Jump to content

Атеисти питају вернике

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Морам да признам Мрачњак, постављаш јако добра, озбиљна  уједно и лепа питања. mense0198626478946378946

Ово питања у вези односа није нимало лако и не може се у 5-6 реченица одговорити.

Постоје више углова гледања на то.

Мислим да једино уживо (разговормо) би могло да се одговвори, па не и тада сасвим, јер би у противном требали велики пост овде да испишемо.

У главном све ово што си поменуо у последњим постовима, верујем несвесно, (чак и еротски! однос) обухвата однос човечије душе према Богу и обрнуто.

Предлажем ти да поразговараш са неким свештеником-теологом о свим овим питањима која си до сада поставио....

Поуке.орг разбија концепцију атеиста Србије, артемита и осталих секташа.

"МАМЛАЗИ И КРИПТОМАРКСИСТИ" у псеудоморфози анархо-левичара и ауто-деструктивних либерала (-често гејева, мазохиста, шмркача итд).

Подели на овим сајтовима

pa to je individualno,vidis recimo kako ja i ti imamo tazlicit odnos sa Bogom  joooj

Kad kazes da ja imam odnos sa bogom to je isto kao da ja kazem da ti imas odnos sa kvakom na vratima svedske ambasade u Bukurestu...

Ako kazes da je individualno onda je i moj izostanak odnosa sa bogom zapravo odredjeni odnos sa njim na moj individualni nacin... drugim recima nisam nista manje vernik od tebe... a  znamo da to nije tacno tako da je sumnjiva ta "individualna" logika...

Iskreno meni  je malo glupo da zasnivas bilo kakav odnos sa nekim kome je dopusteno da tebe iskusava a ti njega ne smes nikad... to nije intiman odnos nikako... to je vise odnos poslodavca i radnika... nalogodavaca i izvrsitelja...

onog trenutka kad uklonis ravnopravnost iz odnosa taj odnos postaje izvestacen i sam sebi svrha i svako insistiranje na njegovom ocuvanju je potez ocajnika. Podredjenost postaje osnovni epitet odnosa a to nije primereno bilo kome ko drzi do sebe i svog zdravog razuma... ako ga ima naravno...

@O.Miroslav- tek sam poceo... smej.gif

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

volimo se, uzajamna ljubav joooj ne moze biti iste prirode tvoja ljubav prema a.limi koja je vidljiva, opipljiva, prolazna, nesavrsena(mislim na limu)... i prema Bogu nevidljivom (telesnim ocima), itd

Volela bih da i ti dozivis, osetis prisustvo Bozije, Njegovu milost

Pise da nas Bog ne kusa

Da li je odnos deteta i roditelja odnos poslodavca/nalogodavca i radnika/izvrsitelja?

Koji termini su nerazumljivi, konkretni primeri?

Подели на овим сајтовима

Ja sam pitao da mi objasnite odnos koji imate s vasim bogom... a vi teoretisete na temu sta je to ljubav... i to pogresno :P

волим Бога.

I ja volim andrijanu limu... al je to daleko od ljubavi...

Dakle jel taj odnos drugarski, ljubavni, majcinski... ili nesto trece?

то није љубав, тебе привлачи туђа жена ... разлика је од ''волети и делити однос'' са неким.
Подели на овим сајтовима

hmmm... niej li bog iskusavao abrahama da ubije svog rodjenog sina? Zasto je stavljao njegovu ljubav na probu?

da li to rade majke s decom?

Тумачење те приче је симболично. А "мајке" то са децом раде масовно и свакодневно... Нажалост... :P

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

hmmm... niej li bog iskusavao abrahama da ubije svog rodjenog sina? Zasto je stavljao njegovu ljubav na probu?

зар ти никад никоме ниси рекао да га/је волиш, ако ти је то неко тражио?

сви ми постављамо своје мале тестове, а кад су велика поверења тешких одлука онда су и велики тестови.

Подели на овим сајтовима

nepomenika nazivaju i kusac

cesto se setim iz knjige Duhovno rukovodjenje, kad su starce ispitivali za objasnjenje raznoraznih stvari, da su oni tugovali zato sto ostavismo oplakivanje sopstvenih grehova, tj.ono sto je spasonosnije; mozda bi shvatili i sto trazimo da razumemo i sto ne kad bi vise poceli time da se bavimo, probaj mracnjak pa javi ima li napretka :P

Подели на овим сајтовима

зар ти никад никоме ниси рекао да га/је волиш, ако ти је то неко тражио?

сви ми постављамо своје мале тестове, а кад су велика поверења тешких одлука онда су и велики тестови.

Da li ja to nazirem ono staro dobro poznato vernicko licemerje...

Slazes se da je ok praviti "testove" ... pa ajde onda da testiramo boga... ali neee, nije ok testirati boga? Iako taj isti bog testira nas, a navodno smo u nekakvoj ljubavi...

Od tebe se ocekuje bezuslovna ljubav prema njemu  a u isto vreme opravdavas iskusavanje u ljubavi s njegove strane... to je malo... onako...

Подели на овим сајтовима

тест је да некоме другоме покаже способност за чињење неких ствари, а не Богу који већ познаје срце које тестира.

шта је ту лицемерје?

уосталом, тестирај Бога, видећеш и сам резултат.

Подели на овим сајтовима

Богу није потребно да нас тестира, тест је потребан ради нас самих. Искушења нам служе да сами познамо себе, да видимо реалну слику себе, да збацимо гордо уздање у себе и да се уздамо у Бога, и као што народ наш каже без невоље нема богомоље. Мислим да је погрешно сматрати да нас Бог искушава да би нас проверавао, кад се сувише поуздамо у себе или кад охладни наша љубав или кад прети да се погордимо Бог онда умањи благодат. Такође Бог допушта ђаволу да нас искуша али и то нам је на корист, ми православни верујемо да Бог никад не допушта већа искушења него што можемо да поднесемо. Без те борбе нема духовног напретка, кад би све глатко ишло веома брзо би се погордили или охладнели итд. Мада најчешће сами себе искушавамо, сам дар слободе је једно велико искушење, пред нама се стало поставља избор између Божије воље и дрвета познања. А што се Аврама тиче то је посебан случај и без Христа се не може тумачити до краја, јер овај пример представља наговештај страдања Сина Божијег. Бог показује да му није потребна људска жртва већ сву жртву преузима на себе Христос. Ова прича је показатељ љубави Божије који због нас жртвује Сина свог. Такође је поучна јер нам показује колика је велика вера Аврамова.  

Подели на овим сајтовима

тест је да некоме другоме покаже способност за чињење неких ствари, а не Богу који већ познаје срце које тестира.

шта је ту лицемерје?

уосталом, тестирај Бога, видећеш и сам резултат.

kako da testiram nesto sto ne postoji?

Osim toga, nekada davno kada nisam bio ateista, testirao sam ga... i ne da je pao na testu nego...

Подели на овим сајтовима

Мрачни, а како се то "тестира" Бог? Како дете у мајчиној утроби "тестира" мајку? Тако што само себи пресече пупачну врпцу? А ми сви више зависимо од Творца него дете од мајке.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...