За разлику од твоје жене ти никад не упознаш бога јер га НЕМА! Осим ако нећеш да ми кажеш да се бог лично теби појавио и обратио и поручио нешто, што би искрено речено онда било нешто што ти и твој психијатар треба да разрешите. А разлог дугог трајања те ваше вере треба свакако потражити и у инквизицији и спрези цркве и државе.

XIO

Подели на овим сајтовима

Осим ако нећеш да ми кажеш да се бог лично теби појавио и обратио и поручио нешто, што би искрено речено онда било нешто што ти и твој психијатар треба да разрешите.

ili je covek procitao dokaz da bog postoji srecan vec sam otvorio temu o tome, i taj dokaz je "bullet-proof"...

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

Осим ако нећеш да ми кажеш да се бог лично теби појавио и обратио и поручио нешто, што би искрено речено онда било нешто што ти и твој психијатар треба да разрешите.

ili je covek procitao dokaz da bog postoji srecan vec sam otvorio temu o tome, i taj dokaz je "bullet-proof"...

Ум да... мало сутра.

XIO

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...