Jump to content

Je l' smem da ti promenim pelenu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Ведран* рече

не мислим

Pa rece malopre da dete od dve godine nije sposobno da dodnosi racionalne odluke (sto je btw teeeeska izvaljotina, al ajde, neka za sad)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

dete od mesec dana zna razliku izmedju flasice i sise i ima vrlo definisan odnos prema toma sta mu se vise svidja  od ta dva.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, cloudking рече

dete od mesec dana zna razliku izmedju flasice i sise i ima vrlo definisan odnos prema toma sta mu se vise svidja  od ta dva.

Zna i kada je i koliko gladno.

I kada od početka poštuješ njegovu sposobnost da donosi one odluke o svom telu i životu koje realno može, a postaviš jasne granice za ono o čemu ne može, vrlo brzo izraste u normalnu i odgovornu osobu.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ведран* рече

А да не говормо колико си неконзистентан у свом ставу. Зашто би му забранио шећер? Па ваљда оно само треба да одлучи да ли му се шећер и слатко допада и да ли је добро за њега. Зашто избор шећера може да се забрани, а избор врсте колача треба да се дозволи? Плиз, немо нас замајаваш!

cek i ovo da ti adresiram.

Izbaci se iz tog crno-belog odnosa prema svemu. Daklem, prestanite tako apsolutno da shvatate termin sloboda izbora za dete. Ne mimslim da treba da mu das pravo glasa na izborima ili da se pita o nuklearnim pregovorima. NIKO sa idejama postovanja decijeg misjenja ne planira da izbaci roditelja iz tog odnosa, prestanite da budete tako zadrti.

O cemu se radi... radi se o tome da se ti kao roditlje iskljucivo pitas sta je dobro za tvoje dete i ti odredjujes nacin kako ces ga vaspitavati. Ni drzava, ni forum ni klaud nemaju prava da ti prigovaraju (osim ako se ne utvrdi da tvoje vaspitanje povredjuje dete- ali druga tema). S tim u vezi, nisam nedosledan sto ne dajem secer detetu, vec je to moja odluka kao roditelja, ALI mu dozvoljavam izbor kod stvari koje jesu dozvoljene. Ima pravo da izabere koje ce povrce da jede uy rucak, ali povrce MORA da jede. Ima pravo da bira koji ce crtac ili youtube klip da gleda ali u okvirima vremena koje mu je dodeljeno za te aktivnosti. Dakle mozes da budes autoritaran roditelj i da dajes detetu slobodu izbora a mozes  i da budes "drugar" roditelj i da mu dajes slobodu izbora. (ovo drugo je uvek primamljivija varijanta DOK nemas decu :D):D:D 

NE znam sto odma paranoja... cim neko pomene postovanje decijeg misljenj i slobodu izbora bi odma zamisljate decu koja se sele iz kuce sa tri godine jer su tako izabrala? :D 

Oputite se, nije sve napad. 90% stvari koje registrujes kao napad zapravo nemaju vecu tezinu od obicnog saveta.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, cloudking рече

Pa rece malopre da dete od dve godine nije sposobno da dodnosi racionalne odluke (sto je btw teeeeska izvaljotina, al ajde, neka za sad)

Уопште ниси схватио суштину онога што говорим. Ако ти волиш да размишљаш у категоријама црно-бело онда те разумем, али ја не размишљам тако. 

Дете своју способност да доноси рационалне одлуке и расуђивање уопште, развија постепено. Неко ту способност никада не стекне. Имамо и на форуму вероватно примере. 

Дете од две године (ако већ морамо да генерализујемо) није способно да на прави начин процени на пример, да танка хаљиница није прикладно одело за хладан дан јер оно није проверило временску прогнозу, нити зна како се одвијају годишња доба, нити зна шта значи температура, топла и хладна одећа, итд. итд.  

С друге стране, ако имаш на рукама неког надпросечног генијалца од две године који може да ти образложи и каже, на пример, да тата, али ја ћу ту хаљиницу да носим само у кући и онда ћемо из куће брзо да уђемо у топла кола а онда из кола код Маше у топлу кућу и нећу излазити напоље онда са дететом може и треба да преговараш. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Ведран* рече

Haha, evo upravo mi se pre dve sekunda desila situacija sa tim detetom koje ima manje od dve godine  i koje trenutno cuvam.

Dosla ja do mene, ja sedim uz komp i trazi da je vodim napolje. Naravno koristi svoju rec za napolje koju je izmislila i koju ja razumem. Ja joj kazem da ne moze dok ne pojede bananu.

Eno je sad na kaucu s punim ustima banane :D

Dete od godinu i po, nesposobno da donosi racionalne odluke.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, cloudking рече

А да простите, а зна ли и када је ус...о и упи...о? Да ли то зна и да ли зна свиђа ли му се више да је уср...о и упи...о или да је у чистим пеленама?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Уопште ниси схватио суштину онога што говорим. Ако ти волиш да размишљаш у категоријама црно-бело онда те разумем, али ја не размишљам тако. 

Дете своју способност да доноси рационалне одлуке и расуђивање уопште, развија постепено. Неко ту способност никада не стекне. Имамо и на форуму вероватно примере. 

Дете од две године (ако већ морамо да генерализујемо) није способно да на прави начин процени на пример, да танка хаљиница није прикладно одело за хладан дан јер оно није проверило временску прогнозу, нити зна како се одвијају годишња доба, нити зна шта значи температура, топла и хладна одећа, итд. итд.  

Dete i ne treba to da procenjuje, ne znam ko ti je to napunio glavu ali ja svakako nisam bas kao ni roze teta iz klipa.

Ti si taj koji detetu daje tri rqzlicite haljinice da  ono izabere koja mu se najvise svidja.

Upravo ti o tom crno-belom odnosu govorim. Postoanje misljenja ne znaci da pred izlazak odvedes dete pred ormar i kazes mu da bira sta oce. Ti si taj koji je kao roditelj duzan da mu predocis par izbora da samo odluci sta mu se svidja.

I naravno, to nije nesto sto mora da se radi obavezno SVAKI put kad izlazis iz kuce, ali neka vrsta ukljucivanja u odluku je savim ok. Na primer ne moras svaki put da pravis šes odevnih kombinacija pa da dete bira ali svaki put kad mu das odecu mozes da ga pitas "evo ti plave helanke, moze?"... Deci do tinejdzerskog doba nije bas tolko bitno sta nose tako ces retko imati situacija da ti kaze "ne moze"... boli ga uvo... ako ste posli u park, nosice i dzak ako mu das :D

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, cloudking рече

Haha, evo upravo mi se pre dve sekunda desila situacija sa tim detetom koje ima manje od dve godine  i koje trenutno cuvam.

Dosla ja do mene, ja sedim uz komp i trazi da je vodim napolje. Naravno koristi svoju rec za napolje koju je izmislila i koju ja razumem. Ja joj kazem da ne moze dok ne pojede bananu.

Eno je sad na kaucu s punim ustima banane :D

Dete od godinu i po, nesposobno da donosi racionalne odluke.

Одлично, и зашто онда ниси испоштовао њену одлуку да је изведеш напоље него од ње преко те банане правиш послушног бота који ће сутра да гласа за "Вучића" кад му на телевизији кажу да ће живот бити бољи (да ће изаћи у паркић ако гласа)? :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

А да простите, а зна ли и када је ус...о и упи...о? Да ли то зна и да ли зна свиђа ли му се више да је уср...о и упи...о или да је у чистим пеленама?

Ne ne zna.. dete je covekolika masa mesa i ksotiju dok ne napuni osamnaset godina...

Jel se zajebavas sad? Beba vristi dok je ne presvuces a ti pokusavas da budes "zabavan" sa sarkazmom tipa "dal dete zna kada se usralo"... mislim smesno, stvarno.

Jedno pitanje, molim iskren odgovor. Da li imas dece i koliko?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

Одлично, и зашто онда ниси испоштовао њену одлуку да је изведеш напоље него од ње преко те банане правиш послушног бота који ће сутра да гласа за "Вучића" кад му на телевизији кажу да ће живот бити бољи (да ће изаћи у паркић ако гласа)? :))

Ne znam da li namerno, ali baš promašuješ ono što ti klaud priča... ne kaže ti da dete ima suvereno pravo da odluči i uradi šta god mu padne na pamet...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ведран* рече

Zato sto sam njen roditelj. I pravo odluke o mom detetu imam samo ja. Bez obzira koliko me nerviraju klipovi na jućubu...

A u okviru te odluke, dete moze da ima pravo na izbore

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, cloudking рече

Jedno pitanje, molim iskren odgovor. Da li imas dece i koliko?

Одговорићу ти. Имам деце вероватно колико и пинкокоса. То јест, немам деце. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, cloudking рече

Zato sto sam njen roditelj. I pravo odluke o mom detetu imam samo ja.

И сада ми онда објасни зашто са симпатијама заступаш пинкокосу са њеним ретардираним примером са пеленама? Немој да ми кажеш да треба да се послуша цео клип слажеш се са суштином итд. итд. јер се ниси оградио од пелена...

• Свиђа ми се 1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Moye, na primer, dete da izabira kolko oce da vozi bajs na autoputu. Ne moze. Ali moze da bira slobodno, oce li da vozi po naselju ili u parku ili da ga vozim negde van grada.

LOSE:

- vozi gde god pozelis

- ima da vozis samo gde ti ja kazem

DOBRO:

- Biraj gde ti se vozi pa  cemo da se dogovorimo

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...