Jump to content

Верници питају атеисте

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Ако нема Бога, онда нам је све дозвољено, зар не?

Ne bi bilo lose Ognjene ako mozes da navedes na sta si otprilike mislio. Sta je to sve?

Па све шта пожелимо. Ако нема Бога зашто не бисмо радили све шта пожелимо?

Pa ili zato sto ne mozemo da uradimo sve sto pozelimo, ili zato sto za neke stvari mislimo da ne treba da ih radimo jer bi smo drugima ili sebi naneli bol, patnju, nepravdu...

Nadam se da sam pogodio na sta ciljas. Ali kakve veze to ima sa bogom?

Подели на овим сајтовима

Ако нема Бога, онда нам је све дозвољено, зар не?

Ne bi bilo lose Ognjene ako mozes da navedes na sta si otprilike mislio. Sta je to sve?

Па све шта пожелимо. Ако нема Бога зашто не бисмо радили све шта пожелимо?

Pa ili zato sto ne mozemo da uradimo sve sto pozelimo, ili zato sto za neke stvari mislimo da ne treba da ih radimo jer bi smo drugima ili sebi naneli bol, patnju, nepravdu...

Nadam se da sam pogodio na sta ciljas. Ali kakve veze to ima sa bogom?

Говоримо хипотетички о нашим физички изводљивим поступцима.

Да не остваримо своју жељу јер тиме другог или себе повређујемо? Али онда се поново ради о нашој жељи да себе или другог не повредимо и ми поступамо поново у складу са својом жељом.

Хоћу да кажем да уколико нема Бога онда је човек сам себи божанство - врховни ауторитет.

Ту се слажемо?

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Da slazemo se, naravno. Samo zasto bi to bilo nazvano bozanstvo, zasto mislis da je to nesto uzviseno a ne nesto sto je urodjeno i sto svaki covek razvija celi svoj zivot-mozak?

Зато што је "божанство" у свим религијама ауторитет од којег зависи морал верника. Ја атеизам такође видим као религију. Ви верујете да Бог као лично биће не постоји, нисте то рационално доказали. Ви у то верујете - то је ваша вера - ваша догма.

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Da slazemo se, naravno. Samo zasto bi to bilo nazvano bozanstvo, zasto mislis da je to nesto uzviseno a ne nesto sto je urodjeno i sto svaki covek razvija celi svoj zivot-mozak?

Зато што је "божанство" у свим религијама ауторитет од којег зависи морал верника. Ја атеизам такође видим као религију. Ви верујете да Бог као лично биће не постоји, нисте то рационално доказали. Ви у то верујете - то је ваша вера - ваша догма.

To je tvoje vidjenje. Vera = dogma. Lepo receno. Mislim da se bog nikada nece ni dokazati. A od cega zavisi moral nevernika.

Подели на овим сајтовима

To je tvoje vidjenje. Vera = dogma. Lepo receno. Mislim da se bog nikada nece ni dokazati. A od cega zavisi moral nevernika.

Који Бог? Ако говоримо о Богу у кога верују Хришћани, наравно да се неће доказати рационално јер би нам онда укинуо слободу да верујемо, а тиме и могућност да волимо - због чега смо и створени.

А од чега зависи морал атеиста - уколико нису они сами себи - то бих и ја хтео да питам.

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Постојање Творца је толико очигледно. Но, доказивати Бога научним методама је немогуће јер божанска природа је невидљива, несазнајна... којим ћемо то апаратима испитивати? Дакле, Бог који је Личност открива се управо у личном односу. Зато је богопознање једино могуће у личносном односу. Због тога је нама православним хришћанима најбитнија Литургија. Ту се нама Бог открива. О томе не вреди причати ако се не проживи.

Подели на овим сајтовима

Uvek me je zapanjivala glupost velikog broja vernika koji misle da ljudi koji ne veruju u Boga ne mogu da imaju urodjene ili razvijene moralne norme van Boga. Jedan mi je musliman cak rekao da ce pre poverovati verniku jer se on plasi Boga, nego "neverujucem". To je licemerno i krajnje ograniceno. Taj isti vernik me je lagao po potrebi.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Uvek me je zapanjivala glupost velikog broja vernika koji misle da ljudi koji ne veruju u Boga ne mogu da imaju urodjene ili razvijene moralne norme van Boga. Jedan mi je musliman cak rekao da ce pre poverovati verniku jer se on plasi Boga, nego "neverujucem". To je licemerno i krajnje ograniceno. Taj isti vernik me je lagao po potrebi.

Одлично запажање. Слажем се. Вера је изнад морала у томе је ствар. Вера је ствар бића- онтологије (када кажем вера ја мислим једино и само на Православље, не постављам ствари на глобалистичком нивоу, друге религије ме у овом контексту не интересују). Дакле, хоћемо ли постојати вечно као личности или нећемо. Када се вера сведе на моралне категорије, увек дођу проблеми.Просто је неизбежно, јер је морал променљива категорија. Оно шта је данас морално- сутра већ неће бити. Тога смо сви свесни.

Подели на овим сајтовима

Апсолутно се слажем. Може човек бити атеиста и у исто време врло моралан у складу са оптеприхваћеним нормама а може бити и верујући и склон сваком виду неморала. Ни на крај памети ми није било да просуђујем о моралности атеиста.

Што се тиче лицемерног верника који је лагао по потреби... ја на пример имам искуство разговора са атеистима којима никад циљ разговора није долажење до истине него га виде само као реторичко надметање.

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Само наше постојање- зар није чудо над чудима ?

Izvini Nedeljko, ali ja stvarno ne verujem u cuda. Mislim da svako pitanje ima svoj odgovor.

наравно да има, вера и није недостатак одговора.
Подели на овим сајтовима

морал неверника зависи само од количине савести коју је развио.

а и морал је фиктивна пракса пале савести, која зависи од игле па до локомотиве, а и дана и часа, емоције и количине испаваности у човека ... значи од свега и ничега.

морал је обично лажни изговор за оне који не гаје љубав према човеку.

Подели на овим сајтовима

морал неверника зависи само од количине савести коју је развио.

а и морал је фиктивна пракса пале савести, која зависи од игле па до локомотиве, а и дана и часа, емоције и количине испаваности у човека ... значи од свега и ничега.

морал је обично лажни изговор за оне који не гаје љубав према човеку.

šta to napriča? xD
Подели на овим сајтовима

Samo da vam javim da sam došao sa Tare!

Bio sam 5 dana i fino mi je bilo.

Apsolutno mi je muka da objašnjavam moral bez religije i zašto ateizam NIJE religija, prosto mi je muka.

I takođe mi je muka da objašnjavam da ne treba da pružam nikakve dokaze za svoje neverovanje, apsolutno nikakve. I mislim da je to racionalno jasno, nije li?  Nije to nikakva dogma... Jao bre više...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...