Jump to content

Атеисти питају вернике

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

mislim da ipak mozes lepo da se osecas zato sto sebe dozivljavas kao osobu koja se nije ogresila ni o jednu Boziju zapovest, makar i ne verovao u Boga lepo je kad se osecas cist pred sobom, a za svaki slucaj i pred tim Bogom Koji mozda postoji crvenilo  :291291291:

Подели на овим сајтовима

...Он је такође учинио да сав људски род потиче од једног човека и да се настани по свој земљи...

Sto odma nisi rek'o da si kreacionista... da ne trosim tipke na tastaturi bzvz...

Ту се и показује величанствена дубина поштовања слободе човечије од стране Бога, и то до толике парадоксалности да Бог жели да постане Жртва или да допусти зло у свету...

Jao, jao ,jao... ovo je tipican primer vernicke neusaglasenosti. Pa meni su na nekoj temi u glas objasnjavali da bog nema veze sa zlom nego da je ono ljudksi produkt, i da on nema uticaja na njega...  a sad saznaemo da bog zapravo dopusta zlo... WTF!

Sinhronizujte se vernici bre... alo! Sami sebi skacete  u usta...

Pitanje: Ok, vi ste vernici, verujete iskreno, idete u crkvu (nikad mi nije bilo jasno sto je odlazak u crkvu moranje kad je ionako bog "svuda oko nas"), itd... e sad... sta se desi kad vam se obrati bog? Kako to izgleda? jel ga vidite? kako izlgeda? sta kaze? jel govori?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Зло јесте људски продукт, али се дешава са Божијим допуштењем, шта је ту неусаглашено, то је једноставно. Бог би могао да не дозволи човеку да чини зло али не чини то јер би то било нарушавање људске слободе. Значи човек чини зло а Бог то допушта али Он сам нема везе са злом.

Е сад одговор на питање:  Присуство Божије се препознаје силаском благодати на човека, човек постаје уверен у присуство Божије и доживљава неко јединствено искуство, то нема везе са психологизмима, и сваки верник који то доживљава зна да је то није продукт нашег ума. Притом нека радост која нема везе са светском радошћу, усељава се у срце, и неки мир и умиљење, осећа се присуство Бога.

Е сад проблем је кад човек који није искусио нешто такво покушава да својим умом то истражи и пошто никад није нешто слично искусио он поистовећује искуство верника са психологизмима, јер су му они једино познати. Човек који никад није био заљубљен не може да предпостави како је бити заљубљен.

Ево ти једна исповест која баш сликовито описује духовно искуство и обраћање једног човека у православље. Ако те буде занимало прочитај чланак "Светолост која зна моје име"

https://www.pouke.org/upload/fajlovi/marko/pravoslavni_put/broj20.doc

Подели на овим сајтовима

s obzirom da ni ti ne znas sta je zaista ta blagodet, isto tako ne znaci da je to bog... gledao sam neke hriscane koji su od te blagodati padali u trans, posle su se kleli da je to bio bog... a u stvari je bila psihofizicka reakcija na ono sto su ocekivali... drugim recima placebo...

To je isto kao kad mi vernik pola saa objasnjava kako on cim predje prag crkve " oseti nesto"... kad ja pitam sta oseti on kaze "ne znam... nesto" i onda cim ne zna sta je verovatno je bog.

A u stvari oseti zato sto zeli da oseti, to ocekuje i zato mu se  i desava. Placebo... A  i sama religija kaze da moras da zelis da osetis boga da bi ga osetio jer bog se ne namece, to je vrlo zgodna definicija jer tako "regularno" uvodi placebo u verovanje...

Подели на овим сајтовима

Ето ја често "тестирам" Бога и добијам потврдан одговор.

Pa ti onda znas da bog postoji? Kako to utice na tvoju slobodnu volju?
:) па у томе је фора - не утиче.

како утиче на тебе што постоји тамо неки човек у Кини?  4chsmu1

Подели на овим сајтовима

...Он је такође учинио да сав људски род потиче од једног човека и да се настани по свој земљи...

Sto odma nisi rek'o da si kreacionista... da ne trosim tipke na tastaturi bzvz...

Ту се и показује величанствена дубина поштовања слободе човечије од стране Бога, и то до толике парадоксалности да Бог жели да постане Жртва или да допусти зло у свету...

Jao, jao ,jao... ovo je tipican primer vernicke neusaglasenosti. Pa meni su na nekoj temi u glas objasnjavali da bog nema veze sa zlom nego da je ono ljudksi produkt, i da on nema uticaja na njega...  a sad saznaemo da bog zapravo dopusta zlo... WTF!

Sinhronizujte se vernici bre... alo! Sami sebi skacete  u usta...

Pitanje: Ok, vi ste vernici, verujete iskreno, idete u crkvu (nikad mi nije bilo jasno sto je odlazak u crkvu moranje kad je ionako bog "svuda oko nas"), itd... e sad... sta se desi kad vam se obrati bog? Kako to izgleda? jel ga vidite? kako izlgeda? sta kaze? jel govori?

кад би тебе било и брига шта ћемо ми да напишемо, па би се и потрудио да даш мало ширине размишљању већ си одабрао да понижаваш константно и провоцираш разним буквализмима.

а све у циљу да покажеш ''супериорност'' празног битисања без Бога, сам себи бити све и свја, ускратити себи тиме чак и однос са другим човеком. поготово оним који другачије размишља од тебе.

твоје надахнуће се уствари састоји у понижењу, именујући тебе пониженим.

Подели на овим сајтовима

Kad je doslo vreme da vernici nekog nazivaju samoponizenim onda je znak da je smak sveta stvarno blizu...

Marionetice, zar nemas neka pametnija posla sad? Da se prinosis zrtvu bogu, seces kolac, palis svece, krstis se, bacis neku paru pred ikonu, pevusis stihove, klecis, mlatis kandilo, umaces hleb  u vino, postis do iznemoglosti, sapuces sebi u bradu pred spavanje...

Da, da ja sam taj koji sebe proglasava ponizenim... nista nisi shvatio milane, nista...

Samim tim sto postojim ja sam sam veci od boga...

Подели на овим сајтовима

Kad je doslo vreme da vernici nekog nazivaju samoponizenim onda je znak da je smak sveta stvarno blizu...

Marionetice, zar nemas neka pametnija posla sad? Da se prinosis zrtvu bogu, seces kolac, palis svece, krstis se, bacis neku paru pred ikonu, pevusis stihove, klecis, mlatis kandilo, umaces hleb  u vino, postis do iznemoglosti, sapuces sebi u bradu pred spavanje...

Da, da ja sam taj koji sebe proglasava ponizenim... nista nisi shvatio milane, nista...

Samim tim sto postojim ja sam sam veci od boga...

подсећаш ме на онај буквалистички виц Ничеове изјаве, што је тужно реално.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,41.msg247083.html#msg247083

а иначе сам ту да кварим помисли језиком  hellooooooooo

Јер ако и живимо по телу, не боримо се по телу.

Јер оружје нашег војевања није телесно, него силно од Бога на раскопавање градова, да кваримо помисли

И сваку висину која се подиже на познање Божије, и робимо сваки разум за покорност Христу.

Коринћанима посланица друга, глава 10, стих 3-5

Подели на овим сајтовима

Pa cekaj, koja je onda svrha obracanja bogu kad ti nesto krene po zlu? Zasto se molite njemu kad zelite nesto konkretno da vam se desi?

Zato se obracamo sto je ono sto mi zelimo da se desi da prepoznamo Boga kao licnost a to je moguce samo

transformacijom nase licnosti a ne nase okoline. Kad se iz molitve izrodi promena u okolini to znaci da je napravljen jedan znacajniji korak ka prepoznavanju Boga kao licnosti.

I nikad ne zaboraviti liturgijsko zajednicaranje posto je molitvenik bez liturgije kao fudbaler koji napordno trenira a nikad ne istrci na teren.

Подели на овим сајтовима

Објашњавати атеисти шта је благодат је исто као објашњавати од рођења слепом човеку шта је љубичаста боја. Мислим да је та прича излишна, а да је оно што треба изнети у дијалогу са атеистом онај првобитни импулс који смо ми сами доживели и због кога смо поверовали у Христа. А то је код свакога нешто друго. Брат звонко је негде на форуму рекао да је био атеиста итд. "а онда сам прочитао св. Еванђеље". Ја никада нисам био атеиста (родио сам се у православној породици) али јесам био агностик, па сам ишао около, читао, тражио. И слично брату Звонку, св. Еванђеље је било мање-више та најбитнија иницијална каписла, друга су биле књиге св. аве Јустина, Достојевског, Берђајева итд.

Вл. Атанасије каже "данашњем човеку није лако да поверује у Христа", и апсолутно је у праву. Али православље има веома широк и дубок поглед на свет и уско је повезано са, тј. такорећи директно наслеђује и разрађује античку јелинску и римску мисао. Треба погледати сопствене корене мало, потражити сопствени идентитет, мало проучити велике философе итд. па видети како су се разне античке школе мисли преточиле и преобразиле хришћанством. Дакле порука за српске атеисте: проучите људи мало дубље сопствене корене, погледајте неку аутентичну хришћанску критику европског хуманизма попут оне св. оца Јустина (Поповића), немојте да "из друге руке" да здраво-за-готово прихватате ствари кад живите "на извору".

Подели на овим сајтовима

Pa jes.. ja kao ne znam sta je to blagodet pa ce bog da me nauci... ja blagodet osecam svkog dana... a to je mnogo bolje nego da je osecam samo kad "razgovaram" s bogom... blagodet ljubavi... blagodet rodenja deteta... i naravno sad ce neko da kaze  da je i u te blagodeti nekako umesan bog... nemojte...

I ja sam ko taj vas brat procitao jevandjelje... zapravo jevandjeljA.. .ceo novi zavet... (stari nisam nazalost) i posle citanja sam jos veci ateista nego pre...

Подели на овим сајтовима

не слажем се, није излишна прича јер је свако осетио љубав и самим тим и благодат Божју. друго је познање где стоји Истина, Пут и Живот, а друго је објашњавати шта јесте и како стоји.

Бог нас је све изродио да смо више него способни познати Га.

Подели на овим сајтовима

I ja sam ko taj vas brat procitao jevandjelje... zapravo jevandjeljA.. .ceo novi zavet... (stari nisam nazalost) i posle citanja sam jos veci ateista nego pre...

то је зато што си читао слова, а ниси их разумео.

то ти је као кад слушаш неку музику где има неких речи а морао је неко да ти објасни понекад неке песме које нешто певају и о чему певају уствари да их погрешно не скапираш.

уосталом, тако се и тумачи сва литература на свету - прочиташ, па ти неко разјасни.

е сад, ти сад имаш проблем са својим егом а не са тумачењем јер не прихваташ тумачења већ инсистираш на гајењу предрасуде које си стекао неразумевањем док си читао, да не помињем и социолошки или културолошки аспект живота у овим пределима.

Подели на овим сајтовима

stvarno sam se trudio da razumem... ali biblija nije nista drugo do skup narodnih umotvorina  i izreka sabranih u jedinstveno stivo sa temom zivota nekog coveka koji je ziveo pre 2000 godina, bio mnogog pametan i cinio cuda...

A inace za ta cuda... danas kad se desi nesto pa krene prepricavanje tog dogadjaja dok stigne do trecih usta dogadjaj je vec poprimio titanske razmere... a zamisli sta se desi kad se nesto prepricava stotinama godina... pa posle prepisivano hiljadu godina i menjano kako je ko stigo i hteo... zato je stvarno tsko bibiliju svatiti za ozbiljno...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...