Jump to content

Je l' smem da ti promenim pelenu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, cloudking рече

Moye, na primer, dete da izabira kolko oce da vozi bajs na autoputu. Ne moze. Ali moze da bira slobodno, oce li da vozi po naselju ili u parku ili da ga vozim negde van grada.

LOSE:

- vozi gde god pozelis

- ima da vozis samo gde ti ja kazem

DOBRO:

- Biraj gde ti se vozi pa  cemo da se dogovorimo

И зашто се онда спориш са мном?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

И сада ми онда објасни зашто са симпатијама заступаш пинкокосу са њеним ретардираним примером са пеленама? Немој да ми кажеш да треба да се послуша цео клип слажеш се са суштином итд. итд. јер се ниси оградио од пелена...

Sto da se ogradjujem  od pelena? Ja ne vidim ama bas nista lose u onome sto je rekla. Mislim da sam i napisao da i sam koristim slican princip kod svoje dece. 

Ostaje pitanje, sto je tolki problem da ponekad tu i tamo porazgovaras sa svojim detetom ili mu postavis neko pitanje bez obzira sto ne samo ne ume da govori nego ima svega par meseci?

Ja razgovaram sa svojom decom od kad su doneseni iz bolnice. Nisam primetio nista lose od toga  ni po mene ni po njih. 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ведран* рече

Одговорићу ти. Имам деце вероватно колико и пинкокоса. То јест, немам деце. 

ih, sto "volim" ovu situaciju :D

Odma cu ti kazem, ali da znas ne osudjujem te, i sam sam bio slican tebi.

Sve ono sto razmisljas o roditeljstvu i sve ono sto planiras sad dok dece nemas, planiraj da bacis u vodu kad deca dodju. Moj prijateljski savet :)

kad je vaspitanje u pitanju nemoj da imas NI JEDAN JEDINI cvrst stav sve dok decu ne dobijes :D 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Avocado рече

Ne znam da li namerno, ali baš promašuješ ono što ti klaud priča... ne kaže ti da dete ima suvereno pravo da odluči i uradi šta god mu padne na pamet...

Не промашујем Гвакамоли, пардон Авокадо, зато што је наша прича заснована на пеленама ове пинк лејди. Око тога се споримо. Клауд практично рече да она у суштини говори добре ствари. Дете које практично не може ни да вербализује, а можда ни да разуме сулудо питање "is it OK if I change your nappies"?

Овим се детету даје суверено право да оно ваљда одлучи да неће да промени пелене, шта ли? Али кажем да је ово ретардирано зато што оно не може ни да одбије, да каже "не" будући да нема појма ни шта га се пита. Све је ово такво лудило да ја не знам како уопште било ко нормалан може о томе да расправља. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ведран* рече

И зашто се онда спориш са мном?

Zato sto ne znam koji uzrast je po tebi adekvatan za takva pitanja. JEr ispaljujes nenoramalno glupe izjave o tome da deca od dve godina ne umeju racionalno da donose odluke... sto je, ne zameri, ali APSOLUTNA glupost.

I zato sto ti ne razumes da ova zena ne kaze "ne presvlacite decu bez njihove dozvole" vec samo kaze "ukljucite ih u proces odlucivanja". Kako si ti iz toga zakljucio da te neka na silu tera da ne smes nista da radis bez decije potvrde ja ne znam, ali ti je reakcija svakako preterana u odnosu na ono o cemu ona zena zapravo prica.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, cloudking рече

Ostaje pitanje, sto je tolki problem da ponekad tu i tamo porazgovaras sa svojim detetom ili mu postavis neko pitanje bez obzira sto ne samo ne ume da govori nego ima svega par meseci?

Одакле ти сад ово? Да ли ти уопште читаш шта ја пишем? Нећу више да ти одговарам јер игноришеш оно што сам ти рекао. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Овим се детету даје суверено право да оно ваљда одлучи да неће да промени пелене, шта ли? Али кажем да је ово ретардирано зато што оно не може ни да одбије, да каже "не" будући да нема појма ни шта га се пита. Све је ово такво лудило да ја не знам како уопште било ко нормалан може о томе да расправља. 

Veze nemas o cemu ti ja pricam i nema potrebe da se vise trudim. Udarili smo u trashhold.

Idi u grad, popij neko pice s drugarima, ostavi teme roditeljstva roditeljima ;)

Bojim se da ce me mnogo iznerviras pa cu te trolujem dok demonstrativno ne napustis forum kao neki cuck...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Одакле ти сад ово? Да ли ти уопште читаш шта ја пишем? Нећу више да ти одговарам јер игноришеш оно што сам ти рекао. 

Izlgeda da ti ne citas sta pises :D

пре 3 минута, Ведран* рече

Али кажем да је ово ретардирано зато што оно не може ни да одбије, да каже "не" будући да нема појма ни шта га се пита. Све је ово такво лудило да ја не знам како уопште било ко нормалан може о томе да расправља. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, cloudking рече

Jel znate da niko od vas nije napisao ni jedan jedini razlog zasto je ovo sto je zena u klipu rekla- lose?

Jel umete da obrazlozite svoje nezadovoljstvo onim sto je rekla, posto vidim da nemate nikakav problem da izrazite nezadovoljstvo njenim izgledom i onim sto mislite da je rekla. Da sudite znate fenomenalno, ali to vec znamo (e moji hriscani...)... daj da vidimo ono sto ne znamo, kako razumno i argumentovano dajete svoje obrazlozenje za stav koji ste odabrali u ovom konkretnom slucaju. 

Ima vremena  i za podsmeh i za sarkazam, ne oduzimam vam to... samo vam kazem da je intelektualno mnogo postenije da prvo date argumentovano misljenje a posle ce se zebavamo...

PS. Odolite prvom naletu iskusenja da ovaj post opet odgovorite osudom mene. Ako to zaobidjemo priznajem vam strasan uspeh u evoluciji kulture komunikacije!

Evo ja da probam da objasnim... pored onoga što je ona u klipu rekla, ti učitavaš nešto što ona nije rekla ("ali ćeš svakako bebu presvući i ako ne da pristanak, jer je to dobro za bebu") a oni koji se ne slažu učitavaju takođe nešto što ona nije rekla ("a ako ne vidiš pristanak govorom tela, onda nemoj da presvučeš bebu dok ne da pristanak").

Problem je što ona nije rekla ni jedno ni drugo... i to jeste loše... ne treba ovakve stvari da priča ako ih valjano ne razjasni.

Pri čemu, iako pretpostavljam da je tvoja interpretacija tačna jer sumnjam da je iko toliko oboleo da ne presvuče bebu dok ne vidi neki oblik pristanka, interpretacija kritičara je ipak bliža onome što ova žena jeste rekla.

Problem je i to što imamo samo isečak iz intervjua, ne znam da li ceo razgovor može da se nađe na netu... možda bi razjasnio nedoumice...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ведран* рече

Не промашујем Гвакамоли, пардон Авокадо, зато што је наша прича заснована на пеленама ове пинк лејди. Око тога се споримо. Клауд практично рече да она у суштини говори добре ствари. Дете које практично не може ни да вербализује, а можда ни да разуме сулудо питање "is it OK if I change your nappies"?

Овим се детету даје суверено право да оно ваљда одлучи да неће да промени пелене, шта ли?

Klaud ono što ona priča interpretira na sasvim drugačiji način od tebe... pročitaj pažljivije šta on piše, a ne šta ti misliš da je ova žena htela da kaže... pričate o različitim stvarima...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

Pri čemu, iako pretpostavljam da je tvoja interpretacija tačna jer sumnjam da je iko toliko oboleo da ne presvuče bebu dok ne vidi neki oblik pristanka, interpretacija kritičara je bliža onome što ova žena jeste rekla.

Problem je i to što imamo samo isečak iz intervjua, ne znam da li ceo razgovor može da se nađe na netu... možda bi razjasnio nedoumice...

I ja sam od starta pretpostavio da je nemoguce da neko izadje sa ovom temom a takvom konotacijom.

Napisah vec pre to isto, da treba pogledati ceo snimak... nego je  u medjuvremenu poceo da me nerivra a ne moze svi da se pohvalimo avokadovskim smirenjem i sistematicnoscu :P

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

Evo ja da probam da objasnim... pored onoga što je ona u klipu rekla, ti učitavaš nešto što ona nije rekla ("ali ćeš svakako bebu presvući i ako ne da pristanak, jer je to dobro za bebu") a oni koji se ne slažu učitavaju takođe nešto što ona nije rekla ("a ako ne vidiš pristanak govorom tela, onda nemoj da presvučeš bebu dok ne da pristanak").

Problem je što ona nije rekla ni jedno ni drugo... i to jeste loše... ne treba ovakve stvari da priča ako ih valjano ne razjasni.

Pri čemu, iako pretpostavljam da je tvoja interpretacija tačna jer sumnjam da je iko toliko oboleo da ne presvuče bebu dok ne vidi neki oblik pristanka, interpretacija kritičara je bliža onome što ova žena jeste rekla.

Hvala, mrzelo me da se uključujem u konkretnu raspravu o klipu, ali ovo je poenta. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, cloudking рече

To o cemu ti pricas je za mene lose roditeljstvo i prilicno degradirajuce za decu.

Moje drugo dete ima godinu i po i itekako je sposobno da razluci sta mu je draze izmedju dva ili vise izbora.  To je bilo u stanju i pre prve godine. Nema razloga da sumnjam da i druga deca mogu to isto posto nisam u tripu da mi je dete super napredno.

Vec sam rekao ranije, medicina danas kaze da se licnost deteta formira u najranijem zivotnom dobu i to cak i prvih par godina i da ne postoji period koji "nije bitan" za vasitanje. Cak i kada ga doneses iz bolnice ko vristecu malu vrecu, cak i tada je proces sticanja navika vec krenuo...

I, posle, zasto se bunite zbog neke tamo slikovnice ili slicnih manipulacija decijom psihom i licnoscu ? :0201wink:

Подели на овим сајтовима

@Avocado @Paradoksologija

Na  0:15 u klipu zena kaze "of course the baby is not going to respond- yes mom thats awesome"

znaci nije ludaca koja "ne presvlaci decu bez njihove dozvole", iz ovog njengo odgovora zaljucujem da ne ocekuje pozitivan odogovor na pitanje, niti bilo kakav odgovor whatsoever, samo bazicna komunikacija na nivou gesta, pokreta i mimike. Kakva bi i trebalo da bude izmedju roditelja i bebe.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

I, posle, zasto se bunite zbog neke tamo slikovnice ili slicnih manipulacija decijom psihom i licnoscu ? :0201wink:

Ko se buni? Meni je slikovnica super. 

Ali sa 100% sigurnsocu mogu da pretpostavim da se drugi ucesnik ove rasprave buni zbog slikovnice, pa pitaj njega :D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...