Jump to content

Генерална скупштина Конференције европских Цркава у Новом Саду (ВИДЕО+ФОТО+АУДИО)

Оцени ову тему


Препоручена порука

Прес-конференција поводом предстојећег одржавања Генералне скупштине Конференције европских Цркава одржана је у понедељак, 21. маја 2018. године, у просторијама Црквене општине новосадске.
 

 

 

IMG_6982.JPG
 
Генерална скупштина Конференције европских Цркава ће бити одржана од 31. маја до 6. јуна 2018. године, у Новом Саду. Догађај ће се бавити библијском темом Ви ћете ми бити сведоци -  истражујући тему правде, сведочења и гостопримства.
 
IMG_6984.JPG
 
Представницима медија обратили су се г. Саболч Лоринц, главни координатор Генералне скупштине Конференције европских Цркава, г. Хенрик Хансон, координатор комуникационог тима Конференције европских Цркава и теолог Данило Михајловић, локални координатор,  у име Српске Православне Цркве.
 
IMG_6995.JPG
 
Г. Хансон је најавио програм Генералне скупштине, истакавши да је главна тема о којој ће бити говора управо питање хришћанског гостољубља и та тема ће бити сагледана у светлу актуелних дешавања у целој Европи. Такође, координатор комуникационог тима је рекао да ће, поред сесија и радионица на којима ће више од 500 учесника из целе Европе истраживати теме правде, сведочења и гостопримства, током вишедневног заседања бити одржана и излагања најеминентнијих личности и представника Цркава и традиционалних хришћанских заједница.
 
IMG_7012.JPG
 
Најзначајнији говорници ће бити Патријарх антиохијски и свег Истока Мар Игњатије Јефрем II, предстојатељ Сиријско-јаковитске Цркве, надбискуп кентерберијски Џастин Велби, надбискуп  Антје Јацкелен из Шведске цркве, Петра Босе-Хубер из Евангеличке цркве у Немачкој, а од локалних говорника биће присутни Епископ бачки г. Иринеј и Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, прецизирао је г. Хансон.  
 
IMG_7013.JPG
 
Г. Саболц Лоринц, главни координатор Генералне скупштине Конференције европских Цркава, казао је да се не догађа често да Конференција европских Цркава посети одређени град како би организовала своју Генералну скупштину. Ово је први пут да Конференција европских цркава посећује Балкан, наравно Нови Сад, по питању оваквог догађаја. Реч је о великој заједници коју чини више од педесет земаља, казао је г. Лоринц, захваливши свима који су учествовали у организацији овог догађаја - Влади Србије, АП Војводини, Граду Новом Саду, Мастер-центру, а посебно домаћину Епархији бачкој и Епископу новосадском и бачком г. Иринеју.
 
IMG_6993.JPG
 
Теолог Данило Михајловић навео је да је лого овог догађаја визуелно осмишљен тако да је његов централни мотив мост. То је био предлог да би се сви присутни подсетили страдања нашег народа током НАТО бомбардовања 1999. године. То је био један од разлога који су допринели да се, током вишедневног заседања Генералне скупштине конференције европских Цркава, организује једна врста молитвене шетње од једног новосадског моста до другог, како бисмо се сви подсетили неправедне трагедије која је задесила српски народ, рекао је г. Михајловић. Према програму Генералне скупштине, 3. јуна, у послеподневним часовима, учесници овог догађаја ће одржати молитвену шетњу од моста Дуге до новог Жежељевог моста, као један символ мира и изграђивања нових веза између Балкана и остатка Европе.
 
IMG_7011.JPG
 
Током трајања Генералне скупштине биће одржане три конференције за медије – 31. маја, 3. јуна и 5. јуна. Сајт  https://assembly2018.ceceurope.org/  биће свакодневно ажуриран.
 
Конференција европских Цркава је удружење које броји 114 Православних, Протестантских, Англиканских и Старокатоличких Цркава из свих земаља Европе, као и још четдресет националних савета Цркава и организација у партнерству. Конференција европских Цркава  је основана 1959. године и има канцеларије у Бриселу и Стразбуру.
 
IMG_7000.JPG
 
 

View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Koliko to ima Crkava i prvi put čujem za ovu kontinentalnu podelu pa onda unutar još te jedne kontinetalne još i neke druge crkve....el se organizuje i negde recimo konferencija južno američkih crkava,afričkih,azijskim etc...ili samo stara dama ima ekskluzivu?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Bokisd рече

Ah, pitam se, sta bi rekao nas sveti ava Justin na ovo okupljanje ?     :POPOcorn1:

Ne znam šta bi rekao vaš sveti ava Justin (ustvari možda i znam ali pametnije je da se pravim kao da ne znam).

No, znam tačno ko vam tamo još fali! Fale vam samo još ova dvojica - papa rimski i vrhni zemski rabín praški:D 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...