Jump to content

Верници питају атеисте

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

gile,naučno je dokazano da se svi elementi iz zemljišta nalaze u našem telu.... to kao prvo...

kao drugo- nije poenta da vi ili ja u nesto verujemo ili ne verujemo, da vi ili ja nesto mozemo da prihvatimo ili ne mozemo da prihvatimo, vec je poenta kako stvarno jeste!  i ovo je samo tvoj stav....

i kao treće-da li si znao da je Dostojevski tvrdio da je istina subjektivna kategorija... i da je objektivnost u stvari skup više subjektivnih istina... ova floskula o tome- kako stvarno jeste- je zaista prizemna... pošto nije bitno kako ja,ti,ivan ili bilo ko drugi mislimo... reci mi -ko će ti dati objektivnu realnost... to lepo zvuči dok se o tome naklapa ali je u praksi totalna nebuloza... nema istine van ličnosti... ako nisi primetio,istinu projavljuješ tj. pokazuješ u odnosu na nas druge na forumu.... ne možeš je pokazati sedeći u svojoj sobi... ta pričica o objektivnosti je šarena laža...  dada

Sofizam pozivanja na autoritet.

Pa šta što je Dostojevski tvrdio nešto?

To je tačno zato što je gdin Fjodor to mislio? Nema razloga.

Postoji više različitih razloga dokaza, subjektivni i objektivni, razlika je što subjektivni važe samo za jednu ličnost. Objektivne stvari su objektivno takve zato što je to dokazano. Kako nema istine van ličnosti?

Slažemo li se svi da je ova boja desno i levo od prozora na kojem pišem plava?

To je objektivna istina,  nisam razumeo poentu.

Подели на овим сајтовима

па ја рекох... нема истине ван личности... то је поента... објективна истина не постоји ван личности... ми смо ти који обликујемо истину... тј. део смо ње

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

па ја рекох... нема истине ван личности... то је поента... објективна истина не постоји ван личности... ми смо ти који обликујемо истину... тј. део смо ње

I ako se složimo da je nešto nekako, to onda nama važi da je tako, zar ne?

Подели на овим сајтовима

не... у томе и јесте чаролија... некима важи а некима не... иначе си ме веома површно схватио... ја нисам реко да ако 2 особе мисле исто да је самим тим то истина...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

не... у томе и јесте чаролија... некима важи а некима не... иначе си ме веома површно схватио... ја нисам реко да ако 2 особе мисле исто да је самим тим то истина...

Šta je tvoja poenta? Nema mogućnosti da se sazna istina? Agnosticizam.

Sumnjaš da se može saznati istina? Skepticizam.

Možeš saznati samo sadržaj svoje svesti? Solipsizam.

Подели на овим сајтовима

poenta je da dok te Bog ne nadje... naglašavam,On će naći tebe a ne ti Njega,vrtećeš se u krug zajedno sa svim ovim džombastim terminima,podelama itd.  prošo sam kroz to... emotivno te isprazni do dna...naravno,zavisno od toga kolko si dugo u tome... i do koje mere...

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

poenta je da dok te Bog ne nadje... naglašavam,On će naći tebe a ne ti Njega,vrtećeš se u krug zajedno sa svim ovim džombastim terminima,podelama itd.   prošo sam kroz to... emotivno te isprazni do dna...naravno,zavisno od toga kolko si dugo u tome... i do koje mere...

A koja je poenta sa istinom? I dalje ne kapiram.

A to je samo logika III razreda Gimnazije. :)

Подели на овим сајтовима

poenta sa Istinom je da ne može da se saopšti... to si valjda skontao u logici

nego reci ti meni,pošto je ovo tema gde vernici pitaju ateiste... da li osećaš potrebu za istinom... možda zvuči smešno ali zaista me zanima....

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

poenta sa Istinom je da ne može da se saopšti... to si valjda skontao u logici

nego reci ti meni,pošto je ovo tema gde vernici pitaju ateiste... da li osećaš potrebu za istinom... možda zvuči smešno ali zaista me zanima....

Ne ta, večna i jedina istina koju ste vi spoznali i pišete je velikim slovom nego proste i objektivne stvari, nisam ukapirao šta si ti mislio. Kako ne može da se saopšti?

Da, osećam potrebu za istinom, zato i nisam vernik. Sjajno pitanje. :)

Подели на овим сајтовима

pa vidiš,moj stav je sledeći... da bi nekog upoznao-moraš da ga zavoliš...da bi ga znao-moraš da ga voliš... tako to ide...  ne može se pričati o istini bez pojma ljubavi...  tu na scenu stupa Bog,koji i jeste večna ljubav i večna ličnost... Istinu ne pišem velikim I zato što je bolja od tvoje istine već,kao što rekoh,meni je istina ličnost,večna ličnost ... IS HS

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

@gile32

Svestenice Ivane,

nije poenta da vi ili ja u nesto verujemo ili ne verujemo, da vi ili ja nesto mozemo da prihvatimo ili ne mozemo da prihvatimo, vec je poenta kako stvarno jeste!

Religija koja god bila(samim tim i pravoslavna) nam ne moze dati odgovor na mnoga pitanja o kojima mi ovde raspravljamo. Religija se time ne bavi, ne traga za resenjima i ne trazi rezultate. Religija jednostavno nije niti jedna naucna disciplina da bi nam dala takve odgovore.

Vi kazete:"Ја једино знам да је у човеку сабрана цела природа и да је он тај који је позван да целу природу принесе Богу". Neumesno je s' vase strane da kazete da to ZNATE, vi mozete da verujete u to, da to zelite ili da kazete da bi ste voleli da tako bude. A da li je tako to NE ZNAMO ni vi ni ja! I pitanje je da li cemo to sto vi govorite ikada saznati!

Врло је умесно са моје стране зато што ја знање и веру поистовећујем. Ја не верујем у бабске приче или бајке. Сад, што моје знање није и Ваше знање- то је друга ствар. О томе ћемо разговарати.

Подели на овим сајтовима

pa vidiš,moj stav je sledeći... da bi nekog upoznao-moraš da ga zavoliš...da bi ga znao-moraš da ga voliš... tako to ide...  ne može se pričati o istini bez pojma ljubavi...  tu na scenu stupa Bog,koji i jeste večna ljubav i večna ličnost... Istinu ne pišem velikim I zato što je bolja od tvoje istine već,kao što rekoh,meni je istina ličnost,večna ličnost ... IS HS

Pre je obrnuto, da bih nekoga zavoleo, moram da ga upoznam, da bih ga voleo, moram da ga znam.

Ne može se pričati o istini bez pojma ljubavi? Sofizam Petitio Principi - korišćenje teze koja nije dokazana.

Zašto to? Taj fiktivni čovekov ideal je tvoja istina? Ne znam, Volfganže, drugačije vidimo stvari.

Diverzitet je lepota, zar ne? Ta istina je istina, nije li?

Evo pesmice za vas:

Azra - Ja Nemam Dara

Čitam nedeljni komentar koji jasno kaže,

Ko ne misli ovako taj kleveće i laže.

Ljudi bez kalibra i bez ideje ufuravaju nam istine crno-bijele

A ja...  Ja nemam dara!

Zabranjeno je da se odgovara.

Investicije su probile plafon, troše se krediti.

Svuda mnogo paranoje, svi su do grla u krizi.

A mi bi htjeli da budemo centar svijeta,

Kineski simbol za mnoga ljeta.

A ja... Ja nemam dara!

A ja... Ja nemam dara!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...