Jump to content

Верници питају атеисте

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Ko je odgovoran za te ljude koji stvarno gađaju homoseksualce kamenjem i slično?

PS Zašto imaš tu mrtvačku glavu koja rotira kao avatar? (:

како ко је? па ко гађа камењем: рука, мозак који води руку, неко ко је вајао личност која је подложна таквим инпутима, или она који је послао руку, мозак и личност то да уради?

пс. подсећа ме на смрт и пролазност бесмисла, ја сам од оних што се радују новом животу и обећању. мени је смрт олакшавајућа околност у животу, али и опасност да не заглавим у њу.

као и подсећање да лобања стоји ИСПОД Крста Васкресења.

Da, svako je odgovoran za sebe i svoje ponašanje, to da. Ali ne možeš tako posmatrati.

Ko je taj ko je tom klošaru i budali opravdao taj postupak i zbog koga on misli da je to okej?

Pitam te zato što je to simbolika Malteškog reda.

Подели на овим сајтовима

Јунг није валидан по теби, или по неком озбиљном критеријуму, или ти се једноставно не уклапа у принцип погледа на свет?

која већина, како си сагледао ту већину, где се она огледа да идем и ја да се упознам са тим испраним мозговима?

наука и разум нормално да нису контрадиторни религији.

сви ми користимо науку и разум, сем тога што су телесно неодвојиви од нас.

данас је мобилни продужетак руке, алат, није магија.

проблем твојег размишљања води у такву небулозу да је то бесмислено - недостатком маште, проналазака нових, одбијања било чега што се теби лично не свиђа ти скраћујеш себи свет док не постане видик од 5 степени, уместо 180. самим тим, све што се не уклапа у твој поглед испада да не постоји или није валидно или достојно разговора о томе.

то се брале зове солипсизам.

Бог је наднаучан, не може да се измери омирише, угледа ...

ал зато можеш да уживаш у присуству, миришеш цвеће, огледаш у целој творевини лик Божји.

и то није зато што не постоји, већ што је видик 5 степени.

једну коцкицу у мозаику видиш, а не целу слику.

мене јесте усрећила за живота, променила ми је живот из корена на боље.

могу само о једном догађају цео живот да живим ако треба, да из њега извучем САВ смисао живота.

и то нико и ништа не може да ми отме, ту радост и смисао.

не знам да ли ти то можеш да разумеш, онако да ти пронађеш себи један такав мир и трен и да све остало може да падне, то да ти остане, неодвојиво од тебе.

искрено, не верујем да ти и ја можемо игде да се нађемо, сем на средини клацкалице и обојица да балансирамо, јер имамо екстремно супротне погледе на свет. ја сам вољан да балансирам, али јеси ли ти?

да ли ти тражиш нешто што ће да те споји са неким, било ким, или само оно што те одваја и повлађује ти.

цео смисао на једном месту.

Okej, ajmo polako.

-Šta znaš o Jungu osim što ti omogućava da zadržiš svoje ideje?

Ne, definitivno se ne uklapa u moj sistem pogleda na svet. Nije on lud, samo je imao par psihotičnih epizoda. greengrin Ponervozi se čovek, šta da se radi.

Jako mi je mističan ali to je  je vama verovatno okej. Ako znaš teoriju o kolektivnom podsvesnom mogu ti reći da je ta teorija potpuno neprihvatljiva jer je (po meni) čista kontradiktornost nečemu kao što je lična autonomija. A dokazi za to kolektivno podsvesno? Dovoljan dokaz je što je on sanjao neke sličice u jednom trenutku svog života i eto! 0409_feel u drvo ne sme da se navede sada. I odvojio se od klasične Frojdove psihoanalize i osnovao svoju školu psihoanalize, izdvojeno odeljenje sa posebnim programom.A u slobodno vreme se bavio kineskom alhemijom... Baš mi je čudno da ga pominjete uopšte. Jeste li čuli za Misteriju zlatne cvasti?

Ja ne bih tražio u njemu uporište za bilo kakav sistem uverenja.

-Gde da se upoznaš sa tom većinom? Imaš ih svuda.

Dok nisam upoznao par teologa i vas inteligentnije na ovim forumima, sve što bih ikada video od toga su ti ljudi sa takvim razmišljanjem. (:

-Nisu kontradiktorni? Zašto onda katolička crkva(pričamo o tome da li je kontradiktorna religiji, ne pravoslavlju) već vekovima koči i degradira naučni razvoj? Radosni period - Medieval dark ages. Od paljenja Bruna, Galilea Galileja pa do mnogih drugih ljudi koji su se bavili naukom u tajnosti ako su imali tu sreću da ne budu spaljeni.

'In the long run, nothing can withstand reason and experience, but contradiction religion offers to both is palpable' - Sigmund Freud (palpable = opipljivo). Ne znam, meni je religija čista kontradiktornost razumu, da ne pominjem God of the Gaps da ne bismo povraćali svi zajedno.

-Uskraćujem svet sebi? Vidik mi je 5/180 stepeni? Pa ne znam. Zašto?

Ništa više ne važi za mene nego za tebe sa obzirom da imamo drugačije viđenje stvari pa svakome iz svoje perspektive ovaj drugi zatvorenog uma. greengrin

-Solipsizam je učenje prema kojem se može naučiti samo ono što je bilo ili jeste sadržaj svesti.

-Mogu da svedem ovo na absurd a da ne budem plitki sofizam-ateista?Dakle sve oko nas je dokaz stvaranja judeo-hrišćanskog boga iz prostog razloga što je tu?

-Nemam šta kome da dokazujem ovde, došao sam da razmenimo viđenje, potrudi se da budeš što jasniji da upoznamo tuđa viđenja stvari. Neki vernik sigurno drugačije vidi stvari nego ja.

Ali potrudite se da objasnite, ne možete reći stvari kao što su 'Ali ti to ne možeš da shvatiš', 'Ti to nisi doživeo', 'Ti ne razumeš suštinu Pravoslavlja(Islama, Budizma...)'

Sa poštovanjem, Darko.

Подели на овим сајтовима

@DarkoV

Odakle ti ideja da arhetipovi i homo religiosus za nas imaju Jungovsko znacenje?

Homo religiosus nema? kako to?

Arhetip je termin koji se ne koristi samo za to.

Pojasni.

Jung je imao gnosticki pristup a njihove ideje su dosta razlicite od nasih. Homo religiosus je covek koji

usmerava svoju licnost ka dinamicnom saversenijem modelu.

A u pravu si da arhetipovi mogu imati visestruka znacenja.

Подели на овим сајтовима

@DarkoV

Odakle ti ideja da arhetipovi i homo religiosus za nas imaju Jungovsko znacenje?

Pojasni.

Jung je imao gnosticki pristup a njihove ideje su dosta razlicite od nasih. Homo religiosus je covek koji

To nije ono što Jung tvrdi, raspitaj se malo.
Подели на овим сајтовима

@DarkoV

Pojasni.

Pa to ti pricam celo vreme. Kako si nedokazan.

Подели на овим сајтовима

@DarkoV

Pojasni.

Pa to ti pricam celo vreme. Kako si nedokazan.
A ti si i rekao da Jung nije to tvrdio. Sorry, malo se zbunih.

Pa razlikujete se, okej.

Подели на овим сајтовима

И ја не верујем да сам "настао" од мајмуна нити било који мој предак. Да ли то значи да сам мањи човек од оних који су научно доказали да смо ми ипак настали од мајмуна, волухарица, глиста... ?

Ја једино знам да је у човеку сабрана цела природа и да је он тај који је позван да целу природу принесе Богу. Једино у том нивоу прихватам еволуцију. Еволуција може једино да буде у једној врсти, и то је најнормалнија ствар, али да од једне врсте настане друга... ма дај... приче о жаби и принцу су бајке.

Svestenice Ivane,

nije poenta da vi ili ja u nesto verujemo ili ne verujemo, da vi ili ja nesto mozemo da prihvatimo ili ne mozemo da prihvatimo, vec je poenta kako stvarno jeste!

Religija koja god bila(samim tim i pravoslavna) nam ne moze dati odgovor na mnoga pitanja o kojima mi ovde raspravljamo. Religija se time ne bavi, ne traga za resenjima i ne trazi rezultate. Religija jednostavno nije niti jedna naucna disciplina da bi nam dala takve odgovore.

Vi kazete:"Ја једино знам да је у човеку сабрана цела природа и да је он тај који је позван да целу природу принесе Богу". Neumesno je s' vase strane da kazete da to ZNATE, vi mozete da verujete u to, da to zelite ili da kazete da bi ste voleli da tako bude. A da li je tako to NE ZNAMO ni vi ni ja! I pitanje je da li cemo to sto vi govorite ikada saznati!

Подели на овим сајтовима

До своје 22. године био сам атеиста и имао сам одговоре на скоро сва питања. Мозак ми је тилтовао једино на питање: Где је крај света?

Почео сам да верујем у Бога тек пошто сам туристички обишао манастир Острог, то је можда било и момо моје воље.

Ја и данас могу да разумем атеисте јер живим са њима, али мозак ми тилтује на питање: На основу чега они верују да ће и сутра бити живи?

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=5TakgLQUvN4

Подели на овим сајтовима

gile,naučno je dokazano da se svi elementi iz zemljišta nalaze u našem telu.... to kao prvo...

kao drugo- nije poenta da vi ili ja u nesto verujemo ili ne verujemo, da vi ili ja nesto mozemo da prihvatimo ili ne mozemo da prihvatimo, vec je poenta kako stvarno jeste!  i ovo je samo tvoj stav....

i kao treće-da li si znao da je Dostojevski tvrdio da je istina subjektivna kategorija... i da je objektivnost u stvari skup više subjektivnih istina... ova floskula o tome- kako stvarno jeste- je zaista prizemna... pošto nije bitno kako ja,ti,ivan ili bilo ko drugi mislimo... reci mi -ko će ti dati objektivnu realnost... to lepo zvuči dok se o tome naklapa ali je u praksi totalna nebuloza... nema istine van ličnosti... ako nisi primetio,istinu projavljuješ tj. pokazuješ u odnosu na nas druge na forumu.... ne možeš je pokazati sedeći u svojoj sobi... ta pričica o objektivnosti je šarena laža...  blessyou

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...