Jump to content

Атеисти питају вернике

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Мрачни, а како се то "тестира" Бог? Како дете у мајчиној утроби "тестира" мајку? Тако што само себи пресече пупачну врпцу? А ми сви више зависимо од Творца него дете од мајке.

Kako se testira bog? Ja sam ga testirao da vidim da li zaista postoji i on je pao na tom testu... ali nisam tad postao ateista... to se desilo mnogo kasnije kad sam odrastao i shvatio da ljudima nije potreban posrednik da bi stupili u kontakt sa smim sobom i postigli mir i blazenstvo...

A kako je to zavisim od tvorca...? Ja to do sad nisam primetio...

Inace meni je ta analogija sa deteom u utrobi itekako porazavajuca... ipak verujem da sam kao bice mnogo vise od embriona koji nije svestan ni sopstvenog postojanja... ali kontam da vernici vole taj osecaj...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

А како је то пао на тесту?

Nije "pretvorio olovo u zlato".

haha... pa da znas, za jedno omnipotentno bice to bi trebalo da mu bude laksi zadatak... samo baci pogled na periodni sistem, mrdne par elektrona iz njihovih orbitala, protan ovde, neutron onde i hopla - zlato!

A pre neki dan sam postavio pitanje na koje ne dobih odgovor... Po vasim odgovorima sam zakljucio da bog ne utice na zlo, ne utice na nase ponasanje i ne utice na prirodne pojave... pa na sta onda utice?

Подели на овим сајтовима

А како је то пао на тесту?

Nije "pretvorio olovo u zlato".

haha... pa da znas, za jedno omnipotentno bice to bi trebalo da mu bude laksi zadatak... samo baci pogled na periodni sistem, mrdne par elektrona iz njihovih orbitala, protan ovde, neutron onde i hopla - zlato!

A pre neki dan sam postavio pitanje na koje ne dobih odgovor... Po vasim odgovorima sam zakljucio da bog ne utice na zlo, ne utice na nase ponasanje i ne utice na prirodne pojave... pa na sta onda utice?

Utice samo kroz molitveno sadejstvo coveka. Ne namece Bog nikome sebe tek pri istrajnoj

molitivi dolazi do sadejstva ali tome prethodi da se Bog prepozna kao licnost. To je hriscanima

mnogo vaznije od neke "alhemije".

Подели на овим сајтовима

Kako se testira bog? Ja sam ga testirao da vidim da li zaista postoji i on je pao na tom testu... ali nisam tad postao ateista... to se desilo mnogo kasnije kad sam odrastao i shvatio da ljudima nije potreban posrednik da bi stupili u kontakt sa smim sobom i postigli mir i blazenstvo...

Неуслишене молитве? Неостварене жеље?

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Utice samo kroz molitveno sadejstvo coveka.

Pa cekaj, koja je onda svrha obracanja bogu kad ti nesto krene po zlu? Zasto se molite njemu kad zelite nesto konkretno da vam se desi?

Ako on ima uticaja na ovaj svet samo kroz "molitveno sadejstvo" onda su vernici sami sebe doveli u zabludu i to debelu...

A sto se tice testiranja, nema potrebe da idem u sitna crevca... jednostavno imate omnipotentno bice na jednoj strani i obicnog coveka na drugoj koji se pita da li to omnipotentno bice uopste postoji... E sad, religija kaze da je to bice sveprisutno sto znaci da on tebe stalno slusa i cuje... Sto dalje implicira da svaka tvoja "molitva" upucena njemu zapravo i stigne do njega...

Posto sad znamo da nas slusa stalno a u isto vreme ni ne pomislja da nam da ikakav odgovor ili naznaku ili pomoc bilo koje vrste jasno je da i bez testiranja on ili ne postoji, ili postoji ali ga toliko boli uvo za nas da sad sedi negde i umire od smeha dokle smo dosli s njegovim obozavanjem i pogresnim tumacenjem onoga sto je on hteo da kaze...

A ako mi neko kaze da mi kroz molitvu njemu, sami dolazimo do resenja, blagostanja ili cemu god vi vernici tezite, onda je ideja boga potpuno izlisna i mi ljudi smo savrseno sposobni da sami bez icije pomoci dodjemo do toga...

Bog postoji zapravo... bog je placebo...

Подели на овим сајтовима

Потребно је искрено потражити Бога, поверовати барем да постоји могућност за постојање Бога и за то се ухватити, пробати да се живи по Божијој Вољи, Христос каже да ко чини Његове заповести да ће тај познати да је Он Бог, а не тек тако очекивати од Бога да ти се јави и каже "Ево ме". Наравно да би Бог то могао али нам оставља простора да се изрази наша слободна воља, да се окренемо ка Богу из љубави а не да будемо робови. Зато је вера потребна, зато се Бог "скрива" тј. чека да Га истински потражимо као слободне личности, а не верујемо у Њега зато што нам се јавио у сили и слави, ту нема места за слободу и љубав. Човек који заиста хоће да "тестира" Бога, он чини много више, тражи, напреже се, проучава, испробава и ако је искрен и добронамеран добија одговор. Ето ја често "тестирам" Бога и добијам потврдан одговор. Твој став ми више делује као неко оправдање него искрена жеља да се "тестира" Бог. Потребан је лични подвиг као показатељ наше искрене боготражње или богоиспитивања. Не мора човек одмах да поверује, не мора уопште да поверује, али то што си ти навео, извини, ал није ништа. Да си стварно хтео да испиташ Бога ти би пробао да слушаш Његове речи, ишао бих искрено у Цркву да провериш, пробао би да се искрено молиш, да поштујеш заповести итд. Рекао би "ја ћу Боже покушати да испуним твоје заповести а ти ако постојиш покажи ми на неки начин то". То је показатељ искреног испитивања па ако ти се онда не јави не мораш да верујеш и можеш рећи да си Га "тестирао" а ово што ти наводиш је само оправдање.

Подели на овим сајтовима

Потребно је искрено потражити Бога, поверовати барем да постоји могућност за постојање Бога и за то се ухватити, пробати да се живи по Божијој Вољи, Христос каже да ко чини Његове заповести да ће тај познати да је Он Бог, а не тек тако очекивати од Бога да ти се јави и каже "Ево ме".

O cemu ti pricas? Zasto moram da verujem u boga da bih ziveo po tzv. "bozijim zapovestima" (koje su same po sebi uzasne i nepotpune ali ajde to ovde nije tema).

Да си стварно хтео да испиташ Бога ти би пробао да слушаш Његове речи, ишао бих искрено у Цркву да провериш, пробао би да се искрено молиш, да поштујеш заповести итд. Рекао би "ја ћу Боже покушати да испуним твоје заповести а ти ако постојиш покажи ми на неки начин то". То је показатељ искреног испитивања па ако ти се онда не јави не мораш да верујеш и можеш рећи да си Га "тестирао" а ово што ти наводиш је само оправдање.

Izvini, iako sam ateista, slobodno mogu da kazem da se nisam ni o jednu zapovest boziju ogresio... i nikad nisam video ni naznaku njegovog postojanja a kamoli dokaz... koji naravno nikad i nije postojao... ni za ateiste ni za vernike...

A i kako mislis da kusam postojanje boga tako sto cu da ga slusam?! Ovo je uzrocno posledicni paradoks... treba da slusam nesto u cije postojanje ne verujem da bih cuo dokaz o postojanju tog necega... WTF?

Подели на овим сајтовима

Сумњам да када би неко о теби тако говорио, да би баш желео да се са њим дружиш. Бог се не намеће. Ако га не желиш, сам ће се повући. Имамо могућност слободног избора.

...Он је такође учинио да сав људски род потиче од једног човека и да се настани по свој земљи, поставио је одређена времена и границе њиховог настањивања, да траже Бога - не би ли га како напипали и нашли, пошто он није тако далеко ни од једног од нас. Јер у њему живимо, и мичемо се, и јесмо, као што су и неки од ваших песника рекли: и ми смо његов род.

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Ради се о томе да, нити си био прави верник нити си "тестирао" Бога. Ти си први изрекао парадокс кад си рекао да си "тестирао" Бога у кога не верујеш.  Некад си можда био агностик, касније си искључио сваку могућност постојања Бога. Да си некад био прави верник, да си редовно ишао у Цркву редовно се молио, причешћивао итд. па да си онда рекао "поред свега тога Бог ми никад није одговорио" онда би твоја прича о "тестирању" Бога имала смисла. О томе се ради.

Подели на овим сајтовима

Ето ја често "тестирам" Бога и добијам потврдан одговор.

Pa ti onda znas da bog postoji? Kako to utice na tvoju slobodnu volju?

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

• Гости

могао си барем последњи стих да не исечеш  joooj:)

13. А сад остаје вера, нада, љубав, ово троје; али је љубав највећа међу њима.

joooj

појма немам како сам је обрисао,а имао сам је  joooj а кад сам овде поставио,нисам проверавао  hvala на исправци,најбитнијег стиха  0120_angryy

Подели на овим сајтовима

Ствар је у томе што се то "тестирање" увек дешава уз садејство моје и Божије Воље. Бог се не открива човеку на силу, већ је потребно да Га човек слободно прихвати, или да Га потражи итд.

Сликовито: Бог покуца на врата али не улази на силу, већ чека реакцију човека, који може да провири, да отвори итд.

Следећи могући сценарио је: након што сам поверовао и на неки тајанствен начин се уверио у постојање Бога, Бог се скрива, благодат и искуство нестају из срца као да никад нису ни били. Човек се сећа да је имао неко искуство али сам доживљај само својом вољом не може поновити као ни сећањем оприсутнити. Тада се оставља простор за веру, тј. немамо тренутно искуство Бога али верујемо Њему и у Њега. Даље следи молитва и након неког времена опет нас посећује благодат Божија и вера постаје стваран доживљај, искуство. И тако у круг. :bla: То је моје искуство

Подели на овим сајтовима

Ствар је у томе што се то "тестирање" увек дешава уз садејство моје и Божије Воље. Бог се не открива човеку на силу, већ је потребно да Га човек слободно прихвати, или да Га потражи итд.

Сликовито: Бог покуца на врата али не улази на силу, већ чека реакцију човека, који може да провири, да отвори итд.

Следећи могући сценарио је: након што сам поверовао и на неки тајанствен начин се уверио у постојање Бога, Бог се скрива, благодат и искуство нестају из срца као да никад нису ни били. Човек се сећа да је имао неко искуство али сам доживљај само својом вољом не може поновити као ни сећањем оприсутнити. Тада се оставља простор за веру, тј. немамо тренутно искуство Бога али верујемо Њему и у Њега. Даље следи молитва и након неког времена опет нас посећује благодат Божија и вера постаје стваран доживљај, искуство. И тако у круг. :bla: То је моје искуство

0102_laugh

Ту се и показује величанствена дубина поштовања слободе човечије од стране Бога, и то до толике парадоксалности да Бог жели да постане Жртва или да допусти зло у свету...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...