Jump to content

Атеисти питају вернике

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

тачан одговор је да не постоји верометар, према томе и јесте и није.

дакле, опет: крштење је само улазница у клуб, не значи и да ћеш да постанеш диџеј.

цела поента уопште није бити православац већ постати светитељ.

Koja je poenta onda krstenja beba starosti par meseci? Potpuno bi legitimno bilo da se krstis kao odrastao covek... kad vidis da si na putu da postanes svetitelj ti se ondfa lepo krstis i krenes putem koji si sebi zacrtao... al ajde te je druga tema nametanja dogmi nezrelim bicima koja nemaju nikakvo pravo glasa u svemu tome...
беба је личност колико и ти, од почетка па до краја.

може се рећи да је неважно кад се крстиш, с обзиром да сам и ја крштен са 21 годином али је цела поента да је бесмислено ускраћивати свом детету нешто што ти сам већ уживаш - благодат светих тајни.

покушај некоме да наметнеш нешто што неће, да видиш до којег степена наметања мораш да стигнеш да би слободну личност искривио ка неком науму па ће ти бити јасно због чега је слободна воља императив православља.

мислим да је пре проблем што теби сам помен Бога, вере, Цркве, религије и сличних појмова смета а не да постоји било какво наметање.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8962.msg256345.html#msg256345

Подели на овим сајтовима

Znaš od čega se spasavamo? Evo ovako...Da li si sretan kad izgubiš posao ne svojom krivicom, ili ti bilo ko učini nepravdu? Da li si sretan kad ne možeš da postigneš to što želiš? Da li te luti nepravda? Da li si sretan kad ti drugome činiš nepravdu? Da li si sretan kad si bolestan, besan, tužan?

Koren svemu tome je ljudska samoživost - od toga nam je potreban spas, jer se sami ne možemo spasiti - nismo se ni sami pravili.

A bez boga to "spasenje" nije moguce? Ne mogu da zivim zivot bez samozivosti ako ne poznajem boga? Bez boga ne mogu da budem dobar covek i moralan clan ljudske vrste? Padez tropativ...

Dve hiljada godina je proslo i jos uvek niste ni korak blize tom "spasenju"... stavise religija nikad nije bila u vecem cabru nego ovih dana...

Meni se cini da nesto ne radite kako treba... mislim da treba priznate gresku i da odstupite, da spasimo sta se spasti moze... dok nije kasno...

...може се рећи да је неважно кад се крстиш, с обзиром да сам и ја крштен са 21 годином али је цела поента да је бесмислено ускраћивати свом детету нешто што ти сам већ уживаш - благодат светих тајни.

To ti neosnovano tvrdis... nemas pojma dal si u pravu...

A jel su to pravoslavne svete tajne ili neke univerzalne tajne za bolji zivot, spasenje i besmrtnost?

Najveca razlika izmedju mene ateiste i tebe vernika je u tome sto ces ti od orvog dana rodjenja svog deteta da ga sistematski uvodis u pravoslavlje... da ga naucis da se krsti sa godinu dana na odusevljenje prisutnih gostiju na slavi (proslava svetaca koja se tradicionalno obelezava prezderavanjem i opijanjem... u slavu boga naravno)... da ga vodis u crkvu iako nema pojma ni gde je ni sta trazi tu... da mu ne das da jede ono sto voli jer je tog dana neko crveno slovo... vrlo ces da mu stavis do znanja ko su pravoslavci i zasto su najnapacenija religija u svemiru... muslimani su strasni, oni kolju... ateisti su... pa jednostavno budale... hrvati nas mrze pa zato i mi njih isto... oni su katolici, vidis sine to je isto kao mi samo su oni u zabludi jer su se oni od nas odvojili!......

Ja nemam niti najmanje namere da svoje dete ucim da bude ateista... ja imam nameru da svoje dete upoznam sa svim varijantama podjednako... i to cu da radim tako sto nista necu da favorizujem... koliko cu ga uciti o pravolsavlju toliko cu mu pricati i o islamu i ateizmu... (onoliko koliko znam)... necu da mu pustam Dokinsove klipove sa neta niti cu da mu pokazujem antireligijske postere i sajtove... nista mu nece faliti da kasnije u zivotu pronadje svoj put... eto medi nista nije falilo... vidi  ga sad... momcina pravoslavna! :drugarstvo:

To je sloboda... a ne ono kvazi verovanje o "slobodnoj volji od boga" sto nije nista drugo do dobro osmisljena marketinska kampanja za privlacenje novih vernika u stado...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

A bez boga to "spasenje" nije moguce? Ne mogu da zivim zivot bez samozivosti ako ne poznajem boga? Bez boga ne mogu da budem dobar covek i moralan clan ljudske vrste? Padez tropativ...

Dve hiljada godina je proslo i jos uvek niste ni korak blize tom "spasenju"... stavise religija nikad nije bila u vecem cabru nego ovih dana...

Meni se cini da nesto ne radite kako treba... mislim da treba priznate gresku i da odstupite, da spasimo sta se spasti moze... dok nije kasno...

Nije, druže, nije moguće. Naravno, nije moguće ni da te iko od nas verujućih u to ubedi, to će već Bog da uradi, ako ti sžto sebi poželiš. A da nije moguće, samo posmatraj sebe i svoj život. Koliko si puta nešto loše učinio nekome samo zato što si ti hteo da budeš glavni, što ti misliš da si u pravu, što ti nešto želiš, što misliš da baš ti nešto zaslužuješ? Naravno, ne treba meni taj odgovor, a tebi će, jednom, sasvim sigurno ustrebati.

Za dve hiljade godina, na ovaj ili onaj način 90% procenata čovečanstva veruje, a od tih 90% ogromna večina veruje u ono što je sasvim "beznačajni" Jevrej iz Nazareta navestio i učinio, a nakon njega šaka polupismenih galilejskih ribara proširila po celom svetu, pri tom "osvojivši" Rimsku Imperiju.

Na kraju, ako ti se danas čini da je vera u opadanju, očigledno ne pratiš šta se dešava u svetu. Crkva, kao zemaljska institucija ima tu i tamo probleme, ali i to je kao i kroz celu istoriju a eto je već 2000 godina tu. A spasenje ili propast, druže moj, za pojedinca nastaje onoga trenutka kad počnu pripreme tvojih prijatelja i rodbine za tvoju sahranu, što će reći - kad umreš.

E da... Mudar čovek je rekao upoređujući vernike i ateiste: Ako Bog ne postoji, onda vi ateisti živite kako hoćete i uživate i na kraju nikom ništa, a mi vernici živimo po svojoj savesti, u miru, i takođe - nikom ništa. E, ali ako Bog postoji, Vernik ide u večni život, a ateista sebe osudi na večnu propast...Ko je veći kockar?

Подели на овим сајтовима

Uzgred :drugarstvo: Ovo što pišeš tako liči na ono što sam ja pisao, jedno par meseci pre nego što mi je Bog pokazao koliko nisam imao pojma o čemu govorim :drugarstvo: Sačuvaj ti brate ove tvoje poruke. Lepo ćeš se smejati jednog dana greengrin (Iskreno se nadam i želim ti).

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Uzgred klapklap Ovo što pišeš tako liči na ono što sam ja pisao, jedno par meseci pre nego što mi je Bog pokazao koliko nisam imao pojma o čemu govorim klapklap Sačuvaj ti brate ove tvoje poruke. Lepo ćeš se smejati jednog dana klapklap (Iskreno se nadam i želim ti).

Nema potrebe, ja se vec smejem... zapravo crkavam od smeha od nekih postova na forumu girl_smiley ... evo bas sad se smejem i pitam dal da uopste ulazim u raspravu koja je procesljana nekih milion puta...

Jel ti shvatas da tvoj prethodni post ukazuje na to da NIKO ko nije hriscanin ne moze da bude moralan covek?

Ili ako te uslovnije shvatim, NIKO ko nije vernik...

JA imam osecaj za moral a ne verujem u boga... tako da eto, pobio sam ti teoriju na prvom slucajnom uzorku klapklap

A ako je bog jedini uslov za moral i etiku... objasni mi vernike  u zatvorima... kako je moguce da budes vernik i da ubijes coveka? Zar ne bi trebalo da vernici imaji taj duhovni osecaj morala, jednakost sa bogom ili tralala...

Ufff... ubijate me s tim vernickim licemerjem...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Uzgred klapklap Ovo što pišeš tako liči na ono što sam ja pisao, jedno par meseci pre nego što mi je Bog pokazao koliko nisam imao pojma o čemu govorim klapklap Sačuvaj ti brate ove tvoje poruke. Lepo ćeš se smejati jednog dana klapklap (Iskreno se nadam i želim ti).

Nema potrebe, ja se vec smejem... zapravo crkavam od smeha od nekih postova na forumu girl_smiley ... evo bas sad se smejem i pitam dal da uopste ulazim u raspravu koja je procesljana nekih milion puta...

Jel ti shvatas da tvoj prethodni post ukazuje na to da NIKO ko nije hriscanin ne moze da bude moralan covek?

JA imam osecaj za moral a ne verujem u boga... tako da eto, pobio sam ti teoriju na prvom slucajnom uzorku klapklap

A ako je bog jedini uslov za moral i etiku... objasni mi vernike  u zatvorima... kako je moguce da budes vernik i da ubijes coveka? Zar ne bi trebalo da vernici imaji taj duhovni osecaj morala, jednakost sa bogom ili tralala...

И заиста Бог, Бог отаца наших, једини истинити Бог, није никакав страшни Бог, нити је напросто " праведан " према људским мерилима и правилима. Он није неки праведан полицајац који жели да наметне ред процењујући наше злочине. Није ни као неки праведни судија који суди непристрасно да би открио и казнио кривца показујући тако праведност, и да је творац реда и закона.

Наш Бог није " праведан " на такав начин. Тешко нама када би био ! Наш Бог је наш Отац. Наш Бог је љубав.

Подели на овим сајтовима

i ja poznajem ljubav

Истинита, лична љубав, потреса човека у целости, до најдубљих слојева његовог бића, и призива га љубљеној личности.

Наш Бог је Личност и Он није бог философа и мислилаца, него је он Бог отаца наших, Који је Личност, а не идеја. Овај Бог, Својом екстатичком љубављу према својој личној творевини, човеку, својим нествореним енергијама долази и заједничари са човеком у заједници љубави, у Христу, у Цркви Његовој.

Подели на овим сајтовима

i ja poznajem ljubav

Истинита, лична љубав, потреса човека у целости, до најдубљих слојева његовог бића, и призива га љубљеној личности.

Наш Бог је Личност и Он није бог философа и мислилаца, него је он Бог отаца наших, Који је Личност, а не идеја. Овај Бог, Својом екстатичком љубављу према својој личној творевини, човеку, својим нествореним енергијама долази и заједничари са човеком у заједници љубави, у Христу, у Цркви Његовој.

A šta je sa onim "jedno svesno i belevolentno biće - kreator univerzuma" ?

Ala vi pravoslavci opušteno tumačite kako god vam padne na pamet, protestanti bi vas proždrali da znaju kako mislite i tumačite.

4chsmu1

Šalim se ali protestanti stvarno preteruju u doslovnosti.

Подели на овим сајтовима

otkud znas ti sve to?

Taaajnaaa... 4chsmu1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

JA imam osecaj za moral a ne verujem u boga... tako da eto, pobio sam ti teoriju na prvom slucajnom uzorku :cheesy2:

Ne, pogrešno si shvatio, hrišćanin na prvom mestu, vernik da, ali i onaj ko na savršen način sledi glas savesti...malo je duža priča. Drugo, nije svako ko se kune da je vernik (ma koje vere bio) pa i ko kaže za sebe da je hrišćanin, ne znači da to i jeste. Tako da oni koju su po zatvorima, ako su zaista krivi za to što su uradili, očigledno da nisu nu bili neki vernici, jer da su bili vernici, ili da su barem slušali glas savesti pa i ne bili vernici, to što su činili ne bi činili. Brkaš, dakle, deklarativne vernike i iskrene vernike.

Može čovek i koji nije vernik da bude moralan, i te kako, ali veliko je pitanje da li može uvek i da li u svakoj situaciji životnoj uvek reaguje kao moralan čovek. Ako je onima koji su u Crkvi to teško, kako li je tek onima koji su sami sebi zakon?

Подели на овим сајтовима

Ne, pogrešno si shvatio, hrišćanin na prvom mestu, vernik da, ali i onaj ko na savršen način sledi glas savesti...malo je duža priča. Drugo, nije svako ko se kune da je vernik (ma koje vere bio) pa i ko kaže za sebe da je hrišćanin, ne znači da to i jeste. Tako da oni koju su po zatvorima, ako su zaista krivi za to što su uradili, očigledno da nisu nu bili neki vernici, jer da su bili vernici, ili da su barem slušali glas savesti pa i ne bili vernici, to što su činili ne bi činili. Brkaš, dakle, deklarativne vernike i iskrene vernike.

Može čovek i koji nije vernik da bude moralan, i te kako, ali veliko je pitanje da li može uvek i da li u svakoj situaciji životnoj uvek reaguje kao moralan čovek. Ako je onima koji su u Crkvi to teško, kako li je tek onima koji su sami sebi zakon?

Дакле стварно, али стварно смарате са ''ниједан прави Шкот'' фалинком. Шта год неки верник добро уради религији се приписује на кредит, а шта год верник лоше уради па он није прави верник.

А што се тиче овог болдованог питања, зашто би молићу лепо атеисти било теже да буде моралан?

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

Дакле стварно, али стварно смарате са ''ниједан прави Шкот'' фалинком. Шта год неки верник добро уради религији се приписује на кредит, а шта год верник лоше уради па он није прави верник.

А што се тиче овог болдованог питања, зашто би молићу лепо атеисти било теже да буде моралан?

Prvu rečenicu nisam baš razumeo. Ostalo, naravno, svi smo mi grešnici, ali to ne znači da ne postoje razlike u grehu. Pravi vernik se trudi da greha bude što manje, a onaj koji nije pravi vernik (o definicijama drugom prilikom, recimo bolje iskreni vernik) se ne trudi, ili mu je čak i sve jedno za morlana pravila.  Iskreni vernik doprinosi svetosti Crkve, onaj koji to nije, doprinosi spanjenju svetosti Crkve.

Ateisti je teže jer imajući samo sebe za zakon, i eventualno društvene norme, koje nisu uvek obavezno i moralne,  teško, da ne kažem, veoma teško izbeći zamke zavodljivosti tog načina života. Drugo, budući da si sam sebi zakon, ne činiš ono što je moralno, već ono što se tebi sviđa i što ti odgovara, a to nema nikakvu garanciju moralnosti.Zašto je komunizam propao?  Zato jer je jednakost među ljudima bazirao na tim istim ljudima, koji su po difoltu samoživi. Društvo ravnopravnih samoživaca je nemoguće napraviti, a društvo ravnopravnih bez Boga, koji nas je stvorio takođe.Zašto? Pa, jer smo sami sebe pokvarili, a ne možemo sami da se popravimo, kao što ni mašina ne može samu sebe da popravlja. Potreban nam je zato projektant.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...